Två joggare med en av många hundraser för löpning i skogen

Hundraser för löpning – 32 raser att springa med

Vad är väl skönare än att ha någon med sig i löparspåret som inte snackar hela tiden? En löparkompis som inte tävlar om att orka mer, någon som inte medvetet lägger sig strax före dig hela tiden som gör att du bara vill stanna och gå tillbaka. Vad är väl skönare än att ha någon med sig på löprundan som inte elitsatsar och siktar på personbästa i maraton? Jo, människans bästa vän – hunden! Därför kastar vi här strålkastarljuset på de främsta hundraserna för löpning!

32 hundraser för löpning

När det kommer till hundraser för löpning är såklart vissa raser bättre för dig som vill springa med hund än andra. Nedan tipsar vi om de raser som ofta är de allra bästa fyrbenta löparkompisarna! Vilken ras passar just dig?

Airedaleterrier

Airedaleterriern älskar att springa. Denna lekfulla hundras är den första på vår lista över bra hundraser för löpning. Den vill gärna få mycket motion och är den största av alla hundar i gruppen terrier. Den älskar att få en uppgift att utföra och är väldigt intelligent. Därför är detta inte bara en utmärkt löparkompis utan även en bra familjehund.

Airedaleterrier som springer i skogen

Alaskan malamute

En alaskan malamute har en tjock päls och en rejäl kroppshydda. Detta är därför en utmärkt hundras för löpturer i kyligt väder. Rasen är framavlad för att arbeta som slädhund i kalla klimat. Därför kräver denna ras en rejäl dos motion och vill gärna få jobba.

Alaskan malamute som springer på ett fält

American staffordshire terrier

Två raser inom gruppen terrier som lämpar sig väl för löpning är bullterriern och american staffordshire terriern. Dessa gör sig framför allt bra på den lite kallare och kortare turen. Amstaffen är förvisso en ganska kraftig hundras som inte liknar en löpare. Men den har gott om energi, rörlighet och muskler för att följa med på just kortare löpturer.

American staffordshire terrier som springer i skogen

Australian cattledog

Australian cattledog är en vallhund som är energisk och rörlig. Rasen är van vid att jobba hårt och älskar att ha ett jobb att utföra. Därför är dessa hundar utmärkta löparkompisar som kan få dig att anstränga dig hela vägen in i kaklet.

Australian cattledog som sitter på en balansbräda

Australian shepherd

Det här är en intelligent hund som kräver mental och fysisk stimulans. Fungerar bra till längre distanser, dock gärna under lite svarare klimat även då deras päls gör att de klarar av det. Australian shepherd är en lämplig hundras för löpning i lite mer utmanande terräng med hinder av olika slag.

Australian shepherd som springer på en gräsyta vid en lekplats

Beagle

Du bör inte förvänta dig att en beagle bara håller sig lugn när den inte jagar. Rasen är nämligen mer av en löpare än någon som drar hasorna efter sig. Detta är en aktiv hundras som är snabb och kräver en hel del motion. Dessutom är detta en jakthund som har förmågan att vara ihärdig och springa lite längre distanser.

Beagle som springer i högt gräs

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund är en belgisk hundras som finns i flera olika varianter, däribland malinois. Dessa jyckar är hårt arbetande, starka, lojala och kan springa långa distanser. Detta oavsett väderförhållande och terräng. De är också som lyckligast när de får vara tillsammans med sina ägare.

Belgisk vallhund som springer i en skog

Berner sennenhund

En berner sennenhund är en rejäl hund som ofta används som familjehund. Dessa hundar är ofta ganska lugna hemmavid men är i själva verket byggda för att arbeta. Därför kan de gärna följa med på en lite kortare joggingtur för att göra av med överskottsenergi.

Berner sennenhund som springer i snö

Border collie

Border collien är en mycket bra hundras för löpning när du vill springa längre distanser. Dessa jyckar är riktigt atletiska och väldigt energiska. Därför är en väldresserad hund av denna ras väldigt trevlig att springa tillsammans med.

Pälsen gör dessutom att den kan hålla sig varm även i lite kyligare väder. Dock kan tät snö fastna i pälsen och kyla ner dem. Detta kan vara värt att tänka på när det snöar mycket ute.

Det här är en smidig ras om under lång tid kan springa fort. De kan gärna hänga med på löprundor på exempelvis en mil. De är särskilt anpassningsbara i kallare temperaturer. Får rasen inte tillräckligt med aktivitet kan de bli frustrerade. Ett tips är att ta med dem i lite mer täta terränger på löpturen.

Border collie som springer på ett gräsfält

Boxer

Boxern är en hundras som är fylld med energi och som gärna springer av sig den om den får möjlighet att göra detta. Det är fullt logiskt då denna hundras faktiskt har löpningen i blodet. De har nämligen använts som budbärare i tider av krig. Dessutom har de använts för att jaga storvilt såsom vildsvin och bisonoxe. Därmed är detta en utmärkt hundras för löpning!

Boxer som springer i snö

Breton

En breton är väldigt smart, energisk och villig att vara till lags. Den behöver mycket motion och nöjer sig inte med bara en promenad runt kvarteret. Denna långbenta och lätta ras är nämligen en snabb och rörlig jakthund.

Breton som springer

Dalmatiner

Det här är en ras som behöver mycket motion för att trivas. Dalmatiner kanske inte är den första rasen man tänker sig att ha med i löparspåret men faktum är att den har en naturlig fallenhet att behöva hålla sig aktiv och ”upptagen”. Så att vara aktivt upptagen i löparspåret kan ju inte passa bättre.

Dalmatiner som springer i en park

Dobermann

Dobermann är en snabb och kraftfull hundras som älskar att motioneras ordentligt på daglig basis. Dessutom gillar de också mentala utmaningar som stimulerar dem. Detta är en ras som har avlats fram för att jobba. De har därför mycket energi som de gärna gör av med genom löpning.

På grund av sin storlek kan asfalt vara för slitsamt att springa på. Därför bör du hellre försöka springa på lite mer skonsamma underlag.

Dobermann som springer i en park

Engelsk setter

Engelsk setter är en ras som har en utmärkt blandning av styrka och uthållighet. Det är också en ganska aktiv hundras som gillar att leka. Den lämpar sig också väl för att springa med. Du kan med fördel springa halvmaran med en hund av denna ras.

Engelsk setter som springer på ett snöigt fält

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är en hundras som har avlats fram för att jobba nära oss människor. De följer gärna med sin familj på aktiviteter av olika slag. Detta är en ras som kräver mycket när det kommer till regelbunden motion och mental aktivering.

Engelsk springer spaniel som springer på en gräsmatta

Faraohund

Faraohunden behöver förvisso inte springa extremt många kilometer varje dag. Men den kräver en hel del av den rätta mängden motion. En lagom lång löptur kan absolut passa bra in på denna beskrivning!

Du bör dock inte låta denna hund sätta takten för hur fort ni ska springa. Den vill nämligen alltid springa snabbare. Detta är dessutom en utpräglad jakthund. Därför kan den vilja jaga efter småvilt om du inte har lärt den att fokusera på löpningen.

Faraohund som springer i högt gräs

Foxhound

Foxhounden är ytterligare ett exempel på en bra hundras för löpning. Detta är en energisk hundras som gillar motion. Dessutom gör deras korta och lättskötta päls att de behåller kroppsvärmen i såväl kyla som värme.

Foxhound som rör sig över ett fält med maskrosor

Golden retriever

Golden retriever är en bra hundras för löpning om du vill springa runt 10 km. Den lämpar sig bäst för snabbare och kortare löpturer eller längre och långsammare sådana. Det är också en vänlig hundras som kommer väl överens med de flesta människor ni kan tänkas möta i löparspåret.

Rasen är också lättränad och väldigt lojal. Därför är detta en utmärkt löparkompis för dig som vill springa, nästan oavsett önskad distans!

Golden retriever som springer i högt gräs

Greyhound

Greyhound är en av de mest ultimata hundraserna för löpning! Den är mest känd för att ägna sig åt hundkapplöpning men är lugn och självständig vid sidan av kapplöpningsbanan. Dessa hundar älskar att springa tillsammans med sina ägare. Den behöver dock inte nödvändigtvis springa långa distanser. Vissa är mer av sprinters och du bör därför inte räkna med att alla hundar av denna ras springer särskilt långt.

Greyhound som springer på ett fält

Jack russell terrier

Jack russell terrier är en liten hundras med en stor motor och mycket energi. Dessa hundar kan springa förvånansvärt långa sträckor för sin ringa storlek. Så om du vill ha en lite mer kompakt hundras för löpning är detta ett väldigt bra val!

Några andra raser inom kategorin terrier som lämpar sig väl för löpning är:

 • parson russell terrier (mer om denna ras nedan)
 • rat terrier
 • strävhårig foxterrier.

Dessa mindre men energiska raser passar utmärkt som sällskap på den längre löprundan. Notera dock att inte alla hundar av typen terrier lämpar sig lika väl för löpning.

Jack russell terrier som springer i sand

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en energisk hundras som är snabb men även har förmågan att springa längre distanser. Halvmaran är en lämplig distans att springa med dessa hundar när den är van vid löpning. Rasen vill gärna ha en hel del motion och spendera mycket tid utomhus. Detta i sina ägares sällskap.

Korthårig vorsteh som springer på gräs

Labrador retriever

En labrador retriever kan hänga på milen då den behöver ganska mycket motion. Att springa milen med denna ras går därför bra. Den gillar att bära på saker så vattenflaskan kan den gärna ansvara för.

Labrador som springer på en gräsmatta

Parson russell terrier

Parson russell terrier är en bra hundras för löpning. Den lämpar sig bäst för längre löpturer i ett stadigt tempo. Detta är en liten hund som har lite längre ben än en jack russell. Rasen är också väldigt lekfull och aktiv.

Värt att notera är att den har en stark jaktinstinkt. Därför bör du se till att tygla detta beteende lite genom träning innan ni börjar springa tillsammans. I annat fall riskerar din hund att distraheras av vilt under löprundan.

Parson russell terrier som springer i högt gräs

Pointer

Pointer anses ofta vara den ultimata fågelhunden och den lämpar sig utmärkt att ha med på lite längre rundor. Detta både i kallare och i varmare temperaturer.

Pointer som springer i en stenig terräng

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund är en väldigt tillgiven, energisk och äventyrlig hundras. Detta är en arbetande ras som gärna följer med ut på löpturen. Vattenhunden behandlar då löpningen som ett jobb genom att borra ner huvudet och lägga många kilometer under sig. Dessutom räds de inte lite fukt under tassarna.

Portugisisk vattenhund som står på gräset och låter vatten rinna ur pälsen

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback här är rasen som ursprungligen föddes upp för att jaga lejon. Denna muskulösa ståtlighet till sporthund är uthållig och hanterar varmare klimat. De fungerar bra till något längre löparturer. Vad sägs om en halvmara?

Rhodesian ridgeback som springer på en gräsmatta

Saluki

Salukin är en hundras som lämpar sig väldigt väl för löpning. Du bör inte låta dess vackra och lite ömtåliga utseende lura dig! Detta är nämligen en av de allra snabbaste hundraserna i världen. De är dessutom anpassningsbara och kan leva i de flesta klimat. För att hålla sig i god fysisk form kräver de också mycket motion.

Saluki som springer uppför en snöig backe

Siberian husky

Det här är rasen som älskar att springa! En siberian husky har en omättlig energi. Vi känner till att just denna ras används till att dra slädar under långa sträckor i snön. Med det sagt är de inte rasen man tar med sig på längre löprundor under varmare dagar.

Siberian husky som springer på ett snöigt fält

Storpudel

Denna livliga och energiska rasen älskar löpning! Även om storpudeln inte måste ha intensiv motion är den perfekt att ha med sig på din runda. Rasen passar bäst för löpning på lite längre distanser i ett stadigt tempo.

Standardpudel som springer i en fläckvis snöig terräng

Tysk schäferhund

Har du svårt att få upp farten är schäfern en utmärkt draghjälp att ha med sig ut på löpturen. Denna tyska hundras fungerar bra att ha med sig på milen. Har den väl fått upp farten blir den svårstoppad, så det är bara att hänga på.

Har du lätt för att komma ner i varv efter en runda? Bra! Då får du i stället hjälpa denna ras då det kan behövas en ”stoppknapp” på schäfern.

Tysk schäferhund som springer i högt gräs bland maskrosor

Ungersk vizsla

Här har du rasen som fungerar som sällskap på en halvmara. Ungersk vizsla är en hundras från Ungern som tål värme väl samt är snabb. Detta är dessutom uthålliga arbetande jakthundar som älskar träning.

Ungersk vizsla som springer på ett fält

Weimaraner

Tro det eller ej men om inte hundar får tillräckligt med träning kan utveckla en ångest. Detta är framför allt fallet med en ras som denna. De är utmärka löparkompisar då de kan anpassa sin hastighet.

Weimaraner är en väldigt energisk hundras som är medelstor och välmusklad. Den är aktiv och intelligent samt gillar att vara tillsammans med sin ägare. De har dessutom en uthållighet som då passar till både kortare och längre rundor. Även denna ras fungerar bra som sällskap till halvmaraton.

Weimaraner som springer på ett fält

Hundraser för löpning på kortare distanser

Utöver de hundraser för löpning som vi har tagit upp ovan vill vi även göra ett litet tillägg. För hundraserna ovan lämpar sig nämligen bättre för lite längre löpturer. Detta även om de är ganska allround när det kommer till att springa. Men det finns även vissa raser som funkar bra som löparkompisar när du springer lita kortare sträckor.

Några exempel på hundraser att springa lite kortare distanser med är:

 • basset hound
 • gråhund
 • mops
 • tax.

Att tänka på angående hundar och löpning

Det finns vissa saker som du bör ha i åtanke när det kommer till hundar och löpning. För även om du har någon av de hundraser för löpning som vi har listat i denna artikel bör du tänka till. Detta såväl före som under och efter löprundan.

Vad du bör tänka på är att:

 • Alltid ha vatten med vid de längre turerna, oavsett vilken ras du springer med. Detta för att upprätthålla en hälsosam vätskebalans.
 • Ta kortare pauser vid längre distanser.
 • Håll uppsikt över din hund. Verkar hunden ovillig, upplever smärta eller exempelvis har besvär med andningen? Avbryt då löpningen och vänd hem!
 • Spring aldrig med en valp eller med en överviktig hund.
 • Utgå gärna på samma sätt som när en människa ska börja motionera genom löpning: Börja med kortare intervaller och öka successivt.
 • Rådgör för säkerhets skull med din veterinär innan du springer ut med din hund, om du är det minsta osäker.
 • Glöm inte bort att löpning inte ersätter den mentala stimulansen som din hund även behöver.
 • Använd rätt koppel och annan utrustning. Det har på senare år blivit populärt med linlöpning (canicross). Hunden har då en dragsele och du bär ett midjebälte. Fördelen här är att den expanderbara linan mellan dig och hunden hindrar ryck i kopplet.
 • Det går generellt sett bra att springa på asfalt, men se upp för att göra detta under de varmare dagarna. Detta då asfalt har tendens att bli het.
 • Fördelaktigt är terräng då det då lite ojämna underlaget stärker upp lederna och skelettet. Detta både på dig och hunden.
 • Kontrollera alltid hundens trampdynor efter varje pass.

Spring säkert och njut av löpturen!

Kvinna som springer i skogen med en av alla bra hundraser för löpning

Avslutande tankar om hundraser för löpning

Har du en fyrbent vän som du springer med? Kanske någon av de raser vi tagit upp här? Eller så kanske du föredrar att utföra någon annan fysisk aktivitet med din hund? Så länge som hunden och du själv mår bra av det ni gör tillsammans är det gott nog!

Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter och tankar kring hundraser för löpning och att springa med hund!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *