Kan hundar kĂ€nna igen sina syskon? 🐕


Hundar syskon

NÀr man hÀmtar hem valpen frÄn uppfödaren Àr sannolikheten stor att den aldrig fÄr trÀffa sina kullsyskon igen. Detta stÀmmer naturligtvis inte alltid, men sÄ Àr ofta fallet. Man kan dÀrför frÄga sig huruvida hundar kan kÀnna igen sina syskon om de flera Är senare skulle trÀffa pÄ dem igen?

Det Àr svÄrt att sÀga om hundar kan kÀnna igen sina syskon. Det Àr möjligt att de gör det i vissa fall men inte i andra. Forskare har dock inte kunnat styrka att sÄ Àr fallet, och det finns sÄledes i dagslÀget inga bevis för att kullsyskon faktiskt kÀnner igen varandra.

Med det sagt finns det mÄnga hundÀgare som fÄr kÀnslan av att syskonen kÀnner igen varandra nÀr de trÀffas. Det finns dock Àven de som inte delar denna upplevelse. Nedan gÄr vi pÄ djupet i Àmnet och berÀttar bland annat om en viktig faktor för igenkÀnnelse.

En annan intressant frÄgestÀllning Àr om hundar kan kÀnna sorg. I den lÀnkade artikeln diskuterar jag just detta samt huruvida de sörjer varandra eller inte.

DÀrför skulle hundar kunna kÀnna igen sina syskon

Hundar kan förmodligen inte kÀnna igen sina syskon och urskilja dessa frÄn andra hundar. Med det sagt Àr hundar vÀldigt kÀnsliga för dofter och dessa kan eventuellt fÄ dem att minnas ett kullsyskon. FörmÄgan att kÀnna igen dofter under en lÀngre tid varierar dock mellan olika individer.

Teoretiskt sett kan man sÀga att om din hund skulle komma i kontakt med ett kullsyskon om ett antal Är, skulle de troligtvis inte kÀnna igen varandra som syskon. Det Àr dock fullt möjligt att de skulle kÀnna igen varandras dofter och omedelbart kÀnna sig bekvÀma med varandra. Detta har dÄ att göra med just det faktum att motpartens doft Àr bekant. SÄ Àr dock inte alltid fallet.

Du skulle kanske kunna avgöra huruvida din hund kÀnner igen sina syskon om hunden trÀffar ett kullsyskon och tycks reagera annorlunda pÄ detta Àn pÄ andra hundar. Det kan till exempel vara sÄ att din hund luktar mer intensivt pÄ syskonet, framstÄr som lugnar och mer bekvÀm med honom eller henne och Àr intresserad av den andra hunden.

Med det sagt Àr det inte alls sÀkert att din hund kommer att kÀnna igen sitt kullsyskon och dÀrför agera pÄ ett annorlunda sÀtt Àn om hunden ifrÄga vore helt okÀnd. Detta Àr faktiskt inte helt ovanligt i sÄdana hÀr situationer.

Vuxna hundar syskon
Kan vuxna hundar kÀnna igen sina sykon? Kanske, kanske inte.

Erfarenheter av kullsyskon som möts

Hundar tros som bekant vara flockdjur och Àr redan frÄn födseln en del av en hundflock. Nu har det dock visat sig att hundar inte Àr flockdjur i den rÀtta bemÀrkelsen och dÀrför kanske inte bör betraktas pÄ det sÀttet. Men nÀr det kommer till att senare i livet kunna kÀnna igen sina syskon och andra flockmedlemmar, spelar ÀndÄ faktorer sÄsom hur lÀnge din hund hinner umgÄs med flocken viss betydelse.

Till exempel Àr det sÄ att ett barn som adopterats i vÀldigt tidig Älder kan sakna et minne av sina biologiska förÀldrar. Om de skulle trÀffa dessa senare i livet finns det dÀrför en möjlighet att barnet inte alls kÀnner igen dem. Detsamma gÀller alltsÄ Àven för hundar och deras kullsyskon samt övriga flockmedlemmar.

Det finns en del berĂ€ttelser om personer vars hundar har trĂ€ffat sina kullsyskon i ett senare skede i livet. Upplevelserna av fenomenet Ă€r blandade – vissa hundar tycks komma vĂ€ldigt bra överens med sina syskon och börjar efter att ha luktat en hel del pĂ„ varandra genast leka utan att konflikter uppstĂ„r. Det finns dock Ă€ven de som uppger att deras hundar i högre utstrĂ€ckning tenderar att gruffa med, och skĂ€lla pĂ„ sina kullsyskon.

Jag har sjÀlv trÀffat kullsyskon till mina bÀgge hundar. Min upplevelse Àr att de inte direkt kÀnner igen varandra, utan att det snarare Àr en kÀnsla som vi mÀnniskor applicerar pÄ hundarna. Detta har kanske att göra med att vi förvÀntar oss, eller Ätminstone vill tro, att de ska kÀnna igen varandra.

Vad sÀger forskningen?

Det tycks alltsÄ inte finnas nÄgra jÀttebra bevis för att hundar skulle kÀnna igen sina syskon, annat Àn att det teoretiskt sett skulle kunna vara sÄ. Men vad sÀger egentligen forskningen om detta?

Vissa forskare tror inte att hundar kan kÀnna igen sina kullsyskon. Det finns dock viss forskning som pekar pÄ motsatsen, d.v.s. att de faktiskt kan göra detta.Till exempel tror den amerikanska författaren och beteendevetaren Steven R. Lindsy att hundar faktiskt kan kÀnna igen sina syskon senare i livet. Han tror Àven att de har förmÄgan att identifierar sina förÀldrar.

Detta Àr dock endast fallet för valpar som har Àgnat den viktiga socialiseringstiden med sina syskon. Det betyder att de bör ha umgÄtts med sina kullsyskon frÄn det att de föddes till omkring 16 veckors Älder. MÄnga valpar skiljs dock frÄn sina kullar redan dÄ de Àr cirka 8 veckor gamla. Om de hade spenderat mer tid tillsammans med sina kullsyskon skulle de troligtvis ha större möjligheter att kÀnna igen dem flera Är senare.

Även Peter G. Hepper Ă€r inne pĂ„ att hundar kan kĂ€nna igen sina syskon, dock endast om de bor tillsammans med ett syskon. Hundar som levde pĂ„ egen hand kunde inte identifiera sina kullsyskon.

Luktsinnet sannolikt det bÀsta hjÀlpmedlet

En hunds luktsinne Àr omkring 10 000 gÄnger mer kÀnslig Àn mÀnniskans. DÀrför Àr sannolikheten större att de skulle kunna kÀnna igen sina syskon just med hjÀlp av luktsinnet. Det har Àven utförts vetenskapliga studier dÀr man har dragit slutsatsen att hundar klarar av att identifiera och minnas ansikten.

DÄ detta betyder att de kan kÀnna igen sina Àgares ansikten, skulle det Àven kunna betyda att de har möjlighet att kÀnna igen ansiktet pÄ sina kullsyskon. Detta Àr dock endast teorier för stunden och det finns i dagslÀget inga bevis för att sÄ skulle vara fallet.

Avslutande tankar

För att sammanfatta det hela sÄ vet vi alltsÄ inte huruvida hundar kan kÀnna igen sina syskon eller ej. Detta kan likt alla forskningsrön komma att förÀndras i framtiden, men för nÀrvarande fÄr du alltsÄ hÄlla tillgodo med att försöka avgöra om din hund reagerar annorlunda pÄ sina kullsyskon.

Dela gÀrna med dig av dina egna tankar pÄ Àmnet i kommentarsfÀltet nedan. Har du sjÀlv erfarenheter dÀr din hund har trÀffat sina kullsyskon, och upplever du i sÄdana fall att de kÀnde igen varandra eller inte?

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna