Hund som följer dig överallt och tittar fram genom dörröppningen

Varför följer hunden mig överallt, även in på toaletten?

Följer din hund dig överallt inomhus som en skugga? Får du sällskap av jycken när du förflyttar dig från ett rum till ett annat? Undrar du varför hunden följer dig överallt, även in på toaletten?

Detta är ett tecken på att den litar på att dig och att du ger den trygghet. Det kan dock även vara ett tecken på att din hund är uttråkad eller att den vill dig något. Andra möjliga förklaringar är att hunden är rädd eller bara nyfiken.

För många människor kan det kännas tryggt och önskvärt att hunden följer efter överallt. Andra personer upplever istället att det är jobbigt och undrar varför deras hund följer med in på toaletten. Oavsett hur du känner inför detta är det ett fullt normalt beteende. Fortsätt att läsa för att få veta mer och ta del av tips på hur du kan stävja beteendet!

Därför följer hunden dig överallt

Det är en del av hundens naturliga sociala beteende att hålla koll på dig och följa dig. För en hund är det helt normalt att vilja vara nära dig. Men vissa hundar följer dig som en skugga vart än du går. Dessa vovvar kan vara alltför efterhängsna och kan till och med bli oroliga när du försvinner ur deras åsyn.

Du kan dock försöka göra din hund tryggare på flera olika sätt. Men innan vi går in på dessa kommer vi berätta mer om orsakerna bakom beteendet. Fortsätt att läsa för att få lite djupare insikt i orsakerna till att hunden följer dig överallt, även in på toaletten!

Hund som tittar fram bakom en dörr
Många hundar följer sina ägare överallt i bostaden för att hålla koll på dem.

Din hund älskar dig

Följer hunden med dig in på toaletten och vart än i övrigt du går? I sådana fall kan du glädja dig åt att detta är ett tecken på att din hund gillar dig.

Hundar är väldigt sociala djur som gärna umgås med sina ägare. Det mesta i hundens värld kretsar trots allt kring dig och du är som solen i dess universum. Du får hunden att känna sig trygg och den vill gärna vara med sin bästa vän. Han eller hon förstår bara inte att du ibland vill vara lite grann för dig själv.

Du belönar hunden när den följer efter dig

En annan möjlig orsak till beteendet är att du belönar hunden när den följer efter dig. Belöningen behöver inte nödvändigtvis ske medvetet utan kan ske utan att du ens tänker på det.

Fundera över hur du agerar när hunden följer med in på toaletten eller liknande. Brukar du då ignorera din hund eller kanske passa på att klappa den? Kanske gosar du lite grann med hunden eller till och med ger den en liten godbit efteråt?

Vad vi menar är att din hund kan ha lärt sig att bra saker händer när den följer efter dig. Hunden får någon form av belöning när den gör detta och därför förstärks beteendet med tiden.

Hunden är uttråkad

Det kan också vara så att din hund följer dig överallt för att den är uttråkad. Hunden kanske helt enkelt försöker hitta på något att göra. Då kan det vara intressant att se vad du har för dig. Detta gäller i synnerhet om det hela kan resultera i en godbit eller lite gos.

Fråga dig själv om din hund får tillräckligt mycket motion och mental aktivering. Kanske är detta ett område som du kan förbättra dig på? För om hunden är understimulerad försöker den hitta saker i livet som är intressanta och stimulerande. Därför bör du förebygga detta genom att förse din hund med tillräckligt många och långa promenader, tuggleksaker, aktiveringsleksaker m.m.

Din hund vill ta reda på vad som sker

Hundar är av naturen nyfikna och vill gärna veta vad som händer och sker. Därför följer din hund dig överallt för att hålla koll på dig och få reda på vad du gör. Du är som sagt den viktigaste personen i hundens liv och allt du gör är därför väldigt intressant.

Kombinationen av hundens nyfikenhet och rädsla för att missa något spännande gör att din hund kan följa med in på toaletten och liknande. Den lägger helt enkelt nosen i blöt för att få reda på vad som sker i hushållet.

Hunden väntar på dig

Hundar är vanedjur som är väldigt duktiga på att lära sig dina dagliga rutiner. De vet när det börjar bli dags för en promenad eller annan rutinmässig aktivitet. Tack vare luktsinnet kan de till och med få en viss uppfattning om tiden på dagen.

Dessutom är vovvar riktigt bra på att läsa av människors kroppsspråk och förutsäga vad vi kommer göra härnäst. Så om du har tänkt göra något som hunden tycker är spännande kanske den redan vet detta. Därför följer den efter dig och hoppas att du snart har tänkt göra den spännande saken.

Så kan du uppmuntra hunden att sluta följa dig

Okej, så du har en lojal hund som följer med dig över allt men du önskar lite mer självständighet av den? Du kan då gå tillväga på två olika sätt:

  • ta genvägen och använda dig av hundgrindar för att spärra av inomhus
  • välja den längre vägen och lära din hund att hålla lite mer avstånd till dig.

För bästa resultat gör du bäst i att kombinera dessa bägge metoder.

En vanlig orsak till att hunden följer med dig in på toaletten och liknande är att den inte är självsäker och trygg. Du kan då försöka göra din hund lite mer självständig på följande sätt:

Lär hunden kommandot ”stanna”

Detta är ett hundkommando som lär din hund att stanna kvar när du går iväg. Börja med korta distanser, förslagsvis genom att bara gå ett eller ett fåtal steg bort från din hund. Med tiden kan du sedan gradvis öka avståndet tills du kan lämna hunden i ett rum medan du förflyttar dig till ett annat. Se till att låta processen ta lite tid och belöna din hund när den lyckas stanna kvar.

Värt att notera när det kommer till kommandon är att gester tycks vara viktigare än ord.

Använd hundgrindar för att spärra av

Genom att spärra av bostaden med en eller flera hundgrindar kan du förhindra hunden från att följa efter dig överallt. Detta kan vara en bra tillfällig lösning tills din hund har blivit lite mer trygg med att stanna kvar ensam. Du kan gärna kasta några godisbitar eller liknande till din hund när du lämnar rummet. Detta för att lära hunden att något bra händer när du går iväg.

Hundgrind
Du kan använda hundgrindar för att spärra av din bostad och förhindra att hunden följer efter dig.

Träna bort beteendet att din hund reser sig upp när du gör detsamma

Reser sig din hund så fort du gör detsamma? Då kan du försöka träna bort detta beteende. Om hunden till exempel reser sig så fort du lägger ifrån dig fjärrkontrollen till tv:n bör du göra detta ofta. Till slut tröttnar din hund på att resa sig upp så fort du lägger undan fjärrkontrollen. Därefter kan du börja resa dig upp ofta. Gå sedan några steg titt som tätt innan du går tillbaka. Om din hund följer efter dig bör du gå i cirklar tills hunden ger upp. På så vis lär du den att du inte är på väg någonstans och att den kan ligga kvar.

Låt inte hunden sova i din säng

Om din hund är väldig klängig kan du försöka avvänja hunden från att sova i sängen. I den länkade artikeln förklarar vi hur du kan gå tillväga för att göra detta. Du kan nämligen göra hunden mer självständig om du tvingar den att sova i sin hundbädd istället för i sängen.

Stärk hundens självförtroende

Du kan stärka din hunds självförtroende genom exempelvis klickerträning eller agility.

Aktivera din hund mycket

Aktivering är en nyckel till framgång då en trött hund är mer nöjd och skötsam. Detta kan du göra med hjälp av motion samt genom att aktivera hunden både inomhus och utomhus.

Vanliga frågor om att hunden följer dig överallt

Varför följer min hund efter mig överallt?

Det kan finns flera skäl till att hunden följer dig som en skugga. Din hund litar på dig och du skänker den trygghet. Men det kan också bero på att hunden är uttråkad, nyfiken eller rädd. En annan möjlig förklaring är att hunden vill säga dig något.

Varför följer hunden med in på toaletten?

Om hunden följer med in på toaletten kan detta bero på dess naturliga instinkter. Hundar är lojala följeslagare som gärna vill finnas vid din sida och hålla ihop flocken. Därför följer din hund gärna med dig överallt, även in i badrummet.

Hur kan jag få hunden att sluta följa efter mig hela tiden?

Om du vill få din hund att sluta följa dig överallt bör du försöka hålla hunden sysselsatt. Du kan också lära den att stanna kvar eller sätta upp grindar i hemmet. Fundera även på om du omedvetet belönar din hund för att den följer dig överallt.

Avslutande tankar om att din hund följer efter överallt

Förhoppningsvis har du nu fått svar på varför din hund följer med dig överallt. Om du inte vill att hunden följer med dig in på toaletten och liknande kan du försöka träna bort beteendet. I denna artikel berättar vi hur du kan få hunden att sluta följa efter dig hela tiden. Med målmedveten och konsekvent träning kan du få bukt med detta beteende om det är oönskat. Så sätt igång och träna på detta redan idag!

Följer din hund med dig överallt? Tycker du om att den gör det eller upplever du det som något jobbigt? Kommentera nedan och dela med dig om dina tankar kring detta beteende!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Varför följer hunden mig överallt, även in på toaletten?”

  1. Maria Lundberg

    Mina två cockerspaniels följer mig överallt, den unga hunden närmare än den äldre. Jag har inga problem med det men kan förstå att den yngre hunden är ganska osäker, och på grund av det lite ”vaktig”.
    Intressant läsning som nu får mig att träna henne mer aktivt för att bli säkrare på sig själv.

    1. Hej Maria och tack för din kommentar! Det är ju naturligt för hunden att hålla sig nära, men vi människor kan som bekant tycka att det ibland går lite till överdrift. Så om du vill försöka träna bort beteendet har du förhoppningsvis fått lite tips genom att läsa artikeln!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *