Är hundar flockdjur? Inte enligt forskningen 🐕


Är hundar flockdjur

Att hundar lever i en flock och att vi som Àgare ska ta pÄ oss rollen som ledare för denna har under en lÀngre tid varit den vedertagna sanningen. Men Àr hundar flockdjur pÄ samma sÀtt som

Att hundar lever i en flock och att vi som Àgare ska ta pÄ oss rollen som ledare för denna har under en lÀngre tid varit den vedertagna sanningen. Men Àr hundar flockdjur pÄ samma sÀtt som vargar, eller bör vi snarare se pÄ deras sociala struktur pÄ ett annorlunda sÀtt?

Enligt den vanliga uppfattningen Àr hundar flockdjur av naturen. Ny forskning visare dock att sÄ inte Àr fallet. Hunden Àr ett socialt djur som trivs bÀst i grupp, men hundens sociala grupper Àr vanligtvis löst sammansatta och saknar en tydlig ledare.

Okej, nu har vi alltsĂ„ stuckit ut nĂ€san genom att pĂ„stĂ„ att hundar INTE Ă€r flockdjur. SĂ„ hur ligger det dĂ„ egentligen till – hur fungerar en grupp med hundar? Och hur skiljer sig hundens sociala strukturer frĂ„n vargens? LĂ„t oss ta reda pĂ„ detta!

Du som Àr intresserad av forskning pÄ hundar kanske Àven vill veta huruvida hundar kan kÀnna igen sina syskon? LÀs i sÄdana fall den lÀnkade artikeln sÄ fÄr du svaret!

Hundar Àr inte flockdjur

Under flera Ärs tid har mantrat bland mÄnga hundÀgare varit att man ska agera ledera för sin flock. Detta hÀrstammar frÄn en tro pÄ att hunden inte skiljer sig vÀsentligt frÄn sin förfader vargen. Trots att det finns hundar av alla möjliga storlekar och former har vi hÄllit fast vid förestÀllningen att de egentligen Àr tama vargar.

PÄ senare tid har det dock kommit nya forskningsrön som visar att detta kanske i sjÀlva verket Àr en vanförestÀllning. Vad detta innebÀr för oss hundÀgare Àr att vi kanske behöver se pÄ vÄra hundar i ett nytt ljus. För det kanske Àr sÄ att de faktiskt inte Àr flockdjur utan snarare har en helt annan social struktur sinsemellan.

Hundar inte flockdjur
Hundar Àr inte flockdjur utan ingÄr i löst sammansatta sociala grupper.

Sociala strukturer hos hundar och vargar

Hundar lever i en löst sammansatt social struktur dĂ€r det inte alltid finns en uppenbar ledare. Det har till exempel visat sig att grupper bestĂ„ende av sĂ„vĂ€l samkönade hundar som grupper med hundar av blandade kön kan samexistera pĂ„ ett fridfullt sett med minimal maktkamp. Hundar kan ha flera sociala cirklar dĂ€r olika individer ingĂ„r – sĂ„vĂ€l andra hundar som mĂ€nniskor, katter och andra djur.

Vargar Ä sin sida har ett vÀldigt tydligt ledarskap i form av en alfahane och en alfahona. Dessa Àr de bÀgge vargar som befinner sig i toppen av flockhierarkin. JÀmt och stÀndigt, inte minst i samband med parningssÀsongen, förekommer en konkurrenssituation dÀr ledarna kan komma att utmanas av andra flcokmedlemmar. Vargar lever i större grupper med minimal omsÀttning pÄ gruppmedlemmar och beblandar sig aldrig med andra arter i en social mening.

Missuppfattningen bygger pÄ gammal och bristfÀllig forskning

Dr. David Mech, en forskare och tillika vargexpert, bidrar Ă€ven han till att sprĂ€cka myten om hunden som ett flockdjur. Han har studerat vargar i fĂ„ngenskap sĂ„vĂ€l som i det vilda och konstaterar att dessa beter sig vĂ€ldigt olika. Och det Ă€r just detta som missuppfattningen att hundar skulle vara flockdjur hĂ€rstammar ifrĂ„n – forskning pĂ„ vargar i fĂ„ngenskap under 1970-talet.

De vargar i fÄngenskap som studerades var en grupp med vargar som saknade slÀktskap till varandra. Forskarna drog slutsatsen att det fanns en tydlig hierarki med alfavargar som ledde flocken. Men Dr. Mech hÀvdar alltsÄ obeslÀktade vargar som inte har nÄgot annat val Àn att leva tillsammans i grupper har ett vÀldigt annorlunda beteende jÀmfört med vargflockar i det vilda.

Vargflock
Vilda vargflockar har ett annorlunda flockbeteende jÀmfört med vagar i fÄngenskap.

DÀrför bör inte hundar ses som flockdjur

NÀr mÀnniskan för 50 000 Är sedan lÀmnade Afrika och begav sig norrut tros man för första gÄngen ha kommit i kontakt med vargar. Forskare tror ocksÄ att hundens genetiska utveckling frÄn varg till modern hund inleddes för omkring 40 000 Är sedan. Detta innebÀr att mÀnniskor under tusentals Är har interagerat med vargen och att den med tiden har blivit allt mer tam.

Det Àr med andra ord en vÀldigt lÄngsam process som har Àgt rum, och att dÄ hÀvda att hundar fungerar pÄ precis samma sÀtt som vargar Àr helt enkelt felaktigt. Tanken pÄ hunden som ett flockdjur har dock levt kvar hos allmÀnheten, trots att vetenskapen alltsÄ pekar i motsatt riktning.

Visst, mÄnga hundcoacher uppmuntrar hundens Àgare att agera flockledare, men dessa missar dÄ helt det faktum att hundar alltsÄ sÀllan har en alfahund som utsedd ledare. Ett problem med detta tankesÀtt, förutom att det Àr felaktigt, Àr att mÄnga hundÀgare uppmuntras att anvÀnda bestraffningar i sin uppfostran. Detta för att visa sig dominanta gentemot hunden. Forskning visar dock att hundar svarar bÀttre pÄ belöningsbaserade trÀningsmetoder.

Avslutande tankar

Till skillnad frÄn vad de allra flesta tror Àr alltsÄ inte hundar flockdjur. Det Àr lÀtt hÀnt att man fÄr denna uppfattning, men det gÄr inte att ignorera det faktum att hundar under tusentals Är har ingÄtt i mÀnskliga sociala strukturer. De har dÀrmed haft möjligheten att anpassa sig till detta och sÄ ocksÄ gjort.

NÀr vi förutsÀtter att hundar endast Àr ute efter en dominant flockledare missar vi nÄgonting, nÀmligen att de kanske snarare söker ett kamratskap. Hundar Àr inte flockdjur men ÀndÄ sociala djur osm gillar att ingÄ i grupper. SÄ vi bör kanske sluta fokusera pÄ att hunden hÀrstammar frÄn vargen och istÀllet börja betrakta dem mer som renodlade familjemedlemmar.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna