Australian cattledog – en kompakt och tuff vallhundras

Australian cattledog är en kraftig och kompakt hund som antingen är röd- eller blåspräcklig. Det är, som namnet antyder, en hundras från Australien som är avlad för att valla boskap över stora områden. Det är en intelligent och lättlärd hundras som också är väldigt hängiven sin uppgift. En australian cattledog är en hundras som kräver en hel del fysisk och psykisk stimulans och det är viktigt med tidig, positiv och konsekvent träning och socialisering.

Om du är intresserad av denna hundras bör du även spana in australian stumpy tail cattle dog!

Fakta om australian cattledog

Maknhöjd hanar:46-51 cm
Mankhöjd tikar:43-48 cm
Vikt hanar:15-16 kg
Vikt tikar:14-16 kg
Rasklubb:Svenska Australian Cattledog Klubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Som namnet antyder kommer australian cattledog från just Australien. Omkring 1840 tillkom rasen genom korsning av olika raser. Exakt vilka raser som ursprungligen korsades finns det olika uppfattningar om. Detta eftersom det saknas tillräcklig dokumentation för från den tiden.

Senare har även andra raser använts såsom dalmatinern. Det är därifrån som anlaget för den prickiga pälsen sägs komma från. Det är dock allmänt vedertaget att det var en variant av collie (skotsk släthårig highland collie) och vildhunden dingon som korsades. Detta på grund av att boskapsskötarna ville ha en stark och ihärdig hund som kunde hantera de stora, och ibland vilda, hjordarna med boskap. De hundar som hade importerats från England klarade inte vid denna tid av sin uppgift.

Genom korsningen fick man fram den typ av hund som man ville ha. Det är en tuff hund som klarar av både ansträngning och värme. Hundarna kontrollerade och drev boskapen på stora ytor, både på öppna och stängslade sådana. Den arbetade även tyst vilket var önskvärt. Australian cattledog är så kallade heelers, vilket innebär att de vallar boskapen genom att bita dem i bakbenen. Genom sitt goda arbete fick rasen ett gott rykte om att vara oöverträffade vakt- och vallhundar. Den mest populära färgen hos gårdsägarna är den blåa varianten och därför kallas de ibland för blue heelers.

I slutet av 1800-talet började Robert Kaleski att visa upp rasen. Den första godkända rasstandarden kom till strax efter, nämligen 1903. Den godkändes av den amerikanska kennelklubben 1980 och av FCI förrän 2012.

Enligt Svenska Australien Cattledog Klubben kom rasen till Sverige 1973 genom en import till Storkappans kennel. Samma kennel importerade sedan ytterligare en tik 1974 och en valp 1976. Under 1980-talet importerades sedan några till, bland annat den första röda cattledogen. Några hundar exporterades sedan till Norge och Danmark under samma tid. Rasen är inte särskilt stor i Sverige och i genomsnitt registreras cirka 20-30 hundar per år.

Användningsområde och mentalitet

Som du redan läst ovan är rasen framavlad för arbete i form av vallning och vakt. Den är därför uppmärksam, intelligent, modig och en stor hängivenhet åt sina plikter och uppgifter. Detta gör den till en så bra arbetshund. Den är även lojal och har en väldigt snabb uppfattningsförmåga.

Förutom att vara utmärkt på att valla och vakta används rasen bland annat som tjänstehund. Det finns flera hundar av rasen som i Sverige har gjort vallhundsprov. Den återfinns inom flera olika hundsporter såsom olika bruksgrenar, agility, freestyle och viltspår. Man kan också se australian cattledog i utställningsringarna. Rasen kan vara reserverad mot främlingar. Detta gör att socialisering och hantering är en viktig del i hundens uppfostran och träning, särskilt om du tänkt ställa ut din hund. Eftersom de också är vallande hundar är det förekommande att de puttar, nafsar och biter vilket också gör att de måste tränas från tidig ålder för att bli välanpassade vuxna.

En australian cattledog passar bäst till en aktiv ägare och familj. Detta eftersom den själv är aktiv och behöver tillräcklig fysisk och psykisk stimulans (som alla hundar behöver i olika mängder). Om den inte får detta kan den bli destruktiv eller uttråkad, den trivs helt enkelt bäst med att utföra något form av arbete eller uppgift. Den tycker om att lära sig nya saker och gör det snabbt men kan också vara envis.

Rasen är också tillgiven sin ägare och familj och vill därför helst vara med sin familj och gemensamma aktiviteter. Den trivs inte att vara separerad från sin/a ägare och vill därför inte lämnas ensamma. De behöver också vänjas från tidig ålder med andra husdjur och barn.

Två hundar av rasen australian cattledog som sitter i gräset

Hälsa och pälsvård

Australian cattledogs anses vara en frisk hundras som ofta uppnår en hög ålder. Medelåldern enligt SKK är i Sverige 10-13 år. Och det är faktiskt en individ ur rasen som har åldersrekordet i Guinness Rekordbok med hela 29 år! Viss förekomst av höftledsdysplasi (HD), dövhet och ögonsjukdomen PRA finns i rasen.

Pälsen är dubbel med stickelhår och underull. Den är dock väldigt lättskött utan kräver sedvanlig borstning och rengöring efter behov. De fäller ungefär två gånger om året.

Jämförelse med andra hundraser

Nedan beskriver vi hur denna hundras förhåller sig till vissa liknande raser!

Australian cattledog eller border collie?

Dessa härliga raser har mycket gemensamt, bland annat sin attityd gentemot hårt arbete. De är båda intelligenta raser och har högt energibehov som kan leda till destruktivitet om de inte får utlopp för det. Raserna är lojala mot sin ägare/familj, är friska och uppnår ofta en hög ålder. Medan en border collie är mer atletisk byggd är cattledogen mer kompakt.

Australian cattledog eller australian kelpie?

Båda raserna kommer från Australien där de användes för vallning i tuff terräng. De är båda energiska, lättlärda och intelligenta raser. En australian kelpie anses vara mer lämplig för en förstagångshundägare än en cattledog. En cattledog är också lite mer svår att träna och socialisera om man jämför med kelpien. Om man däremot tränar den på rätt sätt kan cattledogen hantera mer komplexa uppgifter än kelpien.

Vanliga frågor om australian cattledog

Hur är rasen australian cattledog?

Dessa hundar är tuffa, aktiva och intelligenta. De är lojala och hängivna sin familj och vill inte helst separeras från dem. De är i behov av tidig träning och socialisering för att bli välanpassade vuxna individer.

Hur många australian cattledog finns det registrerade i Sverige?

2020 fanns det totalt 276 registrerade australian cattledog i Sverige.

Liknande artiklar