Hundraser från Norge – allt om de norska raserna

När man kikar på olika hundraser från Norge slås man lätt av att flera av raserna är spetshundar. Dessa hundar har avlats fram för att kunna leva och jobba i de tuffa väderförhållanden som råder kring polcirkeln. Därför har de ofta en tjock päls som håller dem varma i vinterkylan. De övriga norska hundraserna är istället jakthundar som i vissa fall är sällsynta utanför Norges gränser. Även inom landet är somliga av raserna väldigt ovanliga.

Utöver de bägge blandraserna eurohound och greyster finns det sju renrasiga hundraser från Norge som är erkända av de större hundägarföreningarna. Här har vi därför valt att presentera dessa!

Dunkerstövare

Närbild på en dunkerstövare

Dunkerstövare är en norsk hundras som avlades fram under 1800-talet av en man vid namn Wilhelm Dunker. Upphovsmannen ville ta fram en ras som kunde vara till hjälp vid kaninjakt. Rasen avlades fram genom att korsa hundrasen anglo-russkaja gontjaja (rysk fläckig stövare) med norska stövare. Likt många andra hundraser från Norge är denna ras ganska en ganska ovanlig syn utanför Norges landsgräns.

Haldenstövare

Haldenstövare som står på en sten

Haldenstövare är en hundras från Norge som påminner om hygenstövaren (du kan läsa mer om den rasen nedan). De bägge raserna har en liknande storlek och liknar även varandra till utseendet. Båda har också ett jämnt temperament, är trygga och villiga att vara till lags. Till skillnad från många av de andra norska hundraserna, som ju är spetshundar, är haldenstövaren korthårig. Därför kräver den inte lika mycket pälsvård.

Hygenstövare

Hygenstövare

Hygenstövare är en hundras från Norge som avlades fram under 1930-talet. Den upphovsman som ligger bakom rasen heter Hans Fredrik Hygen och rasen bär alltså hans namn. Detta är en jakthund med en hög energinivå som klarar av att jobba även i tuffare klimat utan att tröttna alltför snabbt. Rasen har ett bra luktsinne och en hög jaktinstinkt, så den går inte alltid så bra ihop med mindre husdjur.

Norsk buhund

Norsk buhund som går på ett agilityhinder

Norsk buhund ser i mångt och mycket ut som en lite mindre variant av norsk lundehund (läs mer om den senare rasen nedan). Den norska buhunden har dock en tätare päls och en krökt svans som gör att den ser lite mer ut som en traditionell spetshund. Denna ras är också lite mer vanlig än lundehunden och har likt gråhunden fått följa med vikingarna på deras äventyr till havs.

Norsk lundehund

Lundehund

Norsk lundehund är en väldigt sällsynt hundras utanför sitt hemland. Även inom landets gränser är faktiskt dessa hundar väldigt ovanliga. Detta är en unik liten spetshund som har avlats fram för att jaga lunnefåglar och deras ägg på de avlägsna öarna utanför Norges kust. Denna norska hundras är bland annat speciell i den bemärkelsen att den har två färre tänder än andra hundar. En vuxen hund har i regel 42 tänder men den norska lundehunden har alltså bara 40 st.

Norsk älghund, grå (gråhund)

Grå norsk älghund

Norsk älghund, grå (även känd som gråhund) är för många den mest välkända av de olika hundraserna från Norge. Denna ras har en lång och anrik historia – det finns faktiskt referenser till den i den fornnordiska historien och mytologin. Dessa hundar reste bland annat med på vikingarnas skepp samt vaktade boskap på gårdar i det tuffa norska klimatet.

Norsk älghund, svart

Svart norsk älghund

Norsk älghund, svart är en modern variant av den lite äldre gråhunden. Idag är de bägge raserna dock fristående hundraser. Denna ras är väldigt rörlig och också lätt att upptäcka i snön tack vare sin svarta pälsfärg. Även om rasen främst ses som en utpräglad jakthund kan den även göra sig bra som såväl vakthund som vallhund. Den är robust byggd och skicklig på att spåra och jaga storvilt i snöig och isig terräng.

Vanliga frågor om hundraser från Norge

Hur många norska hundraser finns det?

Det finns sex hundraser från Norge som är renrasiga. Dessa är: dunkerstövare, haldenstövare, hygenstövare, norsk buhund, norsk lundehund samt två olika norska älghundar. Blandraserna eurohund och greyster räknas också som norska hundraser.

Liknande artiklar