Vandra med hund

Vandra med hund: utrustning som krävs (packlista)

Är du sugen på att ge dig ut och vandra med din hund? För dig som gillar vandring är detta en utmärkt aktivitet som är väldigt naturlig och nyttig för er bägge. Hunden är som bekant människans bästa vän, och hundar lämpar sig utmärkt som sällskap på vandringar av olika slag.

I denna artikel kommer vi dels att guida dig när det kommer till vandringsutrustning och packning. Du kommer bland annat att få tips på utrustning för vandring med hund samt en packlista för att säkerställa att du får med dig allt. Vi kommer även dela med oss av generella tips för lyckade vistelser med hund i skog och mark.

Vandra med hund: utrustning för vandringsleden (packlista)

Nedan listar vi flera olika slags produkter som kan vara användbara att ha med sig på vandringsturen. Dessa är förslag på utrustning när man vandrar med hund som bör ses som rekommendationer. Du kan dock med fördel använda dessa förslag som en slags packlista, där du helt enkelt skippar de produkter som du inte anser dig behöva.

Första hjälpen-kit

När man är ute på en vandringsled befinner man sig vanligtvis långt ifrån närmaste veterinärklinik. Därför kan det vara värt att packa ner ett första hjälpen-kit i ryggsäcken samt att friska upp sina kunskaper kring hur dessa används.

Om din hund har förskrivits läkemedel kan du med fördel även packa ner dessa. Det kan även vara värt att ha med sig en ren bomullsstrumpa att vid behov tejpa på en skadad tass som ett improviserat bandage.

Portabel skål för vatten och mat

När man är ute i skog och mark en hel dag är det viktigt att förse hunden med mat och vatten. Tänk på att åtgången av dessa viktiga resurser troligtvis är större än i vanliga fall när hunden är aktiv och vandrar.

En eller flera portabla skålar för vatten och mat kan enkelt rymmas i packningen och vecklas ut vid användning. Ta gärna med lite vatten i ryggsäcken eller använd naturens vattendrag för att låta din hund dricka. Hunden kan dricka utan vattenskål från rinnande vatten, men undvik att låta din hund dricka vatten som är stillastående och/eller inte verkar vara riktigt friskt.

Koppel

Så vida du inte har tänkt vandra med lös hund är ett koppel ett absolut måste. Det finns en rad olika hundkoppel för olika ändamål, och när du ska vandra bör du av förklarliga skäl välja ett lite längre koppel än det som du använder vid promenader i stadsmiljö.

Vi har skrivit en artikel där vi tipsar om de bästa hundkopplen för promenader såväl som för vandring. Genom att läsa den kan du få inspiration på vettiga koppel att använda på vandringsturen.

Hund vandring i natur
Vissa väljer att vandra med hunden kopplad medan andra har den lös.

Klövjeväska

Klövjeväskan är inte bara ett användbart hundtillbehör när man vandrar med hund, utan den är även ett tecken som signalerar att ni ska ut på vandring snarare än en vanlig promenad. Att vänja hunden vid dess packväska är därför en viktig uppgift inför vandringen.

En viktig funktion att hålla utkik efter är det handtag som ofta är placerat på hundens rygg. Om du behöver införskaffa en ny packväska till din hund, tipsar vi om bra sådana i vår artikel om den bästa klövjeväskan i olika prisklasser.

Midjebälte

Även om det inte är en absolut nödvändighet att bära ett midjebälte när man vandrar med hund, kan det vara skönt att ha ett sådant tillgängligt. Bältet gör nämligen att du kan ha din hund kopplad men samtidigt slippa hålla i kopplet med handen. Denna produkt kan därför göra det till en ren njutning att vandra med hund!

I vår guide till det bästa midjebältet för plånböcker av olika storlekar tipsar vi om hundförarbälten som ger dig händerna fria när du vandrar med hund i koppel.

Hundskor

Det kan finnas skäl för din hund att bära hundskor när ni vandrar. Anledningen till detta är att skorna skyddar hundens tassar mot vassa föremål. De har även en skyddande effekt vid riktigt kyligt väder.

Detta är dock ingenting som jag själv använder på mina hundar. Jag vågar även påstå att det krävs en viss invänjningsperiod innan din hund känner sig bekväm med att bära hundskor.

Handduk

Det är aldrig fel att ha med sig en handduk, oavsett om du använder den för att torka din hund om den skulle bli blöt eller för andra ändamål. Handduken kan även användas för att torka hundens leriga tassar och liknande innnan den hoppar in i bilen igen efter vandringen.

Hundtäcke

Vid kyligt väder kan det vara värt att använda ett hundtäcke när man vandrar med sin hund. Detta gäller inte minst om din hund är mindre till storleken eller inte har särskilt mycket päls. Även äldre hundar tenderar att frysa i större utsträckning än andra jyckar.

I en av våra artiklar tipsar vi om 20 snygga hundtäcken för kyla och rusk. Dessa rekommendationer kan du med fördel använda som utgångspunkt när du införskaffar ett täcke till din hund inför vandringen.

Kyldyna eller annan kylande produkt

Vid varmt väder kan en kyldyna eller annan produkt med kylande effekt visa sig vara ovärderlig. Särskilt då solen står på kan det bli riktigt varmt när man vandrar under bar himmel.

Hundpejl

En hundpejl är att betrakta som något av en lyxprodukt i sammanhanget. Men faktum är att en sådan kan komma väl tillhands när du är ute och vandrar med din hund. För du vill ju inte riskera att hunden sticker iväg och springer bort.

En hundpejl spårar din hund med hjälp av GPS-teknik och rapporterar hundens position till din mobil. Vi har sammanställt en lista över de bästa hund-GPS:erna för detta ändamål. Läs gärna den artikeln för att få uppslag på produkter inom detta segment.

Liggunderlag

Även ett liggunderlag för hunden kan vara värt att packa ner. Om det är torrt på marken kan hunden förstås lägga sig direkt på den, men under våta förhållanden är ett liggunderlag att föredra. Liggunderlaget skyddar även din hund i viss utsträckning mot eventuell ohyra på marken.

Bärsele

En bärsele att bära runt på din hund i kan vara bra att ha. Om du är ute och vandrar med din hund och hunden plötsligt blir trött och inte orkar gå, kan du låta hunden vila i en bärsele medan du fortsätter att röra dig framåt.

Ryggsäck

En ryggsäck för hundförare kan vid vandring visa sig vara en väl värd investering. Det finns nämligen särskilda ryggsäckar som är speciellt framtagna för att du ska kunna bära din hund på ryggen. Likt bärselen är en sådan ryggsäck lämplig för att avlasta din hund under längre vandringsturer.

Ryggsäck hund vandring
En ryggsäck kan fylla flera olika funktioner vid vandring med hund.

Fler användbara tips finner du i Ridestores guide till att vandra med hund.

Kan man vandra utan packning med hund?

Ja, man kan absolut vandra utan packning med hund om man föredrar att göra det. Jag har vid flertalet tillfällen gett mig ut på kortare vandringsturer med mina hundar utan att ha någon direkt packning med mig.

Värt att notera är dock att det aldrig är en dum idé att ha med sig den allra viktigaste utrustningen vid vandring. Denna inkluderar bland annat ett enkelt första hjälpen-kit samt hundtillbehör som gör det möjligt för din hund att äta och dricka längs vägen.

Men visst är det möjligt att vandra utan packning med hund om det bara rör sig om en kortare tur, kanske en mil eller så. För längre turer och vandringsturer som varar i flera dagar skulle jag dock varmt rekommendera dig att bära med lite packning.

Om att vandra med hund i koppel eller ej

Jag föredrar att vandra med hund i koppel och rekommenderar de flesta hundägare att göra detsamma. Till att börja med är det ofta krav på att använda koppel längs många vandringsleder och på andra ställen där man kan vandra. Detta gäller inte minst i nationalparker och liknande.

Även på de ställen där det inte finns något specifikt koppeltvång, är du tvungen att koppla din hund under vissa delar på året. Till exempel ska du ha extra uppsikt över din hund i skog och mark mellan 1 mars och 20 augusti. Du kan läsa mer om detta på Naturvårdsverkets webbplats.

Detta är förvisso inget regelrätt koppeltvång, utan lagen är luddig och kan tyvärr tolkas på lite olika sätt. Jag är dock bestämd i min uppfattning att ytterst få hundägare har sådan pass disciplin på sina hundar att de har ett osynligt koppel. De allra flesta hundar kan triggas av en eller flera saker och lyssnar då inte alls på dina inkallningsförsök.

Så nej, jag tycker inte att man bör vandra med lös hund. Om du väljer att göra detta är det förstås upp till dig. Du bör dock visa hänsyn till såväl andra hundägare som till personer utan hund. Tänk på att vissa människor är rädda för hundar och inte önskar träffa din löskopplade hund när de vandrar eller liknande.

vandra med hund i koppel
Personligen föredrar jag att alltid vandra med hund i koppel.

Ta hänsyn till hundens ålder

Det är viktigt att man tar hänsyn till hundens ålder när det kommer till att vandra med hund. Detta gäller såväl om din valp är yngre som då den är äldre.

Vandra med valp

Det finns inte några exakta rekommendationer att ta hänsyn till när det kommer till att vandra med valp. Detta är förstås beklagligt, men du bör trots detta inte ge dig ut på alltför långa promenader eller vandringsturer med din valp.

En valp bör kunna gå i sin egen takt och ha möjlighet att pausa när den så önskar. Om din hund är yngre än ett år bör ni förmodligen inte ägna er åt regelrätt vandring än.

När kan man börja vandra med sin hund?

Man bruka säga att en valp inte bör gå några längre sträckor innan den är ungefär ett år gammal. Det innebär att du förmodligen inte bör vandra med din hund så länge som han eller hon är under 12 månader gammal.

Även efter 12 månaders ålder är det viktigt att ta det väldigt lugnt med den fysiska aktiviteten. Längre vandringsturer är troligtvis inte att rekommendera även då valpen är ett år. De flesta hundar växer klart i skelettet kring ett och ett halvt års ålder, och först när detta har skett är det lämpligt att börja vandra med sin hund på riktigt.

Vandra med gammal hund

Visst kan du vandra med en ”gammal” hund. Den äldre hunden behöver dock, likt valpen, kunna ta vandringen i sitt eget tempo och kunna stanna till för att pausa vid behov. Det är med andra ord viktigt att du anpassar vandringen efter hundens fysiska status och låter denna sätta ribban.

Vandring i Store Mosse nationalpark
Låt din äldre hunds fysik och kondition sätta ribban för vandringsturen.

Möjliga faror när man vandrar med hund

Det finns många olika faror som man kan ställas inför när man vandrar med hund. De allra flesta av dessa är desamma för såväl människor som för hundar. Vissa är dock sådana som endast din hund utsätts för.

Då hundar inte har möjlighet att kommunicera till oss att något är fel, är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på sådant som kan indikera att allt inte står rätt till med hunden.

Nedan listar vi några av de vanligaste potentiella faror som är relevanta för vandring med hund.

Vilda djur

Även om vi i Sverige i mångt och mycket är förskonade från riktigt farliga djur, finns det fortfarande vissa vilda djur som man bör se upp med. Dessa inkluderar utöver de stora rovdjuren även vildsvin och annat vilt. Faktum är att de flesta djur potentiellt sett kan vara farliga om de hamnar i en trängd situation.

Fästingar

Fästingen är ett av de minsta djuren i de svenska skogarna men samtidigt det kanske allra mest dödliga. Vi har skrivit en artikel där vi går igenom allt om fästingar och besvarar vanliga frågor om dessa. Spana gärna in den artikeln för mer information om dessa små lömska smittspridare.

Det mest effektiva sättet att förebygga sjukdomar hos hundar och människor till följd av fästingbett är att hitta och avlägsna fästingarna innan de hinner sprida sin eventuella smitta. Som ett extra skydd kan det dock vara värt även att använda ett riktigt bra fästingmedel. I den länkade artikeln tipsar vi om de bästa medlen mot fästingar, såväl receptbelagda som receptfria sådana.

Vattenströmmar

När man vandrar med hund är det förmodligen ganska ovanligt att man försöker korsa vattendrag. Det kan dock finnas tillfällen då du blir sugen på att låta din hund bada. Om så är fallet bör du dock se upp för farliga vattenströmmar.

Patogena mikroorganismer

Hundar är känsliga för i stort sett samma vattenburna patogener som vi människor. Det säkraste sättet att undvika patogena mikroorganismer är att bära med sig eget vatten. En tumregel är dock att det vanligtvis är säkert att dricka vatten med god cirkulation – undvik vatten som står stilla.

Extrem värme eller kyla

Extrema klimat kan lätt göra vandringen mer påfrestande för din hund. Detta gäller naturligtvis oavsett om det råde värmebölja eller om en kylknäpp har slagit till.

Giftiga växter och svampar

Ute på vandringsturen är det viktigt att vara uppmärksam på vad hunden gör. Du vill nämligen inte att din hund sätter i sig giftiga växter och svampar eller andra skadliga föremål. Växter som är giftiga för hundar kan i bästa fall orsaka problem med matsmältningssystemet och i värsta fall orsaka allvarlig förgiftning.

Tasskador

Stenar och andra vassa föremål längs vandringsleden kan orsaka skador på hundens tassar. Av denna anledning är det bra att alltid bära med sig ett första hjälpen-kit med lite bandage och annan sjukvårdsmateriel. En gammal (men ren) strumpa kan också vara bra att ha med sig – den kan fästas på hundens tass med lite tejp och fungera som ett slags bandage.

Överansträngning

Det är viktigt att inte ta i för mycket och vandra alltför långt för snabbt. Lägg gärna märke till din hunds andning och puls när ni stannar till och håll håll på hur lång tid det tar för andningen och pulsen att återgå till det normala. På så vis kan du säkerställa att hunden inte får kämpa för hårt för att hänga med. Ta gärna fler pauser eller korta ner längden på vandringen vid behov.

Ett annat tecken på översansträngning hos din hund är att den haltar. Om du upptäcker att din hund gör detta bör vandringen snarast avbrytas för dagen.

vandring med hund höst
Viktigt att anpassa vandringen utifrån hundens förutsättningar.

Avslutande tankar om att vandra med hund

Att vandra med hund kan vara en väldigt givande aktivitet och upplevelse för såväl dig själv som för din hund. Detta är något väldigt naturligt för hudnen att ägna sig åt, och de flesta hundar verkligen älskar att vara ute i naturen. Så ge dig gärna ut på vandringar med din hund men anpassa dessa utifrån din jyckes förutsättningar och behov!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *