Brukar din hund morra eller skälla när andra hundar närmar sig dess mat, tuggben eller leksaker? Eller vaktar hunden någon del av hemmet, såsom soffan eller köksbordet? Resursförsvar är ett beteende som kan skapa stress och ångest hos hundar. I värsta fall kan du behöva hålla sinda hundar åtskilda för att undvika att de bråkar.
Men det finns faktiskt åtgärder som du kan vidta för att försöka arbeta bort detta problem. För det grundar sig i ett vanligt beteendeproblem som är allra vanligast i familjer med fler än en hund. Och det är faktiskt helt naturligt för din hund att inte vilja dela med sig av värdefulla tillgångar.
Faktum är att beteendet bottnar i en naturlig instinkt som fram tills nu har varit viktig för hundar att ha. När de levde i det vilda var de nämligen beroende av att kunna vakta sin föda och sina tillhörigheter. Det är härifrån som den moderna hundens resursförsvar kommer.
Men bara för att det i grund och botten är ett normalt beteende behöver du inte acceptera det. Som du säkert har märkt kan hundar som vaktar och försvarar sina resurser vara oförutsägbara. På bara ett ögonblick kan farliga situationer uppstå på grund av resursförsvaret.
Vad betyder resursförsvar?
Resursförsvar kallas det beteende när en hund vaktar resurser från en annan hund eller människa. Detta är ett beteende som används för att vakta och försvara en resurs som anses vara viktig eller värdefull. Resursen kan till exempel vara mat, leksaker, tuggben eller något annat föremål som hunden vill försvara.
Resursförsvar kan yttra sig genom ett morrande, nafsande eller bitande när någon närmar sig föremålet ifråga. Syftet med detta beteende är att varna och avskräcka personen från att försöka ta ifrån hunden föremålet. Vissa hundar kan också ha ett icke-aggressivt sätt att kommunicera detta beteende. Det kan till exempel handla om att de fryser till, stelnar i kroppen eller stirrar på personen ifråga. Detta för att förmedla att de är beredda att försvara resursen.
Det är naturligt för hundar att ägna sig åt resursförsvar. Med detta sagt kan det förstås bli problematiskt om beteendet leder till aggressioner mot människor eller andra djur. Därför är det viktigt att du som hundägare identifierar tecknen på detta beteende. Om du vill få hjälp med att få bukt med beteendet kan du med fördel ta kontakt med en hundspykolog.
En hund som vaktar leksaker mot andra hundar kan bli aggressiv
Har du en hund som vaktar leksaker mot andra hundar? Resursförsvar är ett vanligt beteende hos hundar som kan leda till aggressioner. Detta beteende uppstår alltså när en hund vill vakta och försvara en viss resurs. Till exempel kan din hund se sin mat, sina leksaker eller en viss yta i bostaden som en värdefull tillgång. Då kan hunden vilja vakta denna resurs och försvara den så att inte anda hundar lägger beslag på den. Detta kan bli ett stort problem om det finns fler än en hund i hushållet. Det är då viktigt att situationen hanteras varsamt för att förhindra att skador uppstår på hundar eller människor.
Du kan försöka lära dina hundar att dela
Ett sätt att förebygga detta beteende mellan två hundar är att lära dem att dela. Detta kan du göra genom konsekvent hundträning som bygger på positiv förstärkning. Vad vi menar med detta är att de bägge hundarna då belönas för att dela på resurser. Till exempel kan du lära dem att dela på hundleksaker eller andra föremål. När en hund då har en leksak bör du ge den andra hunden en godisbit som belöning. Med tiden kan hundarna då lära sig att det finns någonting att tjäna på att dela på resurserna.
Ett annat effektivt sätt att förhindra resursförsvar mellan två hundar är att ge hundarna mat på olika platser. Om hundarna får äta på varsin plats är nämligen risken för att konkurrens om maten uppstår lägre. Dessutom bör alla hundar ha en egen vattenskål, egna leksaker och en egen hundbädd. På så vis behöver de inte vakta de gemensamma tillgångarna utan kan hålla sig till sina egna.
Håll ett vakande öga på dina hundar
När två eller fler hundar bor i samma hushåll är det viktigt att hålla ett öga på dem. Som hundägare bör du veta var dina hundar är och vad de gör. Dessutom bör du vara beredd att ingripa och avstyra om du upptäcker att en hund ägnar sig åt resursförsvar. Det finns vissa tecken på att en hund vaktar leksaker mot andra hundar som du bör vara uppmärksam på. Om hunden till exempel stelnar till i kroppen eller morrar är dessa tecken på att situationen snabbt kan bli hotfull.
Hund som vaktar leksaker mot barn
Det är inte heller ovanligt att en hund vaktar leksaker mot barn. För att förebygga denna typ av resursförsvar är det viktigt att du noga övervakar barnets interaktioner med hunden. Barn bör lära sig att respektera hundars utrymmen och saker. Till exempel är det viktigt att lära barnet att låta hunden äta eller dricka ifred. Om hunden glatt leker med en leksak utan att bjuda in till lek bör barnet inte heller tvinga sig på hunden. Dessutom bör barn lära sig att närma sig hundar försiktigt och utan att skrämma dem med hastiga rörelser eller höga ljud.
Som ägare kan du också träna bort resursförsvar mellan hund och barn. Detta gör du genom att lära hunden att barnet inte är ett hot mot hundens resurser. Här är det viktigt att du genom positiv förstärkning belönar hunden när den är lugn i barnets närhet. Om hunden till exempel sitter och tyst iakttar barnet som närmar sig bör hunden belönas med beröm eller godis.
Om hundens resursförsvar består eller blir ett problem är det viktigt att du söker hjälp. Du kan då få hjälp av en hundpsykolog eller liknande med att utvärdera situationen och hitta ett sätt att träna bort beteendet.
Hur kan man träna bort resursförsvar?
Nu när du har lärt dig mer om detta beteende undrar du kanske hur man kan träna bort resursförsvar? Det är viktigt att du har en stor portion tålamod samt att du är konsekvent med träningen om du ska lyckas med detta. Dessutom bör du använda dig av träningsmetoder som bygger på positiv förstärkning. Målet med tärningen är att lära hunden att det inte finns ett behov av att vakta resurserna.
Det första du bör göra när du vill träna bort resursförsvar hos en hund är att identifiera orsakerna till beteendet. Vad är det som får hunden att känna sig nödgad att agera på detta sätt? Vilken eller vilka resurser vill hunden försöka försvara och från vem? När du har hittat roten till problemet kan du sedan jobba med att lösa upp knutarna. Detta gör du genom att gradvis exponera hunden för den utlösande faktorn i en kontrollerad miljö.
Ponera till exempel att den resurs som hunden vill försöka försvara är maten. Du kan då välja att sätta ner matskålen och sitta i närheten medan hunden äter. Med tiden kan du flytta dig längre ifrån skålen eller till och med röra dig fram och tillbaka. Detta samtidigt som hunden fortsätter att äta sin mat. Nyckeln är att belöna din hund när den inte uppvisar något vaktande beteende. Därefter kan du gradvis öka exponeringen mot den utlösande faktorn.
Träna regelbundet och strukturerad – och var konsekvent
Det är viktigt att du använder dig av positiv förstärkning när du försöker att träna bort resursförsvar hos en hund. Du bör belöna din hund när den gör bra ifrån sig. Belöna därför när hunden delar leksaker med andra eller låter en annan hund närma sig matskålen. Belöningarna kan till exempel bestå i hundgodis, beröm eller lek.
Det är också viktigt att du lär din hund ett antal grundläggande hundkommandon. Några exempel på sådana är ”sitt”, ”stanna” och ”kom hit”. Dessa kommandon kan du sedan använda för att avleda hundens uppmärksamhet när den börjar ägna sig åt resursförsvar. Om till exempel hunden börjar morra åt en annan hund som närmar sig en leksak kan du säga ”kom hit”. Du bör då få hundens uppmärksamhet och kan sedan belöna hunden när den faktiskt kommer till dig.
Som med all annan hundträning är det viktigt att träningen är konsekvent. Du bör träna regelbundet och på ett strukturerat sätt. Det är också viktigt att du undviker situationer som skulle kunna utlösa beteendet innan hunden har tränats ordentligt.
Vanliga frågor om resursförsvar
Resursförsvar betyder att en hund vaktar till exempel mat eller leksaker genom att morra, göra utfall eller bitas. Detta beteende kan uppvisas av alla hundar oavsett hundras. Genom att tidigt försöka träna bort beteendet kan du förhoppningsvis förhindra att problemet eskalerar.
Det är ganska normalt att hundar vaktar leksaker och andra resurser som är värdefulla för dem. Hundar kan även vakta mat, ben eller till och med människor. Ofta beror det på en tidigare erfarenhet där en sådan resurs har tagits ifrån hunden.
Du kan träna bort resursförsvar hos en hund. Allra helst bör denna träning ske så tidigt som möjligt för att uppmuntra att beteendet blir mer problematiskt. Identifiera den utlösande faktorn och jobba sedan konsekvent bort denna orsak till problemet.
Avslutande tankar
För att sammanfatta det hela är resursförsvar ett naturligt beteende som hundar kan uppvisa. Beteendet beror på hundens naturliga instinkt att skydda sina värdefulla resurser. Detta gäller oavsett om det rör sig om ett område, mat, leksaker eller något annat. Detta är viktigt att ha i åtanke när vi pratar om hundar som vaktar leksaker mot andra hundar eller dylikt.
Men även om beteendet är normalt för hundar kan det snabbt bli ett problem. Beteendet kan nämligen eskalera och resultera i aggressioner mot människor eller andra djur. Därför är det viktigt att du som hundägare är uppmärksam på tecknen på resursförsvar. Om du identifierar detta beteende hos din hund bör du vidta åtgärder för att hantera och förebygga det. Till exempel kan du försöka träna bort resursförsvaret och vid behov söka hjälp hos en hundpsykolog.