Bästa klickern mot en grå bakgrund

Bästa klickern för hundtränare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Vill du börja träna din valp eller vuxna hund med klickerträning? Utöver en handfull gott hundgodis behöver du då även en klicker. Efter att ha klickat in din hund kan du lära den mängder av kommandon. Detta gör du genom att klicka i rätt ögonblick och följa upp klicket med en smaskig belöning.

Många hundtränare gillar att använda sig av klickers i träningen. För till skillnad från din röst ger klickern alltid ifrån sig exakt samma ljud. Dessutom går det fortare att klicka än att leta fram en godisbit. Och så fort din hund börjar associera ljudet av hundklickern med godis kan du börja skära ner lite på godiset. Denna typ av träning är ett utmärkt exempel på positiv förstärkning. Men för att komma igång behöver du rätt redskap.

Nedan belyser vi några utmärkta klickers av olika slag. Vi berättar också vad du bör tänka på när du ska köpa en klicker. För att få användning för den behöver du klicka in din hund. Klicka på länken för att få reda på hur man gör för att klicka in hunden!

Bästa klickern

När du är på jakt efter en riktigt bra klicker finns det vissa saker du bör leta efter. Till exempel bör klickern vara enkel att hålla i handen. Den bör också ha en knapp som du enkelt hittar och kommer åt med fingret. Själva klicket bör vara tydligt och låta likadant varje gång du klickar på knappen.

Det finns många klickers att välja mellan i hundbutiker idag. Och det är lätt hänt att du råkar köpa en klicker som inte fungerar helt perfekt. Därför har vi tagit oss friheten att sondera marknaden och välja ut några av de bästa produkterna. Så nedan delar vi med oss av våra produktrekommendationer i olika prisklasser.

Vi har gjort oberoende research och tester av klickers. Vi rekommenderar bara de allra bästa produkterna. I vissa fall erhåller vi en provision när vi förmedlar en försäljning via våra annonslänkar. Vi är dock alltid oberoende i våra recensioner och rekommendationer. Du kan läsa mer om oss och om våra oberoende recensioner här.

Bästa klickern överlag: Pro Dog träningsklicker

Pro Dog klicker

Denna klicker från Pro Dog har en knapp som är upphöjd. Det gör att du enklare kan känna knappen utan att titta på den. Klickern är därmed enkel att använda och du kan snabbt klicka utan att behöva ta blicken från din hund.

Många hundtränare föredrar att använda en klicker som fästs runt handleden. Detta är precis vad denna modell gör. Den har ett armband som liknar en klassisk telefonsladd. Du vet därmed alltid vad du har hundklickern och kan snabbt få tag i den när den behövs.

Bästa klickern i budgetklassen: Petsafe Clik-R

Petsafe Clik-R klicker

Petsafe Clik-R är en bra klicker till en billig penning. Den är färgglad och du kan enkelt fästa den på fingret. På baksidan sitter nämligen ett elastiskt band som du sticker in ditt finger i. Bandet håller klickern på plats och ser till så att den alltid finns inom räckhåll.

Viktigast av allt är att Petsafe Clik-R ger ifrån sig ett högt och tydligt klickljud. Det är inte omöjligt att din hund rycker till de första gångerna som du klickar. Men väldigt snart kommer hunden att vänja sig vid ljudet!

Klickern kan till en början upplevas som aningen tjock. Men du behöver absolut inte ha stora, grova manshänder för att enkelt kunna nå knappen. Med det sagt gör denna hundklicker sig även bra i just en manshand.

Medföljer gör en manual som visar hur klickern ska användas. I manualen får du även träningstips som hjälper dig att komma igång.

Bästa klickern med pinne: Trixie Target Stick

Trixie Target Stick klicker med pinne

Denna klicker med pinne är perfekt att använda till positionsträning. Den kan bland annat nyttjas när du tränar freestyle eller rallylydnad. Trixie Target Stick har en targetpinne men även en integrerad knapp för klickerträning. Längden på pinnen kan justeras.

Så hittar du rätt klicker för dig och din hund

Det finns vissa egenskaper som en bra klicker alltid bör ha. Till dessa hör bland annat:

  • En lagom storlek. En klicker som är ganska liten och tårformad är ofta enklare att hålla i handen. Och det är viktigt att hundklickern är greppvänlig och ligger skönt i din hand. Detta gäller särskilt när du tränar utomhus eller under längre stunder.
  • Användarvänlighet. För att träningen ska vara effektiv behöver knappen vara lättåtkomlig. En bra klicker bör därför ha en knapp som antingen är upphöjd eller nedsänkt. Detta gör det enklare för dig att snabbt hitta knappen och trycka på denna. Du ska nämligen inte behöva se på klickerna för att kunna klicka. Dessutom är ett armband ett stort plus då den låter dig fästa din hundklicker kring handleden. Vissa varianter fäster du istället genom att föra in fingret genom ett band på baksidan av klickern. Även detta är en bra variant som många hundtränare gillar att använda sig av.
  • Ett tydligt och konsekvent ljud. En annan viktig egenskap hos en bra klicker är ljudet. Det bör vara konsekvent och tydligt då detta är den stora fördelen med klickers jämfört med din röst. Därför är detta en viktig faktor att ta hänsyn till när du ska köpa en klicker. De allra flesta klickers har dock en väldigt liknande ljudnivå på klicket. Däremot kan den ton som hundklickern ger ifrån sig variera ganska mycket.
  • Hållbarhet. Din klicker är tänkt att användas under många träningstillfällen. Det kan också hända att du råkar tappa den på gräs eller på hårda underlag. Därför är det viktigt att den är hållbar och klarar av att tappas.
  • Material. Det material som en klicker är tillverkad i avgör dess hållbarhet och kvalitet. En bra produkt är gjord av antingen hårdplast eller rostfritt stål. Bägge dessa material kan användas även i regnväder utan att rosta. Själva knappen bör vara tillverkad av antingen gummi eller plast. Detta för att du ska kunna trycka på knappen utan att få ont i tummen.
  • Prisvärdhet. Det är lätt hänt att du tappar bort din klicker. Detta är en av anledningarna till att det är värt att kika på priset. Som tur är dock de allra flesta klickers väldigt prisvärda. Det gör också att du kan köpa fler än en om du så önskar. Du kan därmed få anledning att testa flera olika varianter. Och när du väl hittar din favorit bör du köpa ytterligare en sådan hundklicker att ha i reserv.
Klicker ovanpå ett dokument om klickerträning
En bra klicker har ett armband, en lättåtkomlig knapp och ett tydligt klickljud.

Vanliga frågor om klickers

Vad är en klicker?

En klicker är ett handhållet redskap för hundträning. Den är ofta tillverkad i plast och har en knapp som du klickar med.

Varför använder man en klicker vid klickerträning?

Klickern gör det möjligt för dig att markera det exakta ögonblick där din hund gör vad du vill. Tajmingen är avgörande för att förstärka hundens beteende med positiv förstärkning.

Hur använder man en klicker?

För att använda en klicker måste du först ”klicka in” din hund. När du har lärt hunden att klicket är kopplat till en belöning kan du klicka för att markera ett önskat beteende.

Vilka för- och nackdelar har en klicker?

En klicker är enkel att använda och kan påskynda hundens inlärningsprocess. Vissa hundar svarar dock mindre bra på klickerträning och en del hundar prioriterar klicket framför din röst.

Bör jag köpa en klicker eller inte?

Om du vill testa att klickerträna din hund bör du absolut köpa en klicker! Klickers är billiga men effektiva redskap för hundträning.

Kan jag använda en klicker utan godis?

Ja, du kan använda en klicker tillsammans med annan belöning än hundgodis. Men studier visar att hundar ofta svarar sämre på klickerträning utan godis.

Avslutande tankar

Eftersom du har läst hela artikeln ända till slutet kan vi bara gratulera! Sannolikt har du nu hittat den allra bästa klickern för dig och din hund. Skriv gärna en kommentar och berätta vilken modell du föredrar!

Liknande artiklar

Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *