Beagle i ortopedisk hundbädd

Bästa ortopediska hundbädden för lederna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Vi hundägare sköter ofta om våra hundar på samma sätt som föräldrar rår om sina barn. Att skämma bort hunden med den allra bästa maten och de roligaste leksakerna hör liksom hundägandet till. Därför förtjänar också din jycke den allra bästa ortopediska hundbädden för att främja ledhälsan.

Detta gäller oavsett om hunden faktiskt har en ledsjukdom eller bara börjar bli lite till åren. Om du vet med dig att din hund sover på en gammal och sliten hundbädd eller pläd, kan det därför vara dags att byta ut den.

Det finns bekväma och snygga hundbäddar i alla möjliga storlekar och former. När det kommer till att avlasta hundens leder finns det dock inget som slår en ortopedisk hundbädd. Dessa bäddar lämpar sig därför utmärkt för äldre hundar, men faktum är att hundar i alla åldrar kan gynnas av främjad ledhälsa.

Bästa ortopediska hundbäddarna

Om du är på jakt efter en riktigt bra ortopedisk hundsäng, finner du flera förslag på utmärkta sådana nedan!

Bia Ortho

Bia Bädd Ortho
Den klassiskt rektangulära varianten av Bia Bädd Ortho.

Se pris i butik!

Den ortopediska hundbädden Bia Ortho har tagits fram specifikt för att optimera fördelningen av hundens kroppsvikt. Denna bädd lämpar sig utmärkt för hundar i alla åldrar men framför allt äldre eller sjuka sådana. Detta då produkten kan lindra stelhet och smärta i leder.

För mer information om denna hundbädd rekommenderar vi att du läser vår recension av Bia Ortho! I recensionen delar vi med oss av vårt intryck av bädden efter att ha köpt och testat två styck sådana.

Vi har även intervjuat Sofia som äger Bia Bed vid ett tidigare tillfälle. Vi kom då in på Bia Ortho och hon berättade hur bädden kan hjälpa hundar som är äldre och/eller har ledsjukdomar. Du finner vår intervju med Bia Bed på länken.

Fördelar:

 • överdrag i slitstarkt konstläder
 • lätt att rengöra
 • kan vikas eller rullas ihop.

Nackdelar:

 • endast svart i butik
 • beställningsvara.

Vad är en ortopedisk hundbädd?

En ortopedisk hundbädd är en hundsäng som är särskilt framtagen för äldre hundar samt individer med ledsjukdomar. Med det sagt kan dessa produkter avlasta hundens skelett och leder oavsett ålder. Genom att införskaffa en sådan kan du därför främja ledhälsan och samtidigt ge hunden en mer bekväm säng att sova i.

Du kanske själv har vissa svårigheter att ta dig ur sängen på morgonen? Om så är fallet är du långt ifrån ensam – även din hund kan faktiskt ha exakt samma problem. Det kan ofta vara mödosamt för hundar att resa sig ur bädden efter att ha sovit, på grund av stela och värkande leder.

För i takt med att din hund ökar i ålder blir ofta även dess leder stelare. Artrit (ledinflammation) är en vanlig ledsjukdom hos äldre hundar, och den kan göra det svårare för hunden att resa sig från golvet eller från sin bädd på morgonen. Framför allt större hundraser är benägna att drabbas av ledinflammation.

Har din hund har stela och värkande leder? Eller vill du bara vill din hund med en så bekväm sovplats som möjligt? Då kan en ortopedisk hundbädd vara lösningen på problemet!

Fördelarna med en ortopedisk hundsäng

Som redan har nämnts är syftet med en ortopedisk hundbädd att ge stöd åt hundens leder och skelett. Istället för att bädden är alltför mjuk och säckar ihop när hunden lägger sig i den, reagerar den på hundens kroppsvikt och tillhandahåller det stöd som krävs för dess kropp.

En ortopedisk hundsäng är vanligtvis lite dyrare än en vanlig bädd. Detta är dock inte så konstigt då dessa bäddar har en högre kvalitet och ger mer stöd åt hunden.

Några av fördelarna med dessa bäddar

Men vilka är då fördelarna med denna typ av bäddar? Låt oss titta närmare på hur de kan gagna din hund:

 • Äldre hundar får enklare att resa sig ur en ortopedisk hundbädd. Detta då den inte sjunker ihop när hunden lägger sig i den.
 • Hundar med artrit eller andra ledsjukdomar får mer stöd av denna typ av bädd. Det kan ge lindring åt symtom som stelhet och ledvärk.
 • En ortopedisk hundsäng är ofta mer bekväm för din hund att sova i än en vanlig bädd. Detta då de har minnesskum (memory foam) som formar sig efter hundens kropp.

Så vet du om din hund behöver en ortopedisk hundbädd

Det kan vara svårt att ta reda på om ens hund verkligen behöver en ortopedisk hundbädd. Om du är osäker på huruvida din hund lider av artrit och kan behöva en sådan hundsäng, kan du med fördel rådfråga din veterinär. Hundar som är äldre än 5 eller 6 år brukar dock vanligtvis börja utveckla ledsjukdomar. Om din hund är i den åldern kan det därför vara en god idé att låta undersöka dess leder.

Hund i ortopedisk hundbädd
Äldre eller skadade hundar kan ofta gynnas av att ligga i en ortopedisk hundbädd.

Symtomen på artrit hos hundar

Så vilka är då symtomen på artrit hos hundar – vilka tecken ska man hålla utkik efter? Dessa är några symtom på ledinflammation att vara uppmärksam på:

 • Din hund haltar eller stödjer sig mer på ett eller flera ben när han/hon först reser sig upp. Haltandet kan sedan försvinna i takt med att hunden rör på sig mer.
 • Du kan upptäcka att din hund har en krökt rygg vilket kan bero på en värkande nacke eller ryggrad. Hunden kan också börja halta på ett av bakbenen (eller bägge).
 • Hundens personlighet kan komma att förändras. Många hundar blir mer lättretliga när de känner smärta.
 • Din hund kan börja bita eller slicka på lederna. Detta är något som hundar ofta gör på de kroppsdelar som gör ont.
 • Hunden kan vara motvillig att göra vissa saker som den tidigare inte hade några problem med. Det kan till exempel röra sig om att gå nedför trappor eller att hoppa in i bilen.
 • Din hund tenderar att enklare bli uttröttad av fysisk aktivitet. Han eller hon kanske inte vill gå lika långa promenader som tidigare utan blir fort trött eller känner av sin ledvärk.
 • Det/de ben som är påverkade av ledinflammationen kan smalna av när hunden förlorar muskelmassa till följd av minskad användning av musklerna.

Även om det skulle vara så att din hund inte har artrit eller någon annan ledsjukdom, kan dess ledhälsa främjas av att du införskaffar en ortopedisk hundbädd. En sådan hundsäng bidrar nämligen till att förebygga uppkomsten av framtida problem av detta slag.

Ledsjukdomar är vanligast förekommande bland stora eller väldigt stora hundar. Om din hunds ras är större till storleken kan det därför vara värt att överväga att köpa en ortopedisk hundsäng.

Att tänka på vid köp av ortopedisk hundsäng

Har du bestämt dig för att ge din hund en ortopedisk hundsäng? Bra, men det finns vissa saker som du bör ha i åtanke när du väljer bland olika bäddar. Ta den tid du behöver för att göra efterforskningar och ta reda på vilken produkt som är den bästa för just din hund. På så vis kan du säkerställa att du gör ett bra val.

Lite längre upp på denna sida tipsar vi dessutom om ett mindre antal ortopediska hundbäddar. Så om du känner dig osäker på vilken bädd du ska välja kan du finna inspiration genom våra produktrekommendationer.

Egenskaper att hålla utik efter

Generellt sett bör du dock ha följande saker i åtanke när du sonderar marknaden:

 • Denna typ av hundbädd kostar ofta lite mer än vanliga bäddar. Ta därför hänsyn till priset men låt inte bara prislappen styra ditt val – en bra bädd med ortopediska egenskaper är helt enkelt dyrare.
 • Tänk på att välja en lite större bädd än vad du kanske har tänkt. Då får din hund gott om utrymme att bre ut sig i bädden.
 • Välj gärna en ortopedisk hundsäng som är tillverkad i ett vattentätt material. Många hundar blir nämligen inkontinenta när de blir äldre och du vill inte att urinen sugs in i bädden.
 • Det kan också vara värt att välja en bädd vars överdrag går att avlägsna och tvätta. På så vis kan du enkelt hålla hundens bädd ren.
 • Köp helst en ortopedisk hundbädd med memory foam som är åtminstone 5 cm tjockt. Om minnesskummet är tunnare riskerar det att inte ge din hund tillräckligt mycket stöd.
 • En ortopedisk hundsäng med hög kant kan vara att föredra om din hund gillar att luta sig mot kanten.
 • Om du hittar en bädd med antiglid på undersidan är det att föredra. Du slipper då att bädden glider iväg från hunden eller att din hund skjuter omkring den på golvet när den ska lägga sig.

Rätt placering av bädden

När du väl har köpt en ortopedisk hundbädd och fått hem den, är det dags att placera den i bostaden. Det är viktigt att du tänker till lite och placerar din bädd på ett bra ställe. Välj gärna en plats som inte är nära fönster eller dörrar – hundar trivs sällan bra i drag. Om din hund redan har en favoritplats bör du såklart ställa bädden där.

Du kan även placera den bredvid din hunds nuvarande hundbädd för att underlätta övergången till den nya bädden.

Avslutande tankar

Om din hund har stela eller ömmande leder, eller om du bara vill ge din hund den absolut bästa sovplatsen möjligt, är en ortopedisk hundbädd det bästa vallet av bädd. Bädden kan förvisso ha en lite högre inköpskostnad men är en investering som är väl värd sitt pris. När du väl har köp en sådan hundsäng av hög kvalitet kommer du nämligen mer eller mindre omedelbart kunna se resultat.

Det går inte att sätta ett pris på hundens hälsa, och som hundägare är det en fröjd att se sin äldre eller skadade hund bli mer livlig igen under dagen och sova bättre på natten. Så en ortopedisk hundsäng är onekligen en vardagslyx som din hund är väl värd!

Liknande artiklar

4 reaktioner på ”Bästa ortopediska hundbädden för lederna”

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Anna! Bilden med den blå sängen är ett stockfoto, så jag har tyvärr ingen uppgift om tillverkare eller namn på produkten.

   Jag har däremot köpt in varsin Bia Ortho till mina hundar och de älskar verkligen den, så den kan jag varmt rekommendera! Det är tydligt att den håller en mycket högre kvalitet än de billiga bäddar som säljs i till exempel Ullared (har själv köpt två sådana och det är helt okej men mycket mjukare och enklare att förstöra).

 1. Hej! Ni skriver att madrassen bör vara 10 cm tjock för bäst ”skydd”, men bia ortho är ju bara 5 cm tjock? Och det tryckavlastande skummet är endast 3 cm av detta. Men ni anser att den är tillräckligt bra ändå?

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Frida! Den rekommenderade tjockleken har även att göra med kvaliteten på skummet. En alltför tunn madrass ger inte tillräckligt god tryckavlastning för hunden. Men i fallet med Bia Ortho är produkten av så pass hög kvalitet att 5 cm är fullt tillräckligt. Vi har därför passat på att uppdatera vår rekommendation till just 5 cm efter att ha tagit del av din mycket relevanta frågeställning.

   Vi har köpt två Bia Ortho till våra hundar och är extremt nöjda med dessa! Så om du funderar på att skaffa en ortopedisk bädd kan vi varmt rekommendera den! Du kan läsa vår recension av Bia Ortho genom att antingen söka fram den eller genom att klicka på länken under bilden på produkten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *