BÀsta klövjevÀskan

BÀsta klövjevÀskan för hund

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Dogman, Non-stop dogwear, Outnorth och VetZoo.

En hundryggsÀck, Àven kallad klövjevÀska, Àr ett utmÀrkt hjÀlpmedel för att lÀttare kunna ta lÄngpromenader och göra vandringar med din hund. MÀnniskans bÀsta vÀn Àr en utmÀrkt vandringspartner som Àven kan avlasta packningen. Att sjÀlv fÄ bÀra saker Àr ocksÄ en rolig uppgift för hunden, och det Àr samtidigt bra för konditionen och musklerna.

Vad ska man dÄ tÀnka pÄ nÀr man ska köpa ryggsÀck till hund? I den hÀr artikeln fÄr du tips och rÄd pÄ bÀsta klövjevÀskan för just din hund.

BÀsta klövjevÀskan i olika prisklasser

Nedan presenterar jag min sammanstÀllning över de enligt mig bÀsta produkterna inom kategorin klövjevÀskor. Dessa har jag delat in i olika kategorier baserat pÄ pris och andra egenskaper.

Premiumklassen: Non-stop dogwear Amundsen Pack

Non-stop dogwear Amundsen Pack
Non-stop dogwear Amundsen Pack

Se pris i butik!

Non-stop dogwear Amundsen Pack Àr en högkvalitativ klövjevÀska som har precis allt en produkt av detta slag behöver (och mer dÀrtill). Denna packvÀska Àr vÀldigt vÀl genomtÀnkt och sitter bra pÄ din hund. Den har gott om möjligheter att justera passformen och erbjuder dessutom gott om plats för packningen.

Amundsen Pack finns tillgÀnglig i flera olika storlekar frÄn XXS till XXL och passar dÀrmed alla hundar.

Fördelar

✓ Finns i storlekar för alla hundraser

✓ Goda möjligheter att anpassa passformen

✓ Gedigen konstruktion som ger klövjevĂ€skan en hög hĂ„llbarhet

Nackdelar

✗ Kostar aningen mer Ă€n mĂ„nga andra klövjevĂ€skor (den Ă€r dock vĂ€l vĂ€rd sitt pris)

I ovanstÄende videoklipp frÄn Non-stop dogwear kan du fÄ en bÀttre bild av Amundsen Pack och dess egenskaper.

Mer information om denna klövjevÀska och mina erfarenheter av den, finner du i min recension av denna klövjevÀska.

Non-stop dogwear klövjevÀska Amundsen Pack
Non-stop dogwears klövjevÀska Amundsen Pack.

Mellanklassen: Ruffwear Approachℱ Pack

Ruffwear Approachℱ Pack
Ruffwear Approachℱ Pack

Se pris i butik!

Ruffwear Approachℱ Pack Ă€r en packvĂ€ska för hund som lĂ€mpar sig utmĂ€rkt för vardaglig anvĂ€ndning. Den Ă€r funktionell och har utmĂ€rkt passform. Utformningen pĂ„ vĂ€skorna fördelar vikten pĂ„ ett bra sĂ€tt och packvĂ€skan Ă€r dessutom tillverkad i ett material som har lĂ„g vikt.

Den inbyggda selen har vaddering kring bröstkorgen samt pÄ magpanelen. Detta sÀkerstÀller din hunds komfort och förebygger skav pÄ ett effektivt sÀtt. PÄ den inbyggda ID-fickan finns en bricka pÄ vilken du kan ange din och din hunds uppgifter, vilket kan vara anvÀndbart om hunden skulle springa bort.

Fördelar

✓ UtmĂ€rkt för vardaglig anvĂ€ndning

✓ TvĂ„ fĂ€sten för koppel

✓ Passar Ă€ven de allra minsta hundarna

Nackdelar

✗ De bĂ€gge vĂ€skorna Ă€r inte avtagbara

✗ VĂ€skorna kan vara alltför stora för vissa hundar

Nedan kan du se Ruffwear Approachℱ Pack beskrivas i ett videoklipp.

Budgetklassen: Imazo Extreme Backpack

Imazo Extreme Backpack
Imazo Extreme Backpack

Se pris i butik!

Extreme Backpack frÄn Imazo Àr en packvÀska som lÀmpar sig vÀl för vandring med hund och andra friluftsaktiviteter. Med hjÀlp av denna vÀska kan din hund sjÀlv bÀra sin del av packningen. Trots att denna produkt tillhör budgetklassen kan den anvÀndas sÄvÀl pÄ vanliga promenader som pÄ mer utmanande turer.

Om du och din hund bara ger er ut pÄ lite kortare turer dÄ och dÄ, kan denna packvÀska göra sig bra. För mer pÄfrestande friluftsturer rekommenderar vi dock att du tittar pÄ nÄgon av de mer pÄkostade produkterna som presenteras i denna artikel.

Fördelar

✓ IngĂ„ngsmodell med lĂ€gre pris

✓ Ergonomisk sele kan Ă€ven anvĂ€ndas pĂ„ promenader som en fristĂ„ende hundsele utan de bĂ€gge vĂ€skorna

✓ Tillverkad i vattentĂ€t nylon och försedd med blixtlĂ„söppningar

Nackdelar

✗ Inte lika premium som övriga alternativ i denna artikel

✗ Har fĂ€rre möjligheter att anpassa passformen

✗ Uppges av vissa kunder ha en brĂ€cklig konstruktion

Bubblare: Ruffwear Palisadesℱ Pack

Ruffwear Palisadesℱ Pack
Ruffwear Palisadesℱ Pack

Se pris i butik!

Palisadesℱ Pack frĂ„n Ruffwear Ă€r en klövjevĂ€ska som har skapats för friluftsĂ€ventyr som strĂ€cker sig över flera dagar. Denna produkt har en inbyggd hundsele och avtagbara packvĂ€skor som ger din hund en uppgift under vandringen eller promenaden (att bĂ€ra packning eller andra föremĂ„l).

Denna vÀska har en god kvalitet och dess passform kan anpassas till att sitta vÀldigt bra pÄ de allra flesta hundar. Detta Àr ett bra val oavsett om du vill ge dig ut pÄ en dagstur, en kortare utflykt eller till och med ett mer omfattande Àventyr dÀr ni har tÀnkt övernatta under bar himmel.

Produkten finns i tre olika storlekar: S, M och L/XL. Om din hund hamnar mellan tvĂ„ storlekar bör du vĂ€lja den mindre. Du som har en lite mindre hund bör istĂ€llet titta pĂ„ klövjevĂ€skan Ruffwear Approachℱ Pack.

Fördelar

✓ Kan anpassas för att passa de flesta hundar

✓ HĂ„ller hög kvalitet och kan anvĂ€ndas Ă€ven för de mest krĂ€vande vildmarksĂ€ventyren

✓ Avtagbara packvĂ€skor

Nackdelar

✗ LĂ€mpar sig mindre bra för de allra minsta hundarna

✗ Har ett pris som riskerar att avskrĂ€cka hundĂ€gare som inte Ă€r inbitna friluftsentusiaster

Om du gillar rörlig media kan du lĂ€ra dig mer om Ruffwear Palisadesℱ Pack genom att kika pĂ„ nedanstĂ„ende videoklipp.

Vad Àr en klövjevÀska?

Att klövja hunden betyder att lÄta hunden bÀra en vÀska pÄ ryggen med individuellt anpassad vikt. En klövjevÀska Àr alltsÄ en packvÀska för hundar, en slags hundryggsÀck.

Fördelar med klövjevÀska för hundar

VĂ€skan kan ocksĂ„ bli en förstĂ€rkare (”trigger”) inför en rolig, kommande aktivitet tillsammans med husse/matte. Precis som att ett koppel signalerar att ni ska ut pĂ„ promenad, kan en klövjevĂ€ska signalera att ni ska pĂ„ lĂ„ngtur, vilket gör att mĂ„nga hundar upplever stor glĂ€dje.

Fysisk trÀning med klövjevÀska

Att bÀra en klövjevÀska Àr faktiskt inte bara praktiskt för dig, det Àr Àven bra för hunden. VÀskan stimulerar till motion, vilket Àr bra för hundens mentala hÀlsa. Hundar Àr intelligenta djur som behöver sin egen arbetsuppgift i flocken. De flesta hundar Àlskar dÀrför att hjÀlpa till att bÀra, det stÀrker sjÀlvförtroendet och Àr roligt.

Det fysiska motstÄndet som kommer med att hunden fÄ bÀra ger en positiv effekt. Hunden fÄr utlopp för sin energi och upplever att hen fÄr ta i lite extra.

Att lÄta din hund jobba Àr ocksÄ ett sÀtt att markera att det Àr du som Àr flockledaren, den person som hen ska följa och lyssna pÄ.

Praktiskt med bÀrhjÀlp

Rent praktiskt Àr det naturligtvis en fördel att hunden kan bÀra en del av packningen, vanligtvis sina egna saker. Du kan fÄ nÄgra kilos avlastning frÄn en vanligtvis tung vandringspackning.

Hur mycket hunden kan bÀra beror bland annat pÄ hundens storlek samt hens Älder och fysik. Du kan exempelvis fylla en klövjevÀska för hund med vattenflaska, hundmat och godis, bajspÄsar och eventuellt hundleksaker.

Nackdelar med klövjevÀskor

En klövjevÀska medför belastning pÄ hundens leder, senor och muskulatur. Det Àr dÀrför vÀldigt viktigt att se till att selen sitter rÀtt och att vÀskan vadderad pÄ rÀtt sÀtt.

Om du inte Àr försiktig finns en risk att du överbelastar och skadar din hund. Förslitningsskador och andra problem relaterade till felaktig anvÀndning av hundvÀskor kan bli en dyr historia.

Den extra vikten innebÀr Àven extra anstrÀngning för hunden och det Àr dÀrför bra att ta med sig extra vatten och mat/godis. Se till att hunden Àr i god kondition, inte för ung eller för gammal, eller svag pÄ nÄgot sÀtt.

TÀnk pÄ att aldrig lÄta hunden springa lös med klövjevÀskan pÄ ryggen. Risken Àr att din hund kan fastna och skada sig.

Att tÀnka pÄ innan ni ger er ut

Om din hund Àr ny som klövjehund Àr den troligtvis ovan vid belastning. Att bÀra klövjevÀska medför extra tyngd och tryck pÄ hundens leder, senor och muskler. Detta gÄr inte att jÀmföra med koppel eller vanliga selen.

Hundar Àr fantastiskt anpassningsbara och kommer troligtvis lÀra sig att Àlska att bÀra saker i sin klövjevÀska. Men att ge sig ut pÄ en lÄng vandring utan att testat selet ordentligt Àr dock inte en bra idé.

Inför vandringar, eller dÄ du behöver hjÀlp med att bÀra vikt, Àr det viktigt att trÀna hunden i god tid innan. FÄr hunden tillrÀckligt tid att lÀra sig hur det funkar med hundryggsÀck, kommer hen troligtvis att kÀnna sig bÄde harmonisk och lycklig med uppgiften.

Risken med att inte testa produkten ordentligt innan Ă€r att den sitter dĂ„ligt och belastar fel. Detta Ă€r troligtvis inte nĂ„got du mĂ€rker nĂ€r du testar pĂ„ hemmaplan, om ni inte gör ordentliga lĂ„ngpromenader ihop i lite svĂ„rare terrĂ€ng. FĂ„r hunden skavsĂ„r eller ont pĂ„ nĂ„got sĂ€tt nĂ€r ni Ă€r i ”skarpt lĂ€ge”, Ă€r det betydligt svĂ„rare att Ă„tgĂ€rda Ă€n om ni Ă€r pĂ„ hemmaplan.

Ett tips Àr att testa vÀskan, och hundens reaktion, genom att belasta den med vattenfyllda PET-flaskor. Börja med literflaskor eller halvlitersflaskor och öka sedan pÄ vikten gradvis, allt eftersom hunden vÀnjer sig.

Hur mycket kan en hund bÀra i sin hundvÀska?

Hur tungt hunden kan bÀra Àr individuellt och beror bland annat pÄ hundens fysik, kondition och ras. Oavsett förutsÀttningar ska din hund aldrig bÀra mer Àn 25 procent av sin egen vikt. Kom ihÄg att rÀkna in vikten för sjÀlva klövjevÀskan.

Vissa modeller har endast en ficka, se dÄ till att vikten fördelas jÀmnt inuti och att den sitter stabilt pÄ hundens rygg. Med hundryggsÀckar som har tvÄ eller flera fickor Àr det viktigt att vikten fördelas jÀmnt pÄ bÄda sidorna. Snedfördelad vikt Àr obehagligt och kan leda till kostsamma skador pÄ sikt.

Det Àr viktigt att vÀnta tills hunden Àr fÀrdigvÀxt innan den blir klövjehund. Rekommendationen Àr att vÀnta tills hunden Àr minst tvÄ Är gammal, eller Ànnu lÀngre om hunden Àr sent utvecklad.

LÄt aldrig hunden bÀra mer Àn vad den klarar av!

KlövjevÀska hund
Viktigt att inte lasta för mycket vikt i hundens klövjevÀska.

KlövjevÀska med Y-front eller inte?

Det finns bÄde för- och nackdelar att vÀlja en klövjevÀska med Y-front framför en som liknar en vanlig sele (med bröstrem och bukrem).

Y-sele sitter oftast bÀttre men det Àr just Àven det som Àr problemet. De kan nÀmligen sitta för bra, sÄ att du inte mÀrker om den Àr snebelastad. Hunden kan alltsÄ gÄ runt med ojÀmn viktfördelning utan att du mÀrker det, om du rÄkat missat det nÀr du packade dem. DÀrför Àr det bra att det syns hur vikten fördelas i vÀskan.

Risken med alla selar Àr att de skaver pÄ insidan av hundens framben om det inte sitter bra. Om hundens klövjevÀska fÄr lite snedfördelad vikt ökar denna risk avsevÀrt. Ser du att vÀskan halkat snett Àr det viktigt att det ÄtgÀrdas sÄ snarast möjligt.

Om du ser till att packa vikten jÀmt, kan Y-sele vara att föredra framför vanliga rem-selar.

Det viktigaste, oavsett om du vÀljer Y-sele eller vanlig sele, Àr att KlövjevÀskan Àr designad sÄ att packningens tyngd fördelas pÄ rÀtt sÀtt pÄ hundens manke.

Vad kostar en bra klövjevÀska?

Att köpa bÀsta klövjevÀskan kostar en del. Det Àr dock viktig att inte vara dumsnÄl nÀr det kommer till utrustning för din hund. Vanligtvis kostar en bra klövjevÀska över 1000-lappen, men det finns naturligtvis bra budgetvarianter.

Det Àr inte ett krav att en klövjevÀska ska kosta över tusen kronor, men en del av anledningen till att den bÀsta klövjevÀskan kostar mer Àr att den Àr tillverkad av bÀttre material. PÄ sÄ vis kan priset för en bÀttre vÀska bedömas som skÀligt, Àven om inköpet innebÀr Àr en stor utgift.

Ta i Ätanke hur mycket ni kommer att anvÀnda hundryggsÀcken. Ju mer aktiva du och din hund Àr, om ni tÀnker göra lÀngre fjÀllvandringar, jaga ihop eller Àr ute i skog och mark frekvent, desto större anledning till att investera i en bra hundvÀska.

Storlek pÄ klövjevÀskor

Hur ska man veta vilken storlek man ska vÀlja pÄ klövjevÀskor? Ofta stÄr det bara en storleksangivelse pÄ produkten (small, medium och large). I de allra flesta fall anges mÄtten pÄ selarna pÄ produktsidan. Du mÄste dÀrför mÀta din hund för att veta vilken storlek pÄ klövjevÀskor som Àr rÀtt för just din hund.

Hur ska man dÄ mÀta? Du mÀter din hund runt bröstkorgen, dÄ det Àr frÀmst det mÄttet som storleken pÄ selen Àr baserad pÄ. Reglaget Àr alltid stÀllbart, sÄ om du vÀljer en klövjevÀska som stÀmmer med hundens bröstmÄtt brukar Àven halsmÄttet gÄ att stÀlla in, sÄ att selen ocksÄ passar runt halsen.

Hur ska en klövjevÀska sitta?

KlövjevÀskans sele ska sitta tight, men absolut inte sÄ tight att den pÄ nÄgot sÀtt stör hundens rörelser eller andning. Du ska kunna fÄ in tvÄ fingrar i utrymmet mellan selen och hunden. TÀnk pÄ att du inte behöver dra Ät bukremmen sÀrskilt hÄrt, dÄ dess faktiska syfte Àr att vÀskan inte ska glida över huvudet pÄ hunden nÀr den exempelvis dricker.

Det Àr viktigt att vÀskan inte sitter för lÄngt bak pÄ din hunds rygg. Ryggpartiet ska sitta pÄ eller precis bakom hundens manke, och ge tillrÀckligt med plats för bogarnas rörelse.

En klövjevÀska med bra passform har tillrÀckligt skydd för hundens kropp, för att förebygga risken för skavsÄr och obehag. Den ska ha en förstÀrkning framtill och ska inte punktbelasta felaktigt. Se Àven till att frambenen inte störs av vÀskan nÀr hunden rör pÄ sig.

Viktiga funktioner – packvĂ€skor för hundar

LÀngst bak pÄ vÀskan bör det finnas ögla för kopplet. I branta nedförsbackar har selar nÀmligen en tendens att halka fram och dÄ Àr det bra att kunna stötta med hjÀlp av kopplet.

Det Àr Àven bra om det finns ett handtag, som gör det möjligt att hjÀlpa hunden i svÄr terrÀng och kontrollera hunden om nödvÀndigt.

Flera mindre fickor Àr Àven bra att ha för att packa ner mindre saker.

Vilken Àr dÄ den bÀsta klövjevÀskan?

Vilken som Àr den bÀsta klövjevÀskan beror helt pÄ din hund! Oavsett om du planerar flera dagars camping, dagsvandringar eller stadspromenader med din hund, Àr en ryggsÀck för hundar ett bra tillbehör för nÀstan alla hundar.

Se till att prova vÀskan ordentligt innan ni ger er ut pÄ lÀngre Àventyr. Detta gÀller oavsett hur van din hund Àr vid lÄnga promenader och annan fysisk aktivitet. Att trÀna hunden sÀrskilt för att bÀra klövjevÀska Àr absolut nödvÀndigt om du planerar att göra en lÀngre vandring.

Det allra viktigaste Àr att ni Àr noggranna med att hunden inte bÀr för tungt. Det kan innebÀra förslitningar, exempelvis ledinflammationer, som blir oerhört trist och kostsamt. Det Àr Àven av största vikt att selen sitter rÀtt, att den inte felbelastar och skadar hunden rygg eller hud.

Vanliga frÄgor om klövjevÀskor

Varför anvÀnda klövjevÀska?

En klövjevÀska lÄter din hund bÀra en del av packningen nÀr ni vandrar. Den kan Àven anvÀndas för att bygga upp hundens styrka och muskelmassa.

Hur mycket vikt i klövjevÀskan Àr lagom?

En hund bör inte bÀra mer Àn max 25 procent av sin kroppsvikt. Detta inkluderar klövjevÀskans vikt. Det Àr viktigt att börja med en tom eller lÀtt packad vÀska för att med tiden öka vikten.

Kan en klövjevÀska bygga muskler pÄ en hund?

Ja, en klövjevÀska för en hund kan liknas vid en ryggsÀck eller viktvÀst för en mÀnniska. Den ökade vikten gör att hundens muskler tvingas arbeta hÄrdare vilket frÀmjar ökad muskeltillvÀxt.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *