Hundar äta choklad

Varför kan hundar inte äta choklad?

Som många hundägare redan vet är det ingen bra idé att dela med sig av en chokladkaka eller liknande till hunden. Trots detta förgiftas många hundar av detta godis, inte minst kring jul. Men varför kan hundar inte äta choklad?

Hundar kan inte äta choklad på grund av att chokladen innehåller teobromin. Detta är ett koffeinliknande ämne som är giftigt för många djur och så även för hundar. Det kan vara dödligt för en hund att äta choklad, men även mindre mängder kan orsaka anfall och andra symtom.

Nedan går vi igenom i detalj hur det kommer sig att du bör förvara chokladen på säkert avstånd från din hund. Vi berättar också vad som händer om en hund äter choklad.

För ytterligare exempel på bra och dåliga livsmedel för din hund, har vi tagit fram en lista över sådant som hundar kan äta respektive inte bör konsumera.

Därför kan inte hundar äta choklad

Orsaken till att hundar inte klarar av att äta choklad är att chokladen innehåller ämnet teobromin. Även koffeinet i chokladen kan potentiellt sett vara dödligt för hundar att konsumera.

Choklad innehåller vanligtvis 1-9 milligram teobromin per gram. Mörk choklad innehåller högre halter (ca 5-15 mg per gram) av detta ämne än mjölkchoklad och vit choklad saknar det helt.

Det är farligt för hundar att få i sig omkring 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt och uppåt. Det betyder att en mindre hund med en kroppsvikt på 5 kg kommer förgiftas av så lite som 100 mg teobromin. Detta motsvarar ungefär 70 g mjölkchoklad eller blott 20 g mörk choklad. Då en liten fyrkant av en chokladkaka väger ungefär 25 g, kan det alltså räcka med så lite som tre fyrkanter för att hunden ska förgiftas.

Kakaopulver är ett livsmedel som innehåller än högre halter av teobromin. Det räcker med bara 4 g kakaopulver för att komma upp i 100 mb teobromin.

Värt att notera är att ämnen som hunden inte kan metabolisera på ett effektivt sätt, såsom teobromin och koffein, byggs upp i hundens kropp. Det tar 17,5 timmar för en hund att göra sig av med bara hälften av det teobromin som den får i sig via choklad.

Choklad
Hundar bör inte äta choklad.

Vad händer om en hund äter choklad?

Såväl teobromin som koffein kan orsaka förhöjd hjärtrytm och ökat blodtryck hos hundar. Ett av de första tecknen att hålla utkik efter om du tror att din hund har ätit choklad är hyperaktivitet och rastlöshet.

Koffeinet tas upp av hundens kropp tio gånger snabbare än teobrominet, vilket tar upp till 10 timmar för att få full effekt. Redan efter två till fyra timmar och upp till 72 timmar kan man vanligtvis se effekterna av att en hund har ätit choklad.

Diarré, kräkningar, darrningar och förhöjd kroppstemperatur är vanliga symtom på chokladförgiftning. På grund av den höga kroppstemperaturen kan din hund komma att söka sig till svalare platser, men den kommer troligtvis ha svårt att slå sig till ro någonstans. Hunden kan även flämta som ett sätt att försöka sänka sin temperatur.

I mer allvarliga fall av förgiftning kan även muskelstelhet, svårigheter att hålla balansen, anfall och koma inträffa. Det händer att hundar dör efter att ha ätit choklad, till följd av hjärtarytmi eller andningssvårigheter.

Vad ska man göra om hunden har ätit choklad?

Om du tror att din hund har ätit choklad bör du omedelbart kontakta din veterinär. Beroende på hundens storlek och den mängd choklad som denne har fått i sig, kan din veterinär rekommendera dig att hålla din hund under uppsikt och återkomma om tillståndet förvärras.

I mer allvarliga fall kommer du hänvisas att uppsöka veterinärkliniken med din hund. Om hunden har ätit chokladen för mindre än två timmar sedan, kan det vara så att veterinären försöker få din hund att kräkas. Din veterinär kan även komma att ge hunden aktivt kol – detta verkar genom att föra ut giftämnen ur kroppen utan att tas upp i blodet.

Om fallet bedöms vara riktigt allvarligt kan ytterligare behandling krävas. Det kan till exempel röra sig om medicinering eller intravenösa injektionen. Dessa syftar till att lindra effekterna av förgiftningen. Hundar som drabbas av anfall kan behöva övervakas över natten hos veterinären.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *