Épagneul français – en elegant fransk stående fågelhund

Épagneul français är en medelstor, elegant och muskulös stående fågelhund. De är också duktiga apportörer. Den härstammar från Frankrike och har en gammal historia. Hundarna är vita med leverbruna fläckar som kan vara allt från små prickar till stora oregelbundna fläckar. De är intelligenta, milda, vänliga och sociala.

Gillar du prickiga hundraser? I sådana fall tipsar vi om fler sådana i den länkade artikeln!

Fakta om épagneul français

Mankhöjd hanar:56-61 cm
Mankhöjd tikar:55-59 cm
Vikt:20-27 kg
Specialklubb:Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar
Rasgrupp:Grupp 7 (Stående fågelhundar)

Historia

Épagneul français är en hundras som härstammar från Frankrike och har en gammal historia. Den härstammar från de jakthundar från Oysel som användes redan på medeltiden. Dessa hundar beskrevs i jakthandboken Livre de chasse som skrevs av greven av Foix, Gaston Phoebus under 1300-talet. Han beskrev i boken om en fågelhund, chien d’Oisel, som han ansåg var den äldsta spanieln. Man tror därför att ursprunget till dagens ras är olika varianter av jaktspaniel.

Den första rasstandarden skrevs 1891 av James de Connick. Standarden har sedan genom åren omarbetats och anpassats till hur rasen har utvecklats. Under den första hälften av 1900-talet blev tre olika regionala varianter egna raser, bland annat épagneul picard. 1921 fick sedan épagneul français en egen rasklubb som var ansluten till den franska kennelklubben. 1986 blev sedan rasen internationellt erkänd av FCI.

Den första individen kom till Sverige 1990. Det är dock fortfarande en väldigt ovanlig ras i landet. I slutet av 2021 fanns det endast fem registrerade individer hos Jordbruksverket.

Épagneul français

Användningsområde och mentalitet

Épagneul français är en duktig stående fågelhund som är en skicklig apportör i både vatten och på land. Om man jämför med till exempel en engelsk setter så arbetar épagneul français långsammare och med kortare sök. När den jagar är den energisk, entusiastisk och ihärdig.

Rasen har ett balanserat temperament och är lugn, vänlig och mild. De är sociala mot andra hundar. De är också varsamma, lojala och intelligenta. En épagneul français beskrivs ofta som en idealisk följeslagare i alla möjliga situationer.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer i Sverige är så få går det inte att göra en bedömning på rasens hälsotillstånd. Livslängden är cirka 10-12 år.

Pälsen på en épagneul français är lång och vågig på öronen och bildar fanor på baksidan av benen och på svansen. På kroppen är pälsen slät, riklig och silkeslen. Den har lätt vågig päls på bland annat svansen. Den är kort och tunn på huvudet. Pälsen anses vara lättskött.

Vanliga frågor om épagneul français

Hur är rasen épagneul français?

Épagneul français är en lojal, social och lugn hundras. De har ett balanserat temperament. Vid jakt är de både energiska och ihärdiga.

Liknande artiklar