American eskimo dog – en sällsynt men lojal och klok hundras

Den lilla vita spetsen american eskimo dog kallas ibland för eskie. Denna hundras är en väldigt ovanlig syn i Sverige. 2020 fanns det endast en enda registrerad individ i Sverige! Efter att ha läst igenom denna beskrivning av rasen kanske du får upp ögonen för den och själv skaffar en sådan hund?!

Detta är en ras som finns i tre olika storlekar. Rasen är också lättlärd, lojal och klok. Det är en utmärkt vakthund och den passar bra inom olika hundsporter.

Fakta om american eskimo dog

Maknhöjd, dvärg:23-30,5 cm
Mankhöjd, mellan:30,5-38 cm
Mankhöjd, stor (standard)38-48 cm
Vikt:8,2-16 kg
Rasklubb:
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

American eskimo dog kommer som namnet antyder från USA. Ursprunget är lite oklart men man tror att den härstammar från olika europeiska spetshundar. Några exempel på sådana hundar som den kan tänkas härstamma från är: volpino italiano, tysk spets och keeshond. Under 1800-talet var nämligen dessa vita små spetshundar en vanlig syn bland tyska invandrare i USA.

Denna sammanblandning av hundar fick det gemensamma namnet american spitz. Detta ändrades sedan till american eskimo dog. Under den andra hälften av 1800-talet blev den en populär hund på cirkusar.

Rasklubben i USA bildades 1985 och erkändes av den amerikanska kennelklubben tio år senare. Rasen är också erkänd bland annat i de nordiska länderna men är inte godkänd av FCI. Detta är en av de mer ovanliga hundraser som finns idag.

Användningsområde och mentalitet

Rasen används framförallt som sällskapshund och dessutom en trevlig sådan. Den kan synas på hundutställningar och även inom olika hundsporter. Det är en klok hund som också är alert och lätt att lära. Den vill dessutom lära sig nya saker och vill gärna vara till lags men kan ibland vara envis. Får de inte tillräcklig aktivering, mental såväl som fysisk, kan de bli uttråkade och istället gå loss på saker i hemmet.

En american eskimo dog kan ha en viss avvaktande inställning mot främlingar och kan både skälla och varna vilket gör den till en bra vakthund. Den beskyddar både sitt hem och sin familj. Rasen ska enligt rasstandarden utstråla smidighet och styrka. Man behöver dock socialisera den i tidig ålder för att den inte ska bli alltför reserverad eller skygg. En eskie är lojal och vill gärna vara nära sin familj. Den tycker därför inte att vara ensam alltför länge.

American eskimo dog i närbild

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer i rasen är så pass liten i Sverige går det inte att säga så mycket om hälsotillståndet. En american eskimo dogs livslängd är cirka 10-15 år.

Pälsen är dubbel med kort och tjock underull och längre täckhår. Runt halsen bildar pälsen en slags krage och byxor på bakstället. Pälsen är lättskött men kräver regelbunden borstning och kamning för att undvika tovor. Rasen fäller sin päls och då kan krävs det mer pälsvård.

Jämförelser med andra hundraser

Vill du veta hur en eskie står sig mot andra raser? Fortsätt då att läsa så ska vi jämföra den med några andra liknande hundraser!

American eskimo dog eller samojedhund?

Mellan dessa raser är det främst storleken som är den uppenbara skillnaden eftersom samojeden är större. De har båda en vit fluffig päls som båda behöver regelbunden pälsvård. Samojed är en betydligt vanligare syn i Sverige än vad american eskimo dog är.

American eskimo dog eller japansk spets?

Det är inte konstigt om man vid första anblicken tror att detta är samma ras som japansk spets. Båda raserna är väldigt lika vad gäller utseende och storlek, åtminstone mellanstorleken hos american eskimo dog. Båda raserna kan skälla och varna om det kommer främlingar och ha en viss reserverad inställning gentemot besökare. Raserna är dessutom båda lojala och tillgivna mot sin familj.

American eskimo dog eller pomeranian?

Båda raserna är av den mindre storleken men en pomeranian är till och med mindre än den minsta storleken hos american eskimo dog. Medan en eskie är vit har pomeranian andra färger såsom orange, röd, svart eller vargsobel. Båda raserna är glada och älskar att vara med sin familj.

American eskimo dog eller shiba?

Båda raserna tillhör grupp 5 som är spetsar och raser av urhundstyp. Men du ser ganska omgående vem som är vem. Raserna skiljer sig nämligen åt vad gäller utseende. Medan en american eskimo dog är en vit fluffig hund är shiban har andra färger och inte lika fluffig päls. Båda raserna är alerta, lättlärda och kan ha en reserverad inställning gentemot främmande människor.

Vanliga frågor om amerikan eskimo dog

Hur är en american eskimo dog?

En american eskimo dog är en smidig, trevlig, klok och lättlärd hundras. Den behöver mental aktivering, som alla hundar, och vill gärna lära sig nya saker. Det är en ras som både skäller och varnar och kan ha en reserverad inställning mot främlingar.

Liknande artiklar