Hundsele rosa

Hundsele med fäste för koppel fram/bak?

Åtminstone teorin är det en smal sak att lära sin hund att gå fint i kopplet. Det handlar helt enkelt om att lära hunden att vilja följa efter dig och se detta som mer belönande än andra aktiviteter, såsom att springa framför och dra i kopplet eller sacka efter. Det som i praktiken gör detta svårare är att det finns så många saker som distraherar när ni befinner er utomhus. Promenaderna är för hunden dessutom några av de mest spännande ögonblicken under hela dagen. Därför är det lätt hänt att din hund inte befinner sig i ett sinnestillstånd som är optimerat för inlärning.

Det är tyvärr också så att vissa hundselar inbjuder till drag i kopplet. Jag syftar naturligtvis på de selar som har ett fäste för koppel baktill i form av en plast- eller metallring. För att ge din hund bästa möjliga förutsättningar för att lyckas med koppelträningen, rekommenderar jag att du istället använder dig av en hundsele med ring framtill. Läs gärna min recension av VGW-selen, ett lysande exempel på en sele med fäste för koppel framtill.

Fördelarna med en hundsele med fäste för koppel fram

Det finns ett antal hundselar med ring framtill på marknaden. Den mest kända och populära av dessa är VGW-selen. På en hundsele av detta slag sitter fästet för kopplet framme på hundens bog.

Fördelarna med att fästa kopplet framtill istället för baktill, uppe på ryggen, är att hunden tenderar att dra mindre om ringen sitter fram. Detta bör du därför ta hänsyn till för att hitta den bästa hundselen för just din hund.

En hundsele med ring baktill uppmuntrar till drag

För faktum är att en hundsele med fäste för hundkoppel bak på ryggen snarare uppmuntrar din hund att dra i kopplet. Hundens naturliga instinkt är att dra när den känner ett motstånd i kopplet. Det är därför som hunden tenderar att luta sig bakåt om du drar den till dig, samt håller emot om och trycker uppåt om du försöker pressa den nedåt. Detta är en naturlig reflex hos hunden.

Genom att låta din hund dra framåt, vilket en vanlig sele med fäste för kopplet baktill är utformad för att underlätta, uppmuntrar du bara hundens reflex att dra mot motståndet. Det är därför som liknande selar används av draghundar för att dra slädar och andra föremål: selens design uppmuntrar dem att dra.

Minskad risk för obehag och skador på hunden

En hundsele med fäste för koppel fram uppmuntrar inte denna dragreflex på samma sätt. Eftersom ringen är placerad på hundens bog, är risken dessutom mindre för att hunden upplever obehag av selen. Ett hundhalsband eller en sele med fäste baktill kan nämligen göra att halsbandet eller selen trycks mot hundens strupe när han eller hon drar i kopplet. Denna effekt slipper du (och inte minst din hund) när du använder en hundsele med ring fram.

Det kan i vissa fall vara svårt för det otränade ögat att urskilja dessa bägge typer av hundselar när de hänger på en krok i den lokala djuraffären. De är ju trots allt ganska lika varandra, bortsett från den stora skillnaden att fästet för kopplet är placerat på helt olika ställen. Om du vill träna din hund att bli en lugnare och mer harmonisk promenadpartner, är det dock en hundsele med ring fram som du bör införskaffa.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *