Två snälla hundraser mot en gul bakgrund

Snälla hundraser – 18 av de snällaste hundarna i världen

Hundar är generellt sett väldigt tillgivna och vänliga husdjur. Hunden domesticerades för tusentals år sedan och har kommit att vara människan till lags i utbyte mot mat och tak över huvudet. Men även om alla enskilda hundar har en unik personlighet finns det vissa raser som är lite mer sociala och lättsamma än andra. Därför har vi valt att sätta samman denna lista med snälla hundraser som gärna är oss människor till lags.

OBS! En hund som har socialiserats på ett bra sätt är vanligtvis snäll och tillgiven. Detta gäller alldeles oavsett av vilken ras hunden är. Vissa hundraser har tyvärr fått ett stereotypt och oförtjänt rykte om sig att inte vara särskilt trevliga. Det är viktigt att du hjälper din hund att bli bekväm i flera olika miljöer och situationer. Till exempel bör hunden kunna gå på promenad med andra hundar, träffa olika människor, gå på olika slags underlag, åka bil och besöka veterinären. Alla de situationer och miljöer som du exponerar din hund för gör hunden lite tryggare och mer lättsam.

Dessa egenskaper har snälla hundraser

Snälla hundraser har en god förmåga att anpassa sig till nya miljöer och situationer. De är lätta att träna och är inte väldigt upphetsade hela tiden. En hund som hetsar upp sig alltför mycket tenderar nämligen att inte längre vara lika uppmärksam på dig som hundägare. Så även om det kan vara väldigt trevligt med lekfulla och aktiva hundraser bör hunden kunna leka utan att bli uppjagad och alltför hårdhänt. De snällaste hundarna är vanligtvis också de som inte är särskilt oroliga eller rädda av sig. De speglar istället din lugna energi och litar på att du har koll på läget.

18 av världens snällaste hundraser

Med ovan nämnda egenskaper i åtanke har vi sammanställt nedanstående lista över de snällaste hundarna.

Beagle

Beagle är en glad och lättsam hundras som gärna vill vara tillsammans med människor. De är ganska aktiva och gillar att leka eller gå långpromenader med sina familjemedlemmar. Mot slutet av dagen kan de dock gärna krypa ihop i soffan med dig och bara ta det lugnt.

Beagle

Berner sennenhund

Berner sennehund är en vänlig jätte från Schweiz som kvalar in på denna lista över snälla hundraser. Dessa hundar är inte bara snälla utan väldigt lugna och avkopplade vovvar. De har avlats fram för att jobba i de schweiziska bergen och är därmed väldigt uthålliga och lättränade. Trots sin stora storlek är de dock rörliga och har dessutom ett stort självförtroende. De är sällan blyga utan bara genomgående snälla och trevliga.

Berner sennenhund

Border collie

Border collie är en ras som gärna är till lags och är väldigt uppmärksam på sina ägare. Detta är egenskaper som gör dem väldigt framgångsrika i olika hundsporter, såsom agility. Det är också lättränade och gillar att hålla sig aktiva på olika sätt. Men du bör försöka hålla dess vallinstinkter i schack om du inte vill att hunden även ska försöka valla människor.

Border collie

Bostonterrier

Bostonterrier är en tillgiven ras som också kan vara lite sprallig och speciell. De skaffar gärna nya vänner och tackar sällan nej till lek. Dessutom är de väldigt anpassningsbara och är därför lätta att ha och göra med i många olika situationer. Om inte detta räcker vinner de över dig till sina sida med sina fåniga leenden.

Bostonterrier

Boxer

Boxer är en snäll hundras som gärna vill få mycket uppmärksamhet. Dessa uppmärksamhetstörstande hundar är dock tillgivna och vill gärna vara sociala. Ju mer positiv uppmärksamhet du ger din hund desto mer kärlek får du tillbaka. Därför är dessa snälla hundar utmärkta sällskapshundar för barnfamiljer. Det är dock viktigt att du tränar din hund för att undvika att den hoppar på folk av glädje när den blir uppjagad.

Boxer

Bullterrier

Bullterrier är en lekfull, charmig och snäll hundras som passar bra för barnfamiljer. Rasen har tyvärr en ganska mörk och blodig historia men i själva verket är dessa hundar väldigt snälla och kan vara riktigt trevliga om de uppfostras väl. Därför är det viktigt att du tränar din hund ordentligt redan från en tidig ålder. Du bör även ge hunden gott om motion och låta den få utlopp för sin överskottsenergi.

Bullterrier

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en snäll hundras som genom historien framför allt har använts som en renodlad sällskapshund. Dessa hundar fullkomligt älskar människor och är därför ganska uppmärksamhetstörstande. De gillar därför inte att lämnas ensamma. Däremot gillar de gärna att gosa med dig i soffan.

Cavalier king charles spaniel

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en ras som kanske sticker ut lite grann på denna lista över snälla hundraser. Man ska dock inte låta sig luras av rasens lite trumpna utseende – den engelska bulldoggen är väldigt vänlig och lättsam. Dessutom är den inte särskilt krävande och gör sig väldigt bra som trogen sällskapshund. Dessa hundar viker inte av från din sida och följer gärna med dig överallt. De lämpar sig också utmärkt för hushåll som inte är överdrivet aktiva då de endast kräver en måttlig mängd motion.

Engelsk bulldogg

Golden retriever

Golden retriever är en av de allra snällaste hundraserna som finns. De funkar ofta bra tillsammans med såväl människor som andra husdjur. De tycks ta det mesta med en klackspark och är för det mesta nöjda med livet. Dessutom är dessa hundar väldigt villiga att vara till lags och följer ofta dina hundkommandon till punkt och pricka.

Golden retriever är urtypen av en snäll hundras

Irländsk röd setter

Irländsk röd setter är en snäll hundras som också är lättsam och trevlig att ha och göra med. Detta är egenskaper som många hundälskare uppskattar mycket. Det är också en väldigt aktiv hundras som gärna vill kunna göra av med sin överskottsenergi. Om de inte får utlopp för sin energi kan dessa hundar lätt lägga sig till med mindre uppskattade beteenden. De kan till exempel börja okynnesskälla eller tugga sönder saker och ting. Därför behöver du vara noggrann med att ge din hund tillräckligt mycket motion varje dag.

Irländsk röd setter

Labrador retriever

Labrador retriever är en ras med erkänt snälla hundar som verkligen utstrålar vänlighet inifrån och ut. ”Labben” avlades fram för att dels vara fiskare och sedermera även jägare behjälpliga. De gillar att vara bland människor samt är kända för att vara lättsamma och trevliga. Men även om detta är en väldigt snäll hundras är den också aktiv och kräver därför en hel del daglig motion.

Svart labrador retriever

Långhårig collie

Långhårig collie är en snäll hundras som också är väldigt klipsk och har gjort sig känd genom tv-serien om Lassie. Dessa hundar är också väldigt lojala och tillgivna som gärna är sociala och umgås med sin familj. Värt att känna till är dock att detta är en vallhund som behöver motioneras en hel del varje dag. Därför lämpar sig rasen främst för aktiva personer som kan erbjuda hunden den mängd motion som den kräver för att få utlopp för sin höga energi.

Långhårig collie

Mops

Mops är en liten men snäll hundras som har letat sig in på denna lista. Dessa små och snälla hundar har ofta en väldigt stor personlighet. De är sociala och öppna även mot främlingar och andra hundar. Dessa vovvar har en gång i tiden avlats fram för att hålla kinesiska härskare sällskap. Detta är ett jobb som de utför väl – mopsen är en lojal vän som alltid finns vid din sida.

Mops

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund är en stor och snäll jätte till hund. Den stora storleken och det faktum att detta är en arbetande hundras kan skrämma bort många hundägare. Men i själva verket är dessa snälla hundar väldigt trevliga mot alla de möter, inklusive barn. De är väldigt lojala och sociala samt nöjer sig med måttlig motion och aktivering.

Newfoundlandshund

Pudel

Pudel är en hundras som finns tillgänglig i flera olika storlekar. Dessa hundar gillar likt många av de övriga snälla hundraserna på denna lista att umgås mycket med sin familj. De följer gärna med på aktiviteter och upptåg av olika slag. Dessutom lämpar sig rasen väl för hushåll med barn.

Pudel

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är kanske inte den första rasen du föreställer dig när du tänker på snälla hundraser. Men faktum är att dessa hundar i själva verket är just snälla och ofta är väldigt trevliga. De är dessutom väldigt lojala gentemot sina ägare och detta har vissa tyvärr dragit nytta av genom att använda hundarna på fel sätt. Bakom den tuffa fasaden döljer sig dock mycket kärlek och tillit.

Staffordshire bullterier

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla är en energisk hundras från Ungern som dessutom är väldigt snäll och tillgiven. Dessa hundar avlades ursprungligen fram för att vara jakthundar. De är som sagt aktiva och behöver tränas och aktiveras mycket för att må riktigt bra. Rasen är känd för att vara lite åt det känsligare hållet och knyter gärna an starkt till sin familj.

Ungersk vizsla

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en snäll hundras som är känd för att vara väldigt social. Dessa hundar gillar att vara med sin familj samt är väldigt tillgivna och lekfulla. De har avlats fram för att vara dels vallhund och vakthund men även just sällskapshund. Därmed är det kanske inte så konstigt att de ofta är väldigt fokuserade på sina mänskliga familjemedlemmar.

Welsh corgi pembroke

Raser som du förmodligen bör undvika

De flesta hundar är snälla och trevliga då de är beroende av oss människor för att få kärlek, mat och tak över huvudet. Vissa raser är dock lite mer reserverade, egensinniga och självständiga. Till exempel är en chow chow vanligtvis ingen större kelgris även om den kan tolerera lite gos. Vissa hundar är också tillgivna sina ägare men inga större fans av främlingar, såsom afghanhunden och basenjin. Dobermann, rottweiler och shar pei är istället lysande exempel på vakthundar som kanske inte riktigt kvalar in på en lista över snälla hundraser, även om de gillar sin familj.

Vanliga frågor om snälla hundraser

Vilken är den snällaste hundrasen?

Golden retriever och labrador anses ofta vara två av de allra snällaste hundraserna. Medelstora och större hundar är vanligtvis lite lugnare medan mindre hundar tenderar att vara mer aggressiva. Detta enligt en studie från Helsingfors universitet.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *