Épagneul picard – den milda fågelhunden från Frankrike

Épagneul picard är en stående fågelhund av spanieltyp. Den är skimmelprickig med bruna fläckar och kan ha tantecken på exempelvis huvudet. Fler prickiga hundraser belyser vi i den länkade artikeln!

Detta är välbyggda hundar som har ett milt och uttrycksfullt uttryck. Hundarna används inom jakt och är naturligt duktiga på apportering. De beskrivs också som trevliga familjehundar och är lugna, sociala och vänliga.

Fakta om épagneul picard

Mankhöjd för hanar:55-62 cm
Mankhöjd för tikar:55-60 cm
Rasgrupp:Grupp 7 (Stående fågelhundar)

Historia

Épagneul picard kommer från regionen Picardie i nordvästra Frankrike, därav namnet. Ordet épagnuel syftar till en långhårig stående fågelhund. Man har funnit dokument ända från början av 1800-talet som har påvisat rasens existens. 1901 erkändes rasen av den franska kennelklubben. Rasen är även internationellt erkänd av FCI. Sedan rasstandarden kom till så har inte rasen ändrats särskilt mycket.

Rasen är väldigt ovanlig i Sverige. Första individen kom 2016. I slutet av 2021 fanns det endast en individ registrerad hos Jordbruksverket.

Épagneul picard

Användningsområde och mentalitet

Épagneul picard är en stående fågelhund. Det är en jakthund som också är väldigt duktiga på att apportera, både på land och i vatten. I hemregionen i Frankrike så finns det många olika slags våtmarker vilket har bidragit till att aveln har gjorts på de hundar som visat en passion för vatten. Rasen är energisk och uthållig. Hundarna anses vara en bra ras för nybörjare då deras naturliga instinkter gör att de nästan tränar sig själva bara de får komma ut och jaga.

Épagneul picard beskrivs också som trevliga sällskaps- och familjehundar. De är trygga, orädda och lugna hundar. Dessutom är de varsamma, sociala och vänliga mot både människor, såväl vuxna som barn, och andra hundar. Inomhus är de oftast tysta och lugna. Detta förutsätter givetvis att de får både den fysiska och psykiska stimulans som alla hundar behöver. De har en vilja att vara till lags och bör inte tränas med antingen upprepade övningar eller med för hårda metoder.

Hälsa och pälsvård

Då antalet individer i Sverige är så få kan man inte göra en korrekt bedömning om rasens hälsotillstånd. Livslängden är cirka 12-14 år men det beror också på individuella faktorer.

Pälsen på en épagneul picard ska vara tät, tjock och inte för silkesaktig. Den är lätt vågig på exempelvis öron och ben. Pälsvården beskrivs som normal, det vill säga sedvanlig regelbunden borstning och bad när det behövs.

Vanliga frågor om épagneul picard

Hur är en épagneul picard?

Épagnuel picard är naturligt duktiga på jakt och apportering. De beskrivs också som trevliga sällskaps- och familjehundar. Hundarna är sociala, vänliga, trygga och har en vilja att vara till lags.

Liknande artiklar