BÀsta antidragselen för hund

BÀsta antidragselen för hundar som drar i kopplet

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för GranngÄrden och VetZoo.

Att ta med hunden ut pĂ„ promenader Ă€r ett av de mĂ„nga ansvarsomrĂ„den som ingĂ„r i hundĂ€gandet. Även om du har en stor trĂ€dgĂ„rd dĂ€r din hund kan springa fritt, behöver du fortfarande förse din hund med regelbundna rastningsrundor. Dessa kan ofta vara vĂ€ldigt trevliga stunder, men det finns Ă€ven hundĂ€gare som har det mer besvĂ€rligt pĂ„ promenaderna. DĂ„ kan en antidragsele göra susen.

För om du Àger en hund som gÀrna bogserar dig efter sig i kopplet kan det kÀnnas vÀldigt besvÀrligt att ge sig ut pÄ promenader. Som tur Àr finns det dock lösningar pÄ detta problem. En Àr att arbeta mer med koppeltrÀningen, en annan lösning Àr att anvÀnda en bra antidragsele för hundar som drar i kopplet pÄ promenaderna.

Med en sÄdan sele kan du minska eller till och med helt förebygga detta oönskade beteende hos din hund. Detta funkar ofta vÀldigt bra för de flesta hundar och Àr dessutom ett prisvÀrt alternativ för att fÄ bukt med problemet.

BĂ€sta antidragselen i olika prisklasser

Det finns mycket att tÀnka pÄ nÀr man ger sig ut pÄ jakt efter en bra hundsele av detta slag. Vi har dock sonderat marknaden i jakten pÄ den allra bÀsta antidragselen i olika prisklasser. Detta har gjort det möjligt för oss att identifiera grÀddan av selar för hundar som drar i kopplet.

Vi har gjort vÄrt urval av produkter inom denna kategori utifrÄn egenskaper sÄsom hÄllbarhet, funktion och bekvÀmlighet för hunden. De frÀmsta produkterna har vi sedan delat in i olika nivÄer utifrÄn prisklass. PÄ sÄ vis hoppas vi kunna hjÀlpa dig att hitta en bra sele oavsett storleken pÄ din plÄnbok.

NÀr du köper produkter via lÀnkarna pÄ vÄr webbplats fÄr vi en liten provision som tack för att vi förmedlar köpet. SÄ stöd gÀrna arbetet med denna sajt genom att köpa en antidragsele via nÄgon av knapparna nedan.

Premiumklassen: VGW Extension

VGW Extension
Den bÀsta antidragselen enligt Hund24 Àr VGW Extension.

Se pris i butik!

VGW Extension kallas ibland i folkmun för ”VGW-selen”. Detta Ă€r enligt oss den bĂ€sta selen för hundar som drar. Denna antidragsele har fĂ€ste för koppel framtill och motverkar drag i kopplet genom att vĂ€nda hunden mot dig nĂ€r den drar.

Det Ă€r en ergonomisk hundsele som Ă€r vĂ€ldigt bekvĂ€m för hunden att bĂ€ra. Likt med andra selar Ă€r passformen vĂ€ldigt viktig – den ska varken vara för stor eller för liten.

Vi har sjÀlva anvÀnt VGW Extension i flera Ärs tid och har inga planer pÄ att byta. Mer information om vÄra personliga erfarenheter kan du fÄ genom att lÀsa vÄr recension av VGW-selen.

👍 Fördelar:

 • finns i storlekar för alla hundar
 • svensktillverkad
 • fĂ€ste för koppel framtill

👎 Nackdelar:

 • saknar koppelfĂ€ste i nacken (tillbehöret VGW BĂ€lte Tracking löser detta)
Hund i rosa antidragsele VGW Extension
Eurasiern Kane i en rosa antidragsele av modellen VGW Extension.

Budgetklassen: Halti TrÀningssele

Halti Multisele hundsele för hundar som drar
En billig hundsele för hundar som drar Àr Halti Multisele.

Se pris i butik!

Halti TrÀningssele Àr en hundsele för hundar som drar att anvÀnda som ett hjÀlpmedel vid koppeltrÀning. Med hjÀlp av denna sele kan du öka dina möjligheter att genom trÀning avvÀnja din hund frÄn att dra i kopplet. Detta pÄ ett effektivt men samtidigt skonsamt sÀtt.

👍 Fördelar:

 • fĂ€ste för koppel framtill
 • lĂ„g prislapp

👎 Nackdelar:

 • fĂ„ tillgĂ€ngliga storlekar
 • saknar koppelfĂ€ste i nacken

I videoklippet nedan kan du se hur denna antidragsele ska sitta pÄ hunden.

Bubblare: Metizo Future Walking

Metizo Future Walking antidragsele
Future Walking Àr en utmÀrkt antidragsele frÄn Metizo.

Se pris i butik!

Metizo Future Walking Àr en bra antidragsele som dessutom Àr svensktillverkad. Den ligger i samma prisklass som vÄr favorit i premiumklassen, VGW Extension, och vi har dÀrför valt att utse den till bubblare.

Denna sele Àr ergonomisk och kan hjÀlpa hundar som drar att förÀndra sitt beteende. Detta krÀver dock som alltid att du i egenskap av hundÀgare trÀnar din hund att gÄ fint i kopplet. Den Àr dessutom försedd med reflexmaterial som gör din hund synlig i mörkret, och har Àven fÀste för koppel sÄvÀl framtill som baktill.

👍 Fördelar:

 • svensktillverkad
 • fĂ€ste för koppel bĂ„de framtill och baktill
 • försedd med reflexer
 • finns i flera storlekar

👎 Nackdelar:

 • fler Ă€n ett spĂ€nne

Antidragsele för valpar: VGW Beginner

VGW Beginner antidragsele för valpar
En utmÀrkt antidragsele för valpar Àr VGW Beginner.

Se pris i butik!

VGW Beginner frÄn VGWBÀlte Àr en variant av VGW Extension som tagits fram för valpar och unghundar. Det Àr en ergonomisk antidragsele med frontkoppling som kan sÀnka din hunds stressnivÄ nÀr ni promenerar, genom att förebygga drag i kopplet. Selen Àr dessutom bekvÀm för hunden och stör inte genom att förhindra inte dess rörelser.

👍 Fördelar:

 • fĂ€ste för koppel framtill
 • framtagen för valpar och unghundar
 • svensktillverkad

👎 Nackdelar:

 • saknar fĂ€ste för koppel i nacken

DÄ bör du köpa en antidragsele

Om du övervÀger att införskaffa en antidragsele har du förmodligen i dagslÀget dragkamp med din hund pÄ promenaderna. Detta Àr nÀmligen en typ av hundsele för hundar som drar i kopplet nÀr de promenerar med sina Àgare. Denna fysiska kamp som uppstÄr pÄ rastningsrundorna Àr sÄvÀl frustrerande som ibland utmattande för dig som hundÀgare (och Àven för din hund).

Även din hund kan alltsĂ„ uppleva dragandet som nĂ„got negativt, Ă€ven om den sjĂ€lv bidrar till det. Med det sagt finns det Ă€ven ytterligare faktorer att ta hĂ€nsyn till nĂ€r det kommer till detta fenomen. Om du för ett ögonblick stannar upp och funderar över vad som egentligen hĂ€nder nĂ€r din hund drar i kopplet, inser du snart att det kan ge vissa följdproblem.

Om din hund har andningsbesvÀr eller hjÀrtproblem, kan dessa problem förvÀrras av halsbandets tryck mot halsen vid drag. DÄ kan det vara bÀttre att införskaffa en hundsele, och dÄ gÀrna en antidragsele som förebygger roten till problemet. För Àven om din hund Àr i prima fysisk skick, kan det vara mer bekvÀmt för honom eller henne att bÀra en hundsele pÄ promenaderna.

Att hunden drar i kopplet blir vanligtvis endast skadligt om ett halsband anvĂ€nds istĂ€llet för en sele. Vi pĂ„ Hund24 har författat en artikel dĂ€r vi listar de allra bĂ€sta hundselarna pĂ„ marknaden. DĂ€r kan du fĂ„ tips pĂ„ bra ”vanliga” selar.

Men för allra best effekt bör du titta pÄ en antidragsele, d.v.s. en hundsele för hundar som drar i kopplet. Detta dÄ bÄde du och din hund kan njuta mer av promenaderna om ni kommer bÀttre överens och inte anvÀnder kopplet för att dra varandra i olika riktningar.

Hund som drar i kopplet
En hund som drar i kopplet och bÀr halsband riskerar att skadas av det tryck som uppstÄr.

Antidragsele vid löpning med hund

Om du gillar att vara ute och springa med din hund kan en sele som motverkar drag komma utmÀrkt till pass. Kombinera gÀrna den med ett stretchigt koppel och ett midjebÀlte sÄ har du en perfekt kombination för trevliga löpturer!

För Àven om din hund vanligtvis gÄr vÀldigt fint i kopplet kommer löpningen att addera ett svÄrighetsmoment. Hunden Àr nÀmligen betydligt snabbare Àn du och kommer dÀrför tendera att bogsera dig emellanÄt. Om du Àr intresserad av att veta hur snabbt en hund springer, har vi för övrigt tagit fram en artikel dÀr vi gÄr igenom just detta.

Det Àr inte heller nödvÀndigtvis nÀr ni springer som sjÀlva problemet uppstÄr. En vanlig situation vid löpning dÄ det uppstÄr drag i kopplet Àr dÄ hunden stannar. För om hunden plötsligt och oförutsett bestÀmmer sig för att tvÀrnita, eller om den hittar nÄgot spÀnnande att undersöka i diket, riskerar du att snubbla och skada dig.

Det kan ocksÄ vara sÄ att det Àr du som plötsligt fÄr för dig att stanna, kanske för att du har fÄtt kramp. Om din hund inte Àr med pÄ detta och Àr dragstark, kan du flyga som en vante om du inte stÄr stadigt pÄ marken. För situationer som dessa Àr en antidragsele absolut ett bra val av sele.

Vill du veta vilka hundar som passar bra att springa med? Se dÄ vÄr lista över lÀmpliga hundraser för löpning!

Att tÀnka pÄ vid köp av hundsele för hundar som drar

NÀr man ska införskaffa en antidragsele finns det vissa funktioner som man bör hÄlla utkik efter. Dessa Àr mer eller mindre standard i en hundsele för hundar som drar, men kan ibland saknas hos vissa produkter i butikerna. Nedan gÄr vi igenom nÄgra egenskaper hos en bra sele mot drag att titta efter.

Typ av sele

Det finns olika typer av selar och nĂ€r det kommer till antidragselar Ă€r inte dessa undantagna. Du har att vĂ€lja mellan selar som din hund behöver kliva i innan du knĂ€pper fast dem i nacken. Ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ en sĂ„dan Ă€r ”VGW-selen”. Du kan för övrigt klicka pĂ„ lĂ€nken för att lĂ€sa vĂ„r recension av just VGWBĂ€lte Extension.

Den andra typen av sele kan du sÀtta pÄ din hund medan hunden sitter still. HÀr tvingas du sjÀlv göra allt jobb och hunden har inget behov av att samarbete överhuvudtaget.

Vissa hundÀgare tycker det Àr svÄrare att sÀtta pÄ sin hund en antidragsele dÀr hunden behöver kliva i selen med sina framben. Detta Àr dock inget som jag personligen har upplevt som nÄgot problem. Denna typ av hundsele Àr dessutom vanligtvis mer hÄllbar, vilket Àr ett stort plus nÀr det kommer till en hundsele för hundar som drar.

För om du och din hund Àr ungefÀr lika starka och med kopplets hjÀlp kÀmpar om vem som ska styra fÀrden, utsÀtts selen för mycket slitage. Detta gör att en antidragsele kan slitas ut över tid och dess spÀnnen bli svagare. Och ju fler spÀnnen en sele har, desto större risk för att nÄgon av dem ger med sig. SÄ anvÀnd hellre en sele som din hund kliver i, en som enbart har ett spÀnne i nacken.

Storlek

NÀr det kommer till den typ av hundsele för hundar som drar i kopplet, Àr det viktigt att ta mÄtt pÄ sÄvÀl hunden som selen innan du gör ditt köp. MÄtten pÄ en antidragsele finns alltid tillgÀngliga pÄ produktsidan för respektive sele, och om inte annat kan dessa fÄs via leverantörens webbplats. Din egen hund behöver du dock mÀta sjÀlv.

För om storleken inte Àr den rÀtta kan obehag lÀtt uppstÄ. Det finns dessutom en risk för att din hund lyckas krÄngla sig ur selen eller att den kÀnner obehag under promenaderna.

Se dĂ€rför till att alltid kontrollera mĂ„ttet pĂ„ selen och din hund för att fĂ„ fram rĂ€tt storlek. Det spelar nĂ€mligen ingen roll om det stĂ„r att stelen Ă€r justerbar – det gĂ„r aldrig att fĂ„ en antidragsele till en schĂ€fer att passa pĂ„ en tax.

För mer information om hur du bör mÀta och vad du ska tÀnka pÄ, har vi skrivit en artikel pÄ Àmnet. I den berÀttar vi vilken storlek pÄ hundsele som passar just din hund.

Handtag

En antidragsele fungerar bara sÄ lÀnge som du och din hund aktivt jobbar för att motverka ryck och drag. Men en sele med handtag kan hjÀlpa dig att fÄ kontroll över din hund nÀr ni koppeltrÀnar. Du kan till exempel hÄlla fast hunden vid din sida och pÄ sÄ vis underlÀtta trÀningen.

Handtaget fyller Àven en funktion sett ur ett rent sÀkerhetsmÀssigt perspektiv. Med hjÀlp av detta kan du nÀmligen enkelt stoppa din hund frÄn att springa ut i trafiken eller liknande.

Stoppning

NÀr din hund drar i kopplet och detta Àr fÀst i en sele ser det bara smÀrsamt ut. Det mÄ se ut som att hunden klÀmmer sin pÀls och hy samt fÄr svÄrigheter att andas. I sjÀlva verket göra den dock inte sig sjÀlv nÄgon som helst skada.

Med det sagt vill man som hundÀgare göra vad man kan för att öka hundens komfort. DÀrför kan en antidragsele med stoppning vara att föredra. En hundsele för hundar som drar i kopplet Àmnar att förebygga jyckens drag. DÀrför bör inte stoppningen störa koppeltrÀningen ett dugg. Men man vill ju ÀndÄ att ens pÀlskling Àr bekvÀm i sin hundsele och att selen inte skaver mot pÀlsen.

FÀste för koppel

De flesta hundselar har ett fÀste för koppel baktill, men det finns Àven de som har fÀstet framtill. SÄ Àr det att rekommendera att man anvÀnder en hundsele med fÀste för koppel fram eller bak? Detta har vi skrivit en hel artikel för att diskutera och du kan lÀsa den genom att klicka pÄ lÀnken.

Vad vi dock kan avslöja Àr att en sele med koppelfÀste baktill inte Àr lika effektiv nÀr det kommer till att förhindra drag. Det Àr snarare sÄ att hundens instinkt att dra kommer förstÀrkas nÀr den kÀnner att det tar emot i kopplet.

Hundsele med fÀste bak
En hundsele med fÀste baktill riskerar att uppmuntra din hund att dra i kopplet.

DÀrför Àr det att föredra att fÀstet sitter framtill pÄ selen. En sÄdan antidragsele ger dig mer kontroll över hur din hund rör sig och underlÀttar vid koppeltrÀning.

Med det sagt finns det situationer dĂ„ det Ă€ndĂ„ Ă€r att föredra att fĂ€stet sitter baktill. Detta gĂ€ller till exempel om du har en mindre, trubbnosig hund – dĂ„ Ă€r det oftast sĂ€krare med en sele dĂ€r fĂ€stet för koppel sitter bak. Om kopplet placeras framtill pĂ„ hunden och din hund drar ivĂ€g, kan alltför mycket tryck sĂ€ttas pĂ„ halsen och Ă€ven förhindra din hund frĂ„n att röra skuldrorna pĂ„ ett korrekt sĂ€tt.

En annan sak att ta hÀnsyn till Àr om du har en hund som gillar att bita i kopplet. För om kopplet löper framtill frÄn hundens bog och utÄt, kan förstÄs sannolikheten att han eller hon fÄr för sig att tugga pÄ det öka.

Sele med fÀste baktill
En antidragsele med fÀste för koppel framtill pÄ bogen Àr att föredra framför en sÄdan hÀr, dÀr fÀstet sitter baktill.

Passande koppeltyp

NÀr du anvÀnder en antidragsele kanske du tÀnker att det inte spelar nÄgon direkt roll vilket hundkoppel som anvÀnds? TÀnk om! Faktum Àr att det Àr viktigt att den sele som anvÀnds passar bra ihop med kopplet.

Om du lyckas hitta ett komplett set med en hundsele för hundar som drar och ett passande koppel, Àr detta fördelaktigt pÄ flera sÀtt. Inte minst för att dessa Àr framtagna för att anvÀndas tillsammans istÀllet för att det ena hundtillbehöret Àr mer effektivt mot drag Àn det andra.

Du kan naturligtvis köpa ett separat koppel eller anvÀnda ditt befintliga. Men det Àr viktigt att du försöker hitta en passande koppeltyp till selen.

Vanliga frÄgor om antidragselar

Hur fungerar en antidragsele?

En antidragsele Àr en hundsele för hundar som drar i kopplet. Den anvÀnds för att förhindra och förebygga drag och ryck pÄ promenader. Ett exempel pÄ detta Àr VGWBÀlte Extension, en antidragsele som fungerar genom att vÀnda hunden mot dig nÀr den drar. Denna typ av hundselar kan dessutom tÀmja hundens instinkt att dra, vilken lÀtt förstÀrks nÀr den bÀr en sele med fÀste för koppel baktill.

Vilken antidragsele Àr bÀst?

Vilken antidragsele som Àr bÀst enligt vÄr uppfattning kan du fÄ reda pÄ genom att ta en titt i vÄr lista ovan. DÀr belyser vi den hundsele för hundar som drar som vi gillar mest. Vi ger Àven förslag pÄ ytterligare selar i olika prisklasser för att alla hundÀgare ska kunna hitta ett bra trÀningsverktyg.

Varför drar hundar i kopplet?

MÄnga tror att hundar drar i kopplet för att de vill leda flocken och dominera övriga flockmedlemmar (inklusive dig). SÄ Àr dock inte fallet utan det har istÀllet ofta att göra med att de vill och kan. En hund som drar i kopplet vill ofta gÄ snabbare pÄ promenaden och ta sig till en viss plats raskare Àn vad du tillÄter. Hunden gör vad den kan för att snabbast möjligt komma fram och du lÄter omedvetet hunden fÄ sin vilja igenom.

Är en hundsele bra för hunden?

I de allra flesta fall Àr en hundsele bÀttre för hunden Àn ett hundhalsband. Exakt hur pass bra en antidragsele Àr beror dock pÄ en rad olika faktorer. Till exempel avskyr vissa hundar hundselar, men om din hund tenderar att dra i kopplet kan det vara bra att vÀnja den vid att bÀra sele. För mer information om fördelarna kan jag rekommendera dig att lÀsa vÄr artikel dÀr vi berÀttar varför hundselar Àr bÀttre Àn hundhalsband.

Hur lÄng tid tar det att koppeltrÀna en hund?

Hur pass lÄng tid det vanligtvis tar att koppeltrÀna en hund beror pÄ mÄnga olika faktorer. En av dessa Àr hur pass envis din hund Àr och huruvida den har lÀtt för att lÀra sig nya saker. Vissa jyckar lÀr sig att gÄ fint i kopplet efter bara ett kort trÀningstillfÀlle medan andra behöver mÀngder av trÀning. För mer tips om effektiv koppeltrÀning, se den lÀnkade artikeln.

Avslutande tankar

Vi hoppas att denna köpguide har hjÀlpt dig att hitta en riktigt bra antidragsele till din hund. Oavsett om du har en valp eller vuxen hund kan koppeldraget vara frustrerande för sÄvÀl dig som för din hund. Med tÄlamod och trÀning samt en bra hundsele för hundar som drar kan du dock Ästadkomma smÀrre underverk.

Har din hund lÀrt sig att gÄ fint i kopplet med hjÀlp av en antidragsele? Eller tycks kanske ingenting göra susen? Kommentera gÀrna nedan hur det gÄr med koppeltrÀningen och berÀtta om era framsteg eller missöden.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *