20 viktiga hundkommandon att lĂ€ra din hund đŸ¶


Hundkommandon

NÀr man uppfostrar och trÀnar sin hund Àr det viktigt att lÀra ut vissa kommandon. Med hjÀlp av dessa kan din hund förstÄ vad du vill fÄ den att göra. I denna artikel listar vi viktiga

NÀr man uppfostrar och trÀnar sin hund Àr det viktigt att lÀra ut vissa kommandon. Med hjÀlp av dessa kan din hund förstÄ vad du vill fÄ den att göra. I denna artikel listar vi viktiga hundkommandon som du bör kÀnna till och lÀra din hund.

Innan vi gÄr vidare till dessa kan det vara vÀrt att nÀmna att du förstÄs kan anvÀnda dig av vilka ord du vill. Av olika anledningar finns det dock ett antal standardkommandon som anvÀnts flitigt av hundÀgare runtom i landet. Nu kör vi!

1. Hundens namn

Innan du gÄr vidare och lÀr din hund andra kommandon Àr det en fördel om hunden lÀr sig sitt namn. Hundens namn Àr nÀmligen ett anvÀndbart hundkommando som lÄter dig pÄkalla dess uppmÀrksamhet och med fördel kan efterföljans av ytterligare ett kommando.

2. Frikommando

Det Ă€r ocksĂ„ fördelaktigt att lĂ€ra ut ett frikommando, d.v.s. ett kommando som anvĂ€nds för att göra hunden ”fri”. Detta anvĂ€nds för att berĂ€tta för hunden att den inte lĂ€ngre behöver följa dina tidigare kommandon utan Ă€r fri att göra vad den vill (inom rimliga grĂ€nser förstĂ„s).

TvĂ„ exempel pĂ„ vanliga frikommandon Ă€r ”Slut” och ”Hopp och lek”. Detta kan bland annat vara anvĂ€ndbart om du vill tala om att en övning Ă€r slut och att hunden inte förvĂ€ntas utföra nĂ„gon sĂ€rskild uppgift.

Frikommando
Ett frikommando kan visa din hund att en övning Àr slut och att den kan leka fritt.

3. ”Bra”

”Bra” Ă€r ett viktigt kommando som förkunnar för din hund att den gör nĂ„got positivt. Detta kan kombineras med andra hundkommandon för att berĂ€tta att hunden gör rĂ€tt, t.ex. ”Bra fot”, ”Bra sitt”, Bra plats” etc.

4. ”Nej”

”Nej” Ă€r ett ord med negativ klang som anvĂ€nds för att markera ett förbud. Du kan till exempel anvĂ€nda detta kommando för att visa att du inte samtycker till en handling som du upptĂ€cker att hunden Ă€r pĂ„ vĂ€g att utföra.

5. ”StĂ„”

”StĂ„” Ă€r precis vad det lĂ„ter som – ett hundkommando som talar om för din hund att den ska stĂ€lla sig upp eller stĂ„ kvar. Detta kommando Ă€r kanske inte livsviktigt för din hund att kĂ€nna till. Det kan dock finnas tillfĂ€llen dĂ„ det kommer till anvĂ€ndning, inte minst om du har tĂ€nkt syssla med hundutstĂ€llning – dĂ€r vill man nĂ€mligen att hunden stĂ„r upp snarare Ă€n sĂ€tter sig ner i utstĂ€llningsringen.

Du kan lĂ€ra din hund ”StĂ„” genom att först be hunden att sĂ€tta sig ner (se nedanstĂ„ende kommando). DĂ€refter för du en bit godis som du hĂ„ller i handen nĂ€ra hundens nos och sedan framĂ„t och nedĂ„t. Hunden följer dĂ„ godiset och stĂ€ller sig upp, varpĂ„ du utbrister hundkommandot ”StĂ„” och belönar honom eller henne.

6. ”Sitt”

”Sitt” Ă€r ett kommando som talar om för din hund att du förvĂ€ntar dig att den sĂ€tter sig pĂ„ Ă€ndan. Detta kan bland annat anvĂ€ndas för att fĂ„ din hund att sĂ€tta sig upp frĂ„n en liggande position.

Till skillnad mot vad det gamla ordsprÄket sÀger kan man absolut lÀra Àven en Àldre hund att sitta! Det kan dock vara vÀrt att ta hÀnsyn till det faktum att Àldre hundar inte alltid har lika rörliga och fina leder som sina yngre rasfrÀnder.

”Sitt” lĂ€r du enklast din hund genom att föra en bit godis nĂ€ra hundens nos. För godisbiten uppĂ„t och bakĂ„t sĂ„ att hunden kan följa den med blicken men inte fĂ„r tag pĂ„ den. NĂ€r din hund vĂ€l sĂ€tter sig ner ger du kommandot ”Sitt” och belönar hunden med godiset. Detta mĂ„ste sedan upprepas flertalet gĂ„nger för att hunden ska lĂ€ra sig att associera kommandot med sittandet.

Sitt hundkommando
AnvĂ€nd kommandot ”Sitt” tillsammans med en handsignal för att fĂ„ din hund att sitta.

7. ”Ligg”

”Ligg” Ă€r ytterligare ett hundkommando med ett tydligt syfte. NĂ€r du har lĂ€rt din hund ”StĂ„”, ”Sitt” och ”Ligg” har du en trio kommandon som kan anvĂ€ndas tillsammans. Du kan till exempel vĂ€xla mellan dessa och belöna din hund nĂ€r den lĂ€gger sig ner, sĂ€tter sig respektive stĂ€ller sig upp.

”Ligg” kan vara ett ganska svĂ„rt kommando att lĂ€ra in. Med hjĂ€lp av lite gott godis i handen kan du dock lĂ„ta hunden lukta pĂ„ godiset innan du för handen ner mot golvet eller marken. Din hund kommer förhoppningsvis att lĂ€gga sig ner medan du för din hand lĂ€ngs marken. SĂ„ fort sĂ„ sker ger du kommandot ”ligg” och belönar hunden.

Ligg hund kommando
Med kommandot ”ligg” sĂ€ger du till hunden att lĂ€gga sig ner.

8. ”Stanna”

”Stanna” anvĂ€nds för att indikera att hunden ska stanna kvar pĂ„ en plats. Detta kommando visar att hunden inte ska följa sin instinkt och följa efter dig, sin flockledare, utan istĂ€llet vara kvar pĂ„ den plats dĂ€r den befinner sig. Det kan Ă€ven anvĂ€ndas under promenader för att berĂ€tta att hunden ska stanna, d.v.s. inte fortsĂ€tta gĂ„ – hur du vĂ€ljer att anvĂ€nda detta hundkommando Ă€r helt upp till dig.

Detta kommando lĂ€r du din hund genom att förpassa hunden till en viss plats, ge kommandot ”Stanna” och lugnt röra dig bort frĂ„n hunden. SĂ„ fort din hund vĂ€ljer att inte stanna utan istĂ€llet följa efter dig, sĂ€ger du ”Nej” och visar tillbaka hunden till sin plats. NĂ€r hunden faktiskt stannar belönar du den med muntlig beröm och/eller godis. Med tiden kan du utöka den tid som du begĂ€r att hunden stannar kvar pĂ„ sin plats.

”Stanna” Ă€r ett kommando som krĂ€ver en hel del övning. Du bör dĂ€rför trĂ€na pĂ„ det dagligen, gĂ€rna flera gĂ„nger om dagen, tills din hund bemĂ€strar det.

Stanna
Med kommandot ”Stanna” kan du fĂ„ din hund att stanna kvar nĂ€r du rör dig bort.

9. ”Plats”

”Plats” Ă€r ett kommando som Ă€ven det anvĂ€nds för att fĂ„ din hund att stanna kvar pĂ„ ett stĂ€lle. Detta kan dock ses som en lite mer hĂ„rd variant av ”Stanna”, d.v.s. att hunden ska stanna kvar pĂ„ en vĂ€ldigt begrĂ€nsad yta. Platsligg Ă€r ett fenomen som mĂ„nga hundĂ€gare lĂ€r sina hundar och som gĂ„r ut pĂ„ att hunden ska ligga kvar pĂ„ en specifik plats, oavsett vilka eventuella störningar som kan tĂ€nkas störa eller locka hunden.

10. ”VĂ€nta”

”VĂ€nta” betyder just detta, att hunden ska vĂ€nta pĂ„ nĂ„got. Det kan till exempel föranleda vĂ€ntan pĂ„ ett nytt kommando, sĂ„som ett klartecken som indikerar att det Ă€r okej att ta för sig av nĂ„got gott. ”VĂ€nta” kan med fördel efterföljas av ett ”VarsĂ„god” eller ett frikommando.

Kommandot ”VĂ€nta” lĂ€r du din hund genom att börja med ett ”Sitt” och sedan placera en bit godis nĂ€ra hunden. Du ger sedan kommandot ”VĂ€nta” och ser till att hunden inte belönar sig sjĂ€lv genom att Ă€ta godiset. AnvĂ€nd vid behov ”Nej” för att visa att det inte Ă€r okej att göra detta. NĂ€r hunden har vĂ€ntat tĂ„lmodigt utbrister du i ett ”VarsĂ„god” och lĂ„ter hunden fĂ„ sin belöning. Med tiden kan du utöka vĂ€ntetiden i denna övning.

Hundkommandon vÀnta
Kommandot ”VĂ€nta” fĂ„r hunden att invĂ€nta ditt nĂ€sta kommando.

11. ”VarsĂ„god”

”VarsĂ„god” ger hunden tillĂ„telse att göra nĂ„gonting. Det passar dĂ€rför utmĂ€rkt att anvĂ€nda detta ord för att bryta upp ett ”VĂ€nta”-kommando. I vissa avseenden kan ”VarsĂ„god” vara att betrakta som ett slags frikommando.

12. ”Kom hit”

”Kom hit” berĂ€ttar för hunden att du vill fĂ„ den att komma till dig. Hundar har en naturlig instinkt som fĂ„r dem att vilja följa efter ”sin” mĂ€nniska. Ibland kan du dock behöva berĂ€tta för din hund att det Ă€r just denna handling som du förvĂ€ntar dig av hunden.

13. ”HĂ€r”

”HĂ€r” Ă€r ett hundkommando som kan anvĂ€ndas pĂ„ lite olika sĂ€tt. Det kan till exempel nyttjas som ett slags ”Kom hit”, d.v.s. att hunden ska komma till dig eller gĂ„ pĂ„ en viss sida om dig. Du kan Ă€ven peka pĂ„ nĂ„gonting, kanske en godisbit eller liknande som hunden har missat, och med kommandot ”HĂ€r” visa att det finns nĂ„gonting dĂ€r för hunden att se.

14. ”Hoppa”

Kommandot ”Hoppa” berĂ€ttar för din hund att du vill fĂ„ honom eller henne att antingen hoppa upp pĂ„ nĂ„got eller hoppa över ett hinder. Detta Ă€r ett anvĂ€ndbart hundkommando oavsett om du Ă€r intresserad av att trĂ€na agility eller bara fĂ„ hunden att hoppa upp pĂ„ stenar, bĂ€nkar och liknande.

Detta Àr sÀrskilt bra att lÀra en lite mer osÀker hund. Genom att klara av att hoppa över eller upp pÄ saker och ting kan du nÀmligen fÄ hunden att kÀnna sig duktig.

15. ”GĂ„ fot”

”GĂ„ fot” Ă€r förmodligen ett av de mest klassiska av alla hundkommandon. Det anvĂ€nds för att fĂ„ hunden att gĂ„ fint bredvid dig och Ă€r bra att ha i verktygslĂ„dan bland alla kommandon och knep. Detta dĂ„ du genom att fĂ„ hunden att gĂ„ fint mĂ„nga gĂ„nger kan förhindra att den gör raka motsatsen.

För mer information om hur du fÄr din hund att gÄ fint i kopplet bör du lÀsa vÄr artikel om koppeltrÀning. I den gÄr vi igenom hur man koppeltrÀnar sÄvÀl valpar som Àldre hundar.

16. ”Sök”

Med kommandot ”Sök” kan du instruera din hund att söka efter alla möjliga ting. AnvĂ€nd gĂ€rna detta hundkommando i samband med godissök, personsök och andra sökövningar.

En varriant av ”Sök” som ofta anvĂ€nds vid viltspĂ„r Ă€r ”SpĂ„r”. Det kan finnas goda skĂ€l att skilja pĂ„ dessa bĂ€gge kommandon.

17. ”Loss”

”Loss” anvĂ€nds för att fĂ„ hunden att slĂ€ppa nĂ„got som den har greppat tag om med munnen. Det Ă€r ett kommando som kan rĂ€dda dina dyrbara skor eller liknande om din hund gillar att tugga i sig skotyg. Börja gĂ€rna med att anvĂ€nda kommandot ”Loss” i samband med att du leker dragkampslekar med din hund.

Detta kommando kan du lĂ€ra din hund genom att börja med att ha en dragkamp om en av hundens favoritleksaker. Hunden kommer vilja behĂ„lla leksaken i munnen, men den kommer till slut att slĂ€ppa taget om den. Du ger dĂ„ tillbaka leksaken och gör om samma procedur pĂ„ nytt. SĂ„ fort din hund vĂ€ljer att slĂ€ppa taget ger du kommandot ”Loss”. Syftet Ă€r att hunden tids nog ska lĂ€ra sig att slĂ€ppa föremĂ„let pĂ„ kommando.

18. ”GĂ„ och lĂ€gg dig”

NĂ€r du vill fĂ„ din hund att gĂ„ och lĂ€gga sig bör du anvĂ€nda kommandot ”GĂ„ och lĂ€gg dig”. Det kan ibland krĂ€vas viss övning innan denna fĂ€rdighet sitter som den ska, men skam den som ger sig! AnvĂ€nd gĂ€rna detta hundkommando i samband med att du förvisar din hund till dess hundbĂ€dd eller liknande.

19. ”Skall”

”Skall” Ă€r ett bra kommando att lĂ€ra hunden, i synnerhet om jycken tenderar att skĂ€lla i tid och otid. Med hjĂ€lp av detta kommando kan du paradoxalt nog fĂ„ din hund att sluta skĂ€lla. I den lĂ€nkade artikeln gĂ„r vi igenom i detalj hur du gĂ„r tillvĂ€ga för att göra detta.

20. ”Tyst”

”Tyst” anvĂ€nds förstĂ„s som kontrast till ”Skall”. Det Ă€r dock ofta enklare att lĂ€ra hunden att vara tyst med hjĂ€lp av detta hundkommando nĂ€r man vĂ€l har lĂ€rt den att skĂ€lla pĂ„ kommando.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna