Korea jindo dog – en modig och trogen enmanshund

Rasen korea jindo dog är sällsynt i Sverige och därför kanske inte så konstigt om du inte hört talas om den. Det är en vacker spetshund som har utpräglade urhundsinstinkter. Vissa menar att den är lite kattlik. Det är en vakt- och jakthund med stark jaktinstinkt och en extremt lojal enmanshund. För att passa med denna hund bör man ha tid, energi och tålamod för att lägga den tid som krävs för att få den till en välanpassad vuxen individ.

I Korea är detta den vanligaste hundrasen men utanför landet är de ovanliga. I Sverige är antalet individer få. Enligt Jordbruksverket finns det endast sju registrerade individer i Sverige. Rasen erkändes av FCI 1996, av den brittiska kennelklubben 2005 och av den amerikanska motsvarigheten 2008.

Rasen kallas också för jindo-kae eller jindo-kyon. Orden kae och kyon är koreanska för hund. I Sverige kan rasen kort och gott kallas för jindo.

Fakta om korea jindo dog

Mankhöjd för hanar:50-55 cm
Mankhöjd för tikar:45-50 cm
Vikt för hanar:18-23 kg
Vikt för tikar:15-19 kg
Rasklubb:Urcanis – Svenska Urhundsklubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Exakt hur ursprunget till korea jindo dog ser ut kan man inte svara på. Detta eftersom det faktiskt inte existerar några skriftliga källor överhuvudtaget. De flesta är dock överens om att rasen har funnits i flera tusen år på ön vid namn Jindo. Ön är belägen sydväst om Koreahalvön.

Vissa tror att rasen har utvecklats genom att hundarna har korsavlats med mongoliska hundar. Detta skedde under 1200-talet när mongoliska styrkor invaderade Sydkorea. Det finns en studie som visar att korea jindo dog och vissa asiatiska hundar har samma förfäder. Andra menar att det var soldater som tog med sig hundarna till ön när de drog sig tillbaka från sitt arbete eller att hundarna kom med handelsfartyg.

Rasen har oavsett ursprung bevarats på ön i en isolerad population. Detta på grund av de transportsvårigheter som funnits genom historien mellan fastlandet och ön. Sedan 1970-talet finns det en bro mellan fastlandet och ön. För att ta sig in eller ut krävs tillstånd och det finns även vakter som ska upprätthålla detta.

Rasen anses sedan 1962 vara ett nationellt arv i Korea och är därför väldigt uppskattad i sitt hemland. Under de olympiska spelen i Seoul 1988 tog Sydkorea med sig hundar av rasen till öppningsceremonin.

Uppfödning och avel sker genom ett nationellt institut och hundarna på ön utvärderas när de är sex månader gamla. Om de godkänns får de en chipmärkning. Om de underkänns behöver de lämna ön eller kastreras, detta för att inte godkända individer ska kunna avlas på. Den första exporten på laglig väg skedde först 2003. Innan dess fick inte godkända hundar lämna ön.

Korea jindo dog som står på en gräsmatta

Användningsområde och mentalitet

I sitt hemland är korea jindo dog en jakt- och vakthund. Den har därför en stark jaktinstinkt och har också en medfödd orienteringsförmåga. De har bland annat jagat mindre gnagare men också större byten som till exempel hjort. De vaktade även hus och gårdar.

Den används också sedan 2015 som vakthund inom det sydkoreanska försvaret. Det framkommer dock att de är svårt att utvärdera hundarnas effektivitet vid olika uppdrag. Det sägs att Sydkorea har åtminstone vid ett tillfälle skickat korea jindo dog till Los Angeles för att låta den tränas av den lokala polisen men att de har nekats.

Det är en hund som är modig, alert, uppmärksam och vaksam. Den är hetlevrad men ändå inte lätt att fresta. Enligt rasstandarden ska en korea jindo dog utstråla bland annat styrka, vakenhet och värdighet.

Korea jindo dog är en enmanshund

En korea jindo dog är en utpräglad enmanshund. Den är väldigt lojal mot och trogen sin ägare. Även om den kan acceptera en ny ägare kommer den aldrig att glömma bandet till den person som uppfostrat den från valpåldern. Det sägs att om hunden rymmer så kommer den att bege sig till hemmet där den bodde som valp. Den är både beskyddande och kärleksfull mot sin familj. En korea jindo dog trivs därför allra bäst när den får bo och vara med sin ägare/familj som den bygger starka band med. När den fått sin motion och stimulans kommer den att kunna ta det lugnt och gosa.

Den kan vara reserverad mot främmande människor. Den vet snabbt vem som är vän och inte, men kommer att acceptera de flesta efter ett tag förutsatt att du visar att det är okej. De är generellt inte förtjusta i andra djur, särskilt inte hanhundar. De kan dock komma överens med dessa, särskilt om de vuxit upp tillsammans.

En korea jindo dog är både intelligent och självständig och kan vara både envis och egensinnig. De lär sig snabbt men behöver en konsekvent och bestämd träning. De tycker om att träna men kommer också att försöka få sin vilja igenom. Det gör det viktigt att fortsätta träna hunden genom hela dess liv. De tycker även om att utforska sin omgivning och kan gå runt i flera timmar. Deras jaktinstinkt kan också ta över vilket gör att de kan försvinna i jakten på ett byte.

Eftersom rasens urhundsinstinkter är utpräglade behöver ägaren vara en erfaren och kunnig person. Hunden är därför i behov av en god uppfostran, tidig socialisering, motion och en hel del tålamod för att bli en välanpassad vuxen individ som inte är aggressiv mot djur eller människor. De behöver också en hel del mental och fysisk stimulans för att inte bli uttråkade och destruktiva. En korea jindo dog kan vara en trevlig sällskapshund förutsatt att man har ett aktivt liv och tid, energi och tålamod som kan läggas på hunden.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer i Sverige är så pass få går det inte att säkerställa hälsotillståndet hos rasen. Det anses dock generellt vara en frisk ras. De har dock en relativt lång livslängd, cirka 12-15 år.

Pälsen hos en korea jindo dog är dubbel. Den består av ren tät, mjuk och ljus underull med hårda och lite utåtstående täckhår. Hundarna fäller sin päls cirka två gånger om året.  Pälsen är lättskött och smutsavvisande men behöver ändå regelbunden borstning, särskilt under fällningsperioderna. Hundarna är överlag väldigt renliga av sig. Det sägs att hundarna kan vara rädda för vatten men de behöver endast badas vid behov. Denna rädsla gör också att en jindo kan vägra att gå ut när det regnar eller är blött ute.

Korea jindo dog eller shiba?

Raserna delar både flera likheter och skillnader. En korea jindo dog är till exempelvis större än en shiba. Medan shiban kommer från Japan kommer korea jindo dog från just Korea. Båda raserna har dock använts inom jakt. Båda raserna anses vara renliga hundar och har lättskötta pälsar. De är båda trofasta mot sin ägare. Bägge raserna har även mycket av sina urhundsinstinkter vilket man som ägare ska vara medveten om.

Vanliga frågor om korea jindo dog

Hur är en korea jindo dog?

En korea jindo dog är modig, djärv, vaksam och uppmärksam. Den har en stark jaktinstinkt och är en utpräglad enmanshund som är väldigt trogen och lojal mot sin ägare.

Liknande artiklar