BÀsta fÀstinghalsbandet hund

BÀsta fÀstinghalsbandet för hundar

InlÀgget innehÄller reklam genom annonlÀnkar för Apohem och VetZoo.

FÀstingen Àr en otÀck liten parasit som sÀtter sig pÄ din hund och i vissa fall överför farliga sjukdomar. Det finns fÀstingmedel av olika slag som du kan anvÀnda dig av för att försöka hÄlla fÀstingarna borta. TyvÀrr rÀcker det inte alltid med att ge hunden en fÀstingtablett eller att droppa ett medel i nacken. Dessutom kan denna typ av medel ibland medföra biverkningar. DÀrför kan ett fÀstinghalsband vara vÀrt att övervÀga som ett alternativ eller komplement.

För Àven om fÀstinghalsband för hundar kanske inte ger ett hundraprocentigt skydd mot fÀstingar, kan det onekligen bidra till att stÀrka skyddet mot dessa och samtidigt minimera risken för biverkningar. Om du vill veta vilket som Àr det bÀsta fÀstinghalsbandet för hundar, kommer vi ge dig denna information nedan. Med hjÀlp av nedanstÄende produktrekommendationer kommer du slippa oroa dig för de otÀcka smÄ krypen i sommar!

BÀsta fÀstinghalsbandet för hundar

Om du Àr nybliven hundÀgare eller av annan anledning aldrig tidigare har anvÀnt ett fÀstingmedel pÄ din hund, kan det vara svÄrt att veta vilken produkt du ska köpa. Nedan tipsar vi dock om de allra bÀsta fÀstinghalsbanden för hundar pÄ marknaden just nu. Förhoppningsvis kan vÄra tips hjÀlpa sÄvÀl oerfarna som mer erfarna hundÀgare pÄ traven nÀr det kommer till att vÀlja ett skyddande halsband inför sommartiden!

Seresto vet.

Seresto vet fÀstinghalsband för hund
Seresto vet. Àr Bayers populÀra fÀstinghalsband för hundar.

Seresto Àr namnet pÄ lÀkemedelsföretaget Bayers fÀstinghalsband för hundar. MÄnga hundÀgare upplever att detta Àr den allra bÀsta lösningen för att hÄlla fÀstingar och annan ohyra borta. Halsbandet har en revolutionerande formula med de aktiva ingredienserna flumetrin och imidakloprid. Dessa utsöndras sakta men sÀkert och ger hunden ett lÄngvarigt skydd.

Detta fĂ€stinghalsband Ă€r utformat pĂ„ ett sĂ„ pass smart sĂ€tt att det sjĂ€lvmant fyller pĂ„ med flumetrin om Ă€mnet skulle ha försvunnit frĂ„n halsbandets kĂ€rna. Som vi redan har nĂ€mnt Ă€r skyddet lĂ„ngvarigt – denna produkt hĂ„ller fĂ€stingarna stĂ„ngen i hela 8 mĂ„nader. Detta Ă€r en lĂ„ngvarighet som ingen konkurrerande produkt kommer ens i nĂ€rheten av.

Seresto Ă€r dessutom unikt pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att den inte bara hĂ„ller vuxna fĂ€stingar och loppor borta – halsbandet skyddar Ă€ven effektivt mot loppĂ€gg, lopplarver och löss. FĂ€stinghalsbandet Ă€r dessutom vattenbestĂ€ndigt och din hund kan dĂ€rför bĂ€ra det medan han eller hon badar. Produkten Ă€r dessutom luktlös och kladdar inte av sig, och rekommenderas varmt av mĂ„nga svenska veterinĂ€rer.

Du kan köpa Seresto hos Apohem.

👍 Fördelar:

 • vattenbestĂ€ndigt
 • skyddar i upp till 8 mĂ„nader

👎 Nackdelar:

 • ska sitta hudnĂ€ra och kan trassla in sig i pĂ€lsen pĂ„ hundar med lĂ„ng pĂ€ls

ScaliborÂź vet.

Intervet Scalibor vet fÀstinghalsband
ScaliborŸ vet. Àr ett populÀrt fÀstinghalsband för hundar.

Scalibor tillverkas av ett företag vid namn Intervet. Denna produkt anvĂ€nder sig av den aktiva ingrediensen deltametrin för att skydda din hund frĂ„n fĂ€stingar. Skyddet varar i upp till sex mĂ„nader och Ă€r under denna tid vĂ€ldigt effektivt. Om din hund ska bada bör du dock först ta av fĂ€stinghalsbandet – effekten kan annars komma att pĂ„verkas negativt av vattnet.

Om du Àr pÄ jakt efter ett effektivt fÀstinghalsband som kommer ge ett omedelbart skydd mot fÀstingar, Àr detta produkten för dig. Halsbandet Àr dock inte att rekommendera för hundar med hudskador eller valpar under sju veckors Älder. Om din hund Àr kÀnslig för s.k. pyretroider bör du ocksÄ vÀlja en annan produkt.

Vi rekommenderar att du köper Scalibor hos Apohem.

👍 Fördelar:

 • skyddar i upp till 6 mĂ„nader
 • ger ett snabbt och effektivt skydd

👎 Nackdelar:

 • din hund bör inte bada med halsbandet

Petwise fÀstinghalsband för hund

Imazo Petwize fÀstinghalsband
Petwize Àr ett fÀstinghalsband för hund frÄn svenska Imazo.

Petwise fÀstinghalsband för hund tillverkas av det svenska företaget Imazo. Denna produkt minskar risken för att din hund blir biten av fÀstingar och annan ohyra. Den aktiva ingrediensen i denna produkt Àr PMD-olja, ett Àmne som förekommer naturligt i trÀdet eucalyptus citrioda. Denna olja kallas Àven citroneukalyptusolja och anvÀnds för att hÄlla fÀstingar och andra insekter borta.

Den PMD-olja som anvÀnds i halsbandet har en söt citrusdoft. FÀstinghalsbandet fÄr sin effekt genom att hunden rör pÄ sig och gnuggar halsbandet mot sin kropp. SÄ lÀnge som halsbandets olja doftar citrus har det effekt mot fÀstingar. Effekten kan dock variera mellan olika hundar och tyvÀrr Àr inga fÀstingmedel hundraprocentiga.

Du kan med fördel köpa Petwise fÀstinghalsband hos GranngÄrden.

👍 Fördelar:

 • vĂ€ldoftande
 • naturlig olja som skyddar mot fĂ€stingar

👎 Nackdelar:

 • ej luktlöst

Att tÀnka pÄ vid köp av fÀstinghalsband till din hund

Det finns flera olika saker att tÀnka pÄ nÀr man köper ett fÀstinghalsband för hundar. Nedan gÄr vi igenom nÄgra av de viktigaste aspekterna.

VÀlj ett fÀstinghalsband med rÀtt sorts skydd

Olika fÀstinghalsband för hundar har faktiskt i grund och botten olika anvÀndningsomrÄden. Detta bör du ha i Ätanke nÀr du vÀljer mellan olika halsband med fÀstingmedel. För vissa av dessa syftar till att hÄlla borta vuxna fÀstingar och loppor, medan andra istÀllet anvÀnds pÄ denna ohyra i dess tidigare stadier. DÀrför behöver du veta vilken produkt som Àr den rÀtta för just dig och din hund.

Hund fÀstingar
Viktigt att vÀlja ett fÀstinghalsband med rÀtt sorts skydd.

Ta hÀnsyn till skyddets effektivitet

Det kan kanske lĂ„ta mĂ€rkligt, men faktum Ă€r att det finns mĂ€ngder av olika fĂ€stingraser. I Sverige har ett 20-tal olika raser pĂ„trĂ€ffats, och sĂ„ sent som under sensommaren 2018 pĂ„trĂ€ffades tvĂ„ nya. BĂ€gge dessa tillhör den nya sortens, aggressiva ”jĂ€ttefĂ€sting”, hyalomma. Denna fĂ€sting kan bli upp till tvĂ„ centimeter lĂ„ng i storlek och Ă€r mer aggressiv och aktiv Ă€n den vanliga svenska fĂ€stingen.

DÀrför bör du införskaffa en produkt som tar itu med den typ av fÀstingar som förekommer i just ditt omrÄde. Med det sagt skyddar alla fÀstinghalsband för hundar som sÀljs i Sverige mot de fÀstingar som Àr vanligt förekommande i vÄrt land. Du vill ocksÄ införskaffa ett lagom effektivt halsband, d.v.s ett som har varken för stark eller mild effekt.

TÀnk pÄ din hunds komfort

NĂ€r det kommer till fĂ€stinghalsband för hundar Ă€r naturligtvis hundens komfort en viktig aspekt att ta hĂ€nsyn till. Om halsbandet Ă€r för stort riskerar din hund att kunna krĂ„ngla sig ur det, vilket fullstĂ€ndigt tillintetgör din anstrĂ€ngning att hĂ„lla fĂ€stingarna borta. Är det istĂ€llet för litet riskerar det att orsaka obehag hos hunden.

LÀs recensioner frÄn andra anvÀndare

Runtom pÄ internet finns det massvis med recensioner frÄn hundÀgare som har testat diverse fÀstingmedel. Vissa av de fÀstinghalsband som recenseras har aldrig tidigare testats av andra.

DÀrför har vi pÄ Hund24 gjort research genom att botanisera bland digitala recensioner i jakten pÄ det allra bÀsta fÀstinghalsbandet. För vi ser med stort allvar pÄ vÄr uppgift att tillhandahÄlla obereoende och korrekta recensioner, tester och information om denna typ av produkter.

Hur fungerar fÀstinghalsband?

Det finns tvÄ olika sorters fÀstinghalsband för hundar: de som har en frÄnstötande effekt pÄ fÀstingar och annan ohyra, och de som med hjÀlp av ett fÀstingmedel tar död pÄ desamma. Vissa produkter anvÀnder sig dock av en kombination av bÀgge dessa metoder för att Ästadkomma en högre effektivitet.

FÀstinghalsband med frÄnstötande verkan

FÀstinghalsband för hundar med en frÄnstötande verkan avger Àmnen i luften som fÄr fÀstingar att vilja hÄlla sig borta frÄn din hund. Problemet med denna typ av produkter Àr att halsbandets effekt Àr begrÀnsad till den yta dÀr det frÄnstötande medlet utsöndras. Det innebÀr att det bara Àr effektivt kring hundens nacke och hals, dÀr halsbandet ju sitter. SÄ hundens rygg, bakben, mage och andra kroppsdelar Àr fortfarande utsatta för fÀstingangrepp.

Som tur Àr har dock dessa produkter utvecklats en hel del pÄ sistone. Moderna fÀstinghalsband för hundar av detta slag har numera Àmnen som gradvis utsöndras ur halsbandet. De aktiva ingredienserna i dessa sprids dessutom genom hela kroppen pÄ hunden via de naturliga oljor som förekommer i hundens pÀls och hy. Dessa ger dÀrmed ett lÄngvarigt skydd.

Det finns Àven fÀstinghalsband med ultraljud som sÀnder ut en signal som endast ohyran kan höra. Denna typ av halsband mot fÀstingar anses vanligtvis vara mer sÀker Àn de som innehÄller fÀstingdödande medel. Ultraljudet fÄr fÀstingarna att hÄlla sig borta frÄn hundens halsband och har dÀrmed en frÄnstötande effekt utan att avge nÄgot Àmne.

FÀstinghalsband med fÀstingdödande medel

Som vi redan har nÀmnt, kommer de fÀstingar som inte stöts bort av ett fÀstinghalsbands frÄnstötande effekt till slut sÀtta sig pÄ din hunds hy och orsaka fÀstingbett. För att motverka detta har vissa tillverkare av fÀstinghalsband för hundar tagit fram produkter med fÀstingdödande medel.

Det finns tvÄ olika sorters sÄdana medel i denna typ av halsband, och bÀgge har sina fördelar och nackdelar.

Den ena sorten har aktiva ingredienser som för det fÀstingdödande medlet in i din hunds fettvÀvnader. Nackdelen med dessa produkter Àr att fÀstingen behöver bita hunden för att konsumera medlet och dö.

Den andra sorten pÄminner pÄ sÀtt och vis om fÀstinghalsband med en frÄnstötande effekt. HÀr fördelas den aktiva ingrediensen via de naturliga oljor som förekommer pÄ hundens kropp. Det fÀstingdödande medlet finns hÀr pÄ ytan och fÀstingen behöver dÀrför inte bita din hund för att konsumera medlet. Dessa produkter dödar alltsÄ fÀstingarna bara genom att dessa fÄr ytlig kontakt med din hunds pÀls eller hy.

FĂ€stinghalsband hund
Ett fÀstinghalsband sitter kring halsen pÄ hunden och skyddar mot fÀstingar.

FÀstinghalsbandens möjliga biverkningar

NÀr man jÀmför olika fÀstinghalsband för hundar Àr det viktigt att inte bara stirra sig blind pÄ prislappen. Det Àr ocksÄ viktigt att ta hÀnsyn till de olika produkternas effektivitet, samt vilka möjliga biverkningar dessa kan ge för din hund.

För Àven om de flesta fÀstinghalsband Àr effektiva och sÀkra för de allra flesta hundar, kan ibland biverkningar uppstÄ. Dessa kan bland annat inkludera följande biverkningar:

 • hudirritation och klĂ„da
 • rodnad
 • pĂ€lsförlust
 • allergisk reaktion.

De flesta hundar kommer inte drabbas av nÄgra biverkningar av sitt fÀstinghalsband. De flesta produkter pÄ marknaden anvÀnder sig dock av Àmnen som i viss mÄn Àr giftiga och dÀrmed kan vara skadliga Àven för din hund. Dessa Àr förvisso inte lika farliga för hundar som för fÀstingar, men med det sagt finns ÀndÄ en liten risk för att din hund drabbas av en allergisk reaktion.

Om din hund skulle uppvisa symtom som kan hĂ€rledas till biverkningar av fĂ€stinghalsbandet, Ă€r det viktigt att du rĂ„dgör med din veterinĂ€r. Även om din hund bara kliar sig pĂ„ omrĂ„det kring fĂ€stinghalsbandet, eller om rodnad uppstĂ„r i omrĂ„det, bör du hĂ„lla ett öga pĂ„ hur situationen utvecklar sig. För detta kan nĂ€mligen vara tidiga tecken pĂ„ en mer allvarlig reaktion.

Är fĂ€stinghalsband farliga för hundar?

FÀstinghalsband för hundar innehÄller ofta Àmnen som Àr giftiga för fÀstingar och annan ohyra. DÀrför Àr det fullt förstÄeligt om du som hundÀgare, inte minst som nybliven sÄdan, kÀnner en viss oro inför att anvÀnda denna typ av produkt pÄ din hund. LÄt oss dÀrför beröra den eventuella faran med att anvÀnda halsband med fÀstingmedel.

De flesta aktiva ingredienser som anvÀnds i denna typ av produkter Àr pÄ sin höjd milt giftiga för hundar. Med det sagt kan de vara skadliga för andra husdjur i hemmet samt för barn. De medel som anvÀnds i denna typ av halsband Àr ofta vÀldigt giftiga för katter. Om du har flera djur i hushÄllet kan det dÀrför vara vÀrt att kÀnna till detta. Men i vÀrsta fall bör fÀstinghalsbandet inte orsaka mer Àn hudirritation eller en allergisk reaktion hos andra hundar, katter eller liknande.

Det finns dock fĂ€stinghalsband för hundar med aktiva ingredienser som kan vara vĂ€ldigt farliga för hundar. Detta gĂ€ller inte minst Seresto vet., en produkt som innehĂ„ller pyretroider. Dessa kan vara vĂ€ldigt giftiga för katter. Även mĂ€nniskor har i vissa fall fĂ„tt allergiska reaktioner av dessa Ă€mnen. Denna typ av halsband bör dĂ€rför anvĂ€ndas med försiktighet.

Generellt sett Àr dock inte fÀstinghalsband farliga för hundar. De Àr dock effektiva nÀr det kommer till att stöta bort eller ta kÄl pÄ fÀstingar och annan ohyra. Detta till trots bör du inte anvÀnda ett sÄdant halsband pÄ en yngre valp. Vanligtvis Àr det dock okej att göra detta frÄn tvÄ mÄnaders Älder och uppÄt. Om du kÀnner dig osÀker inför detta kan du med fördel rÄdgöra med din veterinÀr.

Bör inte anvÀndas pÄ unga valpar

Valpar som Àr yngre Àn 8 veckor har ett immunsystem som inte Àr fullt utvecklat. Detta innebÀr att de Àr mer kÀnsliga för giftiga Àmnen, dÀribland de som anvÀnds i fÀstinghalsband för hundar. DÀrför bör dessa produkter inte anvÀndas pÄ unga valpar, och det kan Àven vara vÀrt att ta hÀnsyn till detta om du har en Àldre hund som lever tillsammans med en ung valp.

Kan vara farliga för Àldre hundar

Även Ă€ldre hundar kan vara sĂ€rskilt kĂ€nsliga för giftiga Ă€mnen. Detta dĂ„ deras immunförsvar ibland Ă€r mer dysfunktionellt Ă€n andra vuxna hundars diton. SĂ€rskilt den Ă€ldre hundens lever och njurar kan ha en nedsatt förmĂ„ga och ha svĂ„rare för att hantera giftiga kemikalier. DĂ€rför Ă€r det inte sĂ€rskilt lĂ€mpligt att anvĂ€nda ett fĂ€stinghalsband pĂ„ en hund som Ă€r lite kommen till Ă„ren.

Bör inte anvÀndas pÄ drÀktiga eller digivande hundar

Det finns förvisso inga tydliga resultat frÄn vetenskapliga studier som indikerar att fÀstinghalsband för hundar skulle ha en negativ effekt pÄ ofödda valpar. Med det sagt rekommenderar ÀndÄ veterinÀrer och hundexperter att det inte Àr lÀmpligt för drÀktiga hundar att anvÀnda denna typ av produkter. Man kÀnner nÀmligen inte till vilka effekter dessa potentiellt sett kan ha pÄ ofödda valpar, sÄ det Àr helt enkelt rimligast att avstÄ.

Även nĂ€r det kommer till digivande tikar kan det vara vĂ€rt att avstĂ„ frĂ„n att anvĂ€nda fĂ€stinghalsband. Det finns inte heller hĂ€r nĂ„gra bevis för att gifterna skulle spridas till modersmjölken via tikens blodomlopp. Men det saknas Ă€ven bevis för att sĂ„ inte skulle vara fallet. DĂ€rför bör du alltsĂ„ Ă€ven avstĂ„ frĂ„n att anvĂ€nda denna typ av halsband pĂ„ en tik som Ă€r digivande.

Är fĂ€stinghalsband bra pĂ„ att skydda hundar mot fĂ€stingar?

FÀstinghalsband för hundar Àr ofta effektiva nÀr det kommer till att hÄlla fÀstingar och loppor borta frÄn hunden. Detta Àr sÀrskilt viktigt för jyckar som spenderar sÀrskilt mycket tid utomhus i trÀdgÄrden eller i naturen. Ett halsband med fÀstingmedel Àr inte alltid det allra mest effektiva skyddet nÀr det anvÀnds pÄ egen hand, men tillsammans med ett annat medel Àr det vanligtvis vÀldigt effektivt.

Vilket fÀstinghalsband Àr bÀst?

Vilken som Àr det bÀsta fÀstinghalsbandet för hundar Àr en frÄga som förstÄs fÄr ett subjektivt svar. I denna artikel presenterar vi tre produkter inom denna kategori som vi gillar. Dessa Àr ocksÄ nÄgra av de mest populÀra alternativen bland hundÀgare, men vilken som Àr den bÀsta för just din hund Àr dock upp till dig som hundÀgare att avgöra.

Hur lÀnge hÄller fÀstinghalsbandets effekt i sig?

Även hur lĂ€nge ett fĂ€stinghalsbands effekt hĂ„ller i sig varierar mellan olika produkter. Till exempel ger Scalibor ett skydd i upp till 6 mĂ„nader, medan Serestos skydd varar i upp till 8 mĂ„nader. Om effekten Ă€r en viktig aspekt för dig kan vi rekommendera dig att vĂ€lja fĂ€stinghalsbandet Seresto vet. Vi lĂ€nkar till denna produkt lĂ€ngre upp i denna artikel.

Vad innehÄller fÀstinghalsband som skyddar mot fÀstingar?

Vilka aktiva ingredienser som fĂ€stinghalsband innehĂ„ller och skyddar mot fĂ€stingar varierar mellan olika produkter. Som vi har beskrivit i denna artikel skiljer sig Ă€ven tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet Ă„t – vissa halsband har enbart en frĂ„nstötande effekt medan andra verkar fĂ€stingdödande och ytterligare andra nyttjar en kombination av dessa bĂ€gge metoder.

Kan min hund bada med fÀstinghalsbandet?

Detta beror pÄ vilket fÀstinghalsband du anvÀnder pÄ din hund. Seresto Àr ett halsband som Àr vattenresistent och dÀrmed kan anvÀndas av badande hundar, medan Scalibor och andra produkter inte Àr fullt lika vattenresistenta. SÄ svaret pÄ denna frÄga beror helt enkelt pÄ vilken produkt du anvÀnder för att skydda din hund mot fÀstingar.

Avslutande tankar

Genom att vÀlja det bÀsta fÀstinghalsbandet för hundar pÄ marknaden just nu kan du skydda din hund frÄn fÀstingar och annan otÀck ohyra. Vilken produkt som Àr mest lÀmplig för just din hund varierar dock utifrÄn flera olika variabler, sÄsom huruvida hunden gillar att bada samt vilken effekt som önskas. I denna artikel har vi gÄtt igenom flera av dessa aspekter för att kunna ge dig bÀsta möjliga information pÄ Àmnet.

Förhoppningsvis kan vi vÀgleda dig fram till ett bra val av fÀstinghalsband. Dela gÀrna med dig av dina erfarenheter, tankar, funderingar kring olika produkter i kommentarsfÀltet nedan!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *