Chinese crested anses ofta vara en av världens fulaste hundraser

19 fula hundraser – de allra fulaste raserna i världen

Många raser tävlar om den mindre smickrande titeln världens fulaste ras. Här tittar vi närmare på de 19 fula hundraser som ligger i topp i denna osmickrande kategori. Kika igenom listan nedan och se vad du själv tycker om de utvalda raserna!

Tänk på att de fula hundraser som vi har valt ut listas i alfabetisk ordning. Därmed är det inte nödvändigtvis så att de fulaste raserna kommer först i listan. Vi är också fullt medvetna om att vissa personer älskar utseendet hos dessa raser. Därmed är det helt okej om du inte håller med oss! Skönhet ligger nämligen i betraktarens ögon och är väldigt subjektivt. Därmed kan även några av de sötaste hundraserna i världen finnas med i denna lista!

Affenpinscher

Affenpinscher

Affenpinscher är den första rasen ut på vår lista över fula hundraser. Denna apliknande lilla hund kan dock passa dig föredrar små hundraser framför större raser. Detta är en hundras med skägg som har en svart päls och en trubbig nos. Dessa hundar är skurkaktiga och har ett sätt som kommer kunna underhålla dig. Tänk dock på att de kan vara lite svårare att träna än vissa andra raser. Därför behöver du som ägare ha mycket humor och ett stort tålamod.

Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier är en hundras från England som ser ut som ett får. Det som kännetecknar denna hundras är att den har distinkta hårtofsar överallt på kroppen. Det är också denna egenskap som gör att rasen kvalar in på vår lista över fula hundraser. Men bedlingtonterriern är också en lekfull och trevlig ras som faktiskt faller många i smaken. Dessa hundar följer gärna med på alla möjliga sorters äventyr så länge som de får vara vid din sida.

Bergamasco

Bergamasco

Bergamasco är nästa ras ut på vår lista över fula hundraser. Denna hundras från Italien kan vara ett bra val om du vill ha en hund som inte kräver så mycket pälsvård. Den är också ganska självgående och kan användas för att såväl skydda boskap mot varg och andra rovdjur som att valla boskap. Men även om dessa hundar ofta är hyfsat självständiga umgås de gärna med sin familj långa stunder åt gången.

Blodhund

Blodhund

Blodhund är en hundras från Belgien som har ett väldigt bra luktsinne. Därför har den ofta använts som polishund genom historien. Det är framför allt dessa hundars rynkiga ansikte som gör att tar med rasen på denna lista med fula hundraser. Men skönhet är som sagt subjektivt och om du vill ha en vänlig spårhund kan denna ras vara ett bra val.

Borzoi

Borzoi

Borzoi är en aristokratisk hundras från Ryssland som har en väldigt lång nos. Det är just nosen som gör att vi har tagit med rasen på denna lista över fula hundraser. Men samtidigt ger den långa nosen dessa hundar ett distinkt utseende som vissa gillar. Dessa vinthundar är stora hundar som passar bra om du vill kunna springa med din hund. Rasen har nämligen mycket energi och är av naturen en skicklig löpare.

Bullterrier

Bullterrier

Bullterrier är en av de fula hundraser som har letat sig in på denna lista. Anledningen till detta är dess äggformade huvud som gör rasen lätt att känna igen. Dessa kraftfulla hundar har dock mycket personlighet och kan gärna underhålla sina ägare under långa stunder åt gången. Du kommer onekligen få väldigt roligt om du väljer att skaffa denna ras. Däremot behöver du träna din hund mycket för att säkerställa att den håller sig i schack.

Chinese crested dog

Chinese crested dog

Chinese crested dog är en nakenhund som ofta hamnar i topp på listor över de fula hundraser. Rasen har ett väldigt distinkt utseende som gör att de lätt kan särskiljas från andra raser. Men även om utseendet hos dessa hundar inte faller alla i smaken är de tillgivna och trevliga sällskapshundar. Dessutom fäller de inte så mycket och kan därmed vara enklare att ha och göra med. En sak är dock säker: folk kommer att vända sig om på gatan för att titta på din hund när du är ute och promenerar med den!

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en av då få raser i världen som tillhör kategorin bulldoggar. Detta är en ganska stor och kraftig hund som dock har korta ben. Detta tillsammans med dess rynkor gör att den ofta anses vara en av de lite fulare hundraserna som finns. Men utöver sitt säregna utseende är rasen även känd för att vara modig och envis. Detta är en soffpotatis till hundras som passar barnfamiljer väldigt väl. Hundarna är nämligen anpassningsbara och brukar funka bra ihop med barn.

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en hundras från Frankrike som kan ha en tigrerad päls. Dessa hundar är lekfulla och anpassningsbara samt omtyckta av många hundälskare. Det är framför allt de oproportionerligt stora öronen som gör att vi anser detta vara en ganska ful hundras. Men många älskar dess utseende, inklusive de stora öronen. Dessutom är detta trevliga sällskapshundar som gärna blir vän med i princip vem som helst.

Irländsk varghund

Irländsk varghund

Irländsk varghund är en gänglig och tung hundras från Irland. Dessa bjässar är vanligtvis ganska lugna och lätta att ha och göra med. Detta är en strävhårig hundras som behöver tränas mycket i tidig ålder på grund av sin storlek. Men med konsekvent träning får du en trevlig hund som gärna blir kompis med såväl människor som andra hundar.

Komondor

Komondor

Komondor är en ungersk hundras som tål kyla väl. Den har ett utseende som gör att den liknar en mopp och därför ofta ses som en ful hundras. Men pälsen gör också att den kan vakta boskap i kylan och hålla boskapsdjuren trygga från rovdjur. Dessa hundar kan dock vara reserverade mot främlingar och behöver få hålla igång för att må bra.

Mastino napoletano

Mastino napoletano

Mastino napoletano är en jättestor hund som kan väga upp till 70 kg. Därmed kvalar rasen in på listan över världens största hundraser även om den får se sig slagen av vissa andra hundar. Rasen finns alltså även med på denna lista över fula raser på grund av sin rynkighet. Men bakom rynkorna döljer sig dock en hund med ett stort hjärta som är väldigt lojal mot sina familjemedlemmar.

Mops

Mops

Mops är en hundras som vissa finner otroligt ful. Men även om vi har med denna ras på listan över fula hundraser älskar vissa dess utseende. Denna korthåriga hundras anses ofta vara en av de överlag snällaste hundraserna i världen. De brukar vanligtvis vara ganska komiska och kan därför underhålla sina ägare från tid till annan. Dessutom är de anpassningsbara men vill gärna vara nära sina mänskliga familjemedlemmar.

Papillon

Papillon

Papillon är en liten hund som ofta är utåtriktad och glad. Detta är en knähund som har hamnat på listan över fula hundraser på grund av sina öron. Öronen är nämligen stora och pälsklädda vilket gör att de liknar fjärilsvingar. Men detta är samtidigt en egenskap som vissa hundfantaster gillar hos rasen. Detta är också en bra hundras för agilityintresserade hundägare.

Pekingese

Pekingese

Pekingese är en hundras som inte behöver så mycket motion som många andra raser. Rasen har letat sig in på denna lista över fula hundraser då den har ett lite speciellt utseende minst sagt. Men sitt kompakta och säregna utseende till trots är detta en trevlig sällskapshund som ofta kommer nära sin familj. Dessa hundar är nämligen inte bara fula utan även charmiga tillgivna sådana.

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund är en ful hundras om du frågar vissa. Rasen har nämligen ett väldigt speciellt utseende med en stor och fluffig främre hälft och en naken bakre hälft. Detta gör att dessa hundar ser ganska fula och lustiga ut enligt oss. Men samtidigt är denna ras väldigt intelligent och lättränad. Detta är också en aktiv hundras som passar energiska hundägare bra.

Puli

Puli

Puli är en intelligent och lojal hundras från Ungern. Dessa långhåriga hundar knyter ofta an mycket till sin familj och får ett nära band till familjemedlemmarna. Det är viktigt att en sådan här hund får komma till ett hem där den aktiveras mycket. Därför bör den gärna få ägna sig åt till exempel agility eller att lösa olika sorters aktiveringsspel. Om du undrar så är det den repliknande pälsen som gör att rasen hamnat på denna lista över fula hundraser.

Shar pei

Shar pei

Shar pei är en hundras från Kina som lätt känns igen på sina rynkor. Anledningen till att rasen är så pass rynkig är att den har mycket lös hud på sin kropp. Dessa självständiga hundar är vanligtvis väldigt lojala gentemot sina familjemedlemmar men reserverade mot främlingar. De har en blå tunga och är även kända för att inte skälla särskilt mycket.

Xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund)

Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle är en hundras från Mexiko som även kallas mexikansk nakenhund. Detta är den allra sista rasen ut i vår lista över fula hundraser. Det är en lugn och tillgiven hund som trivs väldigt bra i varmt väder. Den finns i flera olika färgvarianter och är ofta rynkig i huden. Dessa hundar finns i tre storlekar: liten, mellan och stor. Därmed kan de ha en mankhöjd som sträcker sig från 25-35 cm som minst till 46-60 cm som störst.

Fula hundraser kännetecknas av vissa specifika egenskaper

Som vi redan har nämnt är skönhet subjektivt. Smaken är som baken – delad, och det går inte att objektivt bedöma en hunds söthet eller fulhet. Med detta sagt finns det vissa specifika egenskaper som många så kallade fula hundraser delar. Några exempel på sådana egenskaper är:

  • Lös hud. Vissa personer tycker att hundar med lös hud och rynkor är fulare än andra. Den kinesiska rasen shar pei är ett bra exempel på en hund som har denna egenskap.
  • Platt ansikte. Trubbnosiga hundraser som har ett platt ansikte får ett väldigt speciellt utseende. Mopsen är ett exempel på en sådan ras som vissa tycker är söt och andra anser är ful.
  • Udda ansikte eller kropp. En annan egenskap som många fula hundraser delar är att de har ett udda ansikte eller en annorlunda kroppsbyggnad. Två exempel på sådana raser är bedlingtonterriern och bullterriern. Bägge dessa har en huvudform som vissa älskar men andra ogillar.
  • Underbett. Affenpinscher är ett exempel på en ras som har ett karaktäristiskt underbett. Även detta är en egenskap som vissa fula hundar har gemensam.
  • För lite päls. Många nakenhundar anses vara fula hundraser på grund av sin avsaknad av päls. Två exempel på sådana är chinese crested dog och xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund).
  • För mycket päls. Även för mycket päls kan enligt vissa vara fult. Detta gäller inte minst de raser som har en närmast repliknande päls, såsom pulin eller komondoren.

Vissa av dessa egenskaper har vinnaren av tävlingen världens fulaste hund, en chinese crested dog vid namn Mister Happy Face.

Vanliga frågor om fula hundraser

Vilken är den fulaste hundrasen

Det finns många olika sorters hundar som tävlar om att vara den fulaste hundrasen. Det finns dock en ras som många anser vara fulare än de övriga: chinese crested dog. Rasen hamnar ofta i topp på listor över de fulaste hundraserna i världen.

Avslutande tankar

Värt att tänka på är att alla hundar förtjänar massvis med kärlek och uppskattning. Detta gäller alldeles oavsett om de i själva verket tillhör en subjektivt ful hundras eller ej. Dessutom ligger skönhet i betraktarens öga. Därför kan en viss person tycka att en hund är ful medan en annan tycker den är söt.

Vilken av de fula hundraser som vi listar i denna artikel är din favorit? Glömde vi bort någon ful ras som du tycker borde ha funnits med på listan? Kommentera nedan och säg din åsikt!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *