Jakutskaja lajka – den vänliga slädhunden från Sibirien

Har du aldrig hört talas om hundrasen jakutskaja lajka? Förmodligen inte då det är en ovanlig ras som endast finns i ett litet antal i Sverige. Det är en hundras som kommer från Sibirien och är mycket gammal.

Rasen ska ge ett starkt intryck och mellan 50 och 60 cm i mankhöjd. De har en tjock päls och färgen är främst vit med fläckar i olika färger. Det är en arbetande ras som är i behov av mycket fysisk aktivering och passar därför inte dig som helst vill ligga på soffan. Rasen är för övrigt snäll, livlig och modig men fungerar inte att ha lös på grund av sin starka jaktinstinkt.

Fakta om jakutskaja lajka

Mankhöjd hanar:55-59 cm
Mankhöjd tikar:53-57 cm
Vikt:18-25 kg
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)
Jakutskaja lajka i närbild

Historia

Jakutskaja lajka är en gammal hundras från Sibirien i Ryssland. Hundarna fanns hos ursprungsfolk i nordöstra Ryssland. Då användes de till jakt och som slädhundar. Man har funnit arkeologiska fynd som tyder på att människorna i området använde slädhundar vid jakt redan för tusentals år sedan.

Rasen finns dokumenterad i litteratur sedan 1600-talet. 1633 skrev nämligen holländaren Nicholas Witsen en bok där han skildrade rasen. I ett verk från 1843 finns rasen också beskriven.

Den första rasstandarden antogs 1958, då som nordöstlig slädhund. Detta var grunden för den nuvarande rasstandarden som kom 2005 och då blev rasen även godkänd av den ryska kennelklubben. Den är även internationellt erkänd av FCI. Den första individen i Sverige registrerades så sent som 2019. I slutet av 2021 fanns det totalt 27 registrerade individer i vårt land enligt Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Jakutskaja lajka är en släd- och jakthund. Under en lång period var rasen en naturlig och duktig följeslagare till sina ägare. Hundarna hjälpte till vid jakt, valla rena, vakta hemmet och att transportera varor. Detta skedde ofta under de väldigt tuffa förhållanden som rådde långt upp i de norra delarna. Rasens egenskaper och mångsidighet har varit uppskattat, inte bara i hemlandet.

Detta är en arbetande ras. Den trivs därför bäst när den får arbeta regelbundet och helst vill den arbeta som slädhund. Den behöver alltså mycket fysisk aktivering för att må bra. Rasen har en stark jaktinstinkt och varken kan eller bör vara lös i naturen, förutom när den jagar.

En jakutskaja lajka är vänlig, social och tycker om människor. Den är även livlig, energisk och modig.

Jakutskaja lajka

Hälsa och pälsvård

Eftersom det finns så få individer i rasen i Sverige så går det inte att göra en korrekt bedömning av hälsotillståndet i rasen.

Pälsen hos en jakutskaja lajka är halvlång, tjock och har kraftig underull. Pälsen är anpassad för de tuffa förhållanden som finns i en arktisk miljö. Man behöver endast borsta hunden när den fäller vilket den gör på våren och hösten.

Vanliga frågor om jakutskaja lajka

Hur är en jakutskaja lajka?

En jakutskaja lajka är vänlig, social, livlig och modig. Det är en arbetande ras som har ett stort behov av fysisk aktivering. Helst vill den arbeta regelbundet.

Liknande artiklar