Border collie Àr en merlefÀrgad hundras

9 merlefĂ€rgade hundraser 🐕

MerlefÀrgade hundraser har en pÀls som Àr fÀrgad i mönstret merle. Detta mönster Àr iögonfallande och vÀldigt eftertraktat bland hundÀlskare. Mönstret kÀnnetecknas av att pÀlsen Àr full av prickar och mörkfÀrgade virvlar ovanpÄ en ljusare grundfÀrg.

Denna trevliga blandning av vitt, svart och blĂ„tt Ă€r bland annat vanlig hos raserna australian shepherd och border collie. Men det finns Ă€ven andra merlefĂ€rgade hundraser – hĂ€r tittar vi nĂ€rmare pĂ„ 9 raser av hundar med merle pĂ€ls!

Om hundar med merle pÀls

Innan vi gĂ„r vidare till listan över merlefĂ€rgade hundraser kan det vara vĂ€rt att diskutera fĂ€rgen merle. Den Ă€r nĂ€mligen mer Ă€n enbart ett pĂ€lsmönster – den skapas av en gen som pĂ„verkar allt frĂ„n hundens hudfĂ€rg till hörsel och andra egenskaper.

Som vi redan har nÀmnt Àr detta en populÀr pÀlsfÀrg bland hundÀlskare. Trots detta har den vissa nackdelar, och tvÄ merle hundar bör inte paras med varandra pÄ grund av risken för allvarliga hÀlsobesvÀr. Till exempel skulle valparna löpa en ökad risk för ögonbesvÀr och dövhet. Ibland kan genen vara svÄr att upptÀcka, men idag finns det DNS-test som kan anvÀndas för att identifiera den hos hundar.

9 merlefÀrgade hundraser

Nu nÀr vi har diskuterat den merlegen som ger uppphov till denna pÀlsfÀrg hos merle hundar Àr det dags att gÄ vidare i denna artikel. Nedan presenterar vi de 9 merlefÀrgade hundraser som vi har valt att kasta strÄlkastarljuset pÄ!

Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd Àr en av de raser som i högst utstrÀckning förknippas med denna pÀlsfÀrg. Dessa hundar Àr en av de smartaste hundraserna och rasen Àr Àven duktig pÄ agility. Dessa hundar har kopiösa mÀngder energi och behöver motioneras mycket samt fÄ jobba för att fÄ utlopp för den.

Border collie

Border collie

Border collie Àr en merlefÀrgad hundras som i hög utstrÀckning bÀr pÄ merlegenen. Om du vill skaffa dig en riktig agilitystjÀrna kan detta vara ett bra val av ras. Rasen Àr nÀmligen sÄvÀl rörlig och sportig som intelligent och lydig.

Chihuahua

Chihuahua

Chihuahua Àr en söt liten hundras som ibland kan ha pÀlsfÀrgen merle (den Àr dock inte tillÄten enligt rasstandarden). Dessa smÄ knÀhundar Àr förvisso smÄ i storleken men deras attityd Àr ofta desto större.

Grand danois

Grand danois

Grand danois Àr en jÀttestor hundras som bÀr pÄ merlegenen. Rasen kan Àven ha en tigrerad pÀls eller harlekinfÀrgad sÄdan. Denna vÀnliga jÀtte behöver regelbunden motion för att mÄ bra. Det Àr dock viktigt att motionera den med mÄtta för att förebygga ledbesvÀr.

Koolie

Koolie

Koolie Àr en ganska okÀnd hundras frÄn Australien. Likt mÄnga andra australiensiska hundraser Àr detta en utprÀglad vallhund. Det Àr ocksÄ en riktig duracellkanin som behöver jobba för att mÄ bra.

KorthÄrig collie

KorthÄrig collie

KorthÄrig collie Àr en korthÄrig hundras som inte ska förvÀxlas med lÄnghÄrig collie. Med detta sagt Àr de bÀgge raserna förstÄs nÀrbeslÀktade och pÄminner mycket om varandra i övrigt.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian Àr en liten spets med mycket attityd. Detta Àr framför allt en sÀllskapshund, men den kan Àven agera vakthund pÄ sÄ vis att den varnar för allt och alla.

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog Àr en fluffig hundras som tillhör de mest populÀra hundraserna i Sverige. De Àr ofta trefÀrgade (vita, svarta och bruna) men kan Àven ha fÀrgen merle. Likt mÄnga andra raser pÄ denna lista Àr detta en vÀldigt energisk ras som Àr duktig pÄ diverse hundsporter.

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan Àr en populÀr merlefÀrgad hundras. Denna kortbenta hundras Àr mer rörlig Àn vad man skulle kunna tro. Dessutom Àr den duktig pÄ att valla boskap samt bra pÄ agility.

Vanliga frÄgor om merlefÀrgade hundraser

Vad Àr merle?

Merle Àr ett sÀrskilt mönster med fÀrger som anvÀnds för att beskriva pÀlsen hos vissa hundar. Mönstret Àr vitt, svart och blÄtt. Det finns flera merlefÀrgade hundraser, men tvÄ av de vanligaste sÄdana Àr australian shepherd och border collie.

Avslutande tankar om merlefÀrgade hundraser

Det finns fler merlefÀrgade hundraser Àn vad de flesta förmodligen tror. PÀlsfÀrgen merle Àr populÀr och eftertraktad inom hundvÀrlden, men det Àr viktigt att veta vad som ligger bakom detta mönster. DÀrför belyser vi hÀr merlegenen och dess potentiella baksida, samtidigt som vi Àven kastar strÄlkastarljuset pÄ nÄgra av de raser som bÀr pÄ den.

Vad tycker du sjÀlv om fÀrgen merle? Gillar du den eller föredrar du nÄgon annan pÀlsfÀrg, och i sÄdana fall vilken?

LĂ€s mer

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *