Bästa fästinghalsbandet hund

Bästa fästinghalsbandet för hundar

Inlägget innehåller reklam genom annonlänkar för VetZoo.

Fästingen är en otäck liten parasit som sätter sig på din hund och i vissa fall överför farliga sjukdomar. Det finns fästingmedel av olika slag som du kan använda dig av för att försöka hålla fästingarna borta. Tyvärr räcker det inte alltid med att ge hunden en fästingtablett eller att droppa ett medel i nacken. Dessutom kan denna typ av medel ibland medföra biverkningar. Därför kan ett fästinghalsband vara värt att överväga som ett alternativ eller komplement.

För även om fästinghalsband för hundar kanske inte ger ett hundraprocentigt skydd mot fästingar, kan det onekligen bidra till att stärka skyddet mot dessa och samtidigt minimera risken för biverkningar. Om du vill veta vilket som är det bästa fästinghalsbandet för hundar, kommer vi ge dig denna information nedan. Med hjälp av nedanstående produktrekommendationer kommer du slippa oroa dig för de otäcka små krypen i sommar!

Bästa fästinghalsbandet för hundar

Om du är nybliven hundägare eller av annan anledning aldrig tidigare har använt ett fästingmedel på din hund, kan det vara svårt att veta vilken produkt du ska köpa. Nedan tipsar vi dock om de allra bästa fästinghalsbanden för hundar på marknaden just nu. Förhoppningsvis kan våra tips hjälpa såväl oerfarna som mer erfarna hundägare på traven när det kommer till att välja ett skyddande halsband inför sommartiden!

Seresto vet.

Seresto vet fästinghalsband för hund
Seresto vet. är Bayers populära fästinghalsband för hundar.

Seresto är namnet på läkemedelsföretaget Bayers fästinghalsband för hundar. Många hundägare upplever att detta är den allra bästa lösningen för att hålla fästingar och annan ohyra borta. Halsbandet har en revolutionerande formula med de aktiva ingredienserna flumetrin och imidakloprid. Dessa utsöndras sakta men säkert och ger hunden ett långvarigt skydd.

Detta fästinghalsband är utformat på ett så pass smart sätt att det självmant fyller på med flumetrin om ämnet skulle ha försvunnit från halsbandets kärna. Som vi redan har nämnt är skyddet långvarigt – denna produkt håller fästingarna stången i hela 8 månader. Detta är en långvarighet som ingen konkurrerande produkt kommer ens i närheten av.

Seresto är dessutom unikt på så sätt att den inte bara håller vuxna fästingar och loppor borta – halsbandet skyddar även effektivt mot loppägg, lopplarver och löss. Fästinghalsbandet är dessutom vattenbeständigt och din hund kan därför bära det medan han eller hon badar. Produkten är dessutom luktlös och kladdar inte av sig, och rekommenderas varmt av många svenska veterinärer.

Fördelar:

 • vattenbeständigt
 • skyddar i upp till 8 månader

Nackdelar:

 • ska sitta hudnära och kan trassla in sig i pälsen på hundar med lång päls

Scalibor® vet.

Intervet Scalibor vet fästinghalsband
Scalibor® vet. är ett populärt fästinghalsband för hundar.

Scalibor tillverkas av ett företag vid namn Intervet. Denna produkt använder sig av den aktiva ingrediensen deltametrin för att skydda din hund från fästingar. Skyddet varar i upp till sex månader och är under denna tid väldigt effektivt. Om din hund ska bada bör du dock först ta av fästinghalsbandet – effekten kan annars komma att påverkas negativt av vattnet.

Om du är på jakt efter ett effektivt fästinghalsband som kommer ge ett omedelbart skydd mot fästingar, är detta produkten för dig. Halsbandet är dock inte att rekommendera för hundar med hudskador eller valpar under sju veckors ålder. Om din hund är känslig för s.k. pyretroider bör du också välja en annan produkt.

Fördelar:

 • skyddar i upp till 6 månader
 • ger ett snabbt och effektivt skydd

Nackdelar:

 • din hund bör inte bada med halsbandet

Petwise fästinghalsband för hund

Imazo Petwize fästinghalsband
Petwize är ett fästinghalsband för hund från svenska Imazo.

Petwise fästinghalsband för hund tillverkas av det svenska företaget Imazo. Denna produkt minskar risken för att din hund blir biten av fästingar och annan ohyra. Den aktiva ingrediensen i denna produkt är PMD-olja, ett ämne som förekommer naturligt i trädet eucalyptus citrioda. Denna olja kallas även citroneukalyptusolja och används för att hålla fästingar och andra insekter borta.

Den PMD-olja som används i halsbandet har en söt citrusdoft. Fästinghalsbandet får sin effekt genom att hunden rör på sig och gnuggar halsbandet mot sin kropp. Så länge som halsbandets olja doftar citrus har det effekt mot fästingar. Effekten kan dock variera mellan olika hundar och tyvärr är inga fästingmedel hundraprocentiga.

Du kan med fördel köpa Petwise fästinghalsband hos VetZoo.

Fördelar:

 • väldoftande
 • naturlig olja som skyddar mot fästingar

Nackdelar:

 • ej luktlöst

Att tänka på vid köp av fästinghalsband till din hund

Det finns flera olika saker att tänka på när man köper ett fästinghalsband för hundar. Nedan går vi igenom några av de viktigaste aspekterna.

Välj ett fästinghalsband med rätt sorts skydd

Olika fästinghalsband för hundar har faktiskt i grund och botten olika användningsområden. Detta bör du ha i åtanke när du väljer mellan olika halsband med fästingmedel. För vissa av dessa syftar till att hålla borta vuxna fästingar och loppor, medan andra istället används på denna ohyra i dess tidigare stadier. Därför behöver du veta vilken produkt som är den rätta för just dig och din hund.

Hund fästingar
Viktigt att välja ett fästinghalsband med rätt sorts skydd.

Ta hänsyn till skyddets effektivitet

Det kan kanske låta märkligt, men faktum är att det finns mängder av olika fästingraser. I Sverige har ett 20-tal olika raser påträffats, och så sent som under sensommaren 2018 påträffades två nya. Bägge dessa tillhör den nya sortens, aggressiva ”jättefästing”, hyalomma. Denna fästing kan bli upp till två centimeter lång i storlek och är mer aggressiv och aktiv än den vanliga svenska fästingen.

Därför bör du införskaffa en produkt som tar itu med den typ av fästingar som förekommer i just ditt område. Med det sagt skyddar alla fästinghalsband för hundar som säljs i Sverige mot de fästingar som är vanligt förekommande i vårt land. Du vill också införskaffa ett lagom effektivt halsband, d.v.s ett som har varken för stark eller mild effekt.

Tänk på din hunds komfort

När det kommer till fästinghalsband för hundar är naturligtvis hundens komfort en viktig aspekt att ta hänsyn till. Om halsbandet är för stort riskerar din hund att kunna krångla sig ur det, vilket fullständigt tillintetgör din ansträngning att hålla fästingarna borta. Är det istället för litet riskerar det att orsaka obehag hos hunden.

Läs recensioner från andra användare

Runtom på internet finns det massvis med recensioner från hundägare som har testat diverse fästingmedel. Vissa av de fästinghalsband som recenseras har aldrig tidigare testats av andra.

Därför har vi på Hund24 gjort research genom att botanisera bland digitala recensioner i jakten på det allra bästa fästinghalsbandet. För vi ser med stort allvar på vår uppgift att tillhandahålla obereoende och korrekta recensioner, tester och information om denna typ av produkter.

Hur fungerar fästinghalsband?

Det finns två olika sorters fästinghalsband för hundar: de som har en frånstötande effekt på fästingar och annan ohyra, och de som med hjälp av ett fästingmedel tar död på desamma. Vissa produkter använder sig dock av en kombination av bägge dessa metoder för att åstadkomma en högre effektivitet.

Fästinghalsband med frånstötande verkan

Fästinghalsband för hundar med en frånstötande verkan avger ämnen i luften som får fästingar att vilja hålla sig borta från din hund. Problemet med denna typ av produkter är att halsbandets effekt är begränsad till den yta där det frånstötande medlet utsöndras. Det innebär att det bara är effektivt kring hundens nacke och hals, där halsbandet ju sitter. Så hundens rygg, bakben, mage och andra kroppsdelar är fortfarande utsatta för fästingangrepp.

Som tur är har dock dessa produkter utvecklats en hel del på sistone. Moderna fästinghalsband för hundar av detta slag har numera ämnen som gradvis utsöndras ur halsbandet. De aktiva ingredienserna i dessa sprids dessutom genom hela kroppen på hunden via de naturliga oljor som förekommer i hundens päls och hy. Dessa ger därmed ett långvarigt skydd.

Det finns även fästinghalsband med ultraljud som sänder ut en signal som endast ohyran kan höra. Denna typ av halsband mot fästingar anses vanligtvis vara mer säker än de som innehåller fästingdödande medel. Ultraljudet får fästingarna att hålla sig borta från hundens halsband och har därmed en frånstötande effekt utan att avge något ämne.

Fästinghalsband med fästingdödande medel

Som vi redan har nämnt, kommer de fästingar som inte stöts bort av ett fästinghalsbands frånstötande effekt till slut sätta sig på din hunds hy och orsaka fästingbett. För att motverka detta har vissa tillverkare av fästinghalsband för hundar tagit fram produkter med fästingdödande medel.

Det finns två olika sorters sådana medel i denna typ av halsband, och bägge har sina fördelar och nackdelar.

Den ena sorten har aktiva ingredienser som för det fästingdödande medlet in i din hunds fettvävnader. Nackdelen med dessa produkter är att fästingen behöver bita hunden för att konsumera medlet och dö.

Den andra sorten påminner på sätt och vis om fästinghalsband med en frånstötande effekt. Här fördelas den aktiva ingrediensen via de naturliga oljor som förekommer på hundens kropp. Det fästingdödande medlet finns här på ytan och fästingen behöver därför inte bita din hund för att konsumera medlet. Dessa produkter dödar alltså fästingarna bara genom att dessa får ytlig kontakt med din hunds päls eller hy.

Fästinghalsband hund
Ett fästinghalsband sitter kring halsen på hunden och skyddar mot fästingar.

Fästinghalsbandens möjliga biverkningar

När man jämför olika fästinghalsband för hundar är det viktigt att inte bara stirra sig blind på prislappen. Det är också viktigt att ta hänsyn till de olika produkternas effektivitet, samt vilka möjliga biverkningar dessa kan ge för din hund.

För även om de flesta fästinghalsband är effektiva och säkra för de allra flesta hundar, kan ibland biverkningar uppstå. Dessa kan bland annat inkludera följande biverkningar:

 • hudirritation och klåda
 • rodnad
 • pälsförlust
 • allergisk reaktion.

De flesta hundar kommer inte drabbas av några biverkningar av sitt fästinghalsband. De flesta produkter på marknaden använder sig dock av ämnen som i viss mån är giftiga och därmed kan vara skadliga även för din hund. Dessa är förvisso inte lika farliga för hundar som för fästingar, men med det sagt finns ändå en liten risk för att din hund drabbas av en allergisk reaktion.

Om din hund skulle uppvisa symtom som kan härledas till biverkningar av fästinghalsbandet, är det viktigt att du rådgör med din veterinär. Även om din hund bara kliar sig på området kring fästinghalsbandet, eller om rodnad uppstår i området, bör du hålla ett öga på hur situationen utvecklar sig. För detta kan nämligen vara tidiga tecken på en mer allvarlig reaktion.

Är fästinghalsband farliga för hundar?

Fästinghalsband för hundar innehåller ofta ämnen som är giftiga för fästingar och annan ohyra. Därför är det fullt förståeligt om du som hundägare, inte minst som nybliven sådan, känner en viss oro inför att använda denna typ av produkt på din hund. Låt oss därför beröra den eventuella faran med att använda halsband med fästingmedel.

De flesta aktiva ingredienser som används i denna typ av produkter är på sin höjd milt giftiga för hundar. Med det sagt kan de vara skadliga för andra husdjur i hemmet samt för barn. De medel som används i denna typ av halsband är ofta väldigt giftiga för katter. Om du har flera djur i hushållet kan det därför vara värt att känna till detta. Men i värsta fall bör fästinghalsbandet inte orsaka mer än hudirritation eller en allergisk reaktion hos andra hundar, katter eller liknande.

Det finns dock fästinghalsband för hundar med aktiva ingredienser som kan vara väldigt farliga för hundar. Detta gäller inte minst Seresto vet., en produkt som innehåller pyretroider. Dessa kan vara väldigt giftiga för katter. Även människor har i vissa fall fått allergiska reaktioner av dessa ämnen. Denna typ av halsband bör därför användas med försiktighet.

Generellt sett är dock inte fästinghalsband farliga för hundar. De är dock effektiva när det kommer till att stöta bort eller ta kål på fästingar och annan ohyra. Detta till trots bör du inte använda ett sådant halsband på en yngre valp. Vanligtvis är det dock okej att göra detta från två månaders ålder och uppåt. Om du känner dig osäker inför detta kan du med fördel rådgöra med din veterinär.

Bör inte användas på unga valpar

Valpar som är yngre än 8 veckor har ett immunsystem som inte är fullt utvecklat. Detta innebär att de är mer känsliga för giftiga ämnen, däribland de som används i fästinghalsband för hundar. Därför bör dessa produkter inte användas på unga valpar, och det kan även vara värt att ta hänsyn till detta om du har en äldre hund som lever tillsammans med en ung valp.

Kan vara farliga för äldre hundar

Även äldre hundar kan vara särskilt känsliga för giftiga ämnen. Detta då deras immunförsvar ibland är mer dysfunktionellt än andra vuxna hundars diton. Särskilt den äldre hundens lever och njurar kan ha en nedsatt förmåga och ha svårare för att hantera giftiga kemikalier. Därför är det inte särskilt lämpligt att använda ett fästinghalsband på en hund som är lite kommen till åren.

Bör inte användas på dräktiga eller digivande hundar

Det finns förvisso inga tydliga resultat från vetenskapliga studier som indikerar att fästinghalsband för hundar skulle ha en negativ effekt på ofödda valpar. Med det sagt rekommenderar ändå veterinärer och hundexperter att det inte är lämpligt för dräktiga hundar att använda denna typ av produkter. Man känner nämligen inte till vilka effekter dessa potentiellt sett kan ha på ofödda valpar, så det är helt enkelt rimligast att avstå.

Även när det kommer till digivande tikar kan det vara värt att avstå från att använda fästinghalsband. Det finns inte heller här några bevis för att gifterna skulle spridas till modersmjölken via tikens blodomlopp. Men det saknas även bevis för att så inte skulle vara fallet. Därför bör du alltså även avstå från att använda denna typ av halsband på en tik som är digivande.

Är fästinghalsband bra på att skydda hundar mot fästingar?

Fästinghalsband för hundar är ofta effektiva när det kommer till att hålla fästingar och loppor borta från hunden. Detta är särskilt viktigt för jyckar som spenderar särskilt mycket tid utomhus i trädgården eller i naturen. Ett halsband med fästingmedel är inte alltid det allra mest effektiva skyddet när det används på egen hand, men tillsammans med ett annat medel är det vanligtvis väldigt effektivt.

Vilket fästinghalsband är bäst?

Vilken som är det bästa fästinghalsbandet för hundar är en fråga som förstås får ett subjektivt svar. I denna artikel presenterar vi tre produkter inom denna kategori som vi gillar. Dessa är också några av de mest populära alternativen bland hundägare, men vilken som är den bästa för just din hund är dock upp till dig som hundägare att avgöra.

Hur länge håller fästinghalsbandets effekt i sig?

Även hur länge ett fästinghalsbands effekt håller i sig varierar mellan olika produkter. Till exempel ger Scalibor ett skydd i upp till 6 månader, medan Serestos skydd varar i upp till 8 månader. Om effekten är en viktig aspekt för dig kan vi rekommendera dig att välja fästinghalsbandet Seresto vet. Vi länkar till denna produkt längre upp i denna artikel.

Vad innehåller fästinghalsband som skyddar mot fästingar?

Vilka aktiva ingredienser som fästinghalsband innehåller och skyddar mot fästingar varierar mellan olika produkter. Som vi har beskrivit i denna artikel skiljer sig även tillvägagångssättet åt – vissa halsband har enbart en frånstötande effekt medan andra verkar fästingdödande och ytterligare andra nyttjar en kombination av dessa bägge metoder.

Kan min hund bada med fästinghalsbandet?

Detta beror på vilket fästinghalsband du använder på din hund. Seresto är ett halsband som är vattenresistent och därmed kan användas av badande hundar, medan Scalibor och andra produkter inte är fullt lika vattenresistenta. Så svaret på denna fråga beror helt enkelt på vilken produkt du använder för att skydda din hund mot fästingar.

Avslutande tankar

Genom att välja det bästa fästinghalsbandet för hundar på marknaden just nu kan du skydda din hund från fästingar och annan otäck ohyra. Vilken produkt som är mest lämplig för just din hund varierar dock utifrån flera olika variabler, såsom huruvida hunden gillar att bada samt vilken effekt som önskas. I denna artikel har vi gått igenom flera av dessa aspekter för att kunna ge dig bästa möjliga information på ämnet.

Förhoppningsvis kan vi vägleda dig fram till ett bra val av fästinghalsband. Dela gärna med dig av dina erfarenheter, tankar, funderingar kring olika produkter i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *