Hygenstövare – en kraftig och kompakt jakthund från Norge

Hygenstövare är en norsk hundras som är medelstor, kraftig och kompakt. Det är en vacker hundras som är rödbrun/gul eller svart och rödbrun med vita tecken eller vit med rödbruna/gula fläckar. Det är en jakthundras som är ovanlig i sitt hemland och även i Sverige. Rasen delar många likheter med en annan norsk jakthundras, nämligen haldenstövaren.

Fakta om hygenstövare

Mankhöjd hanar:50-58 cm
Mankhöjd tikar:47-55 cm
Vikt:20-25 kg
Speciaklubb:Svenska Stövarklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Rasen har fått sitt namn efter Hans Fredrik Hygen. Det var nämligen han som började bedriva avel med lokala stövarraser i Ringerike kommun i Buskerud i Norge. Detta skedde under 1830-talet. Han flyttade sedan till ett nytt område 1839 men fortsatta med aveln.

Hygens söner tog sedan över faderns avelsarbete och en av sönerna var aktiv med att bilda Specialklubb for Norske Hare- og Revehund vilket skedde 1902. Samma år skrevs den första rasstandarden. Då skiljde man hygenstövare och dunkerstövare åt och separata rasstandarder skrevs.

1925 slogs raserna ihop igen till det gemensamma namnet norsk harehund men de skiljdes på nytt 1934. Detta på grund av ett gott avelsarbete. Under 1970-talet korsades dunkerstövare in och 1997 gjordes nya korsningar av samma ras för att utöka avelsbasen.

Rasen är erkänd av den internationella hundorganisationen FCI. Rasen är väldigt ovanlig i både sitt hemland och i Sverige. I slutet av 2021 fanns endast 11 registrerade individer av rasen i vårt land. De föds upp i Norge under väldigt specifika förhållanden.

Man är i Norge väldigt noga med att skydda renheten i rasen och avelsvillkoren är hårda och noggranna. Detta för att kunna säkerställa att rasen har och bibehåller de egenskaper som jägarna önskar. Hygenstövare är en av de norska nationalraserna. I både Norge och Sverige är hotet mot denna ras stort då den riskerar att dö ut. Det pågår ett arbete för att försöka behålla rasen. En faktor till att rasen minskar i popularitet är att det finns brist på jägare och jaktmarker.

Närbild på en hygenstövare

Användningsområde och mentalitet

Hygenstövaren är en skalldrivande hund och används vid jakt på främst hare men också räv. Den har ett utpräglat jaktintresse och goda jaktegenskaper. Den jagar som ensamhund. Om den ska kunna bli utställningschampion behöver den även ha meriter från jaktprov för drivande hund.

Rasen har generellt ett vänligt temperament. Vissa linjer har dock drabbats av vissa aggressiva hundar. De anses vara lättlärda. Ger man hunden vad den behöver i form av psykisk och fysisk stimulans kan den fungera bra som familjehund.

Hälsa och pälsvård

Det går att inte att bedöma hälsotillståndet i rasen eftersom antalet i Sverige är så få. Den förväntade medellivslängden är 10-12 år.

Pälsen hos en hygenstövare är rak, tät, glansig och åt det strävare hållet. Den anses vara lättskött.

Hygenstövare som går över ett gräsfält

Vanliga frågor om hygenstövare

Hur är en hygenstövare?

En hygenstövare är en jakthund med goda jaktegenskaper. De är oftast vänliga men det finns viss aggressivitet i vissa linjer.

Liknande artiklar