Dandie dinmont terrier – en hundras döpt efter en fiktiv person

Dandie dinmont terrier är en hundras från Storbritannien. Det är faktiskt den enda hundrasen som har sitt namn efter en fiktiv person! Rasen är ganska gammal men klassas i hemlandet som en sårbar inhemsk ras. Den är också relativt ovanlig i Sverige.

Hundarna är små terriers som har en lång kropp, korta ben och en dubbel päls som ska ge en frasig, inte sträv, känsla när man rör hundens päls. Hundarnas färg är antingen peppar eller senap. Ursprungligen är de jakthundar på bland annat utter och grävling men ses numera främst som sällskapshundar. De är tåliga, intelligenta, självständiga, lugna och fridsamma.

Fakta om dandie dinmont terrier

Mankhöjd:20-28 cm
Vikt:8-11 kg
Rasklubb:Svenska Dandie Dinmont klubben
Rasgrupp:Grupp 3 ( Terrier)

Historia

Dandie dinmont terrier är en hundras som kommer från Storbritannien. Som rastyp har den funnits sedan slutet av 1600-talet som små strävhåriga jaktterriers. Under en lång tid fanns de vid gränserna i norra England, främst Cheviotbergen i grevskapet Northumberland i nordöstra delen av landet, och södra Skottland. Rasen omnämns dock först på 1700-talet. På en målning av Thomas Gainsborough finns en hund som liknar rasen så som den ser ut idag. Målningen är från omkring 1770.

Rasen är också den enda hundras (hittills) som fått sitt namn efter en uppdiktad person. Namnet Dandie Dinmont var nämligen en fiktiv person, en lantbrukare, i Sir Walter Scotts roman “Guy Mannering”. Boken kom 1815 och hundarna i boken var dessa små jaktterriers med färgerna peppar och senap vilket är de färger som rasen idag finns i. Man tror att Sir Walter Scott har en förebild till den fiktiva personen och köpte själv hundar från denna person. Efter bokens succé blev rasen populär. Bland annat hade drottning Viktoria av Storbritannien en dandie dinmont terrier.

Många tror att dandie dinmont terrier  och bedlingtonterriern har ett gemensamt ursprung. Ända fram till 1870-talet kunde hundar delta på utställning som antingen dandie dinmont terrier eller bedlingtonterrier. Rasen är dock också besläktad med cairnterrier, borderterrier och basset hound. 1875 bildades den brittiska rasklubben och året efter skrevs rasstandarden.

Rasen är även internationellt erkänd av FCI. I Storbritannien är den klassad som en sårbar inhemsk ras. Detta då det inte är många hundar som registreras varje år. Även i Sverige är det en numerärt liten ras. I slutet av 2021 fanns det endast 267 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Dandie dinmont terrier

Användningsområde och mentalitet

Dandie dinmont terrier är ursprungligen avlad för att jaga småvilt såsom råttor, vesslor, grävling, utter och räv. Numera är den dock en mer utpräglad sällskapshund. Trots sin storlek är rasen rörlig, vig och har ett bra temperament vilket var egenskaper som uppskattades när den jagade. De anses vara sportiga, arbetsdugliga, tåliga och klarar sig bra i olika slags väder.

Hundarna beskrivs vara lugna och fridsamma. De är också självständiga, intelligenta och beslutsamma. De kan dock vara lite envisa, känsliga och viljestarka vilket gör att de behöver en fast hand och en bestämd och tålmodig tränare. Hunden är uppmärksam och kan skälla högt för att varna.

Rasen sägs också vara snälla, tillgivna och kärleksfulla. Hundarna kan knyta an till en specifik person men passar också ofta bra i en familj då de tycker om sällskap. De är bland annat en trevlig följeslagare för barn och är lekfulla. Rasen brukar också beskrivas som lättsam som dessutom ofta fungerar väl med andra hundar. De tycker inte om att lämnas ensamma under en längre stund.

Eftersom det är en hund med korta ben kan det vara svårt för hunden att klättra, till exempel att gå i trappor. Detta gäller särskilt äldre hundar. Rasen beskrivs passa allt från en pensionär som går lugnare promenader till en aktiv familj.

Dandie dinmont terrier som visas upp på en hundutställning

Hälsa och pälsvård

Inom rasen förekommer vissa ärftliga sjukdomar. Dessa är: diskbråck, ögonsjukdomen glaukom och Cushings syndrom. Livslängden är cirka 12-15 år men beror på individuella faktorer.

Pälsen på en dandie dinmont terrier är dubbel och är också ett viktigt kännetecken för rasen. Den består av mjuk underull och hårda täckhår. Täckhåren ska inte vara sträva men ska ge en frasig känsla när man rör den. Rasen kräver en hel del pälsvård. Man behöver borsta igenom pälsen varje dag för att hålla den i bra skick. Den behöver också trimmas några gånger om året. Rasen fäller generellt lite hår.

Vanliga frågor om dandie dinmont terrier

Hur är rasen dandie dinmont terrier?

En dandie dinmont terrier är lättsam, sportig, snäll och intelligenta. De kan vara något envisa och kräver därför en fast hand vid uppfostran och träning.

Liknande artiklar