När hunden kräks kan du som hundägare lätt bli orolig. Du vill få reda på varför kräkningarna uppstår och vad du kan göra åt saken. Det första du behöver ta reda på är: varför kräks hunden?
Hundar kan kräkas om de äter något olämpligt eller ätit för mycket alltför snabbt. Kräkningar kan även tyda på allvarliga hälsoproblem som kräver veterinärvård. Ofta slutar hunden kräkas inom några dagar men om du känner dig orolig bör du kontakta din veterinär för rådgivning.
En snabb googling kommer sannolikt inte att stilla din oro. Precis som när du googlar på dina egna symtom är risken stor att du börjar tro det värsta. Nedan går vi därför igenom några av de vanligaste orsakerna till att hundar kräks och lämpliga åtgärder som du kan vidta.
Vanliga orsaker till kräkningar hos hundar
Det finns många möjliga orsaker till att din hund kräks:
- bakteriell infektion i mag-tarmkanalen
- virusinfektion
- tarmparasiter
- byte av hundfoder, foderallergi eller att hunden ätit något olämpligt
- förgiftning
- främmande kroppar i mag-tarmkanalen (t.ex. leksaker)
- akut njursvikt
- akut leversvikt eller inflammerad gallblåsa
- pankreatit
- livmoderinflammation
- uppsväldhet
- värmeslag
- åksjuka
- illamående efter en operation
- biverkningar av läkemedel eller lugnande medel.
Om din hund kräks då och då under en längre tidsperiod kan orsaken vara en inflammation i mag-tarmkanalen. Kräkningarna kan även orsakas av uppstoppning, njursvikt, leversjukdom, cancer eller systemisk sjukdom (flera inflammerade organ på en och samma gång).
Var uppmärksam på övriga symtom
De möjliga orsakerna till att en hund kräks är så många att det kan vara svårt att ställa en diagnos enbart utifrån kräkningarna. Det är därför viktigt att du ger din information så mycket information som möjligt om din hunds tillstånd. Det är viktigt att vara uppmärksam på hur ofta hunden kräks samt om den uppvisar andra symstom, såsom dessa:
- blod i avföringen
- diarré
- förändrad aptit
- förändrad törst eller urinmängd
- letargi
- uttorkning
- viktnedgång.
Om din hund uppvisar några av ovan nämnda symtom bör du besöka en veterinär. Detsamma gäller om hunden kräks mer än en gång om dagen eller flera dagar i följd.
Detta bör du göra om din hund kräks ofta
Om din hund i sällsynta fall kräks behöver du troligtvis inte oroa dig. Om det sker regelbundet eller ofta kan kräkningarna dock vara ett tecken på ett allvarligt sjukdomstillstånd. Några exempel på sådana är parvovirus, kolit eller en blockering i tarmen. Så om det inte är en engångshändelse att din hund kräks bör du uppsöka veterinär för att få hunden undersökt.
Det är också viktigt att göra skillnad på kräkningar och uppkastningar. En uppkastning innebär attt hunden bara rapar upp upp någonting. Till skillnad från en kräkning sker vid en uppkastning ingen aktiv röresle i magmusklerna som pressar upp något från magen. Då livsmedel och andra föremål som kastas upp inte har gått igenom matsmältningsprocessen ser de ut i stort sett som innan de konsumerades. Det är också vanligt att vätska kastas upp.
Färgen på spyan kan ge ledtrådar till orsaken
Färgen på hunden spyor kan ge ledtrådar till orsaken bakom kräkningarna. När hunden kräks kan färgen variera från klar till guld, röd eller brun. Spyans färg kan påverkas av vad hunden har ätit, särskilt om livsmedlet ifråga innehåller ett färgämne. Om färgen är ljusgrön eller blågrön kan det betyda att hunden har satt i sig råttgift. Skulle så vara fallet bör du genast uppsöka en veterinär.
Det är dock värt att notera att alla de orsaker som listas ovan kan ge olika färger. Så du kan inte enbart förlita dig på färgen när du försöker identifiera orsaken till att hunden kräks.
Varför kräkgs hunden gult eller grönt?
Om hunden kräks gult eller grönt, eller om hundens kräkningar är skummande i konsistensen, innehåller spyan vanligtvis galla (slem). Galla är ett ämne som produceras i levern och hjälper till med matsmältningen. Skummande kräkningar kan vara ett tecken på att magsyra har byggts upp i magen. Om din hund kräks galla kan det även bero på att det var länge sedan hunden åt.
Kräks din hund galla på morgonen? Då kan det vara ett tecken på BVS, en mer allvarlig sjukdom. Om så är fallet bör du försöka utfodra din hund sent på kvällen eller helt enkelt oftare. Skulle detta inte avhjälpa problemet bör du konsultera din veterinär.
En hund kan kräkas grönt om den har ätit gräs, löv eller annan grönska. Vi har tidigare gett svaret på varför hundar äter gräs och kräks. Det finns flera möjliga orsaker till detta men oavsett orsak kan gräset irritera hundens mage. Särskilt om du tror att din hund har satt i sig giftiga växter bör du kontakta en veterinär.
Vad indikerar en röd eller svart spya?
Om en hund kräks ljusrött kan det indikera att spyan är blodblandad. Det kan vara ett tecken på sjukdom eller inflammation i mag-tarmkanalen, en skada eller att hunden har fått i sig gift av något slag. Mörkröda, mörkbruna eller svarta spyor kan också betyda att hunden kräks blod, men att blodet har helt eller delvis tagits upp av kroppen och därför ändrat färg.
Om din hund har denna typ av mörka kräkningar kan det bero på magsår, att mag-tarmkanalen är blockerad eller något annat allvarligt tillstånd. Du bör då uppsöka veterinär.
Vissa hundar kan kräkas mörkbrunt om de har ätit choklad eller andra brunfärgade livsmedel. I en tidigare artikel har vi förklarat varför hundar inte kan äta choklad – det är giftigt för dem. Om du tror att din hund har tätit choklad gör du därför bäst i att konsultera din veterinär.
En hund kan också kräkas brunt om den har ätit bajs. Om så är fallet bör detta även kännas på lukten av hundens andedräkt. Detta behöver inte vara direkt farligt men bör undvikas. Du kan själv drabbas av en bakterieinfektion genom att låta din hund slicka dig i ansiktet eller liknande. Vissa djurs avföring är inte bara äcklig utan för även med sig farliga parasiter.
Avslutande tankar
Bara för att din hund kräks behöver det i sig inte vara anledning till oro. Men om hunden kräks ofta eller uppvisar andra symtom bör du kontakta din veterinär. Detsamma gäller om krräkningarna skulle ha någon av de mer suspekta färger som vi har gått igenom i denna artikel.