Hund motion

Hur mycket motion behöver en hund?

Motionen har en viktig funktion i hundens vardagliga liv. Hundar behöver motionera för att vara hälsosamma och välmående såväl fysiskt som psykiskt. Men hur mycket motion behöver en hund egentligen?

De flesta hundar behöver 30 till 60 minuters fysisk aktivitet per dag. Aktiva hundar behöver minst 30 minuters intensiv motion under de flesta av veckans dagar. Yngre hundar har ofta ett större behov av motion och mental aktivering än äldre hundar. Hunden bör ha varvat ner när du är klar med motionen.

Om du irriterar dig på att din hund skäller i tid och otid, gräver hål i trädgården eller på andra sätt ställer till med besvär, kan det vara så att hunden inte får den motion som den behöver. Nedan går vi igenom behovet av fysisk och mental aktivering samt besvarar relaterade frågor på ämnet.

Så mycket motion behöver en hund

Hur mycket motion en hund behöver beror till stor del på hundens ras, ålder och hälsotillstånd. Till exempel är sannolikt en 10 månader gammal jack russell terrier i behov av mer motion och stimulans än en femårig pekingese. Vissa hundraser behöver inte särskilt långa promenader men istället intensivare löpturer.

Även inom en specifik hundras varierar behovet av motion mellan olika individer. Det kan till exempel finnas en åttaårig schäfer med hög energi som behöver motionera mer än en treårig hund av samma ras. Värt att notera är också att även äldre hundar behöver gå promenader, men kanske lite kortare sådana och i ett lugnare tempo än tidigare.

Generellt sett kan man säga att det inte räcker att gå en kort promenad runt kvarteret med sin hund. De flesta hundar behöver omkring 30 till 60 minuters fysisk aktivitet per dag. Du vet att hunden har fått tillräckligt med motion när den har varvat ner och blivit märkbart lugnare än då aktiviteten inleddes.

Exempel på motionsbehov för olika hundraser

Nedanstående tabell bör ses som en generell riktlinje. Den syftar till att ge en bild av motionsbehovet för några av de mest populära hundraserna. Behovet kan dock variera något på individnivå.

HundrasMotionsbehov
Bichon frisé, chihuahua, dvärgpinscher, dvärgtax, king charles spaniel, malteser, papillon, pekingese, pomeranian, yorkshireterrierMinst 30 minuter per dag
Basset hound, borderterrier, bullterrier, cairnterrier, cocker spaniel, dogue de bordeaux, dvärgpudel, dvärgschnauzer, engelsk bulldog, lhasa apso, mops, sankt bernhardshund, shetland sheepdog, shih tzu, staffordshire bullterrier tibetansk terrier, west highland white terrier, whippetMinst 60 minuter per dag
Alaskan malamute, border collie, boxer, dalmatiner, engelsk springer spaniel golden retriever, labrador, samojedhund, schäfer, siberian husky, weimaranerMinst 120 minuter per dag

Riktlinjer för motion

Nedan följer ett antal generella riktlinjer som du kan följa för att säkerställa att din hund får tillräckligt mycket motion:

  • Tänk på att en trött hund ofta beter sig mer väluppfostrat än en understimulerad sådan.
  • Begreppet motion bör innefatta såväl fysisk som mental aktivering. Genom att promenera på en ny plats tillsammans kan du på ett enkelt sätt stimulera hunden mer även mentalt.
  • Om din hund tillhör en aktiv hundras behöver den minst 30 minuters intensiv fysisk motion per dag, helst på daglig basis men åtminstone under de flesta av veckans dagar.
  • Inte alla mindre hundraser får tillräckligt mycket motion i hemmet, till skillnad från vad många hundägare tror. Till exempel riskerar mopsar att bli överviktiga och behöver därför aktiveras i större utsträckning än andra små hundraser.
  • Ta hänsyn till vädret när du motionerar din hund. Om det är väldigt varmt eller kallt ute, kan det vara bättre att spendera kortare stunder utomhus och istället lägga mer fokus på mental aktivering.

Hur mycket motion behöver en liten hund?

Ovan har vi gått igenom motionsbehovet generellt sett för hundar. Men hur mycket motion behöver en liten hund, kanske du som äger en mindre hund frågar dig?

När det kommer till mindre hundar spelar hundens ras en stor roll. En mindre terrier, såsom en jack russell terrier, har ofta väldigt hög energi jämfört med en fransk bulldog eller liknande. Även hundens individuella energinivå och andra förutsättningar har en betydelse för hur mycket motion den behöver.

Det är därför svårt att ge ett rakt svar på denna fråga. De allra flesta hundar behöver dock aktiveras åtminstone 30 till 60 minuter om dagen. Detta gäller förstås även mindre jyckar.

Liten hund motion
Även en liten hund behöver motionera.

Vad händer om en hund får för lite motion?

Hundar som är alltför inaktiva löper ofta stor risk att bli överviktiga. Övervikten kan i sig öka risken för att hunden utvecklar diabetes, hjärtsjukdom och andra hälsoproblem. Det är inte heller ovanligt att överviktiga hundar drabbas av artrit eller höftledsdysplasi.

Även för hundens mentala välbefinnande är det viktigt att den får sitt behov av motion tillfredsställt. Hundar har nämligen en tendens att lägga sig till med diverse problembeteenden om de blir alltför inaktiva och understimulerade. En hund som är uttråkad eller rentav deprimerad är dessutom ofta olycklig.

För att motverka dessa effekter är det därför viktigt att man motionerar sin hund i tillräcklig utsträckning. Med det sagt är det även viktigt att inte ge hunden alltför mycket motion – detta kan dels resultera i skador men även i att hunden blir överstimulerad och upplevs som stressad.

Så kan du motionera och aktivera din hund

Det finns en rad olika sätt på vilka du kan ge din hund motion och aktivering. Läs gärna vår artikel om 25 sätt att aktivera hunden inomhus och utomhus för inspiration. Där får du mängder av tips på hur du kan trötta ut din hund på ett bra sätt.

Jag kan dock redan nu avslöja att ett av de första tipsen är att använda aktiveringsleksaker. Med hjälp av aktiveringsspel och -leksaker kan du enkelt hålla din hund sysselsatt inomhus. Utomhus kan du istället ägna dig åt viltspår och andra aktivteter som inte är möjligt att utföra i bostaden.

Hund mental aktivering
Aktiveringsspel ett roligt sätt att ge hunden mental aktivering.

Hur ofta bör man gå ut med sin hund?

När vi nu har fastställt att hundar behöver motioneras åtminstone en halvtimme till en timme om dagen (och vissa hundraser mer än så), är frågan hur rastningen ska läggas upp. För hur ofta bör man rasta sin hund, undrar du förmodligen nu?

En generell tumregel är att man bör rasta sin hund åtminstone 3 till 4 gånger om dagen och då åtminstone 15 minuter åt gången. Rastningsbehovet kan dock variera på såväl gruppnivå (inom en hundras) som på individnivå. Din hunds ålder, hälsa och matschema är några faktorer som spelar in.

För mindre hundar kan ett färre antal promenader räcka medan hundar med hög energi kan behöva fler rundor. Om du dessutom är en aktiv person som gillar att jogga eller på annat sätt träna med din hund, kan aktiviteten med fördel öka.

Värt att notera är dock att hundar behöver rastas regelbundet och motioneras på daglig basis. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska hundar under dagtid rastas åtminstone var sjätte timme.

Se promenaderna som något roligt snarare än enbart nödvändigt

Det är lätt hänt att hundpromenaderna efter ett tag blir lite slentrianmässiga och ses som ett måste snarare än någonting roligt. Men promenaderna är inte bara en stor del av hundägandet utan fyller även en viktig funktion. De ger dig nämligen chansen att miljö- och socialträna din hund samt att träna på hundmöten.

Som grädde på moset kan du under era promenader tillsammans passa på och knyta an till din hund och stärka ert band till varandra. Genom att se de dagliga promenaderna som ett nöje kan du ha roligt med din hund och samtidigt hålla hunden aktiv, hälsosam och lycklig. Du kan också välja att motionera din hund lite extra genom att springa med hunden.

Hund motion löpning
Löpning är en utmärkt motionsform för hundar.

Avslutande tankar

Fysisk motion och mental aktivering är två viktiga pusselbitar i en hunds liv. Utan dessa bägge delar är det svårt (för att inte säga omöjligt) att ge hunden ett aktivt och lyckligt liv. Med det sagt varierar behovet av motion och aktivering ganska kraftigt mellan olika hundraser och individer. Du bör därför själv testa dig fram och försöka avgöra vad som är lagom för just din hund.

I denna artikel har vi dock givit flera generella riktlinjer och rekommendationer som förhoppningsvis kan vara en hjälp på vägen. Jag tror även det är viktigt att man som hundägare kommer till insikt om vikten av aktivering och motion. För när man till fullo förstår varför man ger sig ut på alla dagliga rastningsrundor, kortare som längre, är det förmodligen enklare att försöka göra det bästa möjliga av dem.

Kommentera gärna nedan hur många gånger om dagen du rastar din hund samt hur mycket tid du lägger på motion och aktivering!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *