Bästa fästingborttagaren för hundägare

Bästa fästingborttagaren för hundägare

Inlägget är reklam för Dogman och innehåller annonslänkar.

Fästingar är enligt många bland den värsta sortens ohyra som existerar. Dessa blodsugande parasiter har gjort sig kända för att kunna smitta såväl hundar som människor med diverse sjukdomar. Vissa av de fästingburna sjukdomarna är väldigt allvarliga, så det är fullt logiskt att vilja beväpna sig med den bästa fästingborttagaren för hundägare som pengar kan köpa!

För oavsett om du vill kunna ta bort fästingar från dig själv och andra tvåbenta familjemedlemmar, eller främst kunna avlägsna dessa från din hund, finns det fästingplockare som är bättre respektive sämre. I denna artikel kommer vi dock gå igenom vilka som är de bästa produkterna på marknaden.

Bästa fästingborttagaren för hundägare av olika slag

Det finns flera olika slags fästingplockare på marknaden. Vi har dock valt att endast presentera en av dessa i denna artikel. Detta då det enligt oss är den bästa fästingborttagaren för hundägare på marknaden just nu. Vi använder oss själva av en snarlik produkt som dock saknar det gummerade handtaget.

O’tom fästingplockare Twist

O'tom fästingplockare Twist
Den efektiva fästingborttagaren ’Twist’ från O’tom.

Se pris i butik!

Twist är en fästingborttagare med kofot från O’tom. Detta är en effektiv fästingplockare som finns tillgänglig i flera olika färger. Den har ett gummerat handtag för bättre grepp samt en praktisk förpackning att förvara verktyget i.

Som du ser ingår två plockare i förpackningen. Den mindre används till de allra minsta fästingarna medan den större gör sig bättre på fullvuxna sådana.

Om du är på jakt efter ett verktyg med vilket du snabbt och enkelt kan avlägsna fästingar från din hund, är detta produkten för dig. Du placerar helt enkelt kofoten runt fästingen och snurrar sedan loss dess kropp från huden på din hund, dig själv eller någon annan som blivit fästingbiten. Ett enklare eller mer prisvärt verktyg går inte att hitta!

Vad är fästingborttagare?

Fästingborttagare är precis vad det låter som – ett litet verktyg som används för att ta bort fästingar. Dessa kallas ibland även för fästingplockare. Med hjälp av sådana kan du snabbt och enkelt avlägsna de hemska små krypen från din hund eller från dig själv och andra människor. På samma sätt som en skruvmejsel används för att skruva och en hammare för att spika, är det här viktigt att utrusta sig med rätt verktyg för jobbet.

För även om du använder ett fästingmedel för att skydda din hund från dessa kryp, är risken stor att du ändå kommer behöva plocka bort levande eller döda fästingar från dess kropp. För inga fästinghalsband eller liknande produkter är hundraprocentiga i sitt skydd.

Så vilken är egentligen den allra bästa fästingborttagaren? Det är ett verktyg som klarar av att på ett smidigt sätt plocka fästingen utan att lämna kvar delar av denna i huden. För fästingar gräver nämligen ner sina mundelar i huden när de biter. Därefter sitter de fast och suger blod tills de känner sig nöjda, varpå de släpper taget och beger sig iväg.

Med hjälp av en bra fästingplockare kan du alltså avlägsna fästingen utan att mundelen bryts av från resten av fästingens kropp. Detta gör att dess huvud inte fastnar i huden där den kan orsaka infektioner. Så den bästa fästingplockaren är därmed en som klarar av att utföra detta jobb utan att fästingen spricker och kladdar ner dig eller din hund.

Fästingplockare kofot
En fästingplockare liknar ofta en kofot och kan användas för att effektivt avlägsna fästingar.

Så fungerar fästingplockare

Det finns flera olika sätt på vilka man kan plocka fästingar. Vissa av dessa är bättre än andra, men de metoder som vanligtvis används är följande:

  • kväva fästingen med vaselin
  • kväva den med nagellack
  • dränka den i alkohol
  • bränna fästingen med en tändare.

Dessa metoder innebär att fästingen sitter fast i huden under allt från 12-15 timmar till 3-4 dagar. Ju längre en fästing sitter fastbiten på en hund eller människa, desto högre är risken för att den överför en fästingburen sjukdom till sitt offer. Därför är ingen av ovanstående metoder särskilt effektiv för att avlägsna fästingar utan att en infektion uppstår.

Använd istället en fästingborttagare

Det enda effektiva sättet att avlägsna fästingar är att rent fysiskt plocka bort dessa från huden. På grund av att de är väldigt små i storleken, är det dessvärre väldigt svårt att göra detta med fingrarna. Det kan även vara farligt att göra detta om fästingen skulle spricka och du får dess smittosamma kroppsvätskor på dig.

Vad du istället behöver är en fästingborttagare, d.v.s. ett fysiskt verktyg för att avlägsna fästingar. Det går förvisso även att använda en pincett, men en fästingplockare som är särskilt framtagen för ändamålet är ofta att föredra. Med hjälp av en sådan kan du ta bort fästingens mundel och huvud från huden utan att dessa går sönder. Det innebär att fästingen avlägsnas medan den fortfarande lever.

När du väl har plockat bort fästingen bör du dränka den. Detta bör du dock inte försöka göra genom att att bara placera den i ett glas med vatten. Anledningen till detta är att ytspänningen kan få fästingen att flyta ovanpå vattnet, och den kan därmed potentiellt sett ta sig ur glaset levande. Spola hellre ner fästingen i toaletten eller tryck ner den under vattenytan om du använder dig av ett vattenglas.

Detta videoklipp visar hur du tar bort fästingar på din hund.

Så använder du en fästingborttagare

En fästing bör avlägsnas från huden så hudnära som bara är möjligt. Anledningen till detta är att fästingar som är fulla av blod tenderar att spricka om detta inte görs. Detta leder till att deras potentiellt sett smittsamma kroppsvätskor rinner ut över huden.

Den typ av verktyg för detta ändamål som vi anser är den bästa fästingborttagaren är den som ser ut som en liten kofot. Du placerar denna runt fästingen och snurrar sedan loss dess kropp från huden. Trycket kommer underifrån fästingkroppen, vilket gör att det inte finns någon risk för att den går sönder och sprutar ut sina kroppsvätskor på dig eller din hund.

Fästingplockare av detta slag är effektiva även i de fall då fästingen verkligen har bitit sig fast ordentligt på värddjuret. Det tar inte mer än cirka 15-20 sekunder att avlägsna fästingen från huden, vilket minimerar risken för att den ska hinna överföra någon sjukdom (förutsatt att du har upptäckt den i tid). Detta kan jämföras med de mer senfärdiga och ineffektiva metoder som vi har beskrivit ovan.

Vanliga frågor om fästingplockare

Vilken fästingplockare är bäst?

Vilken som är den bästa fästingplockaren beror på vem man frågar. Vi har dock lång erfarenhet av att ta bort fästingar från våra hundar. I denna artikel går vi igenom vilka fästingborttagare som vi personligen anser är bäst.

Avslutande tankar

Det finns ingen anledning att som hundägare inte utrusta sig med den bästa fästingborttagaren på marknaden. Dessa verktyg är nämligen så pass små att du enkelt kan ta med dem, och genom att köpa flera kan du förvara dem på flera olika platser. Det kan till exempel vara en bra idé att ha en fästingplockare i bilen, en i badrumsskåpet etc. På så vis har du alltid nära tillgång till en när du behöver den!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *