Bästa godisväskan omslagsbild

Bästa godisväskan för hundägare: bra belöningsväskor

Inlägget är reklam för VetZoo och innehåller annonslänkar.

Man brukar säga att vägen till mannens hjärta går via magen. Samma påstående skulle kunna sägas om godis och hundars hjärtan. Hundgodis är ett viktigt hjälpmedel vid träning och godbitarna förvaras lämpligast i en godisväska.

För det är ofta omständigt att behöva hålla godiset i handen. Du får svårt att ge rätt handtecken till din hund. Och du riskerar dessutom att tappa godis på marken. Dessutom gillar många hundar att hoppa efter godiset om du håller det i näven.

Här kommer alltså godisväskan in i bilden. Denna fiffiga uppfinning kallas ibland även för belöningsväska, godisficka eller godisbälte. Vi vågar nästan påstå att den är oumbärlig om du tar din hundträning på allvar.

Godisväskan är till för dig som hundägare och påminner ibland om ett midjebälte. Men det finns även andra varianter som närmare kan liknas vid handväskor. Alla har sina egna behov och favoriter, så utan ytterligare dröjsmål kommer vi nu att tipsa om några av de bästa godisväskorna!

Bästa godisväskan för hundägare

Lite längre ner i denna artikel berättar vi vad du bör tänka på när du ska köpa godisväska. Men först kommer vi tipsa om de belöningsväskor som vi tycker mest om!

Hurtta Outdoors Bounty Bag godisväska med axelrem

Godisväska Hurtta Outdoors Bounty Bag

Se pris i butik!

Godisväskan Hurtta Outdoors Bounty Bag är en populär produkt med mycket utrymme för hundtillbehör av olika slag. I denna smidiga belöningsväska ryms såväl hundbajspåsar som godis, nycklar och mobiltelefon. Förvaringskapaciteten är cirka 4 dl.

Framtill har väskan ett fack som låses med blixtlås. I detta kan du lägga till exempel din mobiltelefon och dina nycklar. Godisväskan har även en innerficka som är avtagbar och därför lämpar sig väl för kladdigt godis. Innerfickan kan tvättas för sig.

Fördelar:

 • avtagbar innerficka
 • förvaring för flera föremål
 • hål för bajspåsar.

Nackdelar:

 • högt pris jämfört med enklare modeller.

Trixie godisväska med klämma

Godisväxa Trixie

Se pris i butik!

Denna godisväska i nylon från Trixie är väldigt enkel i sitt utförande. Den har en hake som används för att fästa väskan i till exempel bältet eller kopplet. Godisfickan stängs med hjälp av en dragsko.

Belöningsväskan är enkel att rengöra. Om du bara behöver en liten godisväska kan detta vara produkten för dig. Förvaringskapaciteten är dock relativt begränsad. Så om du behöver förvara mycket godis i fickan bör du kanske välja en annan modell.

Fördelar:

 • lågt pris
 • enkel design
 • hållbart tillverkningsmaterial.

Nackdelar:

 • ej valbar färg
 • låg förvaringskapacitet
 • en enda godisficka.

Att tänka på vid val av godisväska

Olika godisväskor lämpar sig bäst för vissa specifika situationer och omständigheter. När du ska välja belöningsväska bör du därför göra valet utifrån ditt personliga behov.

Detta är några viktiga saker att tänka på när du väljer godisficka:

Material

Föga förvånande är tillverkningsmaterialet viktigt. Denna egenskap indikerar ofta kvaliteten på en godisväska. De godisväskor som tillverkas av billiga material är vanligtvis ganska tunna och går lätt sönder. Samtidigt är mer högkvalitativa godisfickor vanligtvis mer hållbara.

Förslutning

Det finns inget värre än att fumla med godisväskan när du är mitt uppe i träningen. Detta är inte bara frustrerande för dig utan kan ävan stjäla din hunds fokus. Belöningsväskan bör kunna förslutas ordentligt men samtidigt vara enkel att öppna vid behov.

De varianter och modeller som finns att välja mellan på marknaden har olika mekanismer för öppning och förslutning. De metoder som ofta används inkluderar:

 • kardborreband
 • magnetisk förslutning
 • dragsko
 • dragkedja.

Ingen av ovan nämnde mekanismer är bättre än den andra. Alla har sina för- och nackdelar så du behöver välja den som du tror funkar bäst för dig. Med det sagt väljer många antingen en godisväska med magnet eller dragsko. Detta är de mest populära och vanligast förekommande designerna.

Kapacitet

När du väljer belöningsväska bör du även ta din hunds storlek och er träning i beaktande. Dessa är nämligen faktorer som avgör hur stor godisväska du behöver. Har du en liten hund som bara behöver ett fåtal godbitar för sin ansträngning? Eller rör det sig om en större jycke som behöver motiveras med lite fler godisbitar?

Vad gäller kapacitet bör du bland annat tänka på följande:

 • Hundens storlek. Som vi redan har nämnt har större hundar ofta en större aptit.
 • Antalet hundar. Om du ska träna flera hundar vid ett och samma tillfälle krävs förstås en större belöningsväska.
 • Träningens varaktighet. Ska du skaffa en godisväska att använda i samband med hundkurser som varar i en timme? Då krävs en hyfsat stor belöningsväska. Men om du bara ska ägna dig åt koppelträning eller liknande under kortare stunder i grannskapet kan en mindre godisficka vara tillräcklig.
 • Träningens svårighetsgrad. Om du främst jobbar med grundläggande hundkommandon inomhus utan störningar behövs nog inga större mängder godis. Men om du ägnar dig åt mer avancerad träning eller i en miljö med mycket störningar behöver du säkert mer godis.

Godisväska med bälte eller axelrem?

Som vi redan har nämnt finns det olika sorters godisväskor. Vissa hundägare föredrar en belöningsväska med bälte medan andra hellre hänger godisfickan på axeln. Nedan beskriver vi några av de vanligaste och mest populära varianterna.

Belöningsväska med bälte

En belöningsväska med bälte kan i vissa fall vara lite otymplig. Men å andra sidan fungerar denna lösning även om du har på dig en tjock vinterjacka. En godisväska med bälte gör även att du kan justera väskans position på kroppen utifrån behov och tycke. Du kan till exempel bära den på höften eller på magen.

Denna variant kallas ibland för godisbälte.

Godisficka med klämma eller hake

Många godisfickor har en klämma eller hake som du använder för att fästa fickan i ditt bälte eller dina byxor. Denna variant saknar alltså ett bälte som du fäster runt din midja. Detta är en bra lösning om du enkelt vill kunna fästa respektive ta bort godisväskan.

Men klämman eller haken kan vara jobbig att ha och göra med om du inte bär ett bälte eller har byxor med hög eller låg midja. Detta kan även vara en mindre bra lösning om du har på dig en tjock eller lång vinterjacka. Dessutom brukar denna variant vara betydligt mindre än godisväskor med bälte.

Godisväskor med axelrem

Godisväskor med axelrem liknar små handväskor och har ofta plats för mer godis än de övriga varianterna. Dessutom är de inte sällan försedda med extra fickor och fack. Nackdelen är att väskan ofta är större och mer otymplig. Det går inte heller att justera dess position på kroppen utan bara höjdledes.

Så vilken godisväska ska du då välja? Det beror på hur dina personliga förutsättningar och ditt behov ser ut. Se bara till att välja den typ av belöningsväska som du själv är mest bekväm med att använda.

Extra fickor och fack för hundtillbehör

Vissa belöningsväskor är utrustade med extra fack och fickor för hundbajspåsar och liknande. Om du gärna bär med dig många pryttlar kan en sådan godisväska vara ett bra val. Den underlättar även om du tränar flera hundar eller under längre stunder.

Det är förstås inte alltid nödvändigt med extra fickor. Men det kan också vara skillnaden mellan en helt okej belöningsväska och en riktigt bra sådan.

Fodrad insida

En belöningsväska med fodrad insida hjälper dig att hålla rent i väskan. Detta gäller särskilt om fodret är vattentätt. Det är en fördel om du ska hantera blöta eller oljiga godisbitar i din godisväska. Och som vi alla känner till är kladdiga godbitar ofta de som hunden gillar mest.

En godisficka som är tvättbar underlättar också i detta hänseende. Framför allt förhindrar den att dålig lukt stannar kvar i belöningsväskan.

Design

Design och formgivning kanske inte är det första man tänker på när det kommer till godisväskor. Men du ska ju troligtvis använda din belöningsväska regelbundet. Då är det inte fel om den har ett utseende som tilltalar dig.

Dessutom kan en godisficka i en stark färg göra det enklare att hitta fickan om du skulle råka tappa den.

Så kan du rengöra din belöningsväska

Vid regelbunden användning blir godisväskor lätt kladdiga och illaluktande. För att förhindra att din belöningsväska blir en grogrund för bakterier behöver du därför rengöra den regelbundet.

Exakt hur du går tillväga för att rengöra din godisväska varierar beroende på modell. Vissa kan maskintvättas medan andra behöver handtvättas. Så se till att följa tillverkarens tvättråd så du inte råkar förstöra väskan.

Avslutande tankar

Nu kan man säga att du vet allt som är värt att veta om godisväskor för hundträning. De produkter som vi rekommenderar i denna artikel är onekligen värda att spana in. För om du är seriös med din hundträning behöver du en belöningsväska som går att lita på!

Vilken slags godisficka använder du själv? Och vad har du i fickan förutom hundgodis? Skriv gärna en kommentar och delge oss dina tankar kring belöningsväskor!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *