Beagle – en igenkännlig hundras med ett fantastiskt luktsinne

Beagle är en trefärgad hundras som många känner igen på dess utseende. Det är också en av de mer populära raserna, även om den inte kvalar in på listan över de mest populära hundraserna i Sverige sett till antalet nyregistreringar per år.

Rasen togs fram i England under 1500-talet med syftet att jaga hare. Detta är någonting som den än idag används för. Beaglen är en drivande hund som jägare använder för drevjakt på hjort, rådjur, hare och rev. Mellan jaktsäsongerna kan hunden med fördel aktiveras på andra sätt. Detta kan du till exempel göra genom att ägna dig åt agility, viltspår och andra hundsporter.

Fakta om beagle

Mankhöjd:33-40 cm
Vikt:10-15 kg
Specialklubb:Svenska Beagleklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Det är faktiskt lite oklart exakt när och var denna hundras först uppstod. Vissa hävdar att hundar som liknade beaglen dök upp redan under 200-talet i England. Andra menar att rasens förfäder istället härstammar från det forntida Grekland och därmed har en betydligt längre historia än så.

Rasens namn skvallrar om att ursprunget kan vara ett helt annat – beag betyder nämligen ”liten” på gaeliska. På franska är be’geule det begrepp som används för att beskriva det ylande ljud som rasen ger ifrån sig när den jagar.

Oavsett hur det egentligen ligger till med ursprunget kan beaglens historia dock spåras tillbaka till 1500-talets England. Där ägde välbärgade engelsmän inte sällan en hel flock av hundar. Dessa lite mindre hundar användes för att jaga hare och annat småvilt. Under 1700-talet ska rasen ha utvecklats och förfinats ytterligare i såväl England som i Skottland. Man tror att den moderna beaglen är resultatet av flera århundradens avel på brittiska och andra europeiska hundar. En förfader som pekas ut är foxhounden.

Från Storbritannien spreds sig sedermera rasen långt utanför landets gränser, till Sverige och andra länder. Rasens popularitet ökade snabbt under 1800- och 1900-talen. Karaktären Snobben från den tecknade serien med samma namn är en bit beagle. Detta är ett bevis för hur pass populär rasen var under mitten av 1900-talet. I vårt land fanns det 4 123 registrerade beaglar år 2020.

Den amerikanska presidenten Lyndon Baines Johnson (LBJ) hade också tre beaglar i Vita huset under sitt presidentskap på 1960-talet. De tre hundarna hetter Him, Her och Edgar. Två beaglar som är kända från vita duken är hunden i filmen Shiloh samt Daisy från den första John Wick-filmen.

Beagle som springer i snö

Beagle som sällskapshund

Beaglar har mycket energi och behöver regelbunden motion för att få utlopp för denna. Annars kan denna hundras likt alla andra hundar utveckla problembeteenden av olika slag. Därför bör du gå regelbundna promenader varje dag med din hund samt även ge den chansen att få springa och leka.

Detta är en spårhund som gillar att gå omkring och lukta på saker och ting under promenaderna. Genom att låta din hund använda sitt luktsinne på detta sätt ger du den viss mental stimulans och tröttar ut hunden. Men hunden kan lätt få nos på ett vilt djur eller liknande som den vill jaga. Därför är det viktigt att du håller din hund kopplad eller känner dig riktigt trygg med inkallningen.

En beagle kan ofta vara ganska ljudlig och ger bland annat ifrån sig ett särskilt läte. Lätet ifråga låter ungefär som att hunden gnyr eller ylar. Detta ljud är någonting som vissa hundar av denna ras ger ifrån sig av ren uttråkning. Vissa gör det dock för att de helt enkelt känner för det, alldeles oavsett hur mycket motion och aktivering de erbjuds.

Beaglar har mycket energi och kan vara ganska envisa av sig. En aktiv hundras som denna lämpar sig bäst för lite mer aktiva familjer. Detta är också en bra familjehund som generellt sett fungerar bra tillsammans med barn. Med det sagt är det viktigt att understryka att inte alla hundar kommer bra överens med barn, oavsett hundens ras.

Se bara till att hundsäkra din trädgård med ett rejält staket. Beaglen har nämligen svårt att hejda sig när den får vittring på ett spännande bytesdjur. Därför kan du med fördel använda ett GPS-halsband när hunden befinner sig i trädgården. Dessa jyckar är nämligen skickliga på att rymma och kan bland annat få för sig att gräva sig ut under staketet.

Så tar du hand om denna hund

Beaglen har en kort och vattentät päls samt fäller inte ohyggligt mycket. Därför räcker det gott med en grundläggande rutin när det kommer till pälsvård. Detta är tillräckligt för att din hunds yttre ska kunna hållas i toppskick. Hunden behöver inte heller badas överdrivet ofta utan detta kan ske med lite längre mellanrum.

Värt att notera är dock att de hängande öronen gör beaglar mer utsatta för öroninfektioner. Dessutom är det viktigt att du regelbundet klipper hundens klor för att förhindra att de blir alltför långa och orsakar besvär. Avslutningsvis bör du även borsta din hunds tänder åtminstone några gånger i veckan för att hålla munhälsan i toppskick.

Två beaglar som springer utomhus

Beagle som eftersökshund

Eftersök kallas den aktivitet som äger rum när en människa har råkat skada ett vilt djur. Olyckan kan till exempel ha inträffat till följd av ett skott i samband med jakt. Det är även vanligt att det vilda djuret har kolliderat med ett fordon. Då skickas en person med eftersökshund ut att spåra upp och hitta det skadade viltet.

Beaglen och dess utmärkta luktsinne gör att dessa hundar lämpar sig utmärkt för eftersök. Att använda din beagle som eftersökshund är också ett bra sätt att aktivera hunden och att låta den jobba. Fler hundraser med bra luktsinne hittar du i vår länkade artikel om superspårare!

För att använda din hund för detta ändamål bör du börja med att gå en kurs i viltspår. Lär först hunden att spåra vilt och få gärna dess duglighet bekräftad genom viltspårprov. Läs mer om kriterierna för att bli eftersökare och hur du går tillväga på Svenska Jägareförbundets webbplats.

Beagle som jakthund

Denna hundras är inte bara en uppskattad sällskapshund – många jägare använder också sin beagle som jakthund. Faktum är att detta är en utpräglad och skicklig sådan. Rasen har nämligen ett väl utvecklat luktsinne och är därför en utmärkt spårare. Faktum är att denna ras i detta hänseende kan mäta sig med bland annat blodhund och basset hound. Likt dessa bägge raser är även beagle en drivande jakthund.

Beaglen har en svanstipp som är vit och därmed skiljer sig färgmässigt åt från resten av svansen. Detta har faktiskt ett syfte – i samband med jakt är det tack vare detta lättare att upptäcka hunden i skogen samt i högt gräs. Svansen fungerar alltså som en slags vit flagg som viftas fram och tillbaka i till exempel ett buskage.

En beagle i närbild

Jämförelser med andra hundraser

Vill du veta hur denna hundras är i förhållande till andra hundraser? Kika då nedan så jämför vi den med vissa likartade raser!

Beagle eller drever?

Beagle är en brittisk hundras medan drever är en svensk sådan. Dessa bägge hundraser har ungefär samma storlek. Beaglen är dock något högre medan drevern är aningen tyngre. Även när det kommer till den förväntade livslängden är likheten stor mellan de två raserna.

När du väljer mellan att skaffa beagle eller drever bör du ha i åtanke vad du vill använda hunden till. Båda dessa raser är dock drivande hundar som gärna jagar hare, räv eller rådjur. Vissa föredrar att jaga med drever då rasens skall är mer kraftfullt. Som familjehund kan du med fördel välja vilken som helst av de två raserna.

Beagle eller basset hound?

Rent utseendemässigt har beaglen en slankare kropp medan en basset hound har längre och än mer hängande öron. Båda raserna har dock en liknande färg på sin päls och kropp. Det finns många likheter mellan dessa två raser och det går knappast att säga att den ena är ett bättre val än den andra!

Om din familj är lite mindre aktiv kan det dock vara mer lämpligt att välja en basset hound. Är du en mer aktiv hundägare kan du istället göra ett bättre val genom att skaffa en beagle.

Beagle eller tax?

Väljer du mellan att skaffa en beagle eller en tax? Bägge dessa hundraser är utmärkta val av olika orsaker. Båda raserna är tillgivna och intelligenta. Därför har de varit populära i många årtionden.

Beaglen är dock en mer aktiv hundras än vad taxen är. Taxar anses också vara lite lättare att träna men de är också mindre självständiga och vill ständigt gärna vara nära sin familj.

Beagle eller jack russell terrier?

Om du vill ha en lite mindre hund är beagle eller jack russell terrier ett bra val. Värt att notera är dock att en jack russell är en terrier och används som grythund. Den är därför lite mer skarp och kan funka mindre bra tillsammans med mindre barn. De funkar dock bättre med lite äldre och mer respektfulla barn. Beaglen funkar ofta lite bättre med små barn men detta är såklart även individuellt betingat och samspelet beror till stor del på barnen ifråga.

Båda dessa raser är friska hundraser som generellt sett drabbas av färre sjukdomstillstånd än vad andra hundar gör.

Vanliga frågor om beagle

Är beagle en bra familjehund?

Ja, beaglar är utmärkta familjehundar. En beagle är ofta väldigt tolerant och passar därför utmärkt in i familjen om den socialiseras i tidig ålder. Den har dock en utpräglad jaktinstinkt och lämpar sig därför mindre väl för familjer med små husdjur.

Hur är beagle som sällskapshund?

Beaglar är utmärkta sällskapshundar som är tillgivna men ändå oberoende till sättet. Detta temperament gör rasen till en perfekt sällskapshund för de flesta familjer. De är dessutom sociala och kräver inte särskilt mycket pälsvård.

Är beaglen allergivänlig?

Nej, beaglen är inte en allergivänlig hundras. Beaglen har en kort päls och fäller inte lika mycket som hundar med längre päls. Men det finns faktiskt inga hundar som är allergivänliga utan vissa tolereras bara bättre av pälsdjursallergiker.

När är en beagle fullvuxen?

En beagle blir fullvuxen vid ungefär 18 månaders ålder. Den växer färdigt på höjden vid cirka åtta månaders ålder men tar längre tid på sig att fylla ut sin ram. När hunden är cirka 18 månader har den nått sin vuxenvikt.

Hur ser en beagle ut?

Beaglen är en medelstor hund med kort päls. Den är muskulös och bastant med en lätt välvd skalle. Öronen är långa och hängande. Pälsen är trefärgad och går i färgerna svart, vit och ljusbrun.

Hur jagar en beagle?

Beaglen är en drivande hund som används för att jaga rådjur, räv och hare. Den använder sin nos för att få vittring på bytesdjuret och följer vittringen tills den hittar djuret. Den driver då viltet mot jägaren, till exempel ur en lega.

Hur gammal blir en beagle?

En beagle blir cirka 12 till 15 år. Detta är den förväntade livslängden för medelstora hundar. Vissa individer blir dock äldre medan andra lever lite kortare.

Varför används beagle till djurförsök?

Beaglen är den hundras som allra vanligast används till djurförsök. Detta beror på att dess normala kroppsfunktioner i stor utsträckning liknar människans. Dessutom är de små och fogliga vilket gör att de kräver mindre plats och ansträngning.

Liknande artiklar