Épagneul bleu de picardie – den blå franska jakthunden

Har du aldrig hört talas om hundrasen épagneul bleu de picardie? Det är helt förståeligt. Detta är nämligen en väldigt ovanlig hundras i Sverige. I slutet av 2021 fanns det endast tre registrerade individer hos Jordbruksverket.

Denna vackra ras är en jakthund från Frankrike. De är medelstora och är cirka 50-60 cm i mankhöjd. Färgen är vacker svartskimmel som blir till en blåaktig ton med stora svarta fläckar över kroppen. 

Fakta om épagneul bleu de picardie

Mankhöjd hanar:57-60 cm
Mankhöjd tikar:något lägre
Vikt:20 kg
Rasgrupp:Grupp 7 (Stående fågelhundar)

Historia

Rasen kommer från regionen Picardie i Frankrikes norra delar, därav namnet. Épagneul bleu de picardie är den yngsta av de två picardie-raserna och är alltså en nära släkting till épagnuel picardie. Faktiskt så ansågs bleu vara en färgvariant av épagnuel picardie.

Man vet inte med säkerhet vad färgen hos rasen kommer ifrån. En del menar att den kom till efter att man blandat in engelsk setter där den typiska svart- och vitspräckliga färgen kallas för blue belton. Andra menar istället att färgen kommer från olika spanieltyper som funnits i Ardennerna och Normandie.

Första gången som rasen beskrevs var 1897. 1938 erkändes de två olika färgvarianterna som egna raser av den franska rasklubben. Rasen är även internationellt erkänd av FCI. 

Épagneul bleu de picardie

Användningsområde och mentalitet

Épagneul bleu de picardie är en stående fågelhund, en perfekt byggd jakthund av spanieltyp. Den har främst använts som jakthund på fåglar som beckasiner i våtmarker. Det är också en stötande hund och passar även bra som apportör. Rasen är energisk, uthållig och har en bra väderkorn och god ståndförmåga. Den är även väldigt tålig som klarar av att jobba i olika tuffa klimat.

Rasen är social, vänlig, kärleksfull och trivs utmärkt med människor. De har en medfödd foglighet och är därför både lätta och snabba att träna. Andra egenskaper som förknippas med rasen är varsamhet, lojalitet och att de är tysta. Den fungerar utmärkt både som jakt- och familjehund så länge den får sina behov tillgodosedda. 

Hälsa 

Då rasen är så pass liten i Sverige går det inte att bedöma hälsotillståndet. Livslängden är cirka 12-13 år. 

Vanliga frågor om épagneul bleu de picardie

Hur är rasen épagneul bleu de picardie?

Épagneul bleu de picardie är en vänlig, foglig och intelligent hundras. De är energisk och uthålliga i arbetet som jakthund eller apportör.

Liknande artiklar