Borderterrier är en gammal ras från Storbritannien. Det är en hund i en behändig storlek och som är välbalanserad. Hundarna har både benlängd och styrka att kunna följa en ryttare till häst. Det är främst en arbetande hund som främst använts till grytjakt på räv. Rasen har ett karaktäristiskt huvud som ska likna en utter.
Fakta om borderterrier
Mankhöjd hanar: | 33-40 cm |
Mankhöjd tikar: | 28-36 cm |
Vikt hanar: | ca 6-7 kg |
Vikt tikar: | ca 5-6,5 kg |
Rasklubb: | Borderterriersällskapet |
Rasgrupp: | Grupp 3 (Terrier) |
Historia
Borderterrier är en hundras från Storbritannien. Rasen härstammar från de hundar som fanns i dalgångarna i Cheviotbergen som ligger i gränstrakterna mellan Skottland och England. Dessa trakter kallas för “the border district” vilket har gett upphov till rasnamnet. Tidigare namn på rasen har varit rothbury terrier, reedwater terrier, ullswater terrier och elterwater terrier.
Rasen har funnits sedan 1700-talet och har förändrats mycket lite sedan dess. Man anser därför att den är den minst förädlade terriern. Rastypen går till exempel att spåra målningar från 1750 och det ska även finnas stamtavlor som går tillbaka ända till 1723. De visades för första gången på en hundutställning i Northumberland i slutet av 1800-talet.
Borderterrier användes som arbetshundar och höll jordbruksmarken fri från främst rävar men också andra djur som grävling, utter, kaniner och råttor. För att kunna jaga, och döda, skadedjuren behövdes en modig hund som kan följa med en häst men som också kan följa med räven ner under marken. Dessutom behövde hundarna vara starka och uthålliga och ha en päls som klarar av regn. Alla dessa egenskaper hade borderterriern och blev därför nästan ett måste hos bönderna, herdarna och jägarna i denna region. Än i dag används den som en arbetshund på landsbygden men är främst en familjehund i städerna.
Borderterrier erkändes som ras relativt sent
Borderterrier erkändes av den brittiska kennelklubben 1920. Rasklubben bildades också 1920 och samma år skrevs även rasstandarden. Att det tog så lång tid att få rasen godkänd berodde på att man trodde att det skulle bli enbart en utställningshund och att rasen skulle förlora sina goda egenskaper. Rasstandarden bygger därför på hundens funktion. Tio år senare erkändes den också av den amerikanska kennelklubben. Rasen är även internationellt erkänd av FCI.
Rasen är populär i sitt hemland, så även i Sverige. Redan 1936 kom de första hundarna till vårt land. I slutet av 2022 fanns det 6445 borderterriers i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket.
Användningsområde och mentalitet
Borderterrier är främst en grythund på rödräv men kan också användas som stötande och kortdrivande hund. Rasen tycker om att arbeta och lämpar sig därför väl för aktiviteter som eftersök, viltspår, lydnad och agility. Hundarna anses vara lättlärda och vill gärna vara till lags och få arbeta med huvudet. Det är också en uthållig, snabb och smidig hund. De är lydiga, intelligenta och självständiga men också påhittiga och tycker om att fatta egna beslut. Man behöver ha tydliga regler och en positiv inlärning.
Rasen passar såväl i staden som på landsbygden. De mår dock bäst hos en aktiv familj. Det är aktiva hundar som behöver en hel del motion. De kan ha lätt för att gå upp i vikt vilket ställer högre krav på en regelbunden och tillräcklig motion.
Utifrån sitt ursprung så har hundarna en stark jaktlust. Det innebär att de ser mindre djur som katter, kaniner och ekorrar som byten. Får den social träning och en bra introduktion så kan den leva i harmoni med andra sällskapsdjur inom familjen. Rasen går ofta bra och leker med andra hundar.
En borderterrier kan vara en trevlig sällskapshund
Rasen är även en trevlig sällskaps- och familjehund. De tycker om människor och passar bra i barnfamiljer då den tycker generellt väldigt bra om barn. Man får dock som alltid när djur är nära barn att ha koll på dem, särskilt då en borderterrier kan leka ganska vilt. Hundarna är tillgivna, lekfulla och sällskapliga. De vill därför inte lämnas ensamma under längre stunder utan vill vara en del av familjen. Om de till exempel lämnas ensamma utomhus kan de bli både högljudda och tugga på ett destruktivt sätt. De tycker ofta om att gräva och tugga på olika saker. Hundarna skäller inte särskilt mycket men de kan varna om någon närmar sig dörren. De vill dock vara först när det kommer till att hälsa på besökare och är ofta översvallande när det kommer besökare.
Rasen har ett milt temperament, är modiga, tåliga och anpassningsbara. De kan också vara egensinniga och ettriga. Vissa menar att de är mer förnuftigare än andra terriers. Med detta kan menas att de har ett mindre aggressivt temperament än de terrierhundar som jagar på egen hand. Rasen har också en bra kontroll över sitt agerande när det kommer till stressade situationer. De har en skärpa som tas fram när det verkligen behövs och de har också en bra förmåga att kunna slappna av mellan varven, en så kallad av- och på-knapp.
Hälsa och pälsvård
Borderterrier är överlag en frisk ras. Som inom de flesta raser förekommer dock vissa hälsobesvär och sjukdomar. Det förekommer till exempel kramper, magproblem och problem med immunförsvaret vilket kan ge upphov till klåda, allergi och inflammationer i ögon och öron. Tikar kan också få livmoderinflammation.
Borderterrier har dubbel päls. Den har sträv och tät vattenavstötande päls med en varm underull. Pälsvården är inte särskilt krävande. Man behöver kamma pälsen regelbundet och trimma den två gånger om året. Om man ska ställa ut hunden kan det dock krävas lite mer trimning inför utställningarna. När hunden är våt och smutsig så räcker det oftast med att handdukstorka den. Man behöver inte bada en borderterrier särskilt ofta då detta snarare kan mjuka upp den strävhåriga pälsen. Det innebär att pälsen då kan förlora sin förmåga som naturlig smuts- och vattenavstötare.
Jämförelser med andra hundraser
Det kan vara bra att jämföra en hundras med andra, liknande hundraser. Genom att göra detta kan du ofta bilda dig en bättre uppfattning om de olika rasernas säregenheter samt styrkor och svagheter. Nedan jämför vi borderterrier med ett antal andra raser.
Borderterrier eller labrador?
Dessa hundraser har kanske mer gemensamt än vad man vid första anblicken kan ana. Utseendemässigt är de inte särskilt lika. Labrador retriever är till exempel betydligt större men de delar dock en lättskött och smutsavvisande päls. Båda raserna är intelligenta, följsamma och anpassningsbara. De är även en vilja att vara till lags och tillgivna. De behöver också få arbeta och kan till exempel användas inom lydnad, viltspår och eftersök.
Borderterrier eller jack russell?
Både borderterrier och jack russell terrier är som namnet antyder terrierraser. De har båda använts som grythundar och har en stark jaktlust. Båda raserna är modiga, sällskapliga och beskrivs ofta som “mycket hund i en liten förpackning”.
Borderterrier eller cairnterrier?
Även dessa är båda terrierhundar och har mycket gemensamt. Det är två arbetande hundraser som är uthålliga, modiga och tåliga. Både borderterrier och cairnterrier trivs bäst hos en aktiv familj där den får utlopp för sin energi och vilja att arbeta.
Vanliga frågor om borderterrier
En borderterrier är aktiv, ettrig, självständig och godmodig. Den har ett milt temperament och är både tåliga och snabba. De vill vara med sin familj och vill gärna få arbeta.
Nej, borderterrier är inte kända för att vara särskilt skälliga. Däremot kan de varna om någon till exempel närmar sig dörren.