Hur länge lever en hund omslagsbild

Hur länge lever en hund? Och vilken hundras lever längst?

Det är på många sätt fantastiskt att vara hundägare. Tyvärr är dock den tid som vi får tillsammans med våra fyrbenta vänner begränsad. Så hur länge lever en hund i genomsnitt?

Hur länge en hund lever varierar mycket mellan olika hundraser. I regel lever mindre hundar längre än stora hundar. Till exempel förväntas en berner sennehund leva i bara 6 till 8 år medan en chihuahua förväntas leva i hela 12 till 20 år. Den faktiska livslängden beror dock på flera faktorer.

Som du märker är svaret på denna fråga ganska komplicerat. Därför kommer vi utveckla vårt svar på frågan nedan. Där finner du även en tabell som visar den förväntade livslängden för flera populära hundraser.

Så länge lever en hund generellt sett

I regel lever större djur längre än mindre diton. Till exempel har vi människor en förväntad livslängd som överskrider en katts. Katten förväntas å sin sida leva längre än en råtta. Och råttan kommer sannolikt få ett längre liv än en fluga. Men detta är inte alltid fallet med populationen inom en viss djurart.

För en person som väger 70 kg kommer troligtvis leva längre än en som väger 140 kg. Anledningen till detta är de hälsorisker som förknippas med en högre kroppsvikt.

Detsamma gäller faktiskt även för hundar. Detta trots att man tycker det borde vara svårt att jämföra en chihuahua med en grand danois. De bägge hundraserna har trots allt en väldigt olika kroppsbyggnader. Men storleken och vikten har en stor betydelse för en hunds förväntade livslängden. Samtidigt finns det även andra faktorer som spelar in.

Faktorer som avgör hur länge en hund lever

Som vi redan har avslöjat påverkas den förväntade livslängden av fler faktorer än enbart storleken och vikten. Dessa är några av de faktorer som spelar en avgörande betydelse:

  • Omvårdnad – Som hundägare kan du påverka hur länge din hund lever. För såväl valet av hundfoder som vilken motion din hund får kan förlänga hundens livslängd. Detsamma kan sägas för regelbundna veterinärbesök och att eventuella sjukdomar hinner upptäckas och behandlas i tid.
  • Avel – Det går inte heller att komma ifrån avelns betydelse för livslängden. Inavel ger nämligen en kortare förväntad livslängd. Detta då inaveln medför en ökad risk för genetiska sjukdomar. Och blandrashundar tycks faktiskt vara friskare och leva längre än många renrasiga hundar.
  • Storlek och vikt – En av de allra viktigaste faktorerna för hur länge en hund lever är hundens storlek och vikt. Forskning visar att större och tyngre hundar vanligtvis lever en kortare tid än mindre och lättare jyckar. Till exempel har berner sennenhundar en förväntad livslängd på blott 6-8 år medan en mops förväntas leva i cirka 12-15 år.
  • Kastrering? – Denna faktor är inte helt och hållet vetenskapligt bevisad. Men det finns vissa studier som tyder på att kastrerade tikar och hanhundar lever längre.

Ta en titt i listan nedan för att få reda på hur länge just din hund förväntas leva. Skriv en kommentar om du saknar din hundras i listan. Och passa även på att beräkna din hund ålder i människor med hjälp av vår kalkylator!

Så länge förväntas hundar av olika raser leva

HundrasFörväntad livslängd
Afghanhund12-14 år
Airedaleterrier10-12 år
Akita10-15 år
Amerikansk cocker spaniel12-15 år
Bassett hound10-12 år
Beagle12-15 år
Bearded collie14-15 år
Berner sennenhund6-8 år
Bichon frisé12-15 år
Border collie10-17 år
Bostonterrier13-15 år
Boxer10-12 år
Breton12-15 år
Bullmastiff8-10 år
Cairnterrier12-15 år
Cavalier king charles spaniel9-14 år
Chesapeake bay retriever10-12 år
Chihuahua12-20 år
Chow chow9-15 år
Collie12-14 år
Cocker spaniel12-15 år
Dalmatiner10-13 år
Dobermann10-13 år
Dvärgpudel12-15 år
Dvärgschnauzer12-15 år
Engelsk setter10-12 år
Engelsk bulldogg8-10 år
Fransk bulldogg10-14 år
Golden retriever10-12 år
Grand danois8-10 år
Greyhound10-14 år
Irländsk röd setter12-15 år
Irländsk varghund6-10 år
Jack russell terrier13-16 år
Keeshond13-15 år
Labrador retriever10-14 år
Lhasa apso12-14 år
Malteser12-15 år
Mastiff6-12 år
Mops12-15 år
Newfoundlandshund8-10 år
Old english sheepdog10-12 år
Pekingese12 år
Pomeranian12-16 år
Pyrenéerhund12-15 år
Riesenschnauzer12-15 år
Rottweiler8-10 år
Sankt bernhardshund8-10 år
Samojedhund12-14 år
Shih tzu10-16 år
Staffordshire bullterrier12-14 år
Tax12-16 år
Tysk schäferhund9-13 år
Vorsteh12-14 år
Weimaraner11-14 år
Welsh corgi cardigan12-15 år
West highland white terrier12-16 år
Whippet12-15 år

Vilken hundras lever längst?

Den hundras som lever allra längst är chihuahua. Dessa små krabater har en förväntad livslängd på hela 12-20 år.

Vi har skrivit en artikel om världens äldsta hund någonsin. Läs gärna den för att få reda på vem som innehar rekordet!

Så länge lever stora hundar i genomsnitt

Stora hundar lever i 8-12 år i genomsnitt. Till denna kategori jyckar hör såväl de allra största hundarna, såsom irländska varghundar, newfoundlandshundar och riesenschnauzers. Men även golden retrievers, labradorer och rottweilers räknas till dessa.

Vissa större hundraser är tyvärr mer benägna att drabbas av vissa hälsoproblem. Dessa sjukdomar och skador förkortar deras livslängd. Till exempel tenderar berner sennenhundar att oftare än många andra hundraser drabbas av ledbesvär och hjärtproblem. Därför är deras föräntade livslängd inte längre än 6-8 år.

Så tyvärr lever stora hundar i regel under en kortare tid än mindre vovvar. De anses därför åldras fortare och dör dessvärre yngre. Så om du har en bjässe till jycke är det viktigt att känna till detta. Och om du funderar på att skaffa en sådan hund bör du ta reda på hälsoriskerna för att kunna förebygga dessa.

Så länge lever små och medelstora hundar i genomsnitt

Förutom att stora hundar åldras fortare än mindre vet man idag inte varför små hundar lever längre. Men faktum kvarstår att så är fallet. En chihuahua förväntas leva i 12 till 20 år och har därmed längs förväntad livslängd av alla hundraser.

Och även medelstora hundraser lever i genomsnitt längre än större raser. Till exempel blir en fransk bulldogg ofta 10 till 14 år. Det finns också exempel på mindre och medelstora hundar som lever betydligt längre än hundrasens förväntade livslängd.

Avslutande tankar

Som hundägare är det förstås mindre roligt att behöva tänka över hur länge ens hund förväntas leva. Men faktum är att det finns vissa saker som du kan göra för att förlänga din hunds förväntade livslängd. Framför allt kan du låta din hund leva längre och njuta mer om livet genom att ta väl hand om jycken. Ett bra hundfoder och en vältäckande hundförsäkring som lindrar den ekonomiska smärtan som regelbundna veterinärbesök kan ge upphov till är en bra start!

Så vad gör du för att förlänga din hunds livslängd? Har du kanske rentav några bra tips eller knep som du vill dela med dig av? Skriv i sådana en kommentar och låt oss diskutera det hela i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Hur länge lever en hund? Och vilken hundras lever längst?”

  1. Agneta.Eliasson

    Hur långt liv(lever en Pomeranian)Vi har en TIK,som är STERILISERAD,PGA.att hon löpte så ofta,ca 4 gånger om året,hon mådde inte så bra av det.Har bara behövt att dra en Tand,länst bak vänster sida,tror jag det är.Hon äter Medicin,sedan ca.6 månader tillbaka,för blåsljud på hjärtat,Veterinären sa på,PÅ EN SKALA FRÅN ETT TILL SEX,SÅ LÅG HON PÅ EN FYRA,får en halv tablett klockan ÅTTA PÅ MORGONEN,OCH EN HALV TABLETT,KLOCKAN ÅTTA PÅ KVÄLLEN.Hon får INTE NÅGON”MÄNNISKOMAT”äter HILLS TORRFODER W/D,men ibland får hon även detsamma,men i BLÖTFODER,SOM VI BLANDAR MED LITE TORRFODER.Hon heter:SMULAN,BLIR 12 ÅR DEN 7:DE AUGUSTI I ÅR,VÄGER 3 KILO,HAR ALDRIG VARIT ÖVERVIKTIG.(som mest vägt 3,4 Kilo.VAD HAR EN POMERANIAN FÖR LIVSLÄNGD,CA. I ANTAL ÅR??BLÅSLJUDET HON HAR,PÅVERKAR DET HENNES LIVSLÄNGD??I SÅ FALL,HUR MÅNGA ÅR,CA??NAMNET HON HAR FICK HON,FÖR ATT HON VAR LITEN SOM EN SMULA,NÄR VI KÖPTE HENNE,NIO VECKOR GAMMAL.HON VÄGDE ENDAST 136 GRAM,NÄR HON FÖDDES.TACKSAM FÖR,CA.ÅLDER,PÅ HENNES LIVSLÄNGD,VILL ALDRIG VARA UTAN HENNE,HON ÄR VÅRA”BÄBIS”♥️♥️♥️ KRAM AGNETA OCH TONY

    1. Hej Agneta och Tony! Tack för er kommentar! Den förväntade livslängden för en pomeranian är cirka 12-16 år, vilket inom hundvärlden är ganska långt. Det är omöjligt för mig att svara på om blåsljudet påverkar eller inte – det finns så många olika faktorer som spelar in och siffran är bara en uppskattning av vad man kan förvänta sig. Så förhoppningsvis har ni många år att se fram emot tillsammans med er tik!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *