Shar pei är en av de mest kända hundraserna med rynkor

Hundraser med rynkor – 10 olika rynkiga hundar

Vissa hundar av olika raser är väldigt lika varandra. Så är till exempel fallet om du jämför en labrador retriever med en golden retriever. Sedan finns det även vissa andra raser som sticker ut från mängden med sina säregna egenskaper och kännetecken. Så är fallet när det kommer till hundraser med rynkor – det finns inte särskilt många rynkiga hundar och därför känns dessa lätt igen på utseendet. Här tittar vi närmare på 10 raser av det rynkigare slaget!

10 hundraser med rynkor

Vissa raser med rynkiga hundar är väldigt belåtna med att slappa hemma medan andra är mer aktiva. Somliga är också mer öppna och vänligt sinnade gentemot främlingar än vad andra är. Dessutom finns det såväl mindre som större hundar med särpräglade hudveck. Med detta sagt är det dags för att att presentera de 10 hundraser med rynkor som vi har valt ut!

Basset hound

Basset hound är förmodligen en av de rynkiga hundraser som allra flest känner igen på utseendet. Detta är en kortbent hundras med långa, hängande öron och väldigt lös hud på hela kroppen. Denna ras brukar faktiskt till och med få rynkor på benen. Detta är en hundras som inte behöver så mycket motion, men det är samtidigt en utmärkt spårhund. Därför är rasen uppskattad av såväl jägare som av helt vanliga familjer som inte jagar utan föredrar den som renodlad sällskapshund.

Basset hound

Blodhund

Blodhund är en belgisk hundras med rynkor som förmodligen ganska få har sett i verkligheten men som många ändå känner igen. Detta har såklart att göra med det faktum att blodhundar ofta kan ses i allt från tecknade filmer till Holywoodfilmer och tv-serier. Rasen har ett väldigt bra luktsinne och används därför ofta för att spåra upp saknade personer och dylikt. Förutom nosen är denna hundras känd för att ha långa öron som hänger ner och en ganska lös hud. Framför allt kring huvudet och halsen bildas ofta rynkiga veck hos dessa hundar.

Blodhund

Dogue de bordeaux

Dogue de bordeaux är en hundras från Frankrike som ibland också kallas för fransk mastiff. Denna ras avlades fram för vakta och beskydda. Många älskar att rasen har ett lite skräckinjagande utseende men ändå en tillgiven personlighet. Dessa stora hundar är också väldigt lojala och är populära bland såväl jägare som gårdsägare. Det rynkiga ansiktet, de hängande öronen och de uttrycksfulla ögonen ger dem ett väldigt karaktärsfullt utseende.

Dogue de bordeaux

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en av de raser som många tänker på så fort de ska försöka lista hundraser med rynkor. Dessa rynkiga hundar avlades fram under 1200-talet i England för att användas i samband med tjurfäktning. Därför är det inte särskilt förvånande att hundar av denna ras är tuffa och muskulösa. De är dock även snälla och trevliga när de lägger manken till. Sedan länge används rasen som sällskapshund snarare än som en kamphund. Den engelska bulldoggen känns lätt igen på sina stora rynkor kring ansiktet och den lösa huden som hänger runt munnen samt på andra delar av kroppen.

Engelsk bulldogg

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en hundras som kan ha tigrerad päls och som har en låg jaktinstinkt. Denna lilla fransos har en kompakt och muskulös kroppsbyggnad och förhållandevis stora öron jämfört med övriga kroppsdelar. De är ofta rynkiga kring panna och mun. Utöver att vara känd som en hundras med rynkor kännetecknas rasen också av att den är social och rolig. Detta är ett bra val av ras om du vill ha en sällskapshund som ändå är vaksam och varnar för upplevda faror.

Fransk bulldogg

Mastino napoletano

Mastino napoletano är en italiensk hundras som även kallas för napolitansk mastiff. Denna jättestora hundras har historiskt sett avlats fram för att användas som fruktade stridshundar. Detta är såklart en utmärkt vakthund då de flesta inkräktare med all rätta blir väldigt rädda för dessa bjässar. Hundarna har enormt huvud och en massiv kropp. De är dock väldigt tillgivna mot sina familjemedlemmar och är ofta lugna hemmavid.

Mastino napoletano

Mops

Mops är inte bara en av ganska få hundraser med rynkor – detta är också en trubbnosig ras. Likt shar pei är detta en kinesisk hundras och det är en populär sällskapshund som uppskattas av många olika typer av hundägare. Detta är till exempel en bra hundras för pensionärer, men även barnfamiljer och andra kan med fördel skaffa denna ras. Mopsar är ganska små samt snälla och relativt lätta att ha och göra med. Deras rynkiga ansikte och de stora ögonen ger dessa vovvar ett väldigt uttrycksfullt utseende.

Mops

Pekingese

Pekingese är en hundras som har rynkor i ansiktet och det rynkiga utseendet förstärks av den korta nosen. Rasen har ett ganska hoptryckt utseende och ser tack vare sin långa päls ut lite som ett väldigt litet lejon. Pälsen bildar nämligen en slags lejonman och hundarna har dessutom uttrycksfulla ögon. I övrigt är rasen lojal och ganska självständig.

Pekingese

Shar pei

Shar pei är en kinesisk hundras och i Kina har rasen länge använts av bönder för olika ändamål. De kinesiska bönderna har bland annat använt dessa hundar som jakthundar, vallhundar och vakthundar. Detta är nämligen en väldigt mångsidig ras tack vare dess storlek, styrka och intelligens. Rasen känns lätt igen på den rynkiga huden och rynkorna gör att dessa hundar sticker ut från många andra raser. Valpar har vanligtvis lite mer lös hud men den blir sedan tightare i takt med att hunden växer upp. Detta är också en av väldigt få hundraser med blå tunga.

Shar pei

Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle är en mexikansk hundras med ett väldigt svårstavat namn som också är svårt att uttala. Därför väljer många att istället kalla rasen för mexikansk nakenhund. Dessa nakenhundar är lojala vakthundar samtidigt som de även är tillgivna sällskapshundar. De brukar få rynkor i pannan som blir extra synliga när hunden fokuserar på något. De har dock generellt sett inte lös hud eller rynkor på resten av kroppen.

Xoloitzcuintle

Avslutande tankar om rynkiga hundraser

Värt att tänka på när vi pratar om hundraser med rynkor är att rynkorna kräver lite särskild behandling. Det är till exempel viktigt att regelbundet och noggrant tvätta alla hudvecken med ett milt hundschampo. Detta för att förhindra att bakterier och smuts stängs inne i vecken. Dessutom behöver de också torkas ordentligt när hunden exempelvis har badats eller varit ute i regnväder. Som hundägare bör du vara medveten om detta och ta hand om din rynkiga hund på bästa sätt.

Med detta sagt har såklart hundar med rynkor en alldeles särskild charm. Därför är det många hundfantaster som uppskattar de raser som vi presenterar i den här artikeln. Kanske har du själv någon av rynkiga hundraser där hemma? Skriv då en kommentar och berätta vilken! Kommentera också om du tycker att någon rynkig hundras saknas i listan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *