BĂ€sta hundkopplet 2019 omslagsbild

BÀsta hundkopplet för alla hundÀgare

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för VetZoo.

Att komma ut och röra pÄ sig tillsammans med sin hund Àr viktigt, regelbundna och lagom lÄnga promenader stÀrker inte bara hundens fysik och dennes vÀlmÄende utan Àven bandet er emellan. Genom att fysiskt aktivera din hund lÀr du kÀnna denna, ni spenderar mer tid tillsammans och ni kommer nÀrmare varann, den fysiska aktiviteten Àr sÄledes bÄde bra för dig och din hunds kropp och knopp.

Det finns vissa tips och knep för att promenaderna med din fyrfotade vÀn ska bli sÄ smidiga och behagliga som möjligt och ett tips Àr att investera i bra utrustning. Ett koppel som Àr anpassat efter just era behov och aktiviteter kan göra hela skillnaden! Alla hundar tillsammans med sin matte eller husse har olika preferenser pÄ vad som gör ett hundkoppel bra och vad som passar just dem, det Àr dÀrför viktigt att fundera över vad just ni behöver för typ av koppel.

SÄ luta dig tillbaka och lÄt mig guida dig fram till det bÀsta hundkopplet för just dig och din jycke!

Vilket koppel passar dig och din hund

Vilken typ av hundkoppel du och din hund behöver beror pÄ flera olika saker, exempelvis storleken pÄ hunden och var ni brukar ta era promenader. Den sortens hundkoppel som passar dig och din hund beror ocksÄ pÄ ifall du brukar promenera, löptrÀna eller cykla bredvid din hund eller om hunden kanske ska vara med i skidspÄret.

Ett utstÀllningskoppel Àr att föredra om du och din hund Àgnar er Ät hundutstÀllning. I den lÀnkade artikeln belyser jag de enligt mig bÀsta kopplen för just utstÀllare.

För andra ÀndamÄl kanske ett retrieverkoppel Àr vad du letar efter. Det finns som sagt flera olika slags hundkoppel att vÀlja bland, och det viktiga Àr att du hittar ett som funkar bra för dig och din fyrbenta kamrat.

Brukar ni promenera i stan kan ett kortare koppel vara bra för att hÄlla hunden nÀra och Àr ni ute i skog och mark kanske ni vill ha ett koppel med lÀngre lina. Har du dÀremot en hund som drar mycket rekommenderas det att ha ett hundkoppel som Àr gjorda för att dÀmpa plötsliga ryck och har du tvÄ hundar kan ett tvillingkoppel kanske vara nÄgot för dig.

Hundkoppel
Olika sorters hundkoppel lÀmpar sig vÀl för varierande ÀndamÄl.

Det Àr inte ovanligt att den fysiska aktiveringen av en och samma hund ser lite olika ut frÄn dag till dag, ibland Àr det en promenad runt kvarteret för kvÀllskissningen som gÀller och ibland sÄ Àr det lÄnga promenader i parken som Àr aktuellt. Det kan dÀrför vara en god idé att investera i fler Àn ett koppel för att alla olika utevistelser med din hund ska bli sÄ bra som möjligt.

För att hjÀlpa er att orientera er i djungeln av hundkoppel som finns pÄ marknaden har jag valt ut nÄgra koppel att presentera hÀr nedan som Àr anpassade efter olika behov för att ni ska kunna hitta kopplet som passar just er. Och jag börjar med nÄgra bra klassiska promenadkoppel!

BÀsta hundkopplet för de flesta hundar och hundÀgare

1. Flexi New Classic frÄn Flexi

Flexikoppel New Classic

HÀr har vi en uppdaterad variant av det klassiska flexikopplet frÄn Flexi. Detta Àr alltsÄ ett sÄdant typ av koppel dÀr linan Äker in och ut ur handtaget för att anpassa hur lÄngt hunden fÄr springa. NÄgot som Àr viktigt med sÄdana hÀr typer av hundkoppel Àr att det finns en sÀker bromsanordning som husse eller matte lÀtt kan anvÀnda för att hastigt stoppa hunden frÄn att springa för lÄngt. Ett plus med detta koppel Àr att det kommer i fem olika storlekar för att det ska kunna matcha hundens storlek sÄ vÀl som möjligt.

Se pris i butik!

2. Weekend Warrior ECO frÄn Hurtta

Hundkoppel Hurtta Weekend Warrior ECO

Ett stilrent koppel i 100 % Ätervunnen polyester för den miljömedvetna. Det hÀr kopplet kommer i olika storlekar dÀr bredden pÄ linan Àr det som skiljer dem Ät, vilket gör att detta kopplet passar för de flesta raserna. I kopplet finns 3M-reflex invÀvt i tyget och handtaget Àr gjort i det mjuka materialet neopren för din komfort.

Det hÀr kopplet har genomgÄtt ett draghÄllfasthetstest för att sÀkerstÀlla dess hÄllbarhet och man har innanför vadderingen stÀrkt upp handtaget med speciella förstÀrkningsband för ytterligare sÀkerhet.

Se pris i butik!

3. Koppel med dubbla handtag frÄn Neewa

Neewa koppel med dubbla handtag

HÀr Àr ett nÄgot kortare koppel, det Àr 100 cm lÄngt för att ge dig full kontroll pÄ din hund. Det hÀr kopplet har ocksÄ tvÄ handtag för att underlÀtta situationer dÀr det kan behövas extra mycket kontroll pÄ hunden, exempelvis vid möte med andra hundar. Kopplet Àr i det Ätervinningsbara och allergivÀnliga materialet polypropylen och handtaget lÀngst ut Àr vadderat för att det ska vara sÄ bekvÀmt som möjligt.

Se pris i butik!

Hundkoppel till hund som drar

Ibland sÄ kan det vara svÄrt att fÄ sin hund att inte dra i kopplet vilket kan göra att promenaden kan kÀnnas nÄgot obekvÀm. För mycket ryck och drag kan Àven skada bÄde dig och din hund, det Àr dÀrför viktigt att ens koppel och utrustning lindrar ryck i sÄ hög utstrÀckning som möjligt.

En hundsele som Àr anpassad för att fÄ hunden att sluta dra och som lindrar pÄfrestningen som kroppen utsÀtts för vid ryck kan vara en god idé. Men det Àr mycket viktigt att Àven kopplet har funktioner som dÀmpar rycken. Se den lÀnkade artikeln för mina tips pÄ de bÀsta hundselarna för olika ÀndamÄl.

HÀr nedan har vi tvÄ olika hundkoppel som lindrar drag och ryck för bÄde hund och mÀnniska.

1. Baggen Expanderkoppel

Baggen expanderkoppel

Ett koppel som med sin elasticitet gör att rycken inte blir lika hÄrda vilket gör promenaden mer skonsam för dina axlar och nacke samt hundens hals och nacke. DÀmpningen i kopplet sitter högt upp mot handtaget eftersom att det Àr viktigt att snabbt kunna nÄ den stumma delen ifall hunden snabbt behöver stannas. Detta Àr en viktig funktion som bidrar till min klassificering av denna produkt som det bÀsta hundkopplet av sin sort.

Kopplets band Àr mycket slitstarkt och Àr noggrant sytt med rundade kanter och insydda gummitrÄdar och för att göra promenaderna sÄ sÀkra som möjligt sÄ Àr kopplet försett med bÄde antiglid och reflex.

Se pris i butik!

2. VGWBÀltes StÀllbara koppel

VGWBĂ€lte koppel

Detta koppel Àr flÀtat i ett elastiskt material för att ge dÀmpning mot ryck och drag frÄn hunden. Med flÀtningen och de silvriga detaljerna fÄr kopplet en snygg design som stöds av de ordentliga, svenska BGB-hakarna som finns i bÄda Àndarna av kopplet. Med hjÀlp av dessa och de inflÀtade ringarna som finns utmed bandet kan du sjÀlv bestÀmma vilken lÀngd du vill ha pÄ ditt hundkoppel, nÄgot som kan vara anvÀndbart dÄ olika lÀngder kan vara att föredra beroende pÄ var du och din hund befinner er.

Om du kÀnner att du har problem med att din hund drar och rycker kan som sagt en sele istÀllet för halsband vara vÀrt att prova, VGWBÀlte har ett flertal selar för att lindra ryck och drag som matchar fint med detta stÀllbara koppel. LÀs gÀrna min recension av VGWBÀltes sele Expansion för mer information.

Se pris i butik!

Tvillingkoppel (hundkoppel för tvÄ hundar)

Det Àr inte ovanligt att man har fler Àn en hund, vilket inte Àr konstigt dÄ de smÄ liven Àr smÄtt beroendeframkallande. Det kan skilja sig nÄgot Ät att promenera med en hund frÄn att promenera med flera och Äterigen Àr utrustningen viktig för att fÄ promenaderna och utevistelserna sÄ trevliga som möjligt. Det finns flera koppel och tillbehör som Àr till för de som har tvÄ hundar att rasta och som gör att det blir lÀttare att hÄlla ordning pÄ tvÄ hundar samtidigt.

1. Tvillingkoppel med reflex frÄn Baggen

Baggen tvillingkoppel

HÀr Àr ett smidigt komplement till det enkla promenadkopplet. Man fÀster helt enkelt kopplet i ringen lÀngst ut vid grenen i stÀllet och pÄ ett snabbt och smidigt sÀtt har man gett kopplet en förgrening. De tvÄ olika Àndarna skiljer sig nÄgot i lÀngd, de Àr nÀrmare bestÀmt 46 cm respektive 66 cm, detta beror pÄ att det ibland kan underlÀtta promenaden ifall den ena hunden kan gÄ nÄgot före den andra.

LÀngs hela tvillingkopplet finns insydda reflexer för att göra promenaderna i mörkret sÀkrare och lÀngst upp pÄ kopplet sitter en swivel för att undvika att de bÄda Àndarna ska trassla sig.

AnmÀrkningsvÀrt Àr att Baggen alltsÄ stÄr bakom Àven det bÀsta hundkopplet tillhörande denna kategori.

Se pris i butik!

2. Baggen Draglina Dubbel

Baggen draglina

HÀr Àr ett multifunktionellt hundkoppel till tvÄ hundar. Som sagt sÄ Àr det bra att ha en viss elasticitet i kopplet till en hund som drar och rycker. Ett elastiskt koppel kan ocksÄ vara bra att ha nÀr man har med sina hundar i trÀningsspÄret, exempelvis nÀr du joggar eller Äker skidor eftersom att dessa aktiviteter automatiskt Àr lite ryckigare Àn lugna promenader.

Denna draglina för hundar har bÄde det elastiska bandet och förgreningen som gör det kompatibelt med tvÄ hundar. Varje förgrening Àr 70 cm vilket gör att hundarna har utrymme att röra pÄ sig och du kan vÀlja mellan pistolhake och BGB-liknande hake lÀngst ut pÄ grenarna beroende pÄ vilken storlek och styrka din hund har.

Se pris i butik!

3. Premium parkoppel frÄn Trixie

Trixie parkoppel

Vill man prova pÄ hur det fungerar med en förgrening till sina tvÄ hundar och man vill börja med en budget-variant sÄ kan man prova det hÀr komplementet frÄn Trixie.

Kopplet Àr smidigt och kan enkelt kopplas ihop med de allra flesta koppel tack vare den lilla ringen i förgreningen. I slutet av varje förgrening sitter pistolhakar och alla band Àr i ett slitstarkt material. Du kan sjÀlv med en enkel justering bestÀmma lÀngden pÄ de tvÄ olika grenarna, vilket kan vara praktiskt ifall dina hundar Àr i olika storlekar. Banden blir dock som kortast 40 cm och som lÀngst 70 cm.

Se pris i butik!

Hundkoppel till valp

Det Àr allra oftast en god idé att tidigt trÀna sin valp till att gÄ i koppel, nÀr hunden fortfarande Àr valp Àr den lÀttare att lÀra och vÀnja till att gÄ i hundkoppel Àn nÀr den blir Àldre. Det finns inga definitiva regler om vad man mÄste ha för typ av koppel till sin valp men det kan vara bra att tÀnka pÄ att kopplet inte Àr för tungt eftersom att valpar inte Àr lika starka som vuxna hundar. Det kan ocksÄ vara bra att tÀnka pÄ att kopplet inte Àr för lÄngt innan hunden har lÀrt sig att gÄ fint bredvid dig.

1. Bliss Polar Koppel frÄn Rukka

Bliss Polar hundkoppel

HÀr Àr ett bra koppel till en valp. Det Àr lÀtt att reglera hur lÄngt du vill ha det, dock endast mellan en och tvÄ meter, en lÀngd som gör det lÀttare att hÄlla koll pÄ din valp. Runt kopplet har man sytt med reflextrÄdar för att du och hunden sÀkert ska synas Àven pÄ kvÀllsrundan och kopplet Àr dessutom i en stark fÀrg som ocksÄ gör det lÀttare att se. Du kan vÀlja mellan bredderna 10 mm, 20 mm och 25 mm beroende pÄ hur stor din hund Àr.

Se pris i butik!

2. Soft grip Stretchkoppel frÄn Hurtta

Hurtta Soft Grip koppel

Det hĂ€r kopplet kommer i tvĂ„ olika storlekar, bĂ„da Ă€r 180 cm lĂ„nga och 10 mm respektive 20 mm breda, vilket gör att de kan passa bĂ„de lite mindre och större valpar – dock inte till valpar som vĂ€ger mer Ă€n 8 kg. Handtaget pĂ„ kopplet Ă€r fodrat vilket gör det bekvĂ€mt att hĂ„lla i Ă€ven undra lĂ€ngre promenader. Det kommer i flera olika fĂ€rger och Ă€r lĂ€tt att tvĂ€tta vilket passar bra nĂ€r det ska passa till en liten energifylld valp. Ett bra vardagskoppel!

Se pris i butik!

3. Expanderkoppel frÄn Pro Dog

Pro Dog expanderkoppel

Ett koppel frÄn Pro Dog som kommer i starka neonfÀrger för att de tydligt ska synas, kopplet Àr försett med en praktisk pistolhake att fÀsta i valpens sele eller hundhalsband. Det hÀr kopplet Àr i slitstarkt nylon och Àr 170 cm lÄngt och 25 mm brett och linan Àr elastisk för att dÀmpa ryckiga rörelser.

Se pris i butik!

Hundkoppel för löpning och skidÄkning

Om du vill förena intressen som löpning, jogging eller skidÄkning med motion för din hund kan det behövas ett speciellt koppel till det. Du kanske exempelvis skulle vilja kunna ha hÀnderna fria till annat Àn att hÄlla i kopplet. HÀr nedan listar jag nÄgra hundkoppel som kommer underlÀtta turen i jogging- och skidspÄret!

1. Hands-freebÀlte med expanderbar lina frÄn Trixie

Trixie hands-freebÀlte

NÀr du löptrÀnar eller Äker skidor kan det ibland vara bra att ha hÀnderna fria till annat Àn att hÄlla i ett koppel samtidigt som det vid vissa rundor kan vara att föredra att hÄlla kopplet i handen. Det hÀr kopplet kan du vÀlja om du vill hÄlla i handen eller fÀsta kring midjan i ett bÀlte.

BÀltet till att ha i midjan med dess breda och vadderade band Àr gjort för att jÀmnt fördela kraft frÄn din hund samtidigt som den elastiska linan hjÀlper till att mildra eventuella ryck. BÀltet Àr Àven utrustat med sÀkerhetsanordningen av ett knÀppe som du med ett klick kan koppla loss din hund frÄn bÀltet med. Det hÀr kopplet Àr 120 cm lÄngt och linan Àr 15 mm bred och passar medelstora till stora hundar.

Se pris i butik!

2. Joggingkoppel frÄn Trixie

Trixie hundkoppel för jogging

HĂ€r Ă€r ett koppel anpassat för joggingturen! Även detta kopplet har reflexer pĂ„ sig och har en viss inbyggd dĂ€mpning för att göra ryck frĂ„n dig eller din hund mer skonsamma. Kopplet Ă€r i det mjuka materialet neoprenstoppning och har mjuka kanter för sĂ„ lite skav som möjligt. En av anledningarna till att detta kopplet passar sĂ„ bra till joggning Ă€r det mjuka handtaget som du kan fĂ€sta runt din handled ifall du inte vill behöva hĂ„lla i kopplet.

Se pris i butik!

3. Ruffwear Roamer Leash

Ruffwear Roamer Leash

Detta koppel Àr ett hundkoppel med breda anvÀndningsomrÄden, det vadderade handtaget gÄr att göra om till ett bÀlte vilket gör att kopplet bÄde kan anvÀndas som ett klassiskt koppel som du hÄller i handen och som koppel du kopplar runt midjan för att ha hÀnderna fria. LÀngst ner pÄ kopplet finns ett sÀkerhetshandtag ifall du snabbt skulle behöva greppa tag och fÄ kontroll över din hund och Àven detta kopplet har en elastisk lina.

Se pris i butik!

Hundkoppel för cykel – cykla med hunden

Att cykla med hund krÀver trÀning och finess och det finns vissa saker man behöver tÀnka pÄ innan man ger sig ut pÄ en cykeltur tillsammans med sin hund. Till att börja med behöver man vara sÀker pÄ att hunden klarar av strÀckan ni ska cykla eftersom det kan bli svÄrt för hunden att stanna eller visa att den behöver en paus.

Man bör ocksÄ tÀnka pÄ att hunden ska ha vuxit klart innan man börjar cykla tillsammans med den, detta för att undvika överbelastning hos hunden. Du bör ocksÄ fundera pÄ om det finns en risk att hunden drar ivÀg med dig och cykeln, det Àr alltsÄ viktigt att ha kontroll över sin hund och att kunna styra denna.

Vissa anvÀnder sig av ett vanligt koppel som de hÄller i handen nÀr de cyklar med sina hundar men det kan vara riskfyllt om man inte trÀnat tillrÀckligt pÄ detta. Andra menar att det bÀsta hundkopplet för cykling Àr ett expanderkoppel.

Är man lite osĂ€ker kan dock Ă€ven annan utrustning för cykelturen med din hund vara att övervĂ€ga. HĂ€r nedan tipsar jag om tvĂ„ olika cykelfĂ€sten som kan vara lite lĂ€ttare att anvĂ€nda Ă€n ett vanligt hundkoppel.

CykelfÀste frÄn Dogman

Dogman cykelfÀste för hund

HÀr Àr ett fÀste som du enkelt kan ta pÄ och av din cykel och som ger dig fria hÀnder. Du fÀster det pÄ ramen till din cykel och sedan kopplar du pÄ hundens sele eller halsband i denna inför cykelturen. Denna anordning hjÀlper dig att hÄlla din hund pÄ ett lagom avstÄnd frÄn cykeln och tack vare fjÀdringen pÄ fÀstet dÀmpas drag och ryck. En förklaring över hur du monterar fast anordningen medföljer i förpackningen och rekommenderas att man lÀser igenom.

Se pris i butik!

Easy Active Dog motion cykelfÀste för hund

Trixie cykelset för hund

Detta fĂ€ste kan du fĂ€sta pĂ„ bĂ„da sidorna av cykeln och det kan anpassas efter din hunds storlek, dock sĂ„ behöver din hund ha minst 40 cm i mankhöjd för att detta fĂ€sta ska passa er. Även denna anordning fĂ€ster du enkelt pĂ„ ramen och kan enkelt tas pĂ„ och av för enkel anvĂ€ndning. Till detta fĂ€ste rekommenderas det att hunden har sele.

Se pris i butik!

Avslutande tankar om bÀsta hundkopplet för olika situationer

KÀnn efter och fundera över vad du och din hund behöver. Det finns mÄnga koppel att vÀlja pÄ och alla ser lite olika ut. KÀnn efter vad du tror kan passa dig och din hund, era vanor, promenader och utevistelser. Det finns antagligen inte bara ett hundkoppel som passar er utan flera, sÄ vÄga prova och testa runt bland olika koppel och tillverkare.

Lycka till med jakten pÄ det allra bÀsta hundkopplet för dig och din hund!

Vanliga frÄgor om hundkoppel

Vilket hundkoppel Àr bÀst?

Detta Àr en svÄr frÄga att besvara kortfattat. Detta dÄ olika slags koppel lÀmpar sig bÀst för olika sorters hundÀgare och hundar. Det bÀsta hundkopplet Àr det som kommer till anvÀndning, sÄ se till att göra ditt val med stor omsorg!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *