När man uppfostrar och tränar sin hund är det viktigt att lära ut vissa kommandon. Med hjälp av dessa kan din hund förstå vad du vill få den att göra. I denna artikel listar vi viktiga hundkommandon som du bör känna till och lära din hund.
Innan vi går vidare till dessa kan det vara värt att nämna att du förstås kan använda dig av vilka ord du vill. Av olika anledningar finns det dock ett antal standardkommandon som använts flitigt av hundägare runtom i landet. Nu kör vi!
1. Hundens namn
Innan du går vidare och lär din hund andra kommandon är det en fördel om hunden lär sig sitt namn. Hundens namn är nämligen ett användbart hundkommando som låter dig påkalla dess uppmärksamhet och med fördel kan efterföljans av ytterligare ett kommando.
2. Frikommando
Det är också fördelaktigt att lära ut ett frikommando, d.v.s. ett kommando som används för att göra hunden ”fri”. Detta används för att berätta för hunden att den inte längre behöver följa dina tidigare kommandon utan är fri att göra vad den vill (inom rimliga gränser förstås).
Två exempel på vanliga frikommandon är ”Slut” och ”Hopp och lek”. Detta kan bland annat vara användbart om du vill tala om att en övning är slut och att hunden inte förväntas utföra någon särskild uppgift.
3. ”Bra”
”Bra” är ett viktigt kommando som förkunnar för din hund att den gör något positivt. Detta kan kombineras med andra hundkommandon för att berätta att hunden gör rätt, t.ex. ”Bra fot”, ”Bra sitt”, Bra plats” etc.
4. ”Nej”
”Nej” är ett ord med negativ klang som används för att markera ett förbud. Du kan till exempel använda detta kommando för att visa att du inte samtycker till en handling som du upptäcker att hunden är på väg att utföra.
Fler kommandon följer nedan, men först vill vi passa på att tipsa om följande poddavsnitt på ämnet:
5. ”Stå”
”Stå” är precis vad det låter som – ett hundkommando som talar om för din hund att den ska ställa sig upp eller stå kvar. Detta kommando är kanske inte livsviktigt för din hund att känna till. Det kan dock finnas tillfällen då det kommer till användning, inte minst om du har tänkt syssla med hundutställning – där vill man nämligen att hunden står upp snarare än sätter sig ner i utställningsringen.
Du kan lära din hund ”Stå” genom att först be hunden att sätta sig ner (se nedanstående kommando). Därefter för du en bit godis som du håller i handen nära hundens nos och sedan framåt och nedåt. Hunden följer då godiset och ställer sig upp, varpå du utbrister hundkommandot ”Stå” och belönar honom eller henne.
6. ”Sitt”
”Sitt” är ett kommando som talar om för din hund att du förväntar dig att den sätter sig på ändan. Detta kan bland annat användas för att få din hund att sätta sig upp från en liggande position.
Till skillnad mot vad det gamla ordspråket säger kan man absolut lära även en äldre hund att sitta! Det kan dock vara värt att ta hänsyn till det faktum att äldre hundar inte alltid har lika rörliga och fina leder som sina yngre rasfränder.
”Sitt” lär du enklast din hund genom att föra en bit godis nära hundens nos. För godisbiten uppåt och bakåt så att hunden kan följa den med blicken men inte får tag på den. När din hund väl sätter sig ner ger du kommandot ”Sitt” och belönar hunden med godiset. Detta måste sedan upprepas flertalet gånger för att hunden ska lära sig att associera kommandot med sittandet.
7. ”Ligg”
”Ligg” är ytterligare ett hundkommando med ett tydligt syfte. När du har lärt din hund ”Stå”, ”Sitt” och ”Ligg” har du en trio kommandon som kan användas tillsammans. Du kan till exempel växla mellan dessa och belöna din hund när den lägger sig ner, sätter sig respektive ställer sig upp.
”Ligg” kan vara ett ganska svårt kommando att lära in. Med hjälp av lite gott godis i handen kan du dock låta hunden lukta på godiset innan du för handen ner mot golvet eller marken. Din hund kommer förhoppningsvis att lägga sig ner medan du för din hand längs marken. Så fort så sker ger du kommandot ”ligg” och belönar hunden.
8. ”Stanna”
”Stanna” används för att indikera att hunden ska stanna kvar på en plats. Detta kommando visar att hunden inte ska följa sin instinkt och följa efter dig, sin flockledare, utan istället vara kvar på den plats där den befinner sig. Det kan även användas under promenader för att berätta att hunden ska stanna, d.v.s. inte fortsätta gå – hur du väljer att använda detta hundkommando är helt upp till dig.
Detta kommando lär du din hund genom att förpassa hunden till en viss plats, ge kommandot ”Stanna” och lugnt röra dig bort från hunden. Så fort din hund väljer att inte stanna utan istället följa efter dig, säger du ”Nej” och visar tillbaka hunden till sin plats. När hunden faktiskt stannar belönar du den med muntlig beröm och/eller godis. Med tiden kan du utöka den tid som du begär att hunden stannar kvar på sin plats.
”Stanna” är ett kommando som kräver en hel del övning. Du bör därför träna på det dagligen, gärna flera gånger om dagen, tills din hund bemästrar det.
9. ”Plats”
”Plats” är ett kommando som även det används för att få din hund att stanna kvar på ett ställe. Detta kan dock ses som en lite mer hård variant av ”Stanna”, d.v.s. att hunden ska stanna kvar på en väldigt begränsad yta. Platsligg är ett fenomen som många hundägare lär sina hundar och som går ut på att hunden ska ligga kvar på en specifik plats, oavsett vilka eventuella störningar som kan tänkas störa eller locka hunden.
10. ”Vänta”
”Vänta” betyder just detta, att hunden ska vänta på något. Det kan till exempel föranleda väntan på ett nytt kommando, såsom ett klartecken som indikerar att det är okej att ta för sig av något gott. ”Vänta” kan med fördel efterföljas av ett ”Varsågod” eller ett frikommando.
Kommandot ”Vänta” lär du din hund genom att börja med ett ”Sitt” och sedan placera en bit godis nära hunden. Du ger sedan kommandot ”Vänta” och ser till att hunden inte belönar sig själv genom att äta godiset. Använd vid behov ”Nej” för att visa att det inte är okej att göra detta. När hunden har väntat tålmodigt utbrister du i ett ”Varsågod” och låter hunden få sin belöning. Med tiden kan du utöka väntetiden i denna övning.
11. ”Varsågod”
”Varsågod” ger hunden tillåtelse att göra någonting. Det passar därför utmärkt att använda detta ord för att bryta upp ett ”Vänta”-kommando. I vissa avseenden kan ”Varsågod” vara att betrakta som ett slags frikommando.
12. ”Kom hit”
”Kom hit” berättar för hunden att du vill få den att komma till dig. Hundar har en naturlig instinkt som får dem att vilja följa efter ”sin” människa. Ibland kan du dock behöva berätta för din hund att det är just denna handling som du förväntar dig av hunden.
13. ”Här”
”Här” är ett hundkommando som kan användas på lite olika sätt. Det kan till exempel nyttjas som ett slags ”Kom hit”, d.v.s. att hunden ska komma till dig eller gå på en viss sida om dig. Du kan även peka på någonting, kanske en godisbit eller liknande som hunden har missat, och med kommandot ”Här” visa att det finns någonting där för hunden att se.
14. ”Hoppa”
Kommandot ”Hoppa” berättar för din hund att du vill få honom eller henne att antingen hoppa upp på något eller hoppa över ett hinder. Detta är ett användbart hundkommando oavsett om du är intresserad av att träna agility eller bara få hunden att hoppa upp på stenar, bänkar och liknande.
Detta är särskilt bra att lära en lite mer osäker hund. Genom att klara av att hoppa över eller upp på saker och ting kan du nämligen få hunden att känna sig duktig.
15. ”Gå fot”
”Gå fot” är förmodligen ett av de mest klassiska av alla hundkommandon. Det används för att få hunden att gå fint bredvid dig och är bra att ha i verktygslådan bland alla kommandon och knep. Detta då du genom att få hunden att gå fint många gånger kan förhindra att den gör raka motsatsen.
För mer information om hur du får din hund att gå fint i kopplet bör du läsa vår artikel om koppelträning. I den går vi igenom hur man koppeltränar såväl valpar som äldre hundar.
16. ”Sök”
Med kommandot ”Sök” kan du instruera din hund att söka efter alla möjliga ting. Använd gärna detta hundkommando i samband med godissök, personsök och andra sökövningar.
En varriant av ”Sök” som ofta används vid viltspår är ”Spår”. Det kan finnas goda skäl att skilja på dessa bägge kommandon.
17. ”Loss”
”Loss” används för att få hunden att släppa något som den har greppat tag om med munnen. Det är ett kommando som kan rädda dina dyrbara skor eller liknande om din hund gillar att tugga i sig skotyg. Börja gärna med att använda kommandot ”Loss” i samband med att du leker dragkampslekar med din hund.
Detta kommando kan du lära din hund genom att börja med att ha en dragkamp om en av hundens favoritleksaker. Hunden kommer vilja behålla leksaken i munnen, men den kommer till slut att släppa taget om den. Du ger då tillbaka leksaken och gör om samma procedur på nytt. Så fort din hund väljer att släppa taget ger du kommandot ”Loss”. Syftet är att hunden tids nog ska lära sig att släppa föremålet på kommando.
18. ”Gå och lägg dig”
När du vill få din hund att gå och lägga sig bör du använda kommandot ”Gå och lägg dig”. Det kan ibland krävas viss övning innan denna färdighet sitter som den ska, men skam den som ger sig! Använd gärna detta hundkommando i samband med att du förvisar din hund till dess hundbädd eller liknande.
19. ”Skall”
”Skall” är ett bra kommando att lära hunden, i synnerhet om jycken tenderar att skälla i tid och otid. Med hjälp av detta kommando kan du paradoxalt nog få din hund att sluta skälla. I den länkade artikeln går vi igenom i detalj hur du går tillväga för att göra detta.
20. ”Tyst”
”Tyst” används förstås som kontrast till ”Skall”. Det är dock ofta enklare att lära hunden att vara tyst med hjälp av detta hundkommando när man väl har lärt den att skälla på kommando.