Épagneul de saint-usuge – den fogliga fågelhunden

Épagneul de saint-usuge är en stående fågelhund av spanieltyp som kommer från Frankrike. Många liknar den utseendemässigt med en kleiner münsterländer. Hundarna är cirka 40-50 cm höga och är välmusklade och starka men på ett elegant sätt. De är tvåfärgade och valparna föds alltid med en vit stjärna i pannan som med åldern kan försvinna. Rasen beskrivs som lättlärd, foglig och mild.

Fakta om épagneul de saint-usuge

Mankhöjd hanar:45-53 cm
Mankhöjd tikar:41-49 cm
Rasgrupp:Grupp 7 (Stående fågelhundar)

Historia

Épagneul de saint-usuge är en hundras som kommer från östra Frankrike, främst landskapet Bresse (beläget mellan floderna Loire och Saône samt Jurabergen). Rasen har namngivits efter den franska orten Saint-Usuge. Ordet épagnuel syftar på en långhårig stående fågelhund.

Rasen har en gammal historia och man tror att den har funnits ända sedan 1700-talet. Efter andra världskriget fanns det som så många andra raser inte många exemplar kvar. Efter detta gjorde man utifrån ett privat initiativ därför en inventering och man påbörjade därefter avel i en mindre skala. Arbetet med att bevara rasen har sedan dess pågått.

Så sent som 2003 erkändes rasen av den franska kennelklubben och rasstandarden fastställdes då. Épagneul de saint-usuge är inte erkänd av den internationella organisationen FCI. Den är dock erkänd i de nordiska länderna. Det innebär att den får delta på utställningar och delta i olika hundsporter.

Användningsområde och mentalitet

Épagneul de saint-usuge används som jakthund. Det är en balanserad och vänlig hund som är känslig utan att vara viltskygg. Rasen beskrivs också som foglig, mild, hängiven och uppmärksam. Hundarna ska vara mycket lättlärda.

Hälsa och pälsvård

Eftersom det inte finns så många individer i Sverige är det svårt att göra en korrekt bedömning hur hälsotillståndet inom rasen ser ut.

Pälsen på en épagnuel de saint-usuge ska vara medellång, något vågig och täcka hela kroppen. Den ska också var mjuk och lättskött.

Vanliga frågor om épagneul de saint-usuge

Hur är rasen épagneul de saint-usuge?

En épagnuel de saint-usuge är mild, vänlig och foglig. Den beskrivs som mycket lättlärd och uppmärksam.

Liknande artiklar