Vandra med hund: utrustning som krĂ€vs (packlista) đŸ¶


Vandra med hund

Är du sugen pĂ„ att ge dig ut och vandra med din hund? För dig som gillar vandring Ă€r detta en utmĂ€rkt aktivitet som Ă€r vĂ€ldigt naturlig och nyttig för er bĂ€gge. Hunden Ă€r som bekant mĂ€nniskans bĂ€sta vĂ€n, och hundar lĂ€mpar sig utmĂ€rkt som sĂ€llskap pĂ„ vandringar av olika slag.

I denna artikel kommer vi dels att guida dig nÀr det kommer till vandringsutrustning och packning. Du kommer bland annat att fÄ tips pÄ utrustning för vandring med hund samt en packlista för att sÀkerstÀlla att du fÄr med dig allt. Vi kommer Àven dela med oss av generella tips för lyckade vistelser med hund i skog och mark.

Vandra med hund: utrustning för vandringsleden (packlista)

Nedan listar vi flera olika slags produkter som kan vara anvÀndbara att ha med sig pÄ vandringsturen. Dessa Àr förslag pÄ utrustning nÀr man vandrar med hund som bör ses som rekommendationer. Du kan dock med fördel anvÀnda dessa förslag som en slags packlista, dÀr du helt enkelt skippar de produkter som du inte anser dig behöva.

Första hjÀlpen-kit

NÀr man Àr ute pÄ en vandringsled befinner man sig vanligtvis lÄngt ifrÄn nÀrmaste veterinÀrklinik. DÀrför kan det vara vÀrt att packa ner ett första hjÀlpen-kit i ryggsÀcken samt att friska upp sina kunskaper kring hur dessa anvÀnds.

Om din hund har förskrivits lÀkemedel kan du med fördel Àven packa ner dessa. Det kan Àven vara vÀrt att ha med sig en ren bomullsstrumpa att vid behov tejpa pÄ en skadad tass som ett improviserat bandage.

Portabel skÄl för vatten och mat

NÀr man Àr ute i skog och mark en hel dag Àr det viktigt att förse hunden med mat och vatten. TÀnk pÄ att ÄtgÄngen av dessa viktiga resurser troligtvis Àr större Àn i vanliga fall nÀr hunden Àr aktiv och vandrar.

En eller flera portabla skÄlar för vatten och mat kan enkelt rymmas i packningen och vecklas ut vid anvÀndning. Ta gÀrna med lite vatten i ryggsÀcken eller anvÀnd naturens vattendrag för att lÄta din hund dricka. Hunden kan dricka utan vattenskÄl frÄn rinnande vatten, men undvik att lÄta din hund dricka vatten som Àr stillastÄende och/eller inte verkar vara riktigt friskt.

Koppel

SÄ vida du inte har tÀnkt vandra med lös hund Àr ett koppel ett absolut mÄste. Det finns en rad olika hundkoppel för olika ÀndamÄl, och nÀr du ska vandra bör du av förklarliga skÀl vÀlja ett lite lÀngre koppel Àn det som du anvÀnder vid promenader i stadsmiljö.

Vi har skrivit en artikel dÀr vi tipsar om de bÀsta hundkopplen för promenader sÄvÀl som för vandring. Genom att lÀsa den kan du fÄ inspiration pÄ vettiga koppel att anvÀnda pÄ vandringsturen.

Hund vandring i natur
Vissa vÀljer att vandra med hunden kopplad medan andra har den lös.

KlövjevÀska

KlövjevÀskan Àr inte bara ett anvÀndbart hundtillbehör nÀr man vandrar med hund, utan den Àr Àven ett tecken som signalerar att ni ska ut pÄ vandring snarare Àn en vanlig promenad. Att vÀnja hunden vid dess packvÀska Àr dÀrför en viktig uppgift inför vandringen.

En viktig funktion att hÄlla utkik efter Àr det handtag som ofta Àr placerat pÄ hundens rygg. Om du behöver införskaffa en ny packvÀska till din hund, tipsar vi om bra sÄdana i vÄr artikel om den bÀsta klövjevÀskan i olika prisklasser.

MidjebÀlte

Även om det inte Ă€r en absolut nödvĂ€ndighet att bĂ€ra ett midjebĂ€lte nĂ€r man vandrar med hund, kan det vara skönt att ha ett sĂ„dant tillgĂ€ngligt. BĂ€ltet gör nĂ€mligen att du kan ha din hund kopplad men samtidigt slippa hĂ„lla i kopplet med handen. Denna produkt kan dĂ€rför göra det till en ren njutning att vandra med hund!

I vÄr guide till det bÀsta midjebÀltet för plÄnböcker av olika storlekar tipsar vi om hundförarbÀlten som ger dig hÀnderna fria nÀr du vandrar med hund i koppel.

Hundskor

Det kan finnas skÀl för din hund att bÀra hundskor nÀr ni vandrar. Anledningen till detta Àr att skorna skyddar hundens tassar mot vassa föremÄl. De har Àven en skyddande effekt vid riktigt kyligt vÀder.

Detta Àr dock ingenting som jag sjÀlv anvÀnder pÄ mina hundar. Jag vÄgar Àven pÄstÄ att det krÀvs en viss invÀnjningsperiod innan din hund kÀnner sig bekvÀm med att bÀra hundskor.

Handduk

Det Àr aldrig fel att ha med sig en handduk, oavsett om du anvÀnder den för att torka din hund om den skulle bli blöt eller för andra ÀndamÄl. Handduken kan Àven anvÀndas för att torka hundens leriga tassar och liknande innnan den hoppar in i bilen igen efter vandringen.

HundtÀcke

Vid kyligt vĂ€der kan det vara vĂ€rt att anvĂ€nda ett hundtĂ€cke nĂ€r man vandrar med sin hund. Detta gĂ€ller inte minst om din hund Ă€r mindre till storleken eller inte har sĂ€rskilt mycket pĂ€ls. Även Ă€ldre hundar tenderar att frysa i större utstrĂ€ckning Ă€n andra jyckar.

I en av vÄra artiklar tipsar vi om 20 snygga hundtÀcken för kyla och rusk. Dessa rekommendationer kan du med fördel anvÀnda som utgÄngspunkt nÀr du införskaffar ett tÀcke till din hund inför vandringen.

Kyldyna eller annan kylande produkt

Vid varmt vÀder kan en kyldyna eller annan produkt med kylande effekt visa sig vara ovÀrderlig. SÀrskilt dÄ solen stÄr pÄ kan det bli riktigt varmt nÀr man vandrar under bar himmel.

Hundpejl

En hundpejl Àr att betrakta som nÄgot av en lyxprodukt i sammanhanget. Men faktum Àr att en sÄdan kan komma vÀl tillhands nÀr du Àr ute och vandrar med din hund. För du vill ju inte riskera att hunden sticker ivÀg och springer bort.

En hundpejl spÄrar din hund med hjÀlp av GPS-teknik och rapporterar hundens position till din mobil. Vi har sammanstÀllt en lista över de bÀsta hund-GPS:erna för detta ÀndamÄl. LÀs gÀrna den artikeln för att fÄ uppslag pÄ produkter inom detta segment.

Liggunderlag

Även ett liggunderlag för hunden kan vara vĂ€rt att packa ner. Om det Ă€r torrt pĂ„ marken kan hunden förstĂ„s lĂ€gga sig direkt pĂ„ den, men under vĂ„ta förhĂ„llanden Ă€r ett liggunderlag att föredra. Liggunderlaget skyddar Ă€ven din hund i viss utstrĂ€ckning mot eventuell ohyra pĂ„ marken.

BĂ€rsele

En bÀrsele att bÀra runt pÄ din hund i kan vara bra att ha. Om du Àr ute och vandrar med din hund och hunden plötsligt blir trött och inte orkar gÄ, kan du lÄta hunden vila i en bÀrsele medan du fortsÀtter att röra dig framÄt.

RyggsÀck

En ryggsÀck för hund kan vid vandring visa sig vara en vÀl vÀrd investering. Det finns nÀmligen sÀrskilda ryggsÀckar som Àr speciellt framtagna för att du ska kunna bÀra din hund pÄ ryggen. Likt bÀrselen Àr en sÄdan ryggsÀck lÀmplig för att avlasta din hund under lÀngre vandringsturer.

RyggsÀck hund vandring
En ryggsÀck kan fylla flera olika funktioner vid vandring med hund.

Kan man vandra utan packning med hund?

Ja, man kan absolut vandra utan packning med hund om man föredrar att göra det. Jag har vid flertalet tillfÀllen gett mig ut pÄ kortare vandringsturer med mina hundar utan att ha nÄgon direkt packning med mig.

VÀrt att notera Àr dock att det aldrig Àr en dum idé att ha med sig den allra viktigaste utrustningen vid vandring. Denna inkluderar bland annat ett enkelt första hjÀlpen-kit samt hundtillbehör som gör det möjligt för din hund att Àta och dricka lÀngs vÀgen.

Men visst Àr det möjligt att vandra utan packning med hund om det bara rör sig om en kortare tur, kanske en mil eller sÄ. För lÀngre turer och vandringsturer som varar i flera dagar skulle jag dock varmt rekommendera dig att bÀra med lite packning.

Om att vandra med hund i koppel eller ej

Jag föredrar att vandra med hund i koppel och rekommenderar de flesta hundÀgare att göra detsamma. Till att börja med Àr det ofta krav pÄ att anvÀnda koppel lÀngs mÄnga vandringsleder och pÄ andra stÀllen dÀr man kan vandra. Detta gÀller inte minst i nationalparker och liknande.

Även pĂ„ de stĂ€llen dĂ€r det inte finns nĂ„got specifikt koppeltvĂ„ng, Ă€r du tvungen att koppla din hund under vissa delar pĂ„ Ă„ret. Till exempel ska du ha extra uppsikt över din hund i skog och mark mellan 1 mars och 20 augusti. Du kan lĂ€sa mer om detta pĂ„ NaturvĂ„rdsverkets webbplats.

Detta Àr förvisso inget regelrÀtt koppeltvÄng, utan lagen Àr luddig och kan tyvÀrr tolkas pÄ lite olika sÀtt. Jag Àr dock bestÀmd i min uppfattning att ytterst fÄ hundÀgare har sÄdan pass disciplin pÄ sina hundar att de har ett osynligt koppel. De allra flesta hundar kan triggas av en eller flera saker och lyssnar dÄ inte alls pÄ dina inkallningsförsök.

SÄ nej, jag tycker inte att man bör vandra med lös hund. Om du vÀljer att göra detta Àr det förstÄs upp till dig. Du bör dock visa hÀnsyn till sÄvÀl andra hundÀgare som till personer utan hund. TÀnk pÄ att vissa mÀnniskor Àr rÀdda för hundar och inte önskar trÀffa din löskopplade hund nÀr de vandrar eller liknande.

vandra med hund i koppel
Personligen föredrar jag att alltid vandra med hund i koppel.

Ta hÀnsyn till hundens Älder

Det Àr viktigt att man tar hÀnsyn till hundens Älder nÀr det kommer till att vandra med hund. Detta gÀller sÄvÀl om din valp Àr yngre som dÄ den Àr Àldre.

Vandra med valp

Det finns inte nÄgra exakta rekommendationer att ta hÀnsyn till nÀr det kommer till att vandra med valp. Detta Àr förstÄs beklagligt, men du bör trots detta inte ge dig ut pÄ alltför lÄnga promenader eller vandringsturer med din valp.

En valp bör kunna gÄ i sin egen takt och ha möjlighet att pausa nÀr den sÄ önskar. Om din hund Àr yngre Àn ett Är bör ni förmodligen inte Àgna er Ät regelrÀtt vandring Àn.

NÀr kan man börja vandra med sin hund?

Man bruka sÀga att en valp inte bör gÄ nÄgra lÀngre strÀckor innan den Àr ungefÀr ett Är gammal. Det innebÀr att du förmodligen inte bör vandra med din hund sÄ lÀnge som han eller hon Àr under 12 mÄnader gammal.

Även efter 12 mĂ„naders Ă„lder Ă€r det viktigt att ta det vĂ€ldigt lugnt med den fysiska aktiviteten. LĂ€ngre vandringsturer Ă€r troligtvis inte att rekommendera Ă€ven dĂ„ valpen Ă€r ett Ă„r. De flesta hundar vĂ€xer klart i skelettet kring ett och ett halvt Ă„rs Ă„lder, och först nĂ€r detta har skett Ă€r det lĂ€mpligt att börja vandra med sin hund pĂ„ riktigt.

Vandra med gammal hund

Visst kan du vandra med en ”gammal” hund. Den Ă€ldre hunden behöver dock, likt valpen, kunna ta vandringen i sitt eget tempo och kunna stanna till för att pausa vid behov. Det Ă€r med andra ord viktigt att du anpassar vandringen efter hundens fysiska status och lĂ„ter denna sĂ€tta ribban.

Vandring i Store Mosse nationalpark
LÄt din Àldre hunds fysik och kondition sÀtta ribban för vandringsturen.

Möjliga faror nÀr man vandrar med hund

Det finns mÄnga olika faror som man kan stÀllas inför nÀr man vandrar med hund. De allra flesta av dessa Àr desamma för sÄvÀl mÀnniskor som för hundar. Vissa Àr dock sÄdana som endast din hund utsÀtts för.

DÄ hundar inte har möjlighet att kommunicera till oss att nÄgot Àr fel, Àr det viktigt att vara sÀrskilt uppmÀrksam pÄ sÄdant som kan indikera att allt inte stÄr rÀtt till med hunden.

Nedan listar vi nÄgra av de vanligaste potentiella faror som Àr relevanta för vandring med hund.

Vilda djur

Även om vi i Sverige i mĂ„ngt och mycket Ă€r förskonade frĂ„n riktigt farliga djur, finns det fortfarande vissa vilda djur som man bör se upp med. Dessa inkluderar utöver de stora rovdjuren Ă€ven vildsvin och annat vilt. Faktum Ă€r att de flesta djur potentiellt sett kan vara farliga om de hamnar i en trĂ€ngd situation.

FĂ€stingar

FÀstingen Àr ett av de minsta djuren i de svenska skogarna men samtidigt det kanske allra mest dödliga. Vi har skrivit en artikel dÀr vi gÄr igenom allt om fÀstingar och besvarar vanliga frÄgor om dessa. Spana gÀrna in den artikeln för mer information om dessa smÄ lömska smittspridare.

Det mest effektiva sÀttet att förebygga sjukdomar hos hundar och mÀnniskor till följd av fÀstingbett Àr att hitta och avlÀgsna fÀstingarna innan de hinner sprida sin eventuella smitta. Som ett extra skydd kan det dock vara vÀrt Àven att anvÀnda ett riktigt bra fÀstingmedel. I den lÀnkade artikeln tipsar vi om de bÀsta medlen mot fÀstingar, sÄvÀl receptbelagda som receptfria sÄdana.

Vattenströmmar

NÀr man vandrar med hund Àr det förmodligen ganska ovanligt att man försöker korsa vattendrag. Det kan dock finnas tillfÀllen dÄ du blir sugen pÄ att lÄta din hund bada. Om sÄ Àr fallet bör du dock se upp för farliga vattenströmmar.

Patogena mikroorganismer

Hundar Ă€r kĂ€nsliga för i stort sett samma vattenburna patogener som vi mĂ€nniskor. Det sĂ€kraste sĂ€ttet att undvika patogena mikroorganismer Ă€r att bĂ€ra med sig eget vatten. En tumregel Ă€r dock att det vanligtvis Ă€r sĂ€kert att dricka vatten med god cirkulation – undvik vatten som stĂ„r stilla.

Extrem vÀrme eller kyla

Extrema klimat kan lÀtt göra vandringen mer pÄfrestande för din hund. Detta gÀller naturligtvis oavsett om det rÄde vÀrmebölja eller om en kylknÀpp har slagit till.

Giftiga vÀxter och svampar

Ute pÄ vandringsturen Àr det viktigt att vara uppmÀrksam pÄ vad hunden gör. Du vill nÀmligen inte att din hund sÀtter i sig giftiga vÀxter och svampar eller andra skadliga föremÄl. VÀxter som Àr giftiga för hundar kan i bÀsta fall orsaka problem med matsmÀltningssystemet och i vÀrsta fall orsaka allvarlig förgiftning.

Tasskador

Stenar och andra vassa föremĂ„l lĂ€ngs vandringsleden kan orsaka skador pĂ„ hundens tassar. Av denna anledning Ă€r det bra att alltid bĂ€ra med sig ett första hjĂ€lpen-kit med lite bandage och annan sjukvĂ„rdsmateriel. En gammal (men ren) strumpa kan ocksĂ„ vara bra att ha med sig – den kan fĂ€stas pĂ„ hundens tass med lite tejp och fungera som ett slags bandage.

ÖveranstrĂ€ngning

Det Àr viktigt att inte ta i för mycket och vandra alltför lÄngt för snabbt. LÀgg gÀrna mÀrke till din hunds andning och puls nÀr ni stannar till och hÄll hÄll pÄ hur lÄng tid det tar för andningen och pulsen att ÄtergÄ till det normala. PÄ sÄ vis kan du sÀkerstÀlla att hunden inte fÄr kÀmpa för hÄrt för att hÀnga med. Ta gÀrna fler pauser eller korta ner lÀngden pÄ vandringen vid behov.

Ett annat tecken pÄ översanstrÀngning hos din hund Àr att den haltar. Om du upptÀcker att din hund gör detta bör vandringen snarast avbrytas för dagen.

vandring med hund höst
Viktigt att anpassa vandringen utifrÄn hundens förutsÀttningar.

Avslutande tankar om att vandra med hund

Att vandra med hund kan vara en vÀldigt givande aktivitet och upplevelse för sÄvÀl dig sjÀlv som för din hund. Detta Àr nÄgot vÀldigt naturligt för hudnen att Àgna sig Ät, och de flesta hundar verkligen Àlskar att vara ute i naturen. SÄ ge dig gÀrna ut pÄ vandringar med din hund men anpassa dessa utifrÄn din jyckes förutsÀttningar och behov!

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna