Hund som fäller förbudsskylt

30 hundar som inte fäller (särskilt mycket)

Alla hundar fäller åtminstone lite päls, men vissa raser fäller förstås betydligt mer än andra. Om du har en hund som fäller väldigt mycket päls kan det få ditt hem att se ostädat ut. Än värre är dock att pälshåren kan bära på saliv och mjäll. De kan därmed orsaka allergiska reaktioner hos pälsdjursallergiker.

Därför väljer många att titta på hundar som inte fäller så mycket när de överväger att skaffa hund. Du kanske är på jakt efter en bra hundras för allergiker eller bara inte tål synen av fälld päls? Ingen ras är förvisso 100 % hypoallergen, men det finns trots allt vissa hundraser som fäller mycket mindre än andra.

Hundraser som inte fäller så mycket

I denna lista presenterar vi 30 hundraser som inte fäller så mycket. Värt att notera är att dessa har rangordnats alfabetiskt snarare än i vilken utsträckning de fäller.

1. Afghanhund

Afghanhund

Afghanhunden är en ädel hundras med en unik pälsstruktur och ett ståtligt utseende. Den har en lång päls som hänger ner från dess ben, mage och öron.

Afghanhundar är dessutom hundar som inte fäller så mycket. Däremot kräver de regelbunden pälsvård för att förebygga tovor i pälsen. Som ägare kan du vilja utrusta dig med en arsenal av verktyg för att kunna vårda pälsen på bästa sätt.

Afghaner är intelligenta och självstående hundar med en lång och anrik historia. De kan dock upplevas som lite svåra att ha och göra med jämfört med vissa andra hundar. Därför vågar vi hävda att detta inte är en särskilt bra hundras för nybörjare.

Men afghanhundar är också väldigt lojala gentemot sina ägare. Du bör dock se till så att din hund får gott om utrymme att röra sig på. Allra bäst trivs afghaner hos familjer med en inhägnad trädgård där hunden kan springa fritt.

2. Basenji

Basenji

Basenjin är en lite mindre hundras med en väldigt kort päls och en lätt böjd svans. Dessa hundar har relativt stora ögon i förhållande till sin kroppsstorlek. Denna egenskap är någonting som många människor tycker är vackert och gulligt.

Basenji är en hundras som inte skäller utan istället ger ifrån sig andra slags ljud. Dessa hundar skäller inte så mycket och tenderar även att vårda sin päls på ett kattliknande sätt. Detta är ytterligare ett sätt på vilket basenjin skiljer sig åt från många andra hundraser.

3. Bearded collie

Bearded collie

Bearded collie är en annan hundras som inte fäller särskilt mycket. Dessa stora och vänliga hundar kan därför göra sig bra i familjer med pälsdjursallergiker. Så länge som bearded colliens päls borstas regelbunden fälls den mer sällan. Med det sagt krävs viss tid och ansträngning för att vårda en så pass stor och lång päls.

4. Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier

Bedlingtonterriern har en ganska ovanlig päls. Pälsen är vit och lockig, och pälsen samt hundens päronformade huvud är de mest kännetecknande egenskaperna för denna hundras.

Värt att notera är dock att dessa hundar inte fäller särskilt mycket alls. Den lockiga pälsen växer dock fort och behöver trimmas ungefär en gång varannan månad. Du kan dock trimma hunden själv med hjälp av en bra hundsax och en klippmaskin. På länken tipsar vi om bra hundtrimmers för detta ändamål. Dessutom bör hunden borstas ett par gånger i veckan för att förebygga tovor och dylikt.

5. Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé är en liten hund med en allergivänlig päls. Dessa hundar fäller inte så mycket men behöver därför trimmas regelbundet. Den sammetslena pälsen är en anledning till varför bichon frisé är en populär hundras i Sverige.

6. Bichon havanais

Bichon Havanais

Bichon havanais är en sällskapshund som härstammar från Kuba. Det är en väldigt populär hundras bland pälsdjursallergiker. Anledningen till detta är att dessa hundar inte fäller mycket av sin långa, vågiga och silkesmjuka päls.

7. Bolognese

Bolognese

Bolognese är en hundras som inte fäller alls mycket av sin päls. Med det sagt finns det inga hundar som inte fäller överhuvudtaget. Men en bolognese är så nära en hypoallergen hund man kan komma. Så dessa jyckar orsakar minimalt med besvär för pälsdjursallergiker jämfört med hundraser som fäller mer.

8. Borderterrier

Borderterrier

Även borderterrier är en mer allergivänlig hundras. Dessa hundar fäller inte mycket och dessutom är fällningen mer säsongsbetonad. Detta förutsätter dock att du tar hand om hundens päls på rätt sätt. Pälsen kan du för övrigt låta vara som den är eller trimma om du så önskar.

9. Chinese crested dog

Chinese crested dog

Chinese crested dog är en liten hundras med ett väldigt speciellt utseende. Kroppen är till stor del hårlös med undantag för vissa pälsbeklädda områden på huvud, svans och ben.

Detta är hundar som fäller ganska lite och alltså inte har päls på kroppen från topp till tå. Dessutom är de ganska lätta att ha och göra med och enkla att träna. Därför är detta en lämplig hundras för den som aldrig tidigare har ägt en hund.

10. Coton de tuléar

Coton de tuléar

Coton de tuléar är fluffiga små hundar som inte fäller så mycket. De är också något av pajasar till lynnet och har en lättsam mentalitet. Dessa jyckar har även ett lite annorlunda skall och gillar ofta att prata mycket. De är också duktiga att gå på bakbenen.

11. Dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier

En annan hundras som inte fäller överdrivet mycket är dandie dinmont terriern. Denna ros härstammar från Storbritannien och har historiskt sett använts som jakthund. Det vilt som jagades var framför allt vesslor, råttor och andra smådjur. Numera är dock dessa hundar främst sällskapshundar. Deras pälsar är silkeslena och så gott som hypoallergena.

12. Irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal terrier är en hundar med hundar som inte fäller mycket. Men hunden bör borstas igenom en till två gånger i veckan för att hålla den mjuka pälsen fri från tovor och i gott skick.

Precis som namnet på rasen antyder härstammar denna hundras från Irland. Där har den använts för att jaga skadedjur såsom grävlingar, råttor och rävar. Likt många andra terrierraser är alltså detta en hundras som jagar råttor både gärna och effektivt.

13. Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en hundras som inte fäller mycket jämfört med andra raser. En anledning till detta är det faktum att dessa hundar inte har någon underull. En annan orsak är att de likt vissa andra hundraser har hår snarare än päls.

14. Irländsk terrier

Irländsk terrier

Irländsk terrier ses ibland som hypoallergen och allergivänlig hundras. I själva verket finns det dock inga sådana raser men dessa hundar fäller dock inte mycket i jämförelse med många andra hundraser. Därför kan pälsdjursallergiker ibland tolerera dessa jyckar bättre än andra.

15. Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel är en medelstor till stor hundras. De är framavlade för att hämta vilt i vatten och är ganska energiska. Detta är ett bra val av ras för aktiva familjer som gärna promenerar mycket.

Dessa hundar är enkla att träna och vill gärna vara till lags. De kan dock vara reserverade gentemot främlingar och föredrar att vara med sin familj. Med ordentlig socialisering kan de dock bli mer öppna och vänliga mot sin mogivning.

16. Kerry blue terrier

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier är en hundras som lätt känns igen på sin breda nos och sitt skäggprydda huvud. I detta hänseende påminner rasen om Airedaleterrier och andra skäggiga hundar. Likt andra terrierhundar är dessa jyckar energiska och gillar människor.

En kerry blue terrier behöver en hel del motion och följer gärna med sin ägare överallt. Rasen är även vaksam och reaktiv. Även om de gillar människor är de inte alltid lika vänligt inställda till andra hundar.

17. Komondor

Komondor

Komondor är en stor vallhund som härstammar från Ungern. Den har en lång och repliknande päls som tar ungefär två år att växa ut till sin fulla längd. Dessa hundar fäller inte så mycket och behöver inte heller särskilt mycket pälsvård.

18. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo är en hundras som har blivit allt mer populär i Sverige på senare år. Det finns förvisso ingen hundras som är helt och hållet allergivänlig. Men lagotton fäller inte så mycket – däremot kräver den en hel del pälsvård. Dessa hundar används som tryffelhundar och kan även göra sig bra som vakthundar om de tränas till att skälla vid potentiell fara.

19. Löwchen

Löwchen

Löwchen är en hundras som förvisso inte fäller särskilt mycket. Men dessa hundar behöver ändå regelbunden pälsvård där pälsen borstas igenom. Detta för att förhindra att tovor uppstår i pälsen.

20. Malteser

Malteser

Maltesern är en liten hundras med en silkeslen päls. Detta är hundar som inte skäller speciellt mycket – deras fällning är dock lite mer omfattande jämfört med många andra hundar på denna lista. Daglig borstning med en bra hundborste är att rekommendera för att undvika tovor i pälsen.

21. Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund är en väldigt aktiv hundras som är framavlad för att kunna jobba dagen lång. Därför behöver dessa hundar mycket motion och passar därför bäst tillsammans med en aktiv familj.

Detta är dock en av de hundraser som inte fäller så mycket, och pälsen är även vattentät. Pälsen behöver regelbundet vårdas och även trimmas. Dessutom bör du borsta pälsen en gång om dagen för att hålla den i gott skick.

22. Pudel

Pudel

Pudlar finns i flera olika storlekar. Dessa hundar är kända för att inte fälla så mycket. De behöver dock en hel del pälsvård för att hålla pälsen i schack. Till exempel behöver de borstas dagligen och även klippas regelbundet.

23. Puli

Puli

Puli är en ganska sällsynt hundras som har blivit mer vanlig på senare år. Du känner igen dessa hundar på dess speciella päls. Pälsen är ullig och tät samt vattentät. Denna hundras fäller inte särskilt mycket men du kan ändå vilja jobba en del med dess päls.

24. Schnauzer

Schnauzer

Likt pudlar finns schnauzern tillgänglig i flera storlekar. Allesammans delar dock fysiska egenskaper (förutom storleken) och mentalitet.

Alla schnauzrar har en tät päls som är vattentät. Dessa hundar fäller inte särskilt mycket men kräver ändå mycket pälsvård. Hunden måste borstas varje dag och även trimmas regelbundet. Detta kan du antingen göra själv eller överlåta till en professionell hundtrimmare.

25. Shih tzu

Shih tzu

Shih tzu är ett utmärkt val av hundras för pälsdjursallergiker. Men att dessa hundar inte fäller alls stämmer inte helt och hållet. Shih tzun har nämligen en päls som utgörs av hår istället för päls. Likt oss människor tappar den därför hårstrån med jämna mellanrum. Men detta kan ändå vara ett bra alternativ till hundar som fäller betydligt mer päls.

26. Silky terrier

Silky terrier

Silky terrier är en hundras som liknar yorkshireterriern men inte bör förväxlas med denna kusin. Silky terriern har en lång och silkeslen päls som är förvånansvärt enkel att hålla i gott skick. Dessa hundar fäller inte alls mycket och är därmed ett bra alternativ för allergiker.

27. Skyeterrier

Skyeterrier

Skyterrier är en hundras som förvisso fäller sin väldigt mjuka päls, dock inte i någon större utsträckning. Pälsen har lätt för att tova sig och skyterriern behöver därför borstas ganska ofta. Men detta är trots allt en hundras som kvalar in på denna lista över hundraser som inte fäller överdrivet mycket.

28. West highland white terrier

West highland white terrier

West highland white terrier är en hundras bestående av hundar som inte fäller mycket men som behöver en del pälsvård. Hundens päls består av två olika lager, där det yttre är rakt och vitt medan det undre är kortare i längden. Och regelbunden pälsvård är alltså en viktig del i att äga en hund av denna ras.

29. Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle är en mexikansk nakenhund som har funnits i åtminstone 3 000 år. Columbus och andra utforskare har genom historiens gång stött på dessa ”märkliga hårlösa hundar” och rapporterat om dem.

Den stora fördelen med dessa hundar är att de inte fäller speciellt mycket överhuvudtaget. Till skillnad mot vad man skulle kunna tro har faktiskt dessa hundar lite päls. Pälsen är dock väldigt kort och nakenhundar kan därför behöva solskydd på sommaren för att skydda huden.

30. Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Yorkshireterriern är känd för sin långa och silkeslena päls som rör sig vackert när dessa hundar springer i utställningsringar. Men till skillnad från vissa andra hundraser fäller inte dessa hundar så mycket. Detta beror bland annat på att pälsen inte är uppdelad i två lager av päls.

Fördelarna med hundar som inte fäller särskilt mycket

Det finns flera fördelar med att äga en hund som inte fäller så mycket. Dessa är några av de största uppsidorna:

  • Mindre saliv och mjäll. Pälshår kan sprida saliv och mjäll i bostaden. Därför kan den fällda pälsen framkalla allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för dessa allergener. Hundar som inte fäller så mycket sprider mindre mjäll och saliv. Därför anses de vara mer allergivänliga för människor med allergier.
  • Mindre pälsvård. En hund som inte fäller särskilt mycket kräver i regel mindre pälsvård än en jycke som fäller betydligt mer. Det gör att du kan behöva lägga lite mindre tid på att våra hundens päls. Så är dock inte alltid fallet – vissa hundar på vår lista är hundraser som inte fäller särskilt mycket men ändå kräver en hel del pälsvård. Detta gäller bland annat pudlar vilka har en lite speciell pälsstruktur.
  • Mindre pälshår på möblerna. Hundar lämnar ofta en hel del pälshår i hemmet och i bilen. Dessutom fastnar pälsen lätt på kläder. Även en medelstor hund kan på kort tid generera en hel del fälld päls. Men hundraser som inte fäller så mycket lämnar också mindre pälshår på möbler m.m.

Är hundar som inte fäller så mycket hypoallergena?

Pälsdjursallergiker reagerar sällan på själva pälsen utan snarare på hundens saliv och mjäll. Men fälld päls kan sprida dessa allergener i bostaden och därmed trigga igång allergiska reaktioner. Och det finns ju ingen hund som är fri från saliv och hud.

Däremot kan hundar som inte fäller så mycket som andra sprida mindre allergener. Därför anses de ibland vara hypoallergena, d.v.s. allergivänliga. I själva verket innebär det dock att de minskar risken för allergiska reaktioner jämfört med andra hundar. Men denna risk är till syvende och sist ändå inte obefintlig.

Det finns förvånansvärt många hundraser som inte fäller överdrivet mycket. Och även om dessa rent tekniskt sett inte är hypoallergena är de ett bra alternativ till raser som fäller mycket, såsom schäfer och husky.

Vanliga frågor om hundar som inte fäller

Vilka hundar fäller inte päls?

Det finns flera hundraser som inte fäller så mycket. Både korthåriga och långhåriga raser kan vara mer allergivänliga tack vare mindre fällning jämfört med många andra raser. Några exempel på sådana är: afghanhund, basenji, bearded collie, bedlingtonterrier, bichon frisé och bichon havanais.

Varför fäller hundar?

Hundar fäller gammal eller skadad päls. Fällningen är en normal process för hundar, men hur mycket päls som fälls varierar beroende på hundens ras och hälsa. Vissa hundar får en tjockare päls på vintern som de sedan fäller framåt våren och sommaren.

Hur ofta fäller hundar sin päls?

De flesta hundar fäller året runt, men vissa gör det mer vissa tider på året. Till exempel kan din hund ha fått en tjockare päls på vintern för att hålla sig varm, som hunden sedan fäller på sommaren när det är varmare ute.

Hur länge fäller hundar?

Hundar fäller i regel i cirka två till tre månader. En hund börjar vanligtvis fälla sin vinterpäls omkring mars och har fällt färdigt till juni. På hösten fäller hunden sedan sin sommarpäls omkring september och bör då ha fällt klart till någon gång i november.

Avslutande tankar

Har vi missat några hundraser som inte fäller speciellt mycket? Har du själv en hund med minimal fällning? Hur mycket fäller den i sådana fall jämfört med andra raser? Skriv gärna en kommentar där du delar med dig av dina erfarenheter på ämnet!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”30 hundar som inte fäller (särskilt mycket)”

  1. Linnéa Wijkmark

    Hejsan!
    Nu förstår jag ingenting.
    Jag letar efter en hundras som inte skäller mycket, då jag chansade på 2 westies som båda har dött i år, som visade sig skällde mycket
    Men ni har Yorkshireterrier på era listor som står för hundraser som skäller inte och som skäller.
    Hur ska man tyda detta?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *