Cavapoo som ligger på golvet

Cavapoo – en blandras som många har kommit att älska

Cavapoo är inte en renrasig hund utan snarare en blandras. Den kallas ibland även för cavapoodle eller cavoodle och har blivit populär världen över. Dessa söda och kelvänliga hundar är en korsning mellan cavalier king charles spaniel och pudel. Denna korsning har visat sig ger charmiga och tillgivna hundar som lämpar sig väl för barnfamiljer och pensionärer.

Utseende

En cavapoo kan ha någon av flera olika pälsfärger och hårlag. Dessa egenskaper ärver de av sina föräldrar och de påverkas därför av föräldrarnas genetiska sammansättning. Vanligtvis har dock dessa hundar en mjuk och lock päls som gör detta till en bra hundras för allergiker. Färgmässigt kan pälsen vara helt svart, vit eller krämfärgad. Alternativt kan pälsen ha en kombination av färgerna svart, brun, vit och tan. Därmed kan dessa hundar potentiellt sett ha en trefärgad päls.

Storleksmässigt varierar hundarna en hel del. I genomsnitt ligger dock vikten någonstans i spannet 5 till 10 kg. Höjdmässigt är dessa hundar ofta mellan 28-35 eller 33-45 cm i mankhöjd. Storleken påverkas främst av huruvida det är en dvärgpudel eller en toypudel som har korsats med en cavalier king charles spaniel. Dvärgpudeln är nämligen högre i manken och tyngre än vad toypudeln är.

Valp av rasen cavapoo

Personlighet

En cavapoo har ofta en vänlig och trevlig personlighet som är tillgiven sin familj. Därför lämpar sig dessa hundar utmärkt för barnfamiljer samt för pensionärer. I de länkade artiklarna tipsar vi om fler raser som passar dessa bägge grupper av hundägare särskilt väl. Generellt sett är dessa hundar också väldigt sociala och trivs att umgås med såväl människor som andra husdjur. De vill gärna få uppmärksamhet och mycket kärlek. Faktum är också att denna blandras är känd för att vara intelligent och lättränad – här kommer pudeln i korsningen fram.

Cavapoo är en blandras som ofta har en lite lägre energi. De nöjer sig gott med att hålla sig hemma och umgås med sina ägare. Med detta sagt bör de såklart gå ut på regelbundna promenader varje dag samt aktiveras på andra sätt. Dessa hundar är för övrigt anpassningsbara och kan må bra i såväl en mindre lägenhet som ett stort hus med trädgård.

Hälsa

Likt alla andra hundraser tenderar denna blandras att drabbas av vissa sjukdomar. Till de vanligare problemen hos just cavapoo hör öroninfektioner, tandproblem och ögonsjukdomar. Dessutom kan de ha lättare än andra raser för att drabbas av allergier och hudbesvär. Därför är det viktigt att du håller pälsen ren och välvårdad.

Träning och skötsel

En cavapoo svarar vanligtvis bra på träning som bygger på positiv förstärkning. Dessa hundar är villiga att vara dig till lags och gillar att lära sig nya saker. Du bör börja träna din hund tidigt för att förhindra att den utvecklar olika problembeteenden. Några exempel på vanliga sådana är att hunden drar i kopplet, hoppar mot människor, gör utfall vid hundmöten eller skäller mycket. Detta är de vanligaste problembeteenden som hundägare rapporterade in i samband med vår stora hundägarundersökning 2022. I undersökningen deltog såväl ägare av blandraser som andra hundägare.

Om du väljer att skaffa en cavapoo bör du vara villig att hålla pälsen i gott skick. Detta gör du genom att borsta igenom den ett par gånger i veckan. Dessutom bör du även lära dig att klippa eller trimma din hund själv eller anlita någon som kan göra detta åt dig. På så vis kan du se till så att pälsen ser så bra ut som möjligt.

Cavapoo som sniffar på en godisbit i samband med hundträning

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela är cavapoo en charmig och tillgiven blandras som passar de flesta familjer. Dessa hundar är vanligtvis lätta att träna och anpassningsbara. Dessutom har de en päls som även vissa pälsdjursallergiker kan tåla. Men oavsett vilken hundras du har tänkt skaffa är det viktigt att du gör noga efterforskningar. Detta för att du ska kunna försäkra dig om att rasen ifråga matchar din livsstil. I vår alfabetiska lista över hundraser finner du fler exempel på raser att välja bland.

Vanliga frågor om cavapoo

Hur mycket kostar en cavapoo?

En cavapoo kostar i dagsläget mellan 30 000 kr och 40 000 kr. Trots att detta är en blandras är priset högre än för många renrasiga raser. Detta beror helt enkelt på att den är så pass populär och att efterfrågan på rasen är väldigt stor.

Är en cavapoo skällig?

Nej, cavapoo är inte en blandras som är känd för att vara särskilt skällig. Med detta sagt kan det såklart finnas skillnader på individnivå. Vissa hundar av en specifik ras tenderar att skälla mer än andra. Detta beror bland annat på uppfostran.

Är cavapoo allergivänliga?

Du kanske har hört uppfödare av cavapoo hävda att denna blandras är allergivänlig? Tyvärr är dock ingen hundras 100% hypoallergen och därför är det inte säkert att alla pälsdjursallergiker tolererar dessa hundar. Däremot tolererar vissa dem bättre.

Är cavapoo en bra första hund?

Ja, cavapoo är en väldigt bra första hund som passar väldigt många hundälskare. Detta beror på att dessa hundar är såväl vänliga och sociala som anpassningsbara och lättränade. De älskar att lära sig nya saker och svarar därför bra på hundträning.

Vad är skillnaden mellan cockerpoo och cavapoo?

En cockerpoo är en korsning mellan cocker spaniel och pudel. En cavapoo är istället en korsning mellan cavalier king charles spaniel och pudel. Detta är den främsta skillnaden mellan dessa blandraser. En cockapoo är också en aningen större hund.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *