Haldenstövare är en gammal och ovanlig hundras från Norge. Det är den minsta av de norska jakthundraserna och jagar hare och räv. Hundarna ska vara kraftiga utan att vara tunga och är vita med svarta fläckar och tanfärgade tecken. Rasens kännetecken är att den har ett gott temperament och starka nerver.
Fakta om haldenstövare
Mankhöjd hanar: | 52-60 cm |
Mankhöjd tikar: | 50-58 cm |
Vikt: | 18-25 kg |
Specialklubb: | Svenska Stövarklubben |
Rasgrupp: | Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar) |
Historia
Haldenstövare kommer som namnet antyder från området kring staden Halden i sydöstra Norge. Man tror fortfarande att de flesta haldenstövare återfinns i denna region. Rasen anses också vara en av Norges nationalraser.
Man vet inte exakt hur gammal rasen är men man tror att den avlades fram under andra delen av 1800-talet. Man kan spåra tillbaka den till 1860 då man vet att en bonde vid namn Hans Larsen Bisseberg i Østfold hade en individ, då under namnet bissebergshund.
Man korsade importerade foxhounds, harrier och beagle från England tillsammans med lokala stövarraser. Rasen har haft flera olika namn och det nuvarande namnet kom inte till förrän 1938. Det sägs att det fanns två olika typer rasen, vita med antingen svarta eller röda teckningar.
Rasen höll på att utrotas utifrån faktorer som en epidemi av valpsjuka och hundpest, en väldigt liten avelsbas samt andra världskriget. Rasen kunde dock räddas med hjälp av rasentusiaster av bland annat Oscar H. Nylænde från Skjeberg. Detta ledde till att aveln kom igång igen. Man ville då ha en homogen ras med vita och svarta hundar. Nylænde födde upp många duktiga jakthundar, bland annat tiken Lise. Hon var i början av 1950-talet en av Skandinaviens högst meriterade jakthundar på både jaktprov och på hundutställningar.
Rasen erkändes sedan officiellt 1952 då också den första rasstandarden kom till. Intresset för rasen sjönk dock under senare hälften av 1950-talet. Den första individen kom till Sverige 1983. Den är inte bara ovanlig i Sverige utan även i sitt hemland Norge. I slutet av 2021 fanns det endast 22 registrerade haldenstövare i Sverige.
I en artikel i tidningen Jakt & Jägare från Jägarnas riksförbund från juni 2021 beskrivs att haldenstövare återigen är på väg att dö ut, inte bara i Norge utan också i Sverige. Arbete för att bevara rasen pågår. Man tror att rasens popularitet har dalat på grund av att det är brist på jägare, jaktområden och att yngre jägare hellre jagar med andra hundraser.
Användningsområde och mentalitet
Haldenstövare är en skalldrivande hund. Den används vid jakt på räv och hare och jagar som ensamhund. Rasen kräver en del motion och har ett utpräglat jaktintresse. Om hunden till exempel ska bli utställningschampion måste den ha meriter från jaktprov för drivande hund. Rasen är otroligt duktig på uthållighet och kan följa ett spår i flera timmar utan att tappa takten.
Rasens kännetecken är starka nerver och en god mental status. De är vänliga, lugna och lojala. Hundarna lämpar sig väl för olika slags träning och anses vara trevliga sällskapshundar.
Hälsa och pälsvård
Eftersom antalet registrerade individer i Sverige är så pass få går det inte att bedöma hälsotillståndet i rasen. Medellivslängden är cirka 10-12 år.
Pälsen på en haldenstövare är dubbel med tät underull och rakt och grovt täckhår. Pälsen är lättskött och kräver minimal pälsvård.
Vanliga frågor om haldenstövare
En haldenstövare är lugn, lojal, trevlig och tålig. Den har ett utpräglat jaktintresse men kan användas för olika sorters träning.