Thai bangkaew dog – en gammal asiatisk hundras

Thai bangkaew dog är en gammal hundras från Thailand. Det är en populär och utspridd hundras i sitt hemland men ganska ovanlig i vårt land. Detta är en sällskapshund som har trevliga egenskaper som till exempel lojalitet, intelligens och uppmärksamhet.

Fakta om thai bangkaew dog

Mankhöjd hanar:46-55 cm
Mankhöjd tikar:41-46 cm
Viktca 16-20,5 kg
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Rasen har sitt ursprung från byn Bangkaew i provinsen Phitsanulok i Thailand. Den svenska översättningen av rasnamnet är just “thailändsk hund från byn Bangkaew”. Provinsen är stolt över “sin” ras och rasen är välkänd i hela Thailand. Däremot är rasen ovanlig i Sverige. I slutet av 2021 fanns endast nio individer registrerade hos Jordbruksverket.

Thai bangkaew dog är en gammal hundras. Det sägs att den har sitt ursprung från en lokal svart-vit tik och en hane av en numera utdöd vildhundstyp. Vissa menar att det var en asiatisk vildhund, en så kallad dhol. Tiken ägdes av en buddhistmunk. Dessa hundar fick en valpkull vars ättlingar ska ha korsats med vallande hundar. Dessa hundar var populära bland de människor som levde på husbåtar på floden Maenam Yom.

1957 användes vissa individer för att få fram dagens ras. Thai bangkaew dog är internationellt erkänd av FCI sedan 2011.

Thai bangkaew dog

Användningsområde och mentalitet

Rasen är främst en sällskapshund. I Thailand är rasen en populär sällskapshund och utställningshund. Det är en alert, uppmärksam och intelligent hundras. Den är lojal, lydig och lättlärd. Rasen kan vara lite reserverad mot främmande personer.

Hälsa och pälsvård

Eftersom det inte finns så många individer i Sverige så kan man inte göra en bedömning av hälsotillståndet i rasen.

Rasen har så kallad dubbelpäls. Det innebär att den har en mjuk och tät underull och rakt och grovt täckhår. Pälsen är medellång, något kortare på bland annat huvudet och längre exempelvis runt halsen.

Vanliga frågor om thai bangkaew dog

Hur är en thai bangkaew dog?

En thai bangkaew dog är en alert, uppmärksam och intelligent. Den är lojal, lydig och lättlärd. Rasen kan vara lite reserverad mot främmande personer.

Liknande artiklar