Bästa klövjeväskan

Bästa klövjeväskan för hund

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman, Outnorth och VetZoo.

En hundryggsäck, även kallad klövjeväska, är ett utmärkt hjälpmedel för att lättare kunna ta långpromenader och göra vandringar med din hund. Människans bästa vän är en utmärkt vandringspartner som även kan avlasta packningen. Att själv få bära saker är också en rolig uppgift för hunden, och det är samtidigt bra för konditionen och musklerna.

Vad ska man då tänka på när man ska köpa ryggsäck till hund? I den här artikeln får du tips och råd på bästa klövjeväskan för just din hund.

Bästa klövjeväskan i olika prisklasser

Nedan presenterar jag min sammanställning över de enligt mig bästa produkterna inom kategorin klövjeväskor. Dessa har jag delat in i olika kategorier baserat på pris och andra egenskaper.

Mellanklassen: Ruffwear Approach™ Pack

Ruffwear Approach™ Pack
Ruffwear Approach™ Pack

Se pris i butik!

Ruffwear Approach™ Pack är en packväska för hund som lämpar sig utmärkt för vardaglig användning. Den är funktionell och har utmärkt passform. Utformningen på väskorna fördelar vikten på ett bra sätt och packväskan är dessutom tillverkad i ett material som har låg vikt.

Den inbyggda selen har vaddering kring bröstkorgen samt på magpanelen. Detta säkerställer din hunds komfort och förebygger skav på ett effektivt sätt. På den inbyggda ID-fickan finns en bricka på vilken du kan ange din och din hunds uppgifter, vilket kan vara användbart om hunden skulle springa bort.

Fördelar

✓ Utmärkt för vardaglig användning

✓ Två fästen för koppel

✓ Passar även de allra minsta hundarna

Nackdelar

✗ De bägge väskorna är inte avtagbara

✗ Väskorna kan vara alltför stora för vissa hundar

Nedan kan du se Ruffwear Approach™ Pack beskrivas i ett videoklipp.

Budgetklassen: Imazo Extreme Backpack

Imazo Extreme Backpack
Imazo Extreme Backpack

Se pris i butik!

Extreme Backpack från Imazo är en packväska som lämpar sig väl för vandring med hund och andra friluftsaktiviteter. Med hjälp av denna väska kan din hund själv bära sin del av packningen. Trots att denna produkt tillhör budgetklassen kan den användas såväl på vanliga promenader som på mer utmanande turer.

Om du och din hund bara ger er ut på lite kortare turer då och då, kan denna packväska göra sig bra. För mer påfrestande friluftsturer rekommenderar vi dock att du tittar på någon av de mer påkostade produkterna som presenteras i denna artikel.

Fördelar

✓ Ingångsmodell med lägre pris

✓ Ergonomisk sele kan även användas på promenader som en fristående hundsele utan de bägge väskorna

✓ Tillverkad i vattentät nylon och försedd med blixtlåsöppningar

Nackdelar

✗ Inte lika premium som övriga alternativ i denna artikel

✗ Har färre möjligheter att anpassa passformen

✗ Uppges av vissa kunder ha en bräcklig konstruktion

Bubblare: Ruffwear Palisades™ Pack

Ruffwear Palisades™ Pack
Ruffwear Palisades™ Pack

Se pris i butik!

Palisades™ Pack från Ruffwear är en klövjeväska som har skapats för friluftsäventyr som sträcker sig över flera dagar. Denna produkt har en inbyggd hundsele och avtagbara packväskor som ger din hund en uppgift under vandringen eller promenaden (att bära packning eller andra föremål).

Denna väska har en god kvalitet och dess passform kan anpassas till att sitta väldigt bra på de allra flesta hundar. Detta är ett bra val oavsett om du vill ge dig ut på en dagstur, en kortare utflykt eller till och med ett mer omfattande äventyr där ni har tänkt övernatta under bar himmel.

Produkten finns i tre olika storlekar: S, M och L/XL. Om din hund hamnar mellan två storlekar bör du välja den mindre. Du som har en lite mindre hund bör istället titta på klövjeväskan Ruffwear Approach™ Pack.

Fördelar

✓ Kan anpassas för att passa de flesta hundar

✓ Håller hög kvalitet och kan användas även för de mest krävande vildmarksäventyren

✓ Avtagbara packväskor

Nackdelar

✗ Lämpar sig mindre bra för de allra minsta hundarna

✗ Har ett pris som riskerar att avskräcka hundägare som inte är inbitna friluftsentusiaster

Om du gillar rörlig media kan du lära dig mer om Ruffwear Palisades™ Pack genom att kika på nedanstående videoklipp.

Vad är en klövjeväska?

Att klövja hunden betyder att låta hunden bära en väska på ryggen med individuellt anpassad vikt. En klövjeväska är alltså en packväska för hundar, en slags hundryggsäck.

Fördelar med klövjeväska för hundar

Väskan kan också bli en förstärkare (”trigger”) inför en rolig, kommande aktivitet tillsammans med husse/matte. Precis som att ett koppel signalerar att ni ska ut på promenad, kan en klövjeväska signalera att ni ska på långtur, vilket gör att många hundar upplever stor glädje.

Fysisk träning med klövjeväska

Att bära en klövjeväska är faktiskt inte bara praktiskt för dig, det är även bra för hunden. Väskan stimulerar till motion, vilket är bra för hundens mentala hälsa. Hundar är intelligenta djur som behöver sin egen arbetsuppgift i flocken. De flesta hundar älskar därför att hjälpa till att bära, det stärker självförtroendet och är roligt.

Det fysiska motståndet som kommer med att hunden få bära ger en positiv effekt. Hunden får utlopp för sin energi och upplever att hen får ta i lite extra.

Att låta din hund jobba är också ett sätt att markera att det är du som är flockledaren, den person som hen ska följa och lyssna på.

Praktiskt med bärhjälp

Rent praktiskt är det naturligtvis en fördel att hunden kan bära en del av packningen, vanligtvis sina egna saker. Du kan få några kilos avlastning från en vanligtvis tung vandringspackning.

Hur mycket hunden kan bära beror bland annat på hundens storlek samt hens ålder och fysik. Du kan exempelvis fylla en klövjeväska för hund med vattenflaska, hundmat och godis, bajspåsar och eventuellt hundleksaker.

Nackdelar med klövjeväskor

En klövjeväska medför belastning på hundens leder, senor och muskulatur. Det är därför väldigt viktigt att se till att selen sitter rätt och att väskan vadderad på rätt sätt.

Om du inte är försiktig finns en risk att du överbelastar och skadar din hund. Förslitningsskador och andra problem relaterade till felaktig användning av hundväskor kan bli en dyr historia.

Den extra vikten innebär även extra ansträngning för hunden och det är därför bra att ta med sig extra vatten och mat/godis. Se till att hunden är i god kondition, inte för ung eller för gammal, eller svag på något sätt.

Tänk på att aldrig låta hunden springa lös med klövjeväskan på ryggen. Risken är att din hund kan fastna och skada sig.

Att tänka på innan ni ger er ut

Om din hund är ny som klövjehund är den troligtvis ovan vid belastning. Att bära klövjeväska medför extra tyngd och tryck på hundens leder, senor och muskler. Detta går inte att jämföra med koppel eller vanliga selen.

Hundar är fantastiskt anpassningsbara och kommer troligtvis lära sig att älska att bära saker i sin klövjeväska. Men att ge sig ut på en lång vandring utan att testat selet ordentligt är dock inte en bra idé.

Inför vandringar, eller då du behöver hjälp med att bära vikt, är det viktigt att träna hunden i god tid innan. Får hunden tillräckligt tid att lära sig hur det funkar med hundryggsäck, kommer hen troligtvis att känna sig både harmonisk och lycklig med uppgiften.

Risken med att inte testa produkten ordentligt innan är att den sitter dåligt och belastar fel. Detta är troligtvis inte något du märker när du testar på hemmaplan, om ni inte gör ordentliga långpromenader ihop i lite svårare terräng. Får hunden skavsår eller ont på något sätt när ni är i ”skarpt läge”, är det betydligt svårare att åtgärda än om ni är på hemmaplan.

Ett tips är att testa väskan, och hundens reaktion, genom att belasta den med vattenfyllda PET-flaskor. Börja med literflaskor eller halvlitersflaskor och öka sedan på vikten gradvis, allt eftersom hunden vänjer sig.

Hur mycket kan en hund bära i sin hundväska?

Hur tungt hunden kan bära är individuellt och beror bland annat på hundens fysik, kondition och ras. Oavsett förutsättningar ska din hund aldrig bära mer än 25 procent av sin egen vikt. Kom ihåg att räkna in vikten för själva klövjeväskan.

Vissa modeller har endast en ficka, se då till att vikten fördelas jämnt inuti och att den sitter stabilt på hundens rygg. Med hundryggsäckar som har två eller flera fickor är det viktigt att vikten fördelas jämnt på båda sidorna. Snedfördelad vikt är obehagligt och kan leda till kostsamma skador på sikt.

Det är viktigt att vänta tills hunden är färdigväxt innan den blir klövjehund. Rekommendationen är att vänta tills hunden är minst två år gammal, eller ännu längre om hunden är sent utvecklad.

Låt aldrig hunden bära mer än vad den klarar av!

Klövjeväska hund
Viktigt att inte lasta för mycket vikt i hundens klövjeväska.

Klövjeväska med Y-front eller inte?

Det finns både för- och nackdelar att välja en klövjeväska med Y-front framför en som liknar en vanlig sele (med bröstrem och bukrem).

Y-sele sitter oftast bättre men det är just även det som är problemet. De kan nämligen sitta för bra, så att du inte märker om den är snebelastad. Hunden kan alltså gå runt med ojämn viktfördelning utan att du märker det, om du råkat missat det när du packade dem. Därför är det bra att det syns hur vikten fördelas i väskan.

Risken med alla selar är att de skaver på insidan av hundens framben om det inte sitter bra. Om hundens klövjeväska får lite snedfördelad vikt ökar denna risk avsevärt. Ser du att väskan halkat snett är det viktigt att det åtgärdas så snarast möjligt.

Om du ser till att packa vikten jämt, kan Y-sele vara att föredra framför vanliga rem-selar.

Det viktigaste, oavsett om du väljer Y-sele eller vanlig sele, är att Klövjeväskan är designad så att packningens tyngd fördelas på rätt sätt på hundens manke.

Vad kostar en bra klövjeväska?

Att köpa bästa klövjeväskan kostar en del. Det är dock viktig att inte vara dumsnål när det kommer till utrustning för din hund. Vanligtvis kostar en bra klövjeväska över 1000-lappen, men det finns naturligtvis bra budgetvarianter.

Det är inte ett krav att en klövjeväska ska kosta över tusen kronor, men en del av anledningen till att den bästa klövjeväskan kostar mer är att den är tillverkad av bättre material. På så vis kan priset för en bättre väska bedömas som skäligt, även om inköpet innebär är en stor utgift.

Ta i åtanke hur mycket ni kommer att använda hundryggsäcken. Ju mer aktiva du och din hund är, om ni tänker göra längre fjällvandringar, jaga ihop eller är ute i skog och mark frekvent, desto större anledning till att investera i en bra hundväska.

Storlek på klövjeväskor

Hur ska man veta vilken storlek man ska välja på klövjeväskor? Ofta står det bara en storleksangivelse på produkten (small, medium och large). I de allra flesta fall anges måtten på selarna på produktsidan. Du måste därför mäta din hund för att veta vilken storlek på klövjeväskor som är rätt för just din hund.

Hur ska man då mäta? Du mäter din hund runt bröstkorgen, då det är främst det måttet som storleken på selen är baserad på. Reglaget är alltid ställbart, så om du väljer en klövjeväska som stämmer med hundens bröstmått brukar även halsmåttet gå att ställa in, så att selen också passar runt halsen.

Hur ska en klövjeväska sitta?

Klövjeväskans sele ska sitta tight, men absolut inte så tight att den på något sätt stör hundens rörelser eller andning. Du ska kunna få in två fingrar i utrymmet mellan selen och hunden. Tänk på att du inte behöver dra åt bukremmen särskilt hårt, då dess faktiska syfte är att väskan inte ska glida över huvudet på hunden när den exempelvis dricker.

Det är viktigt att väskan inte sitter för långt bak på din hunds rygg. Ryggpartiet ska sitta på eller precis bakom hundens manke, och ge tillräckligt med plats för bogarnas rörelse.

En klövjeväska med bra passform har tillräckligt skydd för hundens kropp, för att förebygga risken för skavsår och obehag. Den ska ha en förstärkning framtill och ska inte punktbelasta felaktigt. Se även till att frambenen inte störs av väskan när hunden rör på sig.

Viktiga funktioner – packväskor för hundar

Längst bak på väskan bör det finnas ögla för kopplet. I branta nedförsbackar har selar nämligen en tendens att halka fram och då är det bra att kunna stötta med hjälp av kopplet.

Det är även bra om det finns ett handtag, som gör det möjligt att hjälpa hunden i svår terräng och kontrollera hunden om nödvändigt.

Flera mindre fickor är även bra att ha för att packa ner mindre saker.

Vilken är då den bästa klövjeväskan?

Vilken som är den bästa klövjeväskan beror helt på din hund! Oavsett om du planerar flera dagars camping, dagsvandringar eller stadspromenader med din hund, är en ryggsäck för hundar ett bra tillbehör för nästan alla hundar.

Se till att prova väskan ordentligt innan ni ger er ut på längre äventyr. Detta gäller oavsett hur van din hund är vid långa promenader och annan fysisk aktivitet. Att träna hunden särskilt för att bära klövjeväska är absolut nödvändigt om du planerar att göra en längre vandring.

Det allra viktigaste är att ni är noggranna med att hunden inte bär för tungt. Det kan innebära förslitningar, exempelvis ledinflammationer, som blir oerhört trist och kostsamt. Det är även av största vikt att selen sitter rätt, att den inte felbelastar och skadar hunden rygg eller hud.

Vanliga frågor om klövjeväskor

Varför använda klövjeväska?

En klövjeväska låter din hund bära en del av packningen när ni vandrar. Den kan även användas för att bygga upp hundens styrka och muskelmassa.

Hur mycket vikt i klövjeväskan är lagom?

En hund bör inte bära mer än max 25 procent av sin kroppsvikt. Detta inkluderar klövjeväskans vikt. Det är viktigt att börja med en tom eller lätt packad väska för att med tiden öka vikten.

Kan en klövjeväska bygga muskler på en hund?

Ja, en klövjeväska för en hund kan liknas vid en ryggsäck eller viktväst för en människa. Den ökade vikten gör att hundens muskler tvingas arbeta hårdare vilket främjar ökad muskeltillväxt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *