Allt om hundutställningar: Ställ ut din hund

Hundutställning hund

Du har kanske vid något tillfälle zappat runt på TV:n och råkat landa på en direktsändning av en hundutställning? Om så är fallet, kanske du frågade dig själv vad tusen det är som pågår.

På en större hundutställning springer människor iklädda kavajer omkring med sina hundar på ett led i en fullpackad arena. Här och där skymtas dreglande blodhundar, välvårdade pudlar, små chihuahuor och allt däremellan. Hur kan en domare ens jämföra hundar som till synes är så pass olika?

Hundutställningar är en slags evenemang där renrasiga hundar tävlar mot varandra. Hundarna bedöms utifrån hur pass väl de motsvarar sin specifika hundras rasstandard. En hundutställning är med andra ord inte en skönhetstävling i ordets rätta bemärkelse, även om man något förenklat kan påstå att så faktiskt är fallet.

Svenska Kennelklubben (SKK) är den största arrangören av hundutställningar i Sverige. Det finns dock även ett antal mindre hundklubbar som arrangerar utställningar, och faktum är att det även är möjligt för företag att anordna en hundutställning.

De utställningar som arrangeras av SKK indelas vanligtvis i nationella och internationella hundutställningar. På senare år har ytterligare en kategori tillkommit: nordiska utställningar. Utöver dessa anordnas även inofficiella hundutställningar, vilka bland annat ger hundutställare möjligheten att ge sig själva och sin(a) hund(ar) mer erfarenhet av hundutställandets ädla konst.

Men vad är det egentligen som pågår på en hundutställning, och varför motsätter sig vissa kritiker denna gren inom hundsporten? Genom att läsa vidare får du dessa frågetecken uträtade.

Hur bedömer domaren hundarna på en hundutställning?

På en hundutställning bedöms inte de olika hundarna enbart mot varandra. Det är istället så att varje enskild hund först bedöms mot rasstandarden, en beskrivning över hur idealversionen av en hund tillhörande den aktuella hundrasen ska se ut. Domaren jämför med andra ord din hund mot en skriftlig standard över hundens ras.

Dessa är några av de många saker som domaren tittar på i sin bedömning:

 • Storlek
 • Ögon – färg, storlek, form
 • Öron – form, längd, placering
 • Huvud – form
 • Nos – längd, form
 • Tänder – bett
 • Svans – placering
 • Päls – längd, textur
 • Färg – varje hundras har vissa färger som är godtagbara

Detta är bara några av de aspekter hos hunden som bedöms, listan kan göras längre än så.

Domaren inspekterar handgripligen hundens kropp, bland annat för att känna på dess skelett och muskulatur. Hunden bedöms även utifrån sina rörelser i ringen och sin mentalitet.

Klassindelning på hundutställningar

På en hundutställning är hundarna indelade i olika klasser inom respektive ras. Klassindelningen sker bland annat utifrån hundens ålder enligt följande:

 • Valpklass 6-9 månader (inofficiell klass)
 • Juniorklass 9-18 månader
 • Unghundsklass 15-24 månader
 • Bruks-/jaktklass 15- månader – Bruks- och jaktklass är endast tillgängliga inom vissa hundraser.
 • Öppen klass 15- månader – Denna klass är öppen för alla hundar över 15 månaders ålder.
 • Championklass 15- månader – Hundar med ett eller flera utställningschampionat kan delta i denna klass.
 • Veteranklass 8- år

Så går en hundutställning till

Först ut i ringen är valparna, först hanar och sedan tikar. När de inofficiella valpklasserna är avhandlade, börjar hundutställningen med bedömningen av hanarna. Först bedöms juniorer, sedan unghundar etc. Sist ut är veteranerna.

I varje enskild klass bedöms de olika hundarna första individuellt. Därefter äger en konkurrensklass rum, där hundarna ställs mot varandra och placeras i rangordning. På officiella hundutställningar kan de tilldelas priset certifikatkvalitet (CK), medan motsvarigheten på inofficiella hundutställningar är hederspris (HP).

När alla klasser med hanhundar har bedömts, möts de hundar som fått CK (eller HP) i bästa hanklass. Där utses den för dagen bästa hanen, vilken senare kommer få tävla mot den bästa tiken om att få koras till bäst i ras (BIR).

De olika hundraserna är indelade i 10 st rasgrupper, och alla BIR-vinnande hundar kommer mot slutet av utställningen göra upp i gruppfinaler. De gruppvinnande hundarna möts slutligen i BIS-finalen, där en lycklig vinnare koras till best in show (BIS).

Den noggranna bedömningsprocessen och den tuffa konkurrensen gör hundutställning till en väldigt passionerad hundsport. Trots att det inte finns någon pengasumma i potten, gör många hundutställare nästan vad som helst för att skaffa sig själva en konkurrensfördel. Detta har lett till att vissa kritiker menar att hundutställningar är dåliga för hundar. Detta för oss osökt in på nästa del av hundutställandet.

Kritik mot hundutställningar

Vid en första anblick kan hundutställningar framstå som en rolig hundsport för hundägare med en genuin kärlek till sina hundar. Vissa kritiker har dock avfärdat hela systemet och menar att utställningar är dåliga, eller rent av skadliga för våra fyrbenta vänner.

En viss del av denna kritik gäller att hundutställningar är exklusiva för renrasiga hundar och individer med estetiskt tilltalande egenskaper. För att få fram vinnande utställningshundar försöker hunduppfödare, såväl i Sverige som utomlands, para hundar med vissa fysiska egenskaper. Detta innebär att genpoolen för vissa hundraser begränsas, vilket i förlängningen kan leda till inavel och därmed att man avlar fram hundar med svagare immunförsvar och vissa defekter.

Detta har lett till att domare numera anvisas bedöma hundarnas andning. Anledningen till detta är att man från bland annat SKK:s sida vill förhindra att premiera hundar med ”allvarliga överdrivna drag”.

Kritik har också framförts mot kupering av hundar, ett fenomen som är olagligt i Sverige men som i vissa länder görs för att hunden bättre ska motsvara rasstandarden.

Om du inte riktigt gillar denna typ av bedömningssport utan föredrar mer prestationsbaserade tävlingar, finns det många sådana att välja mellan. Detta får vi säkerligen anledning att återkomma till längre fram.

För mer ytterligare läsning relaterad till hundutställning kan du läsa min intervju med MG Events – ett företag som har kommit att bli synonymt med hundutställningar.

Liknande artiklar:

Sebastian Liljegren

Sebastian är vd för Contentsmedjan AB och bloggar flitigt här på Hund24. Han är en stor djurälskare och har för närvarande två hundar av rasen eurasier. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund. Åtminstone för stunden har han dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts