Förbjudna hundraser

Vilka hundraser är förbjudna i Sverige?

Det har länge funnits en debatt i såväl Sverige som i våra grannländer om vilka hundraser som borde förbjudas och ej. Svenska Kennelklubben (SKK) har till exempel tagit ram en särskild sida på sin sajt där vanliga frågor om farliga hundraser besvaras. Men vilka hundraser är förbjudna i Sverige och i andra länder? Det är svaret på den frågan som du kommer att få i denna artikel.

Innan vi raskt hoppar rakt in på dagens ämne vill jag passa på att påminna om att hundattacker dessvärre inträffar med jämna mellanrum. Av denna anledning rekommenderar jag dig att överväga teckna en hundförsäkring. Genom att göra detta skyddar du inte bara din hund utan även din plånbok.

Vilka hundraser är förbjudna i Sverige?

Inga specifika hundraser är för närvarande förbjudna i Sverige. Enligt Jordbruksverket finns det dock ett förbud mot att ha hundar som är ”överdrivet kamplystna”, lättretliga och benägna att bita, svåra att avbryta ett angrepp från, eller ”låter sin kampvilja gå ut över människor och andra hundar”.

Det finns med andra ord ingen specifik hundras som är förbjuden, vilket fallet är i vissa av våra grannländer. Och ovan nämnda förbud är i ärlighetens namn ganska luddigt utformat.

Med det sagt är förmodligen vissa hundraser mer lämpliga för förstagångshundägare än andra. I min länkade artikel delar jag med mig av mina bästa tips kring att välja hundras med omsorg. Om du för första gången ska bli hundägare rekommenderar jag varmt att du ögnar igenom den.

Vilka hundraser är förbjudna i Danmark?

Till skillnad mot i Sverige är faktiskt vissa hundraser förbjudna i Danmark. Så vilka är då dessa? Enligt Fødevarestyrelsen gäller det danska förbudet följande 13 raser samt blandraser som inkluderar dessa:

  1. Pitbullterrier
  2. Tosa
  3. American staffordshire terrier
  4. Fila brasileiro
  5. Dogo argentino
  6. Amerikansk bulldog
  7. Boerboel
  8. Kangal çoban köpeği
  9. Centralasiatisk herdehund (sredneasiatskaja ovtjarka)
  10. Kaukasisk herdehund (kavkazskaja ovtjarka)
  11. Sydrysk herdehund (juzjnorusskaja ovtjarka)
  12. Tornjak
  13. Sarplaninac

Detta förbud gäller även turister, så du kan med andra ord inte ta med din ”amstaff” på en semesterresa till Danmark.

Vilka hundraser är förbjudna i Norge?

Även i vårt västra grannland har ett antal hundraser förbjudits. Antalet hundraser som är förbjudna i Norge är enligt Mattilsynet för närvarande begränsat till sex:

  1. Pitbullterrier
  2. American staffordshire terrier
  3. Fila brasileiro
  4. Tosu
  5. Dogo argentino
  6. Tjeckisk varghund (ceskoslovenský vlciak)

Den norska listan över förbjudna raser innehåller med andra ord fem av de 13 hundraser som är otillåtna i Danmark, samtidigt som man även har lagt till tjeckisk varghund på sin lista.

Värt att notera är att förbudet även gäller för semesterresor till Norge. Så du får som turist inte ta med din tjeckiska varghund eller någon annan hundras i listan ovan.

Vilka hundraser är förbjudna i Tyskland?

Till följd av incidenter där människor har attackerats av farliga hundar, med ibland dödlig utgång, införde Tyskland 2001 ett förbud mot vissa hundraser. Förbudet inkluderar såväl import som transport av de hundar tillhörande de raser som klassificeras som farliga.

Följande fyra hundraser är enligt den tyska tullmyndigheten Zoll förbjudna i Tyskland:

  1. Pitbullterrier
  2. American Staffordshire terrier
  3. Staffordshire bullterrier
  4. Bullterrier

Det finns dock vissa undantag från detta förbud. Det är till exempel tillåtet att införa en hund av någon av ovanstående raser i det fall där du inte kommer att vistas i Tyskland längre än fyra veckor. Detta undantag är främst ämnat för turister.

Hundraser förbjudna i Storbritannien

Enligt webbplatsen GOV.UK är dessa raser förbjudna i Storbritannien:

  1. Pitbullterrier
  2. Tosa
  3. Dogo argentino
  4. Fila brasileiro

Ytterligare hundraser förbjudna i andra länder

Listorna över förbjudna hundraser slutar inte vid så kallade ”kamphundsraser” eller varghundar – även schäferhunden är förbjuden i vissa länder. Följande länder har beslutat sig för att införa ett förbud mot schäferhundar (och flera andra hundraser):

  1. Ukraina
  2. Vitryssland
  3. Maldiverna
  4. Förenta Arabemiraten
  5. Malaysia
Vilka hundraser är förbjudna – schäfer?
Även schäferhunden är förbjuden i vissa länder.

Därför menar vissa att somliga hundraser borde förbjudas

Statistiken ljuger inte – ”kamphundsraser” ligger bakom flest hundattacker. Detta visar svensk forskning som har utförts vid Linnéuniversitetet i Kalmar, vilket SVT rapporterade om i början av 2019.

Om man läser den länkade artikeln inser man dock snart att varken Sirkku Sarenbo, docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet, som har gjort två stora studier på hund-mot-hundattacker, eller hundexperten Pierre Wahlström vid Försvarsmaktens hundtjänstenhet vill tala om ett förbud. De ser istället andra lösningar, såsom skärp lagstiftning och någon form av hundkörkort eller annan utbildning för hundägare.

Förespråkare för förbud för vissa hundraser lyfter ofta fram argument såsom att vissa hundar av naturen är starkare än andra hundar, och därför potentiellt sett mer farliga. Ett annat argument för ett förbud är att de hundraser som anses vara farligare än andra ofta är överrepresenterade inom den kriminella världen, och att en potentiellt sämre uppfostran gör hunden än farligare.

Det finns naturligtvis goda argument såväl för som emot ett förbud. Det är dock viktigt att understryka att även raser som är mindre till storleken och/eller inte lika ”skarpa” som de hundraser som ofta pekas ut som farliga även de kan utveckla farliga beteenden om de inte uppfostras på rätt sätt, såväl som av andra anledningar.

Avslutande tankar om huruvida vissa hundraser borde förbjudas

Personligen vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Vissa hundraser är erkänt ”skarpare” än andra och kräver mer erfarenhet och ambition av dig som hundägare. Samtidigt tror jag inte att ett förbud skulle åstadkomma särskilt mycket i praktiken, utan då tror jag mer på något slags obligatoriskt lämplighetstest för den som vill äga hund, oavsett ras.

Vad tycker du själv – borde vissa hundraser förbjudas, och i sådana fall vilka? Eller ser du andra lösningar på den problematik som tas upp i artikeln? Oavsett vilket är du varmt välkommen att göra din röst hörd i kommentarsfältet nedan, så länge du håller god ton!

Liknande artiklar

8 reaktioner på ”Vilka hundraser är förbjudna i Sverige?”

  1. Bra artikel! Tycker själv att alla hundägare (men även andra djurägare) borde få ta ”hundkörkort” som kan ställa högre krav på ägare och med oplanerade kontroller. Då kanske vi skulle slippa en hel del ägare som missköter sina djur och minskar attacker av hundar, vilken ras det än men är.

    1. Sebastian Liljegren

      Hej Camilla! Absolut, det borde vara ett privilegium snarare än en rättighet att få äga djur. Och ett hundkörkort eller liknande skulle såklart gälla alla raser.

  2. Victor Madsen

    Hej,
    Jag undrar om du vet huruvida tjeckisk varghund är olaglig att ha med som turist/resa i Norge?
    Överväger för tillfället denna ras då jag jobbar i räddningstjänst och fjällräddning och vill ha den som lavinhund, men pappa bor i Norge så måste kunna resa över med den nån gång per år.

    Med vänliga hälsningar,
    Victor Madsen

    1. Sebastian Liljegren

      Hej Victor! Detta är en bra fråga – jag antar att det är förbjudet att resa med tjeckisk varghund i Norge då den är förbjuden i landet. Men å andra sidan framgår inte detta uttryckligen i de regler som jag har läst på bland annat Mattilsynets webbplats. Jag rekommenderar därför att du kontaktar dem (Mattillsynet) och ställer frågan till dem. Sedan får du gärna återkomma med svaret så jag kan klargöra för andra intresserade hur det ligger till!

    1. Sebastian Liljegren

      Hej Mirjana! Sarplaninac är inte förbjuden i Sverige men däremot i Danmark. I Sverige finns det i dagsläget inget förbud mot någon specifik hundras.

  3. Sandra Jakobsson

    Jag har tagit om två av de här raserna som räknas som kamphundar förut och tycker det är lite synd ändå att alla hundar inom de raserna blir klassade som farliga
    Allt handlar om individen och speciellt hundägaren

    Det är viktigt att välja en ras som man vet att man klarar av att hantera

    Jag håller dessutom med att det borde finnas som ett körkort för att kunna äga hund.
    Och då borde det finnas allt från mental test till teori i det här körkortet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *