Agility är en av de hundsporter som är allra mest populär och som växer snabbast i Sverige. Det finns goda skäl till detta – det är en utmanande sport som sätter både dig och din hund på prov. Inte minst är sporten en prövning för ert samspel och den ger er möjligheten att fördjupa er relation. Dessutom är det roligt även för åskådare att se hunden flyga fram på agilitybanan genom tunnlar och mellan slalompinnar.
I den här artikeln går vi igenom allt som är värt att veta om agility med hund. Vi kommer bland annat visa vilka regler du behöver ha koll på och hur du kan lägga upp din träning. Så läs vidare för att få lära dig mer om detta!
Agility för nybörjare: så funkar det
När man berättar om agility för nybörjare är det viktigt att börja från början. Därför börjar vi med grunderna så du får lära dig hur sporten funkar och vad du behöver känna till.
Agility är en hundsport där du vägleder din hund genom en agilitybana som är kantad med hinder av olika slag. Hunden ska ta sig igenom banan på snabbast möjliga tid och med så få fel som möjligt. Banan består vanligtvis av cirka 15-22 hinder i form av tunnlar, slalompinnar, gungbrädor, hopphinder m.m. Du kan läsa mer om de olika hindren lite längre ner på denna sida.
Agilityhinderbanan ser olika ut från gång till gång. Vid varje tävling vill du och din hund ta er igenom banan på det sätt som den är uppbyggd för dagen. Detta ska ske enbart med hjälp av muntliga hundkommandon och ditt kroppsspråk. Dessa är de hjälpmedel som du har att tillgå när du guidar din hund igenom hinderbanan.
Alla hundraser, även blandraser, kan tävla i agility. Såväl de allra minsta som de allra största hundarna och alla vovvar däremellan är välkomna på agilitybanan. Med detta sagt är förstås vissa raser bättre på agility än andra generellt sett.
Om du aldrig tidigare har sett en agilitytävling rekommenderar vi varmt att du besöker en sådan. Detta för att uppleva sporten med egna ögon och se ekipage som är skickliga på agility tävla.
Om agilityhinderbanan
På tävlingar i agility brukar agilityhinderbanan bestå av omkring 20 olika hinder. Dessa kan delas in i följande kategorier:
- A-hinder
- balansbom
- bord
- däck
- gungbräda
- hopphinder
- långhopp
- slalom
- platt tunnel
- rund tunnel.
Nedan kan du läsa mer om de olika hindren!
A-hinder
A-hindret är ett agilityhinder där hunden ska springa uppför hindret på ena sidan till toppen. Därefter ska den springa nedför hindret för att komma ner igen på andra sidan. Dessutom måste hunden trampa på de 106 cm långa kontaktfälten på såväl upp- som nedvägen.
Detta hinder är 170 cm högt och 100 cm brett. De bägge sidorna är 270 cm långa.
Balansbom
Balansbommen är ett hinder där hunden ska trampa på kontaktfält som är 90 cm långa. Kontaktfälten är belägna på bägge sidor om bommen. Hindret är 30 cm brett och består av tre delar som allesammans är mellan 360 och 420 cm långa. Hindret är 120 till 135 cm högt och ska ha stegpinnar på de två delar som lutar. Stegpinnarna gör det enklare för hunden att ta sig upp- och nedför balansbommen.
Bord
Bordet är 35 till 60 cm högt och hunden ska hoppa upp och ställa sig på det. Där ska hunden stå kvar i sin valfria position i fem sekunder. Domaren räknar ner under tiden som din hund står på bordet. Eftersom agility är en sport för alla hundar oavsett storlek är bordets höjd anpassat till hundens storlek. Bordets yta är kvadratisk och mellan 90*90 till 120*120 cm.
Däck
Däcket är ett hinder i agility där hunden ska hopp in igenom ett däck. Däcket har en innerdiameter på 45 till 60 cm. Mittpunkten på däckets hål som hunden ska hoppa igenom ska vara beläget 55 cm ovan mark för hundar i klasserna small och medium. För hundar som tävlar i klassen large är motsvarande höjd istället 80 cm. Ju mindre däcket är räknat i diameter desto högre tvingas hundarna per automatik hoppa.
Gungbräda
Gungbrädan är 30 cm bred och hunden ska gå upp på denna för att få den att gunga ner. När gungbrädan har tippat över kan din hund fortsätta igenom hindret. På båda ändarna av gungbrädan finns kontaktfält. Detta hinder är 365 till 425 cm långt och får inte ha stegpinnar.
Hopphinder
I agility finns även hopphinder som hunden ska ta sig över utan att riva ner pinnen. Höjden på hopphindret skiljer sig förstås åt beroende på hundens storleksklass. Hopphöjden är:
- 25 till 35 cm för hundar som tävlar i klassen small
- 35 till 45 cm för hundar som tävlar i klassen medium
- 45 till 65 cm för hundar som tävlar i klassen large.
Istället för ett hopphinder kan även röra sig om en mur som då är 20 cm bred som hunden ska hoppa över.
Långhopp
Långhoppet är en variant av ett hopphinder där hunden ska hoppa långt istället för högt. Precis som fallet är med hopphindret är detta hinder anpassat utifrån hundens storlek. De längder som gäller är en längd om:
- 40 till 50 cm för hundar som tävlar i klassen small
- 70 till 90 cm för hundar som tävlar i klassen medium
- 120-150 cm för hundar som tävlar i klassen large.
Detta hinder har även fyra hörnpinnar som vardera är åtminstone 120 cm höga.
Slalom
Ett klassiskt hinder i agility är slalomhindret. Här ska hunden springa sicksack mellan en linje av slalompinnar. Det kan röra sig om antingen 8, 10 eller 12 st slalompinnar. Avståndet mellan dessa är alltid detsamma: 60 cm. Enligt de regler som gäller ska hunden alltid börja med att ta den första pinnen från vänster sida (d.v.s. gå höger på pinnen).
Platt tunnel
Den platta tunneln är en rak tunnel som hunden har till uppgift att springa igenom. Den har en diameter på 60 cm och är alltså platt på ena sidan. Den del av hindret som är platt kallas för släpet och är 2,5 till 3,5 cm lång. Den hänger likt en säck och därmed kan vissa hundar tycka att den är lite mer obehaglig att ta sig igenom än en rund tunnel.,
Rund tunnel
Den runda tunneln kan vara antingen böjd eller rak. Den är dock alltid 3 till 6 meter lång och har en diameter på 60 cm.
Regler för tävlingar i agility
Det finns många regler som gäller för tävlingar i agility. Till exempel måste vissa av hindren ha kontaktfältet som hunden behöver trampa i på vägen uppför och nedför hindren. Dessutom ska hundarna delas in i olika storleksklasser för att göra tävlingarna lite jämnare och mer rättvisa.
Storleksklasser
De hundar som tävlas i agility är indelade i fem storleksklasser utifrån mankhöjd. När tävlan sker i lagklasser delas hundarna istället in i tre storleksklasser. De två minsta respektive de två största klasserna slås då ihop till en.
Så här ser storleksklasserna ut i agility:
- Extra small: hundar som är under 28 cm höga i mankhöjd
- Small: hundar som är 28,1-34,9 cm höga i mankhöjd
- Medium: hundar som är 35-42,9 cm höga i mankhöjd
- Large: hundar som är 43-49,9 cm höga i mankhöjd
- Extra large: hundar som är 43 cm eller högre i mankhöjd.
Agilitybanorna skiljer sig åt mellan de olika storleksklasserna. Skillnaden ligger i storleken på bordet samt höjden på hopphindren och längden på längdhoppet. Detta för att göra banan lite mer rättvis för de mindre hundarna.
Det finns även mängder av andra regler som du bör ha koll på när du tävlar i agility. Om du vill sätta dig in i dessa rekommenderar vi att du går till Svenska Agilityklubben och läser igenom reglerna på deras hemsida.
Är agility den rätta sporten för min hund?
För att ta reda på om agility är rätt hundsport för din hund bör du tänka till lite grann. Se till hunden och dess temperament – är din hund väldigt energisk och älskar att springa omkring? Har ni en bra kontakt så att hunden lyssnar till dina kommandon? Går den bra ihop med andra hundar? I sådana fall kan detta vara den optimala sporten!
Men det hänger inte heller enbart på hunden – även du själv har en viktig roll. Däremot behöver du inte vara en supersnabb löpare för att kunna tävla i agility med din hund. Det viktigaste är att du kan träna upp en bra kommunikation och samarbetsförmåga mellan dig och hunden.
Så kan du börja träna agility med hund
Så hur tränar man agility, kanske du undrar? Du kan med fördel gå en kurs för att lära dig sporten och hur den funkar. Genom att gå en nybörjarkurs kan du och hunden bekanta er med hindren och sportens regler. På så vis kan ni känna er lite för och se om denna hundsport är den rätta för er. Generellt sett brukar en agilitykurs ha lektioner som pågår i cirka en timme en gång i veckan under en kortare tid.
Träna agility hemma
Det räcker förstås inte att gå en agilitykurs en gång i veckan för att bli varm i kläderna. Det är minst lika viktigt att fortsätta träna agility hemma! Därför kan du vilja införskaffa eller bygga dina egna hinder och konstruera en agilityhinderbana.
Nybörjare brukar ofta börja med att köpa in en agilitytunnel. En sådan kan ofta fällas ihop ganska enkelt för smidig förvaring när den inte används. Dessutom kan du vilja skaffa slalompinnar att placera ut med ett jämnt mellanrum så att hunden kan springa mellan dem.
Huruvida du väljer att köpa agilityhinder på nätet eller tillverka dina egna i till exempel PVC-plast är upp till dig. Om du väljer att bygga egna hinder bör du dock säkerställa att de har rätt mått.
Ägna helst åtminstone 15-20 minuter per dag åt att träna agility hemma. Använd gärna hundgodis eller hundleksaker för att hjälpa hunden att bibehålla motivationen genom hela hinderbanan. Låt det ta sin tid i början innan ni bägge blir varma i kläderna. Det viktigaste är att ni har roligt tillsammans!
Hitta tävlingar hos Svenska Agilityklubben (SAgiK)
Svenska Agilityklubben (SAgiK) är en specialklubb som ingår i samma organisation som Svenska Kennelklubben (SKK). Detta är alltså därmed det organ i Sverige som är ytterst ansvarigt för tävlingar inom sporten samt sportens regler. Genom att besöka deras webbplats kan du läsa ännu mer om denna hundsport och även hitta kommande tävlingar!
Agility eller rallylydnad – vilken hundsport bör jag välja?
Agility är en sport som är jämförbar med hopptävlingar inom hästsporten. Rallylydnad är mer likt tävlingsgrenen trial inom hästvärlden. Även om båda sporterna är fartfyllda och roliga för åskådare att titta på skiljer de sig därmed ganska mycket åt.
När du väljer mellan agility eller rallylydnad bör du därför se till dina och din hunds förutsättningar. Väg även in i beslutet vad du själv och hunden tycker är roligt att göra. Välj sedan den sport som ni båda gillar bäst!
Det finns även många andra populära hundsporter som du kan tävla i tillsammans med hunden. I den länkade artikeln tipsar vi om flera roliga sporter av olika slag som du nog också vill spana in!
Fördelarna med agility
Det finns många fördelar med att träna agility och att tävla i sporten Nedan belyser vi de främsta fördelarna!
Hunden får utlopp för sin energi
Att träna och tävla i agility är ett utmärkt sätt att låta din hund få utlopp för sin energi. Precis som du förmodligen föreställer dig tvingas hunden använda både kropp och knopp för att ta sig igenom hinderbanan.
Detta är inte minst en utmärkt sport för hundraser med mycket energi och driv. På agilitybanan får dessa hundar möjlighet att springa i full fart och fokusera på en uppgift. Genom att göra detta kan de bygga på sig muskelmassa, stärka sina leder samt förbättra sin koordination.
Men en minst lika viktig fördel med agility är att hunden även tvingas använda sin hjärna. Även efter en kortare träningssession eller tävling kommer din hund känna sig trött och nöjd.
Agility stärker hundens självförtroende
En självsäker hund är ofta en lycklig hund. Därför kan det vara värt att stärka hundens självförtroende, inte minst om du upplever att hunden har ett behov av att göra detta. Då kan agility vara det ultimata sättet att göra dettta.
Genom att träna agility tvingas hunden nämligen agera utanför sin bekvämlighetszon. Din hund tvingas bland annat komma över sin eventuella rädsla för ovanliga ytor, mindre utrymmen och andra skrämmande situationer. Detta samtidigt som hunden utför en uppgift tillsammans med dig.
Dessutom får din hund belöning i form av rikligt med motion och aktivering. Man kan ofta se på många hundar hur de känner sig nöjda efter att ha klarat ett moment eller en hel hinderbana.
Sporten ökar hundens kroppskontroll
En annan stor fördel med agility är att sporten kan öka din hunds kroppskontroll. De flesta hundar tar sig gärna an nästan vilken uppgift de än ställs inför. Andra är istället lite mer försiktiga och sparsmakade när det kommer till utmaningar.
Agility är dock en sport där hunden får chansen att bättre på sin kroppskontroll genom flera olika moment. Vissa hundar gillar att springa i så hög hastighet som möjligt. Andra är fullkomligt galna i tunnar eller föredrar att hoppa genom hinder. På agilitybanan får din hund ta sig fram såväl de roligare momenten som de hinder han eller hon kanske tycker mindre bra om.
När du tränar agility med din hund tvingas hunden skaffa sig en god kroppskontroll för att ta sig igenom banan på ett så bra sätt som möjligt.
Agilityträning gör hunden mer fokuserad på sin uppgift
En annan fördel med att träna och tävla i agility är att såväl träning som tävlingar gör hunden mer fokuserad på sin uppgift. Oavsett om du tränar hemmavid eller tävlar måste hunden nämligen lära sig att stänga ute olika slags störningsmoment. Dessa störningar kanske din hund inte skulle stöta på annars i det vardagliga livet.
Till exempel kan det finnas skällande hundar på tävlingen eller i träningshallen. Det är också många människor som går omkring och många nya dofter som pockar på hundens uppmärksamhet. Samtidigt måste din hund hålla sig fokuserad på uppgiften, d.v.s. hindren på agilitybanan.
Med tiden kommer du märka att din hund blir bättre på att fokusera på sin uppgift. Detta fokus har du även nytta av i vardagen.
Agility stärker hundens naturliga instinkter
Ytterligare en fördel med agility är att sporten stärker din hunds naturliga instinkter. Agilityhinderbanan involverar nämligen allt från att springa över och under hinder av olika slag till snabbt byta riktning och ta sig an en ny uppgift. Detta påminner i mångt och mycket om hundens naturliga instinkt att springa genom skogen i jakten på ett bytesdjur.
Vanliga frågor om agility
Ja, förvaltningsrätten slog 2015 fast att agility är en sport. Många hundar tycker den är rolig att utöva. Detta då sporten är fartfylld och hunden får springa igenom en hinderbana. Sporten visades för första gången upp på en hundutställning 1978.
Ja, sporten är fysiskt utmanande och hjälper hunden att hålla sig i form. Den förebygger övervikt, ökar hundens uthållighet och stärker dess skelett och leder. Dessutom får hunden mental stimulans av att tänka och lära sig att lösa problem.
Du bör vänta till åtminstone 18 månaders ålder innan du börjar träna agility med hunden. Detta då sporten är påfrestande för hundens leder och din hund kan skadas av att belastas för hårt i tidig ålder. Vid ett och ett halvt års ålder kan du börja.
Innan du börjar träna agility bör din hund kunna följa enklare kommandon såsom sitt, ligg, kom och stanna. Därefter kan du hjälpa din hund att ta sig igenom enstaka agilityhinder eller en komplett hinderbana. Lär hunden att krypa genom tunnlar m.m.
Hunden ska ha fyllt 18 månader och ha ett mätintyg som intygar hundens mankhöjd. Hunden ska även vara ID-märkt och vaccinerad samt registrerad hos SKK. Sedan anmäler du dig till en tävling och anger då hundens namn och registreringsnummer.
En agility bana är en hinderbana som är åtminstone 25 gånger 35 m stor. Den ska ha 15 till 22 hinderpassager. Alla hindren ska vara stabilt placerade på underlaget för att inte glida och banan bör vara så nära halkfri som möjligt.
För att flyttas upp från klass I till klass II krävs tre pinnar (felfria lopp). Hunden ska också till höra de 15 procent bäst placerade. För uppflyttning till klass III krävs också tre pinnar samt en placering bland de 10 procent bästa i klassen.
De flesta tävlingar i agility har både agilityklass och hoppklass. Bägge dessa klasser har slalom, tunnel, hopphinder, däck, långhopp och en mur. I övrigt finns även ytterligare hinder såsom balansbommar och bord som kan förekomma på tävlingen.
Avslutande tankar om agility med hund
I sina bästa stunder är agility med hund en enastående uppvisning i fenomenalt samarbete mellan hunden och handlern. Som utomstående tycks ekipaget agera som en enhet snarare än som två enskilda individer. Därför kan sporten ofta se enklare ut för åskådare än vad den egentligen är. Därmed är detta en utmärkt hundsport för dig som vill slipa på samarbeten och kommunikationen med din hund!
Brukar du själv tävla i agility och vilka tävlingar tycker du i sådana fall bäst om? Tycker du att sportens regler är perfekta som de är eller vilka förändringar skulle du gärna vilja göra om du kunde? Finns det några hinder på agilitybanan som du och din hund tycker bättre eller sämre om? Skriv gärna en kommentar för att dela med dig av dina tankar kring sporten!