BÀsta fÀstingborttagaren för hundÀgare

BÀsta fÀstingborttagaren för hundÀgare

InlÀgget Àr reklam för Dogman och innehÄller annonslÀnkar.

FÀstingar Àr enligt mÄnga bland den vÀrsta sortens ohyra som existerar. Dessa blodsugande parasiter har gjort sig kÀnda för att kunna smitta sÄvÀl hundar som mÀnniskor med diverse sjukdomar. Vissa av de fÀstingburna sjukdomarna Àr vÀldigt allvarliga, sÄ det Àr fullt logiskt att vilja bevÀpna sig med den bÀsta fÀstingborttagaren för hundÀgare som pengar kan köpa!

För oavsett om du vill kunna ta bort fÀstingar frÄn dig sjÀlv och andra tvÄbenta familjemedlemmar, eller frÀmst kunna avlÀgsna dessa frÄn din hund, finns det fÀstingplockare som Àr bÀttre respektive sÀmre. I denna artikel kommer vi dock gÄ igenom vilka som Àr de bÀsta produkterna pÄ marknaden.

BÀsta fÀstingborttagaren för hundÀgare av olika slag

Det finns flera olika slags fÀstingplockare pÄ marknaden. Vi har dock valt att endast presentera en av dessa i denna artikel. Detta dÄ det enligt oss Àr den bÀsta fÀstingborttagaren för hundÀgare pÄ marknaden just nu. Vi anvÀnder oss sjÀlva av en snarlik produkt som dock saknar det gummerade handtaget.

O’tom fĂ€stingplockare Twist

O'tom fÀstingplockare Twist
Den efektiva fĂ€stingborttagaren ’Twist’ frĂ„n O’tom.

Se pris i butik!

Twist Ă€r en fĂ€stingborttagare med kofot frĂ„n O’tom. Detta Ă€r en effektiv fĂ€stingplockare som finns tillgĂ€nglig i flera olika fĂ€rger. Den har ett gummerat handtag för bĂ€ttre grepp samt en praktisk förpackning att förvara verktyget i.

Som du ser ingÄr tvÄ plockare i förpackningen. Den mindre anvÀnds till de allra minsta fÀstingarna medan den större gör sig bÀttre pÄ fullvuxna sÄdana.

Om du Àr pÄ jakt efter ett verktyg med vilket du snabbt och enkelt kan avlÀgsna fÀstingar frÄn din hund, Àr detta produkten för dig. Du placerar helt enkelt kofoten runt fÀstingen och snurrar sedan loss dess kropp frÄn huden pÄ din hund, dig sjÀlv eller nÄgon annan som blivit fÀstingbiten. Ett enklare eller mer prisvÀrt verktyg gÄr inte att hitta!

Vad Àr fÀstingborttagare?

FĂ€stingborttagare Ă€r precis vad det lĂ„ter som – ett litet verktyg som anvĂ€nds för att ta bort fĂ€stingar. Dessa kallas ibland Ă€ven för fĂ€stingplockare. Med hjĂ€lp av sĂ„dana kan du snabbt och enkelt avlĂ€gsna de hemska smĂ„ krypen frĂ„n din hund eller frĂ„n dig sjĂ€lv och andra mĂ€nniskor. PĂ„ samma sĂ€tt som en skruvmejsel anvĂ€nds för att skruva och en hammare för att spika, Ă€r det hĂ€r viktigt att utrusta sig med rĂ€tt verktyg för jobbet.

För Àven om du anvÀnder ett fÀstingmedel för att skydda din hund frÄn dessa kryp, Àr risken stor att du ÀndÄ kommer behöva plocka bort levande eller döda fÀstingar frÄn dess kropp. För inga fÀstinghalsband eller liknande produkter Àr hundraprocentiga i sitt skydd.

SÄ vilken Àr egentligen den allra bÀsta fÀstingborttagaren? Det Àr ett verktyg som klarar av att pÄ ett smidigt sÀtt plocka fÀstingen utan att lÀmna kvar delar av denna i huden. För fÀstingar grÀver nÀmligen ner sina mundelar i huden nÀr de biter. DÀrefter sitter de fast och suger blod tills de kÀnner sig nöjda, varpÄ de slÀpper taget och beger sig ivÀg.

Med hjÀlp av en bra fÀstingplockare kan du alltsÄ avlÀgsna fÀstingen utan att mundelen bryts av frÄn resten av fÀstingens kropp. Detta gör att dess huvud inte fastnar i huden dÀr den kan orsaka infektioner. SÄ den bÀsta fÀstingplockaren Àr dÀrmed en som klarar av att utföra detta jobb utan att fÀstingen spricker och kladdar ner dig eller din hund.

FĂ€stingplockare kofot
En fÀstingplockare liknar ofta en kofot och kan anvÀndas för att effektivt avlÀgsna fÀstingar.

SÄ fungerar fÀstingplockare

Det finns flera olika sÀtt pÄ vilka man kan plocka fÀstingar. Vissa av dessa Àr bÀttre Àn andra, men de metoder som vanligtvis anvÀnds Àr följande:

  • kvĂ€va fĂ€stingen med vaselin
  • kvĂ€va den med nagellack
  • drĂ€nka den i alkohol
  • brĂ€nna fĂ€stingen med en tĂ€ndare.

Dessa metoder innebÀr att fÀstingen sitter fast i huden under allt frÄn 12-15 timmar till 3-4 dagar. Ju lÀngre en fÀsting sitter fastbiten pÄ en hund eller mÀnniska, desto högre Àr risken för att den överför en fÀstingburen sjukdom till sitt offer. DÀrför Àr ingen av ovanstÄende metoder sÀrskilt effektiv för att avlÀgsna fÀstingar utan att en infektion uppstÄr.

AnvÀnd istÀllet en fÀstingborttagare

Det enda effektiva sÀttet att avlÀgsna fÀstingar Àr att rent fysiskt plocka bort dessa frÄn huden. PÄ grund av att de Àr vÀldigt smÄ i storleken, Àr det dessvÀrre vÀldigt svÄrt att göra detta med fingrarna. Det kan Àven vara farligt att göra detta om fÀstingen skulle spricka och du fÄr dess smittosamma kroppsvÀtskor pÄ dig.

Vad du istÀllet behöver Àr en fÀstingborttagare, d.v.s. ett fysiskt verktyg för att avlÀgsna fÀstingar. Det gÄr förvisso Àven att anvÀnda en pincett, men en fÀstingplockare som Àr sÀrskilt framtagen för ÀndamÄlet Àr ofta att föredra. Med hjÀlp av en sÄdan kan du ta bort fÀstingens mundel och huvud frÄn huden utan att dessa gÄr sönder. Det innebÀr att fÀstingen avlÀgsnas medan den fortfarande lever.

NÀr du vÀl har plockat bort fÀstingen bör du drÀnka den. Detta bör du dock inte försöka göra genom att att bara placera den i ett glas med vatten. Anledningen till detta Àr att ytspÀnningen kan fÄ fÀstingen att flyta ovanpÄ vattnet, och den kan dÀrmed potentiellt sett ta sig ur glaset levande. Spola hellre ner fÀstingen i toaletten eller tryck ner den under vattenytan om du anvÀnder dig av ett vattenglas.

Detta videoklipp visar hur du tar bort fÀstingar pÄ din hund.

SÄ anvÀnder du en fÀstingborttagare

En fÀsting bör avlÀgsnas frÄn huden sÄ hudnÀra som bara Àr möjligt. Anledningen till detta Àr att fÀstingar som Àr fulla av blod tenderar att spricka om detta inte görs. Detta leder till att deras potentiellt sett smittsamma kroppsvÀtskor rinner ut över huden.

Den typ av verktyg för detta ÀndamÄl som vi anser Àr den bÀsta fÀstingborttagaren Àr den som ser ut som en liten kofot. Du placerar denna runt fÀstingen och snurrar sedan loss dess kropp frÄn huden. Trycket kommer underifrÄn fÀstingkroppen, vilket gör att det inte finns nÄgon risk för att den gÄr sönder och sprutar ut sina kroppsvÀtskor pÄ dig eller din hund.

FÀstingplockare av detta slag Àr effektiva Àven i de fall dÄ fÀstingen verkligen har bitit sig fast ordentligt pÄ vÀrddjuret. Det tar inte mer Àn cirka 15-20 sekunder att avlÀgsna fÀstingen frÄn huden, vilket minimerar risken för att den ska hinna överföra nÄgon sjukdom (förutsatt att du har upptÀckt den i tid). Detta kan jÀmföras med de mer senfÀrdiga och ineffektiva metoder som vi har beskrivit ovan.

Vanliga frÄgor om fÀstingplockare

Vilken fÀstingplockare Àr bÀst?

Vilken som Àr den bÀsta fÀstingplockaren beror pÄ vem man frÄgar. Vi har dock lÄng erfarenhet av att ta bort fÀstingar frÄn vÄra hundar. I denna artikel gÄr vi igenom vilka fÀstingborttagare som vi personligen anser Àr bÀst.

Avslutande tankar

Det finns ingen anledning att som hundÀgare inte utrusta sig med den bÀsta fÀstingborttagaren pÄ marknaden. Dessa verktyg Àr nÀmligen sÄ pass smÄ att du enkelt kan ta med dem, och genom att köpa flera kan du förvara dem pÄ flera olika platser. Det kan till exempel vara en bra idé att ha en fÀstingplockare i bilen, en i badrumsskÄpet etc. PÄ sÄ vis har du alltid nÀra tillgÄng till en nÀr du behöver den!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *