VGW-sele hundsele mot drag

VGW-sele för hundar som drar [Recension]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Har du problem med att din hund drar i kopplet? Det finns förstås fler än en hundsele för hundar som drar på marknaden, men den som jag har tänkt att diskutera i detta blogginlägg är VGW-selen. För efter att ha använt den i ungefär sex år, kan jag med säkerhet intyga att den håller måttet.

VGWBälte
Hundselen VGWBälte

Klicka på knappen ovan om du vill gå vidare direkt till produktsidan för VGW Extension (”VGW-selen”). I annat fall fortsätter min recension av denna hundsele nedan.

Antidragselen VGWBälte – en hundsele mot drag

VGWBälte är namet på det varumärke som innefattar en rad olika produkter inom antidragselar m.m. Denna produktlinje inkluderar såväl ett koppel och en hundsele mot drag som ett hundförarbälte, ett tillbehör för spårhundar samt ett mindre antal ytterligare produkter.

VGW är en förkortning för Very Good Walking, och precis som namnet antyder syftar de olika produkterna till att förbättra promenaderna för såväl dig själv som för din hund. Men är VGW verkligen en sele som hjälper mot drag? Och är det den allra bästa hundselen?

Jag skulle vilja svara både ja och nej på den frågan. Tillåt mig att utveckla mitt resonemang. Först vill jag dock bara passa på att tipsa om min intervju med VGWBälte.

VGWBälte en bra hundsele för hundar som drar

Anledningen till att jag inte utan förbehåll svarar jag på ovanstående fråga, huruvida VGW är en hundsele som hjälper mot drag, är att det inte finns någon snabb lösning mot drag i kopplet. Bara för att du sätter på din hund ett VGWBälte kommer hunden inte på något mirakulöst sätt att sluta dra. Med det sagt, anser jag ändå att VGW-sele är en bra hundsele för hundar som drar.

Vanliga hundselar har som bekant en ring baktill på hundens rygg där du fäster kopplet. Ett VGWBälte har istället denna ring framtill på hundens bog. Detta gör att hunden inte klarar av att generera samma kraft i draget som om kopplet fästes baktill. För hur reagerar hunden instinktivt när den känner ett du håller emot i kopplet? Jo, han eller hon drar ännu mer framåt.

Hela tanken med VGW-selen är att den, när den används tillsammans med ett elastiskt VGW-koppel, ska få hunden att vända sig mot dig när den drar snarare än att hunden i princip bogserar dig. Just denna effekt har jag inte riktigt lyckats omsätta i praktiken. Kanske beror det på att mina hundar väger in i 30-kilosklassen, vad vet jag. Men jag upplever ändå att draget i kopplet blir mer hanterbart med ett VGWBälte än med någon annan sele jag testat.

VGW-sele eurasier
En av mina eurasier iförd VGW-sele

Så sätter du på ett VGWBälte

Ett VGWBälte fästs på ett lite annorlunda sätt än vad fallet är med vissa andra hundselar. Genom att titta på nedanstående videoklipp kan du få en bra idé om hur selen fästs på hunden.


Som du ser, sätter du alltså på din hund en VGW-sele genom att först placera selen på marken och därefter låta hunden kliva in i den med sina framtassar. Därefter drar du helt enkelt upp hundselen mot bogen och knäpper slutligen den på hundens rygg. När du hör ett tydligt klick är du och din hund redo att ge er ut på en förhoppningsvis trevlig promenad tillsammans!

För- och nackdelar med VGW-sele mot drag

Den kanske enskilt främsta fördelen med att använda denna typ av hundsele på hundar som drar, är det faktum att de inte får samma kraft i draget som då kopplet fästs baktill på selen. En av mina hundar har till exempel lyckats ta sönder fler än en y-sele från Hurtta genom att med sin kraft separera den ”flärp” där kopplet fästs från resten av selen. Detta har dock aldrig under fem års tid skett på någon av de VGW-selar som jag har använt på samma hund.

Gå vidare till VetZoo för att spana in VGW-selens produktsida när du har bestämt dig för att köpa den – din hund kommer tacka dig!

Potentiella nackdelar med VGW-sele

En smärre nackdel med VGWBälte är att jag i början upplevde att det blev lite ryckigt i kopplet på grund av att hundens rörelser i frambenet på den sida där kopplet löpte gav upphov till ryckningar i kopplet. Detta upplever jag dock inte längre, så jag antar att det har haft med justeringen av selen att göra. Det är dock viktigt att hunden inte går för långt framför dig när du använder ett VGWBälte, annars är det lätt hänt att kopplet hamnar under hunden eller att det lindar sig runt ett framben.

Kopplet hoppar ur (problemet kan vara löst)

Den främsta nackdelen med VGW-selen som jag har upplevt under åratal av användning är att kopplet tenderar att glida bort från den ring där det fästs, för att istället fastna i själva tyget på selen. Det är därför viktigt att med jämna mellanrum (kanske någon gång per promenad) snabbt kontrollera att kopplet inte fastnat i tyget, för när det gör det riskerar kopplet att till slut lossna från selen vilket gör att din hund plötsligt kommer lös. Detta är å andra sidan betydligt enklare att hantera än att hunden plötsligt drar och du står där med kopplet och ”flärpen” i handen, vilket alltså var fallet med Hurttas y-sele.

OBS! Ovanstående beskrivna problem har jag faktiskt inte upplevt på sistone. Jag har använt fler än en handfull olika VGW-selar på mina hundar under årens lopp, och med de senaste två selarna jag köpt har jag inte drabbats av problemet att kopplet slinker ur ringen.

Huruvida detta beror på att produkten har förbättrats med tiden eller inte är dock bäst att låta vara osagt. Lämna gärna en kommentar nedan om du använder VGW-selen och berätta om du upplever problemet eller inte.

Trycker VGW-selen mot skuldrorna?

I kommentarsfältet till denna artikel samt på sociala medier har det framkommit att vissa personer upplever att VGW-selen ska vara skadlig för hundar. Dessa individer hävdar att selen trycker ihop skuldrorna på hunden och orsakar obehag. Jag har försökt be företrädare för denna tanke att utveckla detta samt styrka påståendet. I skrivande stund har detta dock inte gjorts.

Jag har även besökt en erkänt duktig kiropraktor med bägge mina hundar – som under många års tid har använt VGWBälte – för att med anledning av dessa påståenden undersöka deras skuldror såväl som skelett och rörelser i största allmänhet. Kiropraktorn fann inga konstigheter utan påpekade att bägge hundarna är i väldigt gott skick.

Hittills har med andra ord ingen information framkommit som styrker att VGWBälte är en hundsele som på något sätt är skadlig för hunden.

Avslutande tankar

Skulle jag rekommendera denna hundsele till hundägare med hundar som drar? Absolut! Testa gärna ett VGW-bälte och kanske även ett tillhörande koppel för att se om det underlättar för dig och din hund. Det är dock viktigt att du är medveten om att detta inte är någon snabb lösning på problemet utan att det är viktigt med koppelträning för att förebygga koppeldrag.

Känner du dig fortfarande osäker på huruvida VGWBälte är den rätt selen för just dig och din hund? Eller är du kanske en person som hellre ser hundselen testas visuellt än läser en skriftlig recension av den? Kika i sådana fall på nedanstående filmsnutt!

Har du själv använt en VGW-sele till en hund som drar, och hur tycker du i sådana fall att den fungerar? Kommentera gärna nedan!

Liknande artiklar

5 reaktioner på ”VGW-sele för hundar som drar [Recension]”

 1. En STOR nackdel med denna sele är att den klämmer ihop och trycker ner skulderbladen på de flesta hundar.
  Det ska inte bara handla om effekt för människans skull, det ska vara bekvämt och bra för hunden också!

  1. Hej Sanna och tack för din kommentar! Har du information som styrker att selen klämmer ihop och trycker ner skulderbladen, eller är det någonting du själv har upplevt på din(a) hund(ar)? Du har förstås helt rätt i att det inte bara ska handla om effekt för oss människor utan även var bekvämt för hunden. Därför är jag intresserad av att få veta mer om detta påstående, då jag inte hört det tidigare.

 2. Hejsan Sanna,

  tråkigt att du har en negativ upplevelse med VGWBälte. Enda sättet att klämma ihop skulderbladen på hunden är att man sätter på selen fel. Den ska inte sitta hårt åt någonstans, vilket vi påtalar i all information. Du ser detta också på filmerna som Sebastian har lagt in i sin artikel ovan.
  Att trycka ner skulderbladen går bara på två sätt, antingen så trycker man rejält uppe på låset eller så drar man under bröstremmen. Inget av detta sker i ett VGW som sitter rätt.

  Du får jättegärna kontakta mig direkt så jag kan få veta mer om detta. Självklart så är vi tacksamma för allt som vi kan få till oss vad gäller våra produkter. Vårt kontaktformulär hittar du på vår hemsida. Ser fram emot att få höra från dig.

  1. Hej Jenny och tack för din kommentar! Skillnaden mellan denna sele och andra beror förstås lite på vilken produkt man jämför med. Men rent generellt är VGWBälte designad med hundens anatomi i åtanke och skonsam att bära. Du kan läsa mer om tanken med selen i vår intervju med tillverkaren. Dessutom vågar jag hävda att den är slitstark och har en hög tillverkningskvalitet. Jag har använt flera olika av dessa selar till mina hundar under årens lopp, men de har aldrig gått sönder eller så utan jag har bara bytt ut dem tids nog när de börjar se lite väl välanvända ut. Jag känner faktiskt inte till någon liknande produkt som är bättre än denna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *