Pojke som klickar in hunden

Hur klickar man in hunden?

Det första steget i klickerträning är att lära hunden vad klicket betyder. Detta steg kallas ibland för ”inklickning” och går alltså ut på att ”klicka in” hunden. Hela syftet med klicket är ju att markera ett positivt beteende och koppla ihop ljudet med en belöning. För att detta ska fungera är det viktigt att du börjar i rätt ände.

Så hur klickar man in hunden? Fortsätt att läsa så ska vi förklara på ett lättbegripligt sätt hur inklickningen går till!

Observera att du behöver en klicker för att kunna följa vår steg för steg-guide nedan. På länken berättar vi mer om detta träningsredskap och tipsar om köpvärda klickers!

Hur man klickar in hunden (steg för steg)

Tid som behövs: 15 minuter

 1. Förbered dig för inklickningen.

  Förbered dig för inklickningen genom att hämta klickern och hundgodiset. Kalla på hunden om han eller hon inte redan självmant har kommit till dig. Välj gärna ett belöningsgodis med lite mindre bitar.

 2. Låt hunden bekanta sig med klickern.

  Innan du börjar klicka in din hund bör du låta hunden bekanta sig med klickern. Håll klickern i din ena hand och en godisbit i den andra handen. Klicka en gång och ge genast din hund en godisbit. Upprepa några gånger tills du känner att hunden är bekväm med klickern och klickljudet.

 3. Börja associera klicket med belöning.

  Det är nu dags att på allvar börja klicka in hunden. Ge hunden en bit godis och klicka exakt samtidigt som hunden tar godisbiten i sin mun. Upprepa detta steg tiotalet gånger.

 4. Öka försiktigt intervallet mellan klickljudet och belöningen.

  Sakta men säkert börjar du nu öka tiden mellan klicket och belöningen. När du gör detta börjar hunden förvänta sig en godisbit när du har klickat. Tajmingen är dock A och O så vänta inte alltför länge med belöningen! Upprepa även detta steg tiotalet gånger eller tills du känner att det sitter.Hand som håller en klicker framför en hund

 5. Gå vidare med klickerträningen.

  När din hund har kopplat ihop klickljudet med en belöning är det dags att gå vidare med träningen. Du kan nu börja använda hundkommandon och liknande i er klickerträning.

Du och din hund är nu redo att fortsätta med klickerträningen och att progressivt öka svårighetsgraden!

Avslutande tankar

När du ska klicka in hunden är det viktigt att ta det hela i din hunds takt. Träna inte för länge åt gången utan hellre genom flera kortare träningspass. Förbered dig för inklickningen och låt din hund bekanta sig med klickern innan du börjar träna. När han eller hon har börjat associera klickljudet med att en belöning är på väg är denna del av träningen slutförd. Det är sedan dags att börja använda denna nya metod i er övergripande hundträning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *