En hundras med vit päls

12 hundraser med vit päls – lista med vita hundar

Det finns hundratals olika hundraser i alla möjliga färger och skepnader. Här har vi dock valt att fokusera på 12 hundraser med vit päls. För vissa raser kan ha olika färg på pälsen men det är bara ett fåtal som uteslutande har en vit pälsfärg.

Många av de vita hundarna är ganska små till storleken, men det finns vissa undantag från denna regel. I denna lista med vita hundar hittar du därför såväl mindre som större vovvar. Läs vidare för att få reda på vilka hundraser med vit päls vi har valt att lyfta fram!

American eskimo dog

American eskimo dog

American eskimo dog är en ras med vita hundar som har en kolsvart nos och även är svart kring ögonen. Rasen är känd för att vara intelligent och användes i början av 1800-talet som cirkushundar. Dessa hundar finns i flera olika storlekar, närmare bestämt dvärg, mellan och stor (standard). Därmed kan du välja den storlek som passar dig bäst om du väljer att skaffa denna ras.

Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé är en vit hundras som är lätt att känna igen tack vare dess fluffiga päls och runda utseende. Detta är en hundras från Frankrike som tros vara sprungen ur pudeln och antingen barbet eller någon typ av vattenspaniel. Detta är generellt sett en bra hundras för pensionärer och andra personer som vill ha en mindre och lite mer lätthanterlig hund.

Bolognese

Bolognese

Bolognese är en vänlig liten ras med vita hundar som har en lång och fluffig päls. Rasen härstammar från staden Bologna i norra Italien. Den har sitt ursprung i bichon friśe och delar därför flera egenskaper med den rasen. Men bolognese har ett lite mer avslappnat och vardagligt utseende än sin mer välvårdade anfader. Dessa hundar också lite lugnare och blygare jämfört med den mer djärva och utåtrikrade bichon frisén.

Coton de tuléar

Coton de tuléar

Coton de tuléar är en given ras att ha med på en lista med vita hundraser. Denna hund som härstammar från Madagaskar har nämligen fått namnet från sin bomullsliknande, vita päls. Rasen tros ha anfäder som var sjöfarande hundar vilka höll sjömän sällskap på havet. Dessa vita hundar är små men kraftigt byggda och gör sig utmärkt som sällskapshundar.

Dogo argentino

Dogo argentino är en av de lite mer kraftfulla vita hundarna. Detta är en korthårig hundras som vanligtvis är helt vit och härstammar från Argentina. Rasen är känd för att vara modig, stark och lojal. Den är förbjuden i Danmark och kräver en mer erfaren hundägare än vad många andra vita hundraser gör. Men i rätt händer är detta en tillgiven och trevlig familjehund.

Japansk spets

Japansk spets

Japansk spets är förstås en hundras från Japan, precis som namnet antyder. Dessa vita hundar ser lite ut som fjällrävar men har en krökt svans som ligger mot ryggen. Rasen har också ett vaket och piggt uttryck. Detta är en liten till medelstor hundras som inte fäller överdrivet mycket men som behöver borstas regelbundet.

Komondor

Komondor

Komondor är en ungersk hundras som till viss del ser ut som ett får. De har en lång, repliknande päls som gör att de lätt känns igen. Detta är en av de hundraser som skyddar boskap mot rovdjur av olika slag. Detta är nämligen en uppgift som rasen historiskt sett har haft och även utfört med bravur.

Kuvasz

Kuvasz

Kuvasz är en annan ungersk boskapsväktare som kvalar in på denna lista över vita hundraser. Dessa vita hundar har en tjock päls i dubbla lager som isolerar. Pälsen håller dem därför varma i kylan och svala i värmen. Därmed klarar kuvaszen av växlande temperaturer utan större besvär.

Malteser

Malteser

Malteser är en vit hundras som är långhårig och silkeslen. Rasen fäller dock inte så mycket av sin långa päls och den kan därför tolereras bättre av vissa pälsdjursallergiker. Detta är också den minsta hunden på denna lista. Maltesern är inte högre än 20-25 cm i mankhöjd och väger blott 3-4 kg.

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund är den allra största av de vita hundar som finns med i denna lista. Detta är en jätte som för visso är vänlig och tålmodig men som samtidigt kan väga uppemot 60 kg. Man tror att denna herdehund har sitt ursprung i antingen Centralasien eller Sibirien och att den är tusentals år gammal. Den har dock fått sitt namn från bergskedjan Pyrenéerna i gränslandet mellan Frankrike och Spanien.

Samojedhund

Samojedhund

Samojedhund är en ståtlig spetshund som ser ut som en björn, närmare bestämt en isbjörn. Detta är en av de tre raser vilka har använts för att ta fram rasen eurasier. Dessa vita hundar har en tjock och tät vit päls från topp till tå. Anledningen till att de är så fluffiga är att de ursprungligen härstammar från Sibirien. Där har de använts av urinvånarna samojederna för att dra slädar, valla renar och jaga i kylan.

West highland white terrier

West highland white terrier

West highland white terrier är en vit hundras som har ett rykte om sig att skälla mycket. Westien kommer från Skottland och är en kraftigt byggd terrier. Från början användes den för att jaga råttor men idag är detta mer av en sällskapshund. Rasen är lekfull och intelligent, men pälsen måste borstas en hel del för att hållas i gott skick.

Vanliga frågor om hundraser med vit päls

Vilka vita hundraser finns det?

Det finns många vita hundar av olika raser då vissa av hundraserna kan ha flera olika färgvarianter. När vi pratar om vita hundraser syftar vi dock på de raser som alltid har vit päls. Komondor, samojedhund och bolognese är tre exempel på sådana.

Varför är vita hundar ibland brunfärgade kring ögonen?

Vita hundar kan få bruna fläckar kring ögonen från tårar. Detta beror på att tårarna innehåller ett pigment som heter porfyrin och färgar pälsen. Därav kan pälsen kring ögonen färgas brun av hundens tårflöde.

Kan vita hundraser får en rosa eller brun missfärgning i pälsen?

Ja, pigmentet porfyrin finns i hundens tårar och saliv. Det kan hamna i pälsen när hunden tvättar sig och därför missfärga den i övrigt vita pälsen. Därför kan en vit hund ibland få brunaktiga eller rosa missfärgningar på vissa delar av sin päls.

Avslutande tankar om hundraser med vit päls

Det finns många vita hundraser att välja bland för den som vill skaffa en sådan. Men när det kommer till vita hundar är det viktigt att du inte bara tar hänsyn till pälsfärgen. Det är nämligen väldigt stor skillnad på till exempel en bichon frisé och en dogo argentino eller en kuvasz. Därför bör du främst göra ditt val av ras utifrån den storlek och mentalitet som du föredrar att en hund har. Men urvalet av raser med vit päls är alltså stort och du bör därför kunna hitta den perfekta rasen för dig i denna lista!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *