Border collie är en merlefärgad hundras

9 merlefärgade hundraser

Merlefärgade hundraser har en päls som är färgad i mönstret merle. Detta mönster är iögonfallande och väldigt eftertraktat bland hundälskare. Mönstret kännetecknas av att pälsen är full av prickar och mörkfärgade virvlar ovanpå en ljusare grundfärg.

Denna trevliga blandning av vitt, svart och blått är bland annat vanlig hos raserna australian shepherd och border collie. Men det finns även andra merlefärgade hundraser – här tittar vi närmare på 9 raser av hundar med merle päls!

Om hundar med merle päls

Innan vi går vidare till listan över merlefärgade hundraser kan det vara värt att diskutera färgen merle. Den är nämligen mer än enbart ett pälsmönster – den skapas av en gen som påverkar allt från hundens hudfärg till hörsel och andra egenskaper.

Som vi redan har nämnt är detta en populär pälsfärg bland hundälskare. Trots detta har den vissa nackdelar, och två merle hundar bör inte paras med varandra på grund av risken för allvarliga hälsobesvär. Till exempel skulle valparna löpa en ökad risk för ögonbesvär och dövhet. Ibland kan genen vara svår att upptäcka, men idag finns det DNS-test som kan användas för att identifiera den hos hundar.

9 merlefärgade hundraser

Nu när vi har diskuterat den merlegen som ger uppphov till denna pälsfärg hos merle hundar är det dags att gå vidare i denna artikel. Nedan presenterar vi de 9 merlefärgade hundraser som vi har valt att kasta strålkastarljuset på!

Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd är en av de raser som i högst utsträckning förknippas med denna pälsfärg. Dessa hundar är en av de smartaste hundraserna och rasen är även duktig på agility. Dessa hundar har kopiösa mängder energi och behöver motioneras mycket samt få jobba för att få utlopp för den.

Border collie

Border collie

Border collie är en merlefärgad hundras som i hög utsträckning bär på merlegenen. Om du vill skaffa dig en riktig agilitystjärna kan detta vara ett bra val av ras. Rasen är nämligen såväl rörlig och sportig som intelligent och lydig.

Chihuahua

Chihuahua

Chihuahua är en söt liten hundras som ibland kan ha pälsfärgen merle (den är dock inte tillåten enligt rasstandarden). Dessa små knähundar är förvisso små i storleken men deras attityd är ofta desto större.

Grand danois

Grand danois

Grand danois är en jättestor hundras som bär på merlegenen. Rasen kan även ha en tigrerad päls eller harlekinfärgad sådan. Denna vänliga jätte behöver regelbunden motion för att må bra. Det är dock viktigt att motionera den med måtta för att förebygga ledbesvär.

Koolie

Koolie

Koolie är en ganska okänd hundras från Australien. Likt många andra australiensiska hundraser är detta en utpräglad vallhund. Det är också en riktig duracellkanin som behöver jobba för att må bra.

Korthårig collie

Korthårig collie

Korthårig collie är en korthårig hundras som inte ska förväxlas med långhårig collie. Med detta sagt är de bägge raserna förstås närbesläktade och påminner mycket om varandra i övrigt.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian är en liten spets med mycket attityd. Detta är framför allt en sällskapshund, men den kan även agera vakthund på så vis att den varnar för allt och alla.

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog är en fluffig hundras som tillhör de mest populära hundraserna i Sverige. De är ofta trefärgade (vita, svarta och bruna) men kan även ha färgen merle. Likt många andra raser på denna lista är detta en väldigt energisk ras som är duktig på diverse hundsporter.

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan är en populär merlefärgad hundras. Denna kortbenta hundras är mer rörlig än vad man skulle kunna tro. Dessutom är den duktig på att valla boskap samt bra på agility.

Vanliga frågor om merlefärgade hundraser

Vad är merle?

Merle är ett särskilt mönster med färger som används för att beskriva pälsen hos vissa hundar. Mönstret är vitt, svart och blått. Det finns flera merlefärgade hundraser, men två av de vanligaste sådana är australian shepherd och border collie.

Avslutande tankar om merlefärgade hundraser

Det finns fler merlefärgade hundraser än vad de flesta förmodligen tror. Pälsfärgen merle är populär och eftertraktad inom hundvärlden, men det är viktigt att veta vad som ligger bakom detta mönster. Därför belyser vi här merlegenen och dess potentiella baksida, samtidigt som vi även kastar strålkastarljuset på några av de raser som bär på den.

Vad tycker du själv om färgen merle? Gillar du den eller föredrar du någon annan pälsfärg, och i sådana fall vilken?

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *