Bästa hundkopplet 2019 omslagsbild

Bästa hundkopplet för alla hundägare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Att komma ut och röra på sig tillsammans med sin hund är viktigt, regelbundna och lagom långa promenader stärker inte bara hundens fysik och dennes välmående utan även bandet er emellan. Genom att fysiskt aktivera din hund lär du känna denna, ni spenderar mer tid tillsammans och ni kommer närmare varann, den fysiska aktiviteten är således både bra för dig och din hunds kropp och knopp.

Det finns vissa tips och knep för att promenaderna med din fyrfotade vän ska bli så smidiga och behagliga som möjligt och ett tips är att investera i bra utrustning. Ett koppel som är anpassat efter just era behov och aktiviteter kan göra hela skillnaden! Alla hundar tillsammans med sin matte eller husse har olika preferenser på vad som gör ett hundkoppel bra och vad som passar just dem, det är därför viktigt att fundera över vad just ni behöver för typ av koppel.

Så luta dig tillbaka och låt mig guida dig fram till det bästa hundkopplet för just dig och din jycke!

Vilket koppel passar dig och din hund

Vilken typ av hundkoppel du och din hund behöver beror på flera olika saker, exempelvis storleken på hunden och var ni brukar ta era promenader. Den sortens hundkoppel som passar dig och din hund beror också på ifall du brukar promenera, löpträna eller cykla bredvid din hund eller om hunden kanske ska vara med i skidspåret.

Ett utställningskoppel är att föredra om du och din hund ägnar er åt hundutställning. I den länkade artikeln belyser jag de enligt mig bästa kopplen för just utställare.

För andra ändamål kanske ett retrieverkoppel är vad du letar efter. Det finns som sagt flera olika slags hundkoppel att välja bland, och det viktiga är att du hittar ett som funkar bra för dig och din fyrbenta kamrat.

Brukar ni promenera i stan kan ett kortare koppel vara bra för att hålla hunden nära och är ni ute i skog och mark kanske ni vill ha ett koppel med längre lina. Har du däremot en hund som drar mycket rekommenderas det att ha ett hundkoppel som är gjorda för att dämpa plötsliga ryck och har du två hundar kan ett tvillingkoppel kanske vara något för dig.

Hundkoppel
Olika sorters hundkoppel lämpar sig väl för varierande ändamål.

Det är inte ovanligt att den fysiska aktiveringen av en och samma hund ser lite olika ut från dag till dag, ibland är det en promenad runt kvarteret för kvällskissningen som gäller och ibland så är det långa promenader i parken som är aktuellt. Det kan därför vara en god idé att investera i fler än ett koppel för att alla olika utevistelser med din hund ska bli så bra som möjligt.

För att hjälpa er att orientera er i djungeln av hundkoppel som finns på marknaden har jag valt ut några koppel att presentera här nedan som är anpassade efter olika behov för att ni ska kunna hitta kopplet som passar just er. Och jag börjar med några bra klassiska promenadkoppel!

Bästa hundkopplet för de flesta hundar och hundägare

1. Flexi New Classic från Flexi

Flexikoppel New Classic

Här har vi en uppdaterad variant av det klassiska flexikopplet från Flexi. Detta är alltså ett sådant typ av koppel där linan åker in och ut ur handtaget för att anpassa hur långt hunden får springa. Något som är viktigt med sådana här typer av hundkoppel är att det finns en säker bromsanordning som husse eller matte lätt kan använda för att hastigt stoppa hunden från att springa för långt. Ett plus med detta koppel är att det kommer i fem olika storlekar för att det ska kunna matcha hundens storlek så väl som möjligt.

Se pris i butik!

2. Weekend Warrior ECO från Hurtta

Hundkoppel Hurtta Weekend Warrior ECO

Ett stilrent koppel i 100 % återvunnen polyester för den miljömedvetna. Det här kopplet kommer i olika storlekar där bredden på linan är det som skiljer dem åt, vilket gör att detta kopplet passar för de flesta raserna. I kopplet finns 3M-reflex invävt i tyget och handtaget är gjort i det mjuka materialet neopren för din komfort.

Det här kopplet har genomgått ett draghållfasthetstest för att säkerställa dess hållbarhet och man har innanför vadderingen stärkt upp handtaget med speciella förstärkningsband för ytterligare säkerhet.

Se pris i butik!

3. Koppel med dubbla handtag från Neewa

Neewa koppel med dubbla handtag

Här är ett något kortare koppel, det är 100 cm långt för att ge dig full kontroll på din hund. Det här kopplet har också två handtag för att underlätta situationer där det kan behövas extra mycket kontroll på hunden, exempelvis vid möte med andra hundar. Kopplet är i det återvinningsbara och allergivänliga materialet polypropylen och handtaget längst ut är vadderat för att det ska vara så bekvämt som möjligt.

Se pris i butik!

Hundkoppel till hund som drar

Ibland så kan det vara svårt att få sin hund att inte dra i kopplet vilket kan göra att promenaden kan kännas något obekväm. För mycket ryck och drag kan även skada både dig och din hund, det är därför viktigt att ens koppel och utrustning lindrar ryck i så hög utsträckning som möjligt.

En hundsele som är anpassad för att få hunden att sluta dra och som lindrar påfrestningen som kroppen utsätts för vid ryck kan vara en god idé. Men det är mycket viktigt att även kopplet har funktioner som dämpar rycken. Se den länkade artikeln för mina tips på de bästa hundselarna för olika ändamål.

Här nedan har vi två olika hundkoppel som lindrar drag och ryck för både hund och människa.

1. Baggen Expanderkoppel

Baggen expanderkoppel

Ett koppel som med sin elasticitet gör att rycken inte blir lika hårda vilket gör promenaden mer skonsam för dina axlar och nacke samt hundens hals och nacke. Dämpningen i kopplet sitter högt upp mot handtaget eftersom att det är viktigt att snabbt kunna nå den stumma delen ifall hunden snabbt behöver stannas. Detta är en viktig funktion som bidrar till min klassificering av denna produkt som det bästa hundkopplet av sin sort.

Kopplets band är mycket slitstarkt och är noggrant sytt med rundade kanter och insydda gummitrådar och för att göra promenaderna så säkra som möjligt så är kopplet försett med både antiglid och reflex.

Se pris i butik!

2. VGWBältes Ställbara koppel

VGWBälte koppel

Detta koppel är flätat i ett elastiskt material för att ge dämpning mot ryck och drag från hunden. Med flätningen och de silvriga detaljerna får kopplet en snygg design som stöds av de ordentliga, svenska BGB-hakarna som finns i båda ändarna av kopplet. Med hjälp av dessa och de inflätade ringarna som finns utmed bandet kan du själv bestämma vilken längd du vill ha på ditt hundkoppel, något som kan vara användbart då olika längder kan vara att föredra beroende på var du och din hund befinner er.

Om du känner att du har problem med att din hund drar och rycker kan som sagt en sele istället för halsband vara värt att prova, VGWBälte har ett flertal selar för att lindra ryck och drag som matchar fint med detta ställbara koppel. Läs gärna min recension av VGWBältes sele Expansion för mer information.

Se pris i butik!

Tvillingkoppel (hundkoppel för två hundar)

Det är inte ovanligt att man har fler än en hund, vilket inte är konstigt då de små liven är smått beroendeframkallande. Det kan skilja sig något åt att promenera med en hund från att promenera med flera och återigen är utrustningen viktig för att få promenaderna och utevistelserna så trevliga som möjligt. Det finns flera koppel och tillbehör som är till för de som har två hundar att rasta och som gör att det blir lättare att hålla ordning på två hundar samtidigt.

1. Tvillingkoppel med reflex från Baggen

Baggen tvillingkoppel

Här är ett smidigt komplement till det enkla promenadkopplet. Man fäster helt enkelt kopplet i ringen längst ut vid grenen i stället och på ett snabbt och smidigt sätt har man gett kopplet en förgrening. De två olika ändarna skiljer sig något i längd, de är närmare bestämt 46 cm respektive 66 cm, detta beror på att det ibland kan underlätta promenaden ifall den ena hunden kan gå något före den andra.

Längs hela tvillingkopplet finns insydda reflexer för att göra promenaderna i mörkret säkrare och längst upp på kopplet sitter en swivel för att undvika att de båda ändarna ska trassla sig.

Anmärkningsvärt är att Baggen alltså står bakom även det bästa hundkopplet tillhörande denna kategori.

Se pris i butik!

2. Baggen Draglina Dubbel

Baggen draglina

Här är ett multifunktionellt hundkoppel till två hundar. Som sagt så är det bra att ha en viss elasticitet i kopplet till en hund som drar och rycker. Ett elastiskt koppel kan också vara bra att ha när man har med sina hundar i träningsspåret, exempelvis när du joggar eller åker skidor eftersom att dessa aktiviteter automatiskt är lite ryckigare än lugna promenader.

Denna draglina för hundar har både det elastiska bandet och förgreningen som gör det kompatibelt med två hundar. Varje förgrening är 70 cm vilket gör att hundarna har utrymme att röra på sig och du kan välja mellan pistolhake och BGB-liknande hake längst ut på grenarna beroende på vilken storlek och styrka din hund har.

Se pris i butik!

3. Premium parkoppel från Trixie

Trixie parkoppel

Vill man prova på hur det fungerar med en förgrening till sina två hundar och man vill börja med en budget-variant så kan man prova det här komplementet från Trixie.

Kopplet är smidigt och kan enkelt kopplas ihop med de allra flesta koppel tack vare den lilla ringen i förgreningen. I slutet av varje förgrening sitter pistolhakar och alla band är i ett slitstarkt material. Du kan själv med en enkel justering bestämma längden på de två olika grenarna, vilket kan vara praktiskt ifall dina hundar är i olika storlekar. Banden blir dock som kortast 40 cm och som längst 70 cm.

Se pris i butik!

Hundkoppel till valp

Det är allra oftast en god idé att tidigt träna sin valp till att gå i koppel, när hunden fortfarande är valp är den lättare att lära och vänja till att gå i hundkoppel än när den blir äldre. Det finns inga definitiva regler om vad man måste ha för typ av koppel till sin valp men det kan vara bra att tänka på att kopplet inte är för tungt eftersom att valpar inte är lika starka som vuxna hundar. Det kan också vara bra att tänka på att kopplet inte är för långt innan hunden har lärt sig att gå fint bredvid dig.

1. Bliss Polar Koppel från Rukka

Bliss Polar hundkoppel

Här är ett bra koppel till en valp. Det är lätt att reglera hur långt du vill ha det, dock endast mellan en och två meter, en längd som gör det lättare att hålla koll på din valp. Runt kopplet har man sytt med reflextrådar för att du och hunden säkert ska synas även på kvällsrundan och kopplet är dessutom i en stark färg som också gör det lättare att se. Du kan välja mellan bredderna 10 mm, 20 mm och 25 mm beroende på hur stor din hund är.

Se pris i butik!

2. Soft grip Stretchkoppel från Hurtta

Hurtta Soft Grip koppel

Det här kopplet kommer i två olika storlekar, båda är 180 cm långa och 10 mm respektive 20 mm breda, vilket gör att de kan passa både lite mindre och större valpar – dock inte till valpar som väger mer än 8 kg. Handtaget på kopplet är fodrat vilket gör det bekvämt att hålla i även undra längre promenader. Det kommer i flera olika färger och är lätt att tvätta vilket passar bra när det ska passa till en liten energifylld valp. Ett bra vardagskoppel!

Se pris i butik!

3. Expanderkoppel från Pro Dog

Pro Dog expanderkoppel

Ett koppel från Pro Dog som kommer i starka neonfärger för att de tydligt ska synas, kopplet är försett med en praktisk pistolhake att fästa i valpens sele eller hundhalsband. Det här kopplet är i slitstarkt nylon och är 170 cm långt och 25 mm brett och linan är elastisk för att dämpa ryckiga rörelser.

Se pris i butik!

Hundkoppel för löpning och skidåkning

Om du vill förena intressen som löpning, jogging eller skidåkning med motion för din hund kan det behövas ett speciellt koppel till det. Du kanske exempelvis skulle vilja kunna ha händerna fria till annat än att hålla i kopplet. Här nedan listar jag några hundkoppel som kommer underlätta turen i jogging- och skidspåret!

1. Hands-freebälte med expanderbar lina från Trixie

Trixie hands-freebälte

När du löptränar eller åker skidor kan det ibland vara bra att ha händerna fria till annat än att hålla i ett koppel samtidigt som det vid vissa rundor kan vara att föredra att hålla kopplet i handen. Det här kopplet kan du välja om du vill hålla i handen eller fästa kring midjan i ett bälte.

Bältet till att ha i midjan med dess breda och vadderade band är gjort för att jämnt fördela kraft från din hund samtidigt som den elastiska linan hjälper till att mildra eventuella ryck. Bältet är även utrustat med säkerhetsanordningen av ett knäppe som du med ett klick kan koppla loss din hund från bältet med. Det här kopplet är 120 cm långt och linan är 15 mm bred och passar medelstora till stora hundar.

Se pris i butik!

2. Joggingkoppel från Trixie

Trixie hundkoppel för jogging

Här är ett koppel anpassat för joggingturen! Även detta kopplet har reflexer på sig och har en viss inbyggd dämpning för att göra ryck från dig eller din hund mer skonsamma. Kopplet är i det mjuka materialet neoprenstoppning och har mjuka kanter för så lite skav som möjligt. En av anledningarna till att detta kopplet passar så bra till joggning är det mjuka handtaget som du kan fästa runt din handled ifall du inte vill behöva hålla i kopplet.

Se pris i butik!

3. Ruffwear Roamer Leash

Ruffwear Roamer Leash

Detta koppel är ett hundkoppel med breda användningsområden, det vadderade handtaget går att göra om till ett bälte vilket gör att kopplet både kan användas som ett klassiskt koppel som du håller i handen och som koppel du kopplar runt midjan för att ha händerna fria. Längst ner på kopplet finns ett säkerhetshandtag ifall du snabbt skulle behöva greppa tag och få kontroll över din hund och även detta kopplet har en elastisk lina.

Se pris i butik!

Hundkoppel för cykel – cykla med hunden

Att cykla med hund kräver träning och finess och det finns vissa saker man behöver tänka på innan man ger sig ut på en cykeltur tillsammans med sin hund. Till att börja med behöver man vara säker på att hunden klarar av sträckan ni ska cykla eftersom det kan bli svårt för hunden att stanna eller visa att den behöver en paus.

Man bör också tänka på att hunden ska ha vuxit klart innan man börjar cykla tillsammans med den, detta för att undvika överbelastning hos hunden. Du bör också fundera på om det finns en risk att hunden drar iväg med dig och cykeln, det är alltså viktigt att ha kontroll över sin hund och att kunna styra denna.

Vissa använder sig av ett vanligt koppel som de håller i handen när de cyklar med sina hundar men det kan vara riskfyllt om man inte tränat tillräckligt på detta. Andra menar att det bästa hundkopplet för cykling är ett expanderkoppel.

Är man lite osäker kan dock även annan utrustning för cykelturen med din hund vara att överväga. Här nedan tipsar jag om två olika cykelfästen som kan vara lite lättare att använda än ett vanligt hundkoppel.

Cykelfäste från Dogman

Dogman cykelfäste för hund

Här är ett fäste som du enkelt kan ta på och av din cykel och som ger dig fria händer. Du fäster det på ramen till din cykel och sedan kopplar du på hundens sele eller halsband i denna inför cykelturen. Denna anordning hjälper dig att hålla din hund på ett lagom avstånd från cykeln och tack vare fjädringen på fästet dämpas drag och ryck. En förklaring över hur du monterar fast anordningen medföljer i förpackningen och rekommenderas att man läser igenom.

Se pris i butik!

Easy Active Dog motion cykelfäste för hund

Trixie cykelset för hund

Detta fäste kan du fästa på båda sidorna av cykeln och det kan anpassas efter din hunds storlek, dock så behöver din hund ha minst 40 cm i mankhöjd för att detta fästa ska passa er. Även denna anordning fäster du enkelt på ramen och kan enkelt tas på och av för enkel användning. Till detta fäste rekommenderas det att hunden har sele.

Se pris i butik!

Avslutande tankar om bästa hundkopplet för olika situationer

Känn efter och fundera över vad du och din hund behöver. Det finns många koppel att välja på och alla ser lite olika ut. Känn efter vad du tror kan passa dig och din hund, era vanor, promenader och utevistelser. Det finns antagligen inte bara ett hundkoppel som passar er utan flera, så våga prova och testa runt bland olika koppel och tillverkare.

Lycka till med jakten på det allra bästa hundkopplet för dig och din hund!

Vanliga frågor om hundkoppel

Vilket hundkoppel är bäst?

Detta är en svår fråga att besvara kortfattat. Detta då olika slags koppel lämpar sig bäst för olika sorters hundägare och hundar. Det bästa hundkopplet är det som kommer till användning, så se till att göra ditt val med stor omsorg!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *