Grand griffon vendéen – en jakthund från Frankrike

Grand griffon vendéen är en jakthund som kommer från Frankrike. Det är en robust hund som klarar tuff terräng och har ett bra väderkorn. Den är mellan 60 och 69 cm hög. Pälsen är nästan buskig och finns i flera olika färgvarianter. Rasen är läraktig men kan vara egensinnig och behöver därför en beslutsam hand.

Fakta om grand griffon vendéen

Mankhöjd hanar:62-68 cm
Mankhöjd tikar:60-65 cm
Vikt:27-34 kg
Rasklubb:Svenska Rasklubben för övriga vildsvinshundar
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)
Grand griffon vendéen

Historia

Grand griffon vendéen är en hundras från Frankrike. Det är den största av de fyra olika drivande hundraserna som kommer från området Vendée. Man tror att den har anor ända från 1500-talet. Från början förekom rasen som en korthårig variant av olika hundar som fanns i området som i sin tur härstammar från så kallade greffier (kungens vita hundar). Hundarna som utgör basen för rasen är bland andra griffon fauve de bretagne, chien gris de saint louis och griffon de bresse.

Rasen är ovanlig i Sverige. Den är internationellt erkänd av FCI.

Användningsområde och mentalitet

Grand griffon vendéen är en drivande jakthund. Den används i Frankrike vid parforcejakt, som inte är tillåten i Sverige. Parforcejakt innebär jakt till häst på storvilt såsom rådjur, hjort, vildsvin och räv. Den har också använts som antingen ensam hund eller i flock med andra hundar vid jakt, i koppel eller som viltspårhund. Förutom till viltspår och jakt har rasen även tidigare använts som jakt på varg.

Hundarna spårar nästintill outtröttligt och klarar av av tuff terräng. En grand griffon vendéen kräver dock vidsträckta marker. Den har också ett gott luktsinne och ett distinkt och vackert skall. Rasen är läraktig, lydig och har ett fogligt temperament. Men de kan dock vara både intensiva, ivriga och egensinniga. De kräver därför en fast och beslutsam hantering.

Grand griffon vendéen

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet hundar är så pass få i Sverige kan man inte med säkerhet göra en korrekt bedömning hur hälsotillståndet ser ut. Livslängden är cirka 10-15 år.

Grand griffon vendéen har en lång, sträv och ibland buskig päls. Den har en tät underull som den fäller. Pälsen anses vara lättskött.

Vanliga frågor om grand griffon vendéen

Hur är en grand griffon vendéen?

En grand griffon vendéen är läraktig, lydig och har ett fogligt temperament. Hundarna kan dock vara både intensiva, ivriga och egensinniga och kräver därför en fast hand av ägaren.

Liknande artiklar