Strävhårig hundras som springer med en pinne i munnen

Strävhåriga hundraser – 13 raser med sträv päls

Det finns många strävhåriga hundraser inom hundvärlden och dessa avlades ursprungligen fram för att kunna arbeta i tuffa terränger och kyliga klimat. Den sträva pälsen isolerar och skyddar nämligen dessa raser. Det är därför som deras pälsar känns lite som en borste när du vidrör dem.

Vissa raser med sträv päls är uteslutande strävhåriga medan andra hundraser även kan ha en slät och len päls. De flesta av de hundar som vi belyser i denna lista tillhör rasgruppen terrier. Dessa har sitt ursprung i Storbritannien och är ofta skäggiga hundraser med buskiga skägg, mustascher och ögonbryn. De har också ofta mycket energi och kräver en hel del motion. Dessutom har flera av dem en stark jaktinstinkt.

Lista över strävhåriga hundraser

Det är faktiskt ganska få av alla raser som har en sträv päls. Vi har dock gjort ett urval av strävhåriga hundraser och hittat 13 sådana att presentera.

Airedaleterrier

Airedaleterrier

Airedaleterrier är den största terriern och är känd för sin självständighet, intelligens, höga energi och mångsidighet. Dessa hundar är ofta lojala och lekfulla gentemot sina familjemedlemmar men desto mer reserverade mot främlingar. Dessutom har de ofta en stark egen vilja och en hög jaktinstinkt. Därför kan du behöva ägna lite extra tid åt att träna inkallning om du väljer att skaffa denna ras.

Borderterrier

Borderterrier

Borderterrier är en pigg och intelligent men samtidigt tillgiven hundras som ursprungligen härstammar från Skottland. Dessa jyckar har ofta mycket energi och samtidigt också en stor personlighet. De vill gärna följa med på roliga och spännande upptåg utomhus tillsammans med sina ägare. Med detta sagt är detta en hundras som ibland kan vara ganska utmanande. Likt många andra terriers kan de nämligen vara envisa, skälliga och dessutom duktiga på att gräva.

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois är en liten hundras som finns i två olika varianter: en strävhårig och en släthårig. De strävhåriga hundarna känns lätt igen på sina stora, buskiga skägg. Denna strävhåriga hundras härstammar från Belgien och har inte bara ett unikt utseende utan också en stor personlighet. Därför fattar många snabbt tycke för dessa små och lojala råttfångare. De går dock inte alltid särskilt väl ihop med mindre barn utan trivs bättre med lite äldre barn som vet att husdjur bör hanteras på ett respektfullt sätt.

Irländsk varghund

Irländsk varghund

Irländsk varghund är en av de största hundraserna som finns, åtminstone sett till mankhöjden. Denna strävhåriga hundras har en lång och sträv päls som går i en vackert grå färg. Trots att rasens storlek kan ha en avskräckande effekt på många människor är dessa hundar kända för att vara vänliga jättar. De är också lojala och tillgivna samt har vanligtvis stort tålamod med barn. Då detta är en jättestor hundras kräver den lite mer utrymme än de flesta andra hundar. Du bör även avsätta lite mer pengar i din budget för hundfoder om du väljer att skaffa denna ras.

Jack russell terrier

Strävhårig jack russell terrier

Jack russell terrier är en ras som ofta är släthårig men faktum är att den också kan vara strävhårig. Trots sin lilla storlek är detta långt ifrån en typisk knähund. Rasen är istället känd för att vara väldigt smart, ha en stor ”motor” och uthållighet samt vara väldigt beslutsam. Detta är tuffa hundar som ofta lever ganska länge (uppemot 13-16 år). Denna aktiva hundras passar bäst i ett aktivt hushåll med ägare som är beredda att jobba med hundens jaktinstinkt och skällighet.

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier är en stor irländsk hundras med sträv päls. Denna ras har avlats fram för att arbeta och har en terriers typiska karaktärsdrag. Detta gör rasen till en effektiv jakthund men också en lite utmanande sällskapshund. Denna mångfacetterade arbetande hundras har traditionellt sett använts till allt från att valla får och kor till att jaga möss, råttor och kanin.

Schnauzer

Schnauzer

Schnauzer är en strävhårig hundras med buskiga ögonbryn och ett buskigt skägg. Dessa egenskaper är de kännetecken som många hundälskare använder för att särskilja rasen från övriga raser. Detta är också en intelligent och vänlig ras som gör sig väldigt bra som sällskapshund. Den har avlats fram för att användas som råttfångare, vallhund, vakthund och jakthund på den tyska landsbygden. Rasen är aktiv och behöver få utlopp för sin energi genom regelbunden motion och aktivering.

Skotsk terrier

Skotsk terrier

Skotsk terrier är en strävhårig hundras som har fått stå modell för hunden i brädspelet Monopol. Likt många andra raser på denna lista har rasen också ett stort och prydligt skägg. Rasen är faktiskt mer populär i USA än vad den är i sitt hemland England eller här i Sverige. Dessa hundar är ofta självständiga och har en stark egen vilja men knyter ändå an starkt till sin familj. Om du vill skaffa en knähund bör du titta på andra små hundraser. Rasen har också en stark jaktinstinkt och bör därför inte bo tillsammans med gnagare eller andra mindre husdjur.

Strävhårig foxterrier

Strävhårig foxterrier

Strävhårig foxterrier är precis som namnet på rasen antyder given på en lista över hundraser med sträv päls. Rasen finns dock även i en annan variant med slät päls. Den strävhåriga varianten är dock lite vanligare. Dessa hundar har ett utseende som gör att de ibland förväxlas med lakelandterriern eller den större airedaleterriern. Likt flera andra raser på denna lista är denna ras energisk, har hög jaktinstinkt och är ganska självständig. Om du är en aktiv och tålmodig hundägare som vill ha en lojal och djärv kamrat kan detta vara hunden för dig!

Strävhårig tax

Strävhårig tax

Strävhårig tax är en av de lite mer populära hundraserna på denna lista. Taxen finns i olika pälslag: sträv-, lång- respektive korthårig. Dessa kortbenta hundar härstammar från Tyskland och har där använts för att jaga grävling. Detta är en grythund som ofta letar sig in i grytet i jakt på grävlingen. Taxar är lojala, beskyddande, smarta och kramgoa hundar som rymmer mycket personlighet i en relativt liten hund. De har ofta en stor jaktinstinkt och kan dessutom skälla ganska mycket.

Strävhårig ungersk vizsla

Strävhårig ungersk vizsla

Strävhårig ungersk vizsla är en ras som faktiskt avlades fram så sent som under 1900-talet. Rasen härstammar från Ungern och finns med såväl slät som sträv päls. Den strävhåriga varianten av rasen har en päls som är lite varmare och mer väderbeständig än vad den korthåriga ungerska vizslans päls är. Detta är framför allt en populär jakthund men den är också lojal, tillgiven och villig att vara till lags. Den har också mycket energi och bör aktiveras mycket för att inte bli destruktiv.

Strävhårig vorsteh

Strävhårig vorsteh

Strävhårig vorsteh är en tysk ras som särskiljs från sin kusin, den korthåriga vorstehn. Denna strävhåriga hundras har uttryckligen avlats fram för sin sträva päls. Den är nämligen vattentät, isolerande och skyddande. Därmed är pälsen ett utmärkt verktyg för dessa hundar när de jagar i kyliga vatten, under tuffa väderförhållanden samt inne bland buskar och snår.

Denna ras har en till synes outtömlig energi och uthållighet vilket gör att de inte passar ihop med stillasittande hundägare. Om du istället gillar att springa med din hund och kanske tävla i canicross är detta dock en utmärkt kompanjon!

West highland white terrier

West highland white terrier

West highland white terrier är en tillgiven och glad strävhårig hundras med vit päls. Dessa hundar är ganska snabba för att ha så pass korta ben och har historiskt sett använts för att jaga skadedjur i det skotska höglandet. Till skillnad mot många andra mindre hundraser är denna ras väldigt energisk och behöver motioneras lite mer varje dag. Rasen är också självständig och envis, vilket kan göra den lite svårtränad jämfört med vissa andra raser.

Så tar du hand om din strävhåriga hunds päls

Värt att känna till är att strävhåriga hundraser har en päls som inte växer särskilt fort men som ändå behöver underhållas. Genom att borsta och trimma pälsen kan du se till så att din hund behåller sitt prydliga utseende. För att bibehålla pälsens strävhet använder sig många hundägare och professionella hundtrimmare av en särskild teknik som kallas pälsryckning. Denna manuella metod används istället för att klippa pälsen och är mer tidsödande men gör samtidigt att pälsen fortsätter vara sträv. Ibland trimmas dessa hundar istället med maskin för att spara tid, men pälsen riskerar då att mjukna över tid.

Avslutande tankar om strävhåriga hundraser

De strävhåriga hundraser som vi tar upp i denna lista passar många hundägare men inte riktigt alla. Om du helst ligger och slappar i soffan eller inte har så mycket tid över bör du förmodligen skaffa någon annan ras. Då kan det vara bättre att skaffa någon av de hundraser som inte behöver så mycket motion. I den länkade listan delar vi med oss av flera tips på trevliga sådana raser. Det enda egentliga undantaget från denna regel är förmodligen griffon bruxellois, en ras som inte kräver enormt mycket motion.

Har du själv valt att skaffa en strävhårig hundras och i sådana fall vilken? Tycker du att någon ras med sträv päls saknas i listan? Skriv en kommentar och berätta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *