Klickerträning är en träningsmetod som används för att träna hundar. Du använder klicken för att markera att din hund har gjort något bra. Därefter belönar du hunden med hjälp av till exempel en godisbit.
I denna artikel kommer vi beröra allt som har med detta ämne att göra. Vi kommer bland annat att beskriva i detalj vad klickerträning är. Därefter kommer vi även berätta hur du går tillväga för att klickerträna din hund.
Därför är klickerträning så populärt
Klickerträning är ett populärt sätt att träna hundar. Detta beror på att denna träningsmetod är enkel och effektiv. Den bygger på positiv förstärkning och låter dig tajma dina belöningar med en enorm precision.
Om du inte använder en klicker kanske du istället belönar din hund med rösten eller på något annat sätt. Det är förvisso inget fel på att göra detta. Men det är lätt hänt att du gör en miss i den ack så viktiga tajmingen. Dessutom låter inte din röst likadan varje gång du använder den. Det gör däremot ljudet från klickern.
Ponera till exempel att du vill att hunden lugnt sitter och tittar ut genom fönstret på brevbäraren. När du reser dig upp för att hämta en godisbit och återvänder till hunden kan situationen vara en annan. Din hund kanske då har rest sig upp och följt efter dig. Kanske har han eller hon rentav börjat leka med en leksak eller tugga på ett ben istället.
Fördelen med en klicker är att du kan markera det exakta ögonblicket för det beteende som du vill uppmuntra. Just tajmingen är väldigt viktig då din hund annars kan få svårt att förstå vad du belönar. Allra helst bör tiden mellan klicket och belöningen vara mindre än 30 sekunder.
Om du inte använder en klicker är det lätt hänt att du råkar förstärka fel beteende.
Klickerträning är mer effektivt än att markera med rösten
Det går alldeles utmärkt att ägna sig åt hundträning med positiv förstärkning utan en klicker. Du kan till exempel knäppa med fingrarna eller använda din röst för att markera ett önskat beteende.
Problemet med att använda ord för att markera beteendet är dock att hundar är känsliga för röstens tonfall. Därför är det inte lika effektivt att markera med ord som att göra detsamma med ett klickljud. Och om du har flera olika familjemedlemmar som tränar med hunden är det än svårare att vara konsekvent med tonfallet.
Men när du ägnar dig åt klickerträning får du en helt annan precision och konsekvens. Detta gäller alldeles oavsett vilken slags hundträning du ägnar dig åt. För det är nämligen viktigt att du är konsekvent och har rätt tajming när du tränar din hund.
Så klickertränar du din hund
Syftet med klickerträningen är att skapa en association mellan klickljudet och den stundande belöningen. Varje gång din hund hör klicket förstår den att en godisbit väntar. När denna association har skapats blir klickljudet något positiv för hunden.
Innan du kan börja använda klickerträning för att lära din hund olika saker återstår dock ett steg. Vi har skrivit en separat artikel om hur man klickar in hunden. I den går vi igenom steg för steg hur du ”klickar in” din hund. Så börja gärna med att läsa den och kom sedan tillbaka till den här artikeln igen!
Ponera till exempel att du vill lära din hund att sitta. Du klickar då så fort hunden sätter sig ner. Efter klicket ger du din hund en god godisbit.
När du klickertränar hunden kan du på ett bättre sätt kommunicera med din hund. Detta gör att ni fortare kan göra framsteg i träningen.
Vissa hundar svarar dock bättre på klickerträning än vad andra gör. Till exempel kan hundar som är känsliga för ljud eller är räddhågsna uppleva klickljudet som skrämmande.
Tips för effektiv klickerträning
Dessa är några generella riktlinjer som är viktiga att ha i åtanke när du klickertränar:
- Jobba bara med ett beteende i taget. Om du försöker lära din hund flera olika saker på en gång kan detta skapa förvirring.
- Klicka bara en gång. Klicket bör ske exakt när hunden gör som du vill. Det är viktigt att tajmingen är perfekt så att du belönar det beteende som du är ute efter.
- Följ upp klicket med en godisbit. Detta är väldigt viktigt och du bör aldrig klickerträna utan att ha hundgodis tillgängligt.
- Använd rikligt med små godisbitar. Se till att du har gott om godisbitar innan du börjar träna. Det är dock en fördel om bitarna är små så att din hund inte blir för mätt av dem. En mätt hund kommer nämligen att vara mindre intresserad av att jobba för godiset.
- Testa också att använda leksaker som belöning. Om din hund inte älskar godis kan du klickerträna den ändå. Använd då leksaker och bus som belöning istället för godiset. Ta reda på vad din hund gillar och använd det som belöning!
- Håll träningssessionerna korta. Optimalt är att ägna sig åt 5-10 minuter klickerträning åt gången.
- Avsluta alltid positivt. Du bör alltid avsluta dina träningssessioner i en positiv andra. Det är med andra ord bäst att sluta på topp efter att din hund har lyckats med det ni jobbar på. Om du behöver kan du därför be din hund att utföra något enkelt för att med säkerhet lyckas.
Fördelarna med klickerträning
Klickerträning har flera fördelar jämfört med andra sorters hundträning:
- Klickerträning är en träningsmetod som bygger på positiv förstärkning. Du belönar de beteenden som du uppskattar snarare än bestraffar oönskade beteenden.
- Vem som helst kan klickerträna sin hund. Detta är en väldigt enkel och effektiv träningsmetod som i princip vem som helst kan applicera i sin hundträning.
- Du kan använda klickerträningen i olika hundsporter. Ägnar du dig åt en hundsport såsom agility? Då kan du klickerträna din hund för att forma hundens beteende som du önskar.
Nackdelarna med klickerträning
Det finns förstås även mindre bra saker med klickerträning:
- Träningsmetoden bygger på belöning. Ska du träna en hund som inte är särskilt driven av mat, godis eller leksaker? Då kanske inte klickerträning kommer vara en särskilt effektiv träningsmetod. Å andra sidan kan det också vara svårt att hitta någon annan metod som fungerar bättre på en sådan hund. Du kan dock använda dig av ett hundgodis som din hund verkligen, verkligen älskar istället för tråkigt träningsgodis. Om din hund är rädd för klickljudet kan du tysta klickern genom att klicka i fickan eller linda en handduk runt din hand.
- Klickerträning bör utföras på ett visst sätt för att vara effektiv. Om du till exempel klickar utan att ge din hund en godisbit kommer hunden troligtvis inte att lära sig något. Det är därför viktigt att du klickertränar hunden på rätt sätt och inte glömmer bort att belöna med godis.
Vanliga frågor om klickerträning
Klickerträning är en metod för hundträning. Den bygger på positiv förstärkning och en klicker används för att skapa ett klickljud. Detta ljud betingas med en belöning i form av en godisbit.
Klickerträning är bra då klickljudet från klickern alltid låter likadant. Detta gör det lätt för hunden att associera ljudet med en kommande belöning. Det skapar dessutom en trygghet för din hund och underlättar för dig att få tajmingen rätt.
Du börjar med att klicka in din hund. Du lär då hunden att klicket efterföljs av en belöning. Sedan kan du använda klickern för att tajma din beröm för ett positivt beteende. Du klickar då och ger din hund en godisbit som belöning.
Ju tidigare du börjar desto bättre. Du kan gärna börja klickerträna din hund redan från ungefär 10 veckors ålder. Klickerträning är med andra ord inget som du behöver vänta med tills hunden blir äldre. Men du kan även börja klickerträna en vuxen hund.
Avslutande tankar
Klickerträning är en beprövad metod för hundträning som kan hjälpa dig att lära din hund olika saker. Förhoppningsvis har du nu fått upp ögonen för denna träningsmetod och vill testa att använda den. Skriv gärna en kommentar och berättar hur det går för dig när du klickertränar din hund!